Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Inkomen van buiten Frankrijk belastbaar?

Auteur Bericht

avatar#10222
FlatBread
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2012-08-31 11:30:55

Hallo,

Sinds een paar maanden werk ik in Frankrijk (bij een franse werkgever) maar heb dit jaar in nog twee landen gewerkt.

Om een beetje een idee te krijgen wat ik volgend jaar aan belastingen moet betalen in Frankrijk, probeer ik er achter te komen wat de inkomsten die ik buiten Frankrijk heb gekregen voor invloed hebben op de belasting in Frankrijk. Maar ik vind het moeilijk om daar duidelijkheid over te krijgen.

Ik begrijp dat ik mijn hele wereld inkomen moet opgeven (inclusied mijn inkomen uit de andere twee landen dus), maar waar kan ik dan aangeven dat hier over al belasting is betaald? En hoe wordt dit verrekend? Moet ik een eventueel verschil in belasting alsnog bij betalen (als ik minder belasting betaalde in de andere twee landen)? Of wordt het inkomen alleen gebruikt om te bepalen in welke belastingschijf ik belasting in Frankrijk betaal en wordt dat dan alleen over het Frankse inkomen berekend?

Om het nog lastiger te maken, mijn vrouw woont en werkt (voorlopig) nog in Nederland? Moet ik haar inkomen ook opgeven? Hoe wordt de Nederlandse belasting dan verwerkt?

Alvast bedankt voor de informatie. Ik zou het ook waarderen als iemand mij kan helpen aan een belasting adviseur in (de buurt van) Parijs (of in Nederland) die bekend is met dit soort situaties. zodat ik alles eens rustig met een deskundige op een rijtje kan zetten. Ik spreek (nog) weinig Frans, dus een dergelijke adviseur moet wel goed genoeg Engels (of Nederlands) kunnen spreken.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2012-08-31 19:33:51

Aannemende dat u de informatie op deze website over het Franse belastingsysteem geheel tot u hebt genomen, kan in uw situatie de raad van een fiscalist inderdaad nuttig zijn. De algemene informatie van deze site meldt dat men fiscaal inwoner is van Frankrijk als men er daadwerkelijk woont en er een sociaal en economisch leven op nahoudt. Verder kent Frankrijk het systeem van het belasten van een huishouden (foyer.) Tussen Nederland en Frankrijk bestaat een belastingverdrag ter voorkoming van het betalen van dubbele belasting.

Over de praktische uitvoering van een en ander is het in uw geval raadzaam om in de overgangsperiode een NL fiscalist in de arm te nemen die dagelijks met de fiscaliteit NL/F bezig is. Desgewenst kan ik de namen aan u doorgeven.

Wim

avatar#10222
FlatBread
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2012-09-18 14:51:43

Beste Wim,

Hartelijk dank voor je reactie. Ik heb al veel informatie van deze (en andere) websites gehaald en in grote lijnen is me al een hoop duidelijk.

Ik werk voor een Franse wekgever en voor zover ik weet ben ik daarmee fiscaal inwoner van Frankrijk. Ik huur in Frankrijk een appartement waar ik verblijf voor m'n werk. In de weekenden ben ik veel in Nederland waar ik samen met m'n vrouw een huis bezit.

Een ding dat me nog niet duidelijk is, is hoe het inkomen van buiten Frankrijk (waar al belasting over is betaald) verrekend wordt aan het eind van het jaar. Dit inkomen komt niet uit Nederland overigens. Ik begrijp dat ik het op moet geven om te bepalen in welke belastingschijf ik kom, maar hoe het daarna verrekend wordt is mij onduidelijk. Wordt het buitenlandse inkomen afgetrokken van het wereldinkomen, of wordt de reeds betaalde belasting van de te betalen belasting afgetrokken?

Voor het inkomen van mijn vrouw (uit Nederland) is het nog onduidelijker. Als ik opgeef dat ik getrouwd ben, wordt zij tot het huishouden gerekend, maar omdat ze niet in Frankrijk woont, weet ik niet of dat wel juist is...

Als u mij een aantal namen kunt aanraden voor advies, zou dat zeer welkom zijn. In Frankrijk woon ik ten zuiden van Parijs en in Nederland in de buurt van Utrecht.

Alvast bedankt!

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#3 Geplaatst: 2012-09-18 16:21:22

Via de mail heb ik een zestal namen doorgegeven.

Wim