Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Electriciteit bijgebouw door de lucht

Auteur Bericht

avatar#7357
abbo
Berichten: 5
Reacties: 7

#0 Geplaatst: 2012-09-03 12:24:35

Vraagje over de aansluiting van de electriciteit naar een bijgebouw.

Op dit moment gaat er een 220V kabel door de lucht van het huis naar de 15m verderop gelegen schuur. De kabel hangt aan een staalkabel. Of beter gezegd: hing, want de kabel is op diverse plekken doorgeroest.

Nu lees ik op het forum het nodige over het graven van een sleuf om op de voorgeschreven wijze de electrciteit aan te leggen maar dat wordt in onze situatie een drama gezien de aard van de grond (rots, puin, ...)...ben zelf niet zo handig met dynamiet :)

Vraag me daarom af of er geen goedgekeurde manier is om de kabel door de lucht van het huis naar de schuur over te brengen. Immers, de EDF doet het zelf ook, toch.

Tweede, als het dan kan en mag, kan ik dan ook andere bekabeling langs die weg leiden, zoals de kabel van de satellietschotel?

Theo

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-09-03 12:55:32

Theo,

Lees wat er op deze Franse website over is opgeschreven, inclusief de bepalingen in de NF elektranormen. Het mag, minimaal 4 meter hoogte, weerbestendige kabel. Communicatie kabels en stroomkabels gaan ondergronds door eigen gaines, dus ook bovengronds niet vlak langs elkaar. Voor het benodigde materiaal zoeken met bijvoorbeeld de term: branchement aérien. En hou rekening met de vereiste draaddikte, zie hier voor de aansluiting van een tweede groepenkastje in dat bijgebouw. Om het overzichtelijk te houden is daar de aardedraad niet getekend, maar die hoort er natuurlijk wel bij.

Rob

avatar#7357
abbo
Berichten: 5
Reacties: 7

#2 Geplaatst: 2012-09-03 22:37:44

Rob,

dank voor je complete antwoord, heel handig!

Ziet er wel wat ingewikkeld en moeilijk verkrijgbaar uit qua materiaal, of vergis ik me?

Denk dat ik me voorlopig beperken tot nieuwe staalkabel en stroomdraad, de satellietschotel op het hoofdgebouw plaatsen en een aparte, extra zekeringkast en aardepen, e.d. aanbrengen. Later mag een electricien zich buigen of het op onderdelen anders moet om het succesvol door de keuring te krijgen.

Is het overigens risicovol t.a.v. blikseminslag denk je?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2012-09-04 11:06:00

1) Aarde van hoofd- en bijgebouw moeten met elkaar verbonden zijn, een aparte piquet voor het bijgebouw is niet voldoende, vindt de Consuel niet goed.

2) Blikseminslag en aarding van antennes: altijd weer goed voor stevige discussies. Trekt een geaarde antenne of parabool nu juist de bliksem aan, en moet je het dus niet doen, of moet je het uit veiligheidsoverwegingen juist doen. Laatst nog vlogen twee vertegenwoordigers van deze Hoekse- en Kabeljauwse opvattingen elkaar beleefd in de haren, lees hier. The verdict is still out. Ben geen antennespecialist, misschien dat Jako vanuit zijn ervaring daar wat commentaar op zou kunnen leveren. 

Rob van der Meulen

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#4 Geplaatst: 2012-09-04 15:32:03

Wanneer de bliksem ergens op aarde inslaat, dan verspreid de elektrische stroom zich bolvormig de aarde in. Tussen twee aardpunten in de buurt van de inslag (de benen van een mens of dier bijvoorbeeld) ontstaat hierdoor een potentiaalverschil. In gewoon Nederlands: je komt onder spanning te staan. Vandaar de tip van weermensen om tijdens onweer te hurken met de voeten tegen elkaar aan als je niet tijdig binnen bent.

Hoewel de aarde erg groot is en de stroom dus snel wordt afgeleid, is ook de stroomsterkte van een blikseminslag erg groot. Soms wel tot een miljoen ampere, waardoor de spanning tussen twee aardpunten extreem groot kan zijn. Vandaar dat 1 elektrische aansluiting niet voorzien mag worden van twee aardpunten.

De antenne (en schotel-) fabrikanten schrijven meestal voor dat de antenne op een eigen aardpunt dient te worden aangesloten. Alleen het metaal dus en geheel  losstaand van de elektrische installatie. Ook de mantel van de antennekabel mag niet worden verbonden met het metaal van de antenne. De reden staat hierboven.

Het nut wordt betwijfeld, je weet alleen zeker dat er geen spanning op de antenne kan komen en dat is veilig. Bij directe inslag gaat alsnog de gehele installatie aan gort, ook een kleine bliksem van slechts 10.000 A past echt niet in een aardkabel van 15 mm2. (wet van Ohm: I2*R=ca. 1MW =poef)

Ik probeer een schotel dan ook altijd laag te houden, onder de dakrand bijvoorbeeld. Dan kun je er tenminste ook gemakkelijk bij...