Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

uit de breedte of uit de lengte

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2012-08-31 13:11:16

Een klein vraag over het versnijden van gipsplaten. We hebben deze zomer veel bezoek gehad en toch maar besloten om voor meer geluidsisolatie te zorgen tussen de kamers en de verdiepingen. Voor het laatste komen tussen de plafondbalken op de begane grond en op de eerste verdieping isolatiemateriaal, afgedekt door gipsplaten. De balken zijn niet helemaal recht, maar de krommingen vallen gelukkig heel erg mee. De meeste ruimtes zijn vijf meter lang, en een enkel wat korter. De afstand tussen de balken is 42 à 43 cm, behalve langs de muren - daar is het 39 à 40 cm. Dat betekent dat ik heel onvoordelig snij als ik de gipsplaten in de lengte op maat breng. Uit een plaat van standaardmaat 250 x 120 cm haal ik er 2 uit en blijf ik per plaat met een lange nutteloze strook van 250 x 36 cm zitten. Nu bedacht ik me dat als ik de platen in de breedte snij, ik per plaat maar een strook van 120 x 40 over houd (die ik zelfs nog langs de muren kan gebruiken). Maar kan dat zomaar, zo’n gipsplaat in de breedte snijden? Ik krijg iets meer naden die ik weg moet werken, maar zie ik andere nadelen over het hoofd?

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-08-31 14:28:31

Frans,

[quote] kan dat zomaar, zo’n gipsplaat in de breedte snijden? Ik krijg iets meer naden die ik weg moet werken, maar zie ik andere nadelen over het hoofd? [/quote]

Ik heb een aantal balktussenruimtes van gipslaat voorzien, en daarbij de gipsplaten steds in de lengte gesneden (uit een plaat 250 x 120cm twee stroken van 40 à 52cm). Omdat mijn bouwmarkt alleen BA13 in voorraad heeft moest ik natuurlijk ook de bord aminci wegsnijden.

Je noemde reeds dat men op deze manier minder naden heft die men af moet werken. Ik kan bij jouw methode van dwars snijden geen andere nadelen zien.

Bij de naden heb je zelfs een voordeel. Waar kopse kanten van gipspaten tegen elkaar stoten gebruik je naden met 2x 45° afschuiningen. Dan zou ik boven op iedere naad een lat (of MDF, of multiplex) van ca. 60mm breedte schroeven, ter versteviging van de naad. Maar bij jouw methode heb je toch bij de naden de BA, die je met naadband en voeggips afwerkt.

Een ander voordeel van de dwarssnijmethode is de betere aanpassings-mogelijkheid aan scheve/kromme balken.

Ik heb in mijn archief nog een rudimentair stuk over gipsplaatplafonds, en ook afbeeldingen; die stuur ik je per PM.

En success met je plafondafwekingen!

Christian von Klösterlein

 


avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#2 Geplaatst: 2012-08-31 22:23:43

Frans/Christiaan,

Ik ga hetzelfde doen, geluidsisolatie en gipsplaat tussen de balken in.

De eiken balken lopen natuurlijk niet recht en ik vraag mij af of er een truc is om de gipsplaten zo strak mogelijk in de lengte langs de balken af te snijden. Of nemen jullie een naad voor lief en smeren jullie die af?

Willem

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#3 Geplaatst: 2012-08-31 22:23:48

Frans/Christiaan,

Ik ga hetzelfde doen, geluidsisolatie en gipsplaat tussen de balken in.

De eiken balken lopen natuurlijk niet recht en ik vraag mij af of er een truc is om de gipsplaten zo strak mogelijk in de lengte langs de balken af te snijden. Of nemen jullie een naad voor lief en smeren jullie die af?

Willem

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#4 Geplaatst: 2012-08-31 22:25:52

Hmm dubbele posting, ging vanzelf, één voor de linkerkant van de gipsplaat en één voor de rechterkant dan maar ;-)

Willem

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2012-09-01 00:18:06

Dag Willem,

Zo'n dubbele posting komt meestal doordat je na verzending van je bericht op een 'terug-knop' voor je browser hebt gedrukt. Op je toetsenbord is dat alt+pijltje-links en in een browser is meestal klikken op een pijltje voor het URL-adres. Dan wordt opnieuw het verzenden geactiveerd. Het overkomt meestal ongeduldigen zoals ik, die niet kunnen wachten tot de browser zelf teruggaat. Voor het aftekenen weet ik dat Christian een weliswaar ingewikkelde, maar doeltreffende methode heeft. Die kan hij het best zelf uitleggen. Zelf deed ik het altijd een beetje op de gok en smeerde de openingen af met gips of een andere specie. 

Frans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2012-09-01 09:02:18

Willem en Frans,

er bestaat inderdaad een truc  om de gipsplaten zo strak mogelijk in de lengte langs de balken af te snijden.

Mijn werkwijze bij kromme en/of niet parallel liggende balken is (tekeningen zijn gemaakt voor in de lengterichting liggende gipsplaten):

Ik leg een stuk karton of hardboard (1a) tegen de ene balk en teken met mijn hulpgereedschap van afb.3 de contour van de balk af, afb.1. Hetzelfde doe ik met plaat (2a) tegen de andere balk.

Afb. 1   Twee platen aftekenen

Dan zaag ik de hardboardplaten op de afgetekende lijn af, plaats deze weer tegen de balken (1b en 2b in afb.2) en merk de relatieve ligging van de platen door een paar merktekens (3). 

Afb. 2   Platen aanschuiven en hun ligging kenmerken

Deze twee platen kan ik dan, gebruik makend van de merktekens (3), als mal voor het aftekenen van de kromme randen van de gipsplaten gebruiken.

Men kan ook een zogenaamde trapspin gebruiken om een paar punten van de balken op te nemen.

Afb.3   Mijn afschrijfgereedschap

Dit is wat Frans de 'weliswaar ingewikkelde, maar doeltreffende methode van Christian' noemde.

Iedereen mag nu zeggen dat dit veel te ingewikkeld is, maar dit is mijn keuze omdat breede afgekitte naden na een paar jaar toch weer zichtbaar worden, en gegipsde naden vallen eruit, want oude eiken balken bewegen toch een beetje, en bovendien hebben gips en hout verschillende uitzettingskoëfficiënten.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2012-09-01 10:21:42

Toen mijn vrouw dit verhaal over mijn 'ingewikkelde maar doeltreffende methode' las zei zij dat ik toch een foto van het resultaat moest laten zien. Zij is er ook trots op want zij heeft de naden afgesmeerd. Hier dan:  

NB. Dit is een foto die voor een toelichting bewerkt is. Ik wilde er de 2x45° afschuiningen laten zien.

Let op: De gipsplaten liggen (of eigenlijk: hangen) precies horizontaal, het zijn echt de kromme horizontale aansluitingen aan de balken die men op de foto's ziet!

Christian v.K.

avatar#7517
wilm (46)
Berichten: 8
Reacties: 138

#8 Geplaatst: 2012-09-02 12:47:28

Beste Frans,

Ik snij de platen inderdaad altijd dwars wanneer ze tussen de balken geplaatst gaan worden. Het levert minder snijverlies op en zoals Christian al aangaf de naden zijn makkelijker af te werken.

Zijn de baken erg krom en hebben ze ook nog een ronding, dan stap ik over op platen van 60 cm breed, ze zijn handzamer en er een stuk makkelijker tussen te manoeuvreren. Je kunt het werk in je eentje uitvoeren.
Nadeel van het moeten afwerken van méér naden neem ik voor lief, bovendien kun je dat gerust aan een ander overlaten.  

Succes,

Wilm

@ Christian: mooie foto's weer.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2012-09-02 14:21:56

[quote Wilm] ... het moeten afwerken van méér naden neem ik voor lief, bovendien kun je dat gerust aan een ander overlaten. [/quote]

Ik laat het dus aan mijn vrouw over, maar ik wil haar toch niet zo veel werk bezorgen ;-)

Christian v.K.

En, Wilm, dank voor het compliment.