Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Isoleren plafond van garage

Auteur Bericht

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#0 Geplaatst: 2012-09-04 08:22:39

Een vriend vraagt mij de experts op dit forum om advies te vragen over de isolatie van het plafond van zijn garage. het gaat om een huis dat grotendeels is gebouwd boven een garage/cave/atelier. De onderbouw wordt 's winters niet verwarmd en aangezien de bovenliggende vloer van hout is gaat er veel warmte verloren, dus is isolatie geboden. De constructie is als volgt:

A= grote min of meer rechte steunbalken

B= kleinere rechte steunbalken

C= onregelmatige vloerbalken

D= houten vloerdelen

E= stenen muur

F= ondersteuningskolom

Gebruikelijk is, lijkt me, om de isolatie dirct ussen de vloerbalken aan te brengen, maar deze zijn zeer onregelmatig, dus is eigenlijk flexibel isolatiemateriaal op rol aangewezen, waarna dat aan de onderkant weer moet worden vastgezet/afgewerkt.

Ons idee is nu om tegen de onderkant van de balken B eerst een laag isolatie aan te brengen in de vorm van min of meer rigide panelen en daar vervolgens een dampdichte folie overheen om het netjes af te werken.

Wat vinden jullie daarvan? En welk isolatiemateriaal, prijs/isolatiewaarde in aanmerking genomen, adviseren jullie?

Met dank en groet

René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-09-05 22:05:36

René,

isolatie tegen de onderkant van de balken B lijkt me OK.

Ik zou geëxtrudeerd polystyreen XPS nemen.

Maar let op: 

de dampdichte folie hoort aan de warme kant van de isolatie, zie ook hier.

Christian von Klösterlein

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#2 Geplaatst: 2012-09-06 08:22:12

Bedankt Christian, ik wist dat ik op je kon rekenen. In de vraagstelling heb ik me vergist, je begint met de dampdichte folie en dan de isolatie.

Ik neem aan dat je XPS bedoelt wat in de volksmond styrodur wordt genoemd? Ik zat zelf te denken aan die panelen van geperst houtwol en zo. Dat soort materiaal is veel natuurlijker, maar er hangt een prijskaartje aan. Jij behandelt die niet in je uitgebreide stuk over isolatie. Heb je daar een reden voor?

René

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#3 Geplaatst: 2012-09-06 09:12:50

Christian, waarom XPS en niet PU platen, per cm dikte 4x zoveel isolatiewaarde meen ik.

met groet

Bram

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2012-09-06 09:15:59

Bonjour,

Het is altijd weer interessant om mee te maken hoe verschillend mensen met diverse vraagstukken omgaan. Neem nu deze. Normaal gesproken zitten Christian en ik qua isolatie op één lijn. Bovendien werk ik graag met XPS. En tóch zou ik persoonlijk het probleem van René anders aanpakken. En ik voeg over enige tijd de daad bij het woord, want ik heb een vergelijkbare plafond-isolatieklus op komst.

Voor mij persoonlijk is een cruciaal aspect dat het hier gaat om een verdiepingsvloer, zeg maar een platliggende binnenwand. Ook al betreft het een garage, het blijft een binnenvertrek. En naar mijn mening is het te verwachten temperatuurverschil tussen binnenvertrekken van dien aard dat je je niet echt zorgen hoeft te maken over vocht en condens. In ieder geval niet in die mate dat je bij deze binnen-isolatie met dampdoorlatende of dampkerende lagen aan de gang moet.

Dat gezegd hebbend, praten we als ik de tekening van René bekijk over een behoorlijk ingewikkelde en onregelmatige plafondconstructie. Ook al laat XPS zich gemakkelijk zagen en snijden, die platen pasmaken op al die onregelmatigheden zal een behoorlijke klus worden. En dan moet je de onvermijdelijke kieren ook nog dichtmaken. De totale inspanning en de kosten aan XPS en PUR lopen dan aardig op.

Ik zou zelf gewoon met rollen steenwol aan de gang gaan. Steenwol, omdat het naast thermische isolatie ook nog enige mate van geluidsisolatie biedt, altijd handig als er een brommende vriezer of iets dergelijks in de garage staat. Ik zou een eerste laag uitrollen tussen de onregelmatige balken C. Eventueel wat ijzerdraden eronder spannen zodat de laag niet naar beneden zakt. Vervolgens een tweede laag kruislings uitrollen tussen de steunbalken B, ook weer tijdelijk omhoog te houden met eronder gespannen ijzerdraden. Tenslotte een derde laag tussen de grote balken A. Met deze laatste laag zorg je dan dat je gelijk met de onderkant van de balken A uitkomt. Alle holle ruimtes zijn nu volgepakt met steenwol en je hebt een formidabel isolatiepakket, zowel thermisch als akoestisch.

Dan tenslotte de afwerking. Ik zou een halfopen plankenplafond toepassen zoals in onderstaand plaatje rond het trapgat. Dergelijke plafonds zijn in Nederland veelvuldig toegepast in de utiliteitsbouw. Door de openingen tussen de planken is ventilatie van het isolatiepakket gegarandeerd, er zal echt nergens vochtophoping ontstaan. En mits netjes gerealiseerd vind ik het er persoonlijk voor een garage erg netjes uitzien.

Halfopen plankenplafond

("Open Image In New Tab" om de volledige grootte te zien)

Zo'n halfopen plankenplafond kun je realiseren door de onderkant van je isolatiepakket plus onderkanten van de balken C zwart te maken met de goedkoopste zwarte brico verf die je vinden kunt. Je kunt ook een zwarte géotextile tegen de onderkant nieten. Vervolgens niet-, spijker- of schroef je planken of latten direct tegen de onderkanden van de balken C, met een opening van 1 à 3 cm ertussen. Resteert een strak uitziend plafond, isolerend en ademend.

Laat maar eens weten wat jullie mening hierover is.

Salutations, Jos

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-09-06 09:26:11

Bonjour Bram,

XPS en PU hebben vrijwel exact dezelfde isolatiewaarde. Zie bijvoorbeeld de tabel op pagina 2 in dit document.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2012-09-06 19:00:34

@René

[quote] ... panelen van geperst houtwol en zo. Dat soort materiaal is veel natuurlijker, maar er hangt een prijskaartje aan. Jij behandelt die niet in je uitgebreide stuk over isolatie. Heb je daar een reden voor? [/quote]

Niet behandeld omdat ik er geen ervaring mee heb en niet alles uitgezocht heb wat er op de markt is.

@Jos

Prima oplossing, echt van Duitse degelijkheid. Maar overal waar ik niet zeker ben van de vochthuishouding pas ik toch een dampremmende folie aan de warme kant toe. Belt and braces!

Christian von Klösterlein

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#7 Geplaatst: 2012-09-07 11:38:59

@Jos,

Zoals Christian al schreef, lijkt me een prima oplossing, maar ook een bewerkelijke. En zo'n mooie plafondafwerking hoeft daar niet. Overigens zijn de balken B alle mooi recht, vandaar mijn idee om daarop met platen isolatie te werken. Toch lijkt me dat er wel degelijk een behoorlijk temperatuurverschil zal zijn tussen de vloer en de kelder als er in de bovenliggende ruimte wordt verwarmd. Dus toch maar een dampremmende folie.

René