Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Politieke baantjesjagerij

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-09-06 16:51:29

Een Frans Kamerlid is in de meeste gevallen niet alleen Kamerlid. Hij of zij is daarnaast ook nog burgemeester of wethouder van één van de ruim 36.000 gemeenten of is voorzitter van een departementsraad of lid van de regionale raad. Sommige kamerleden hebben het druk met die - betaalde - nevenbaantjes in de publieke sector en komen weinig toe aan de wetgeving in 's lands vergaderzaal in Parijs.

Bericht op de homepage.

Wim

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-09-07 06:47:17

't Zal mij benieuwen hoe dat afloopt. Maar ik zou het een grote schande vinden als niet voor alle volksvertegenwoordigers een einde zou worden gemaakt aan die opeenstapeling van functies, inclusief voor de senatoren. Het is niet alleen een verkiezingsbelofte, maar ook een besluit van het PS congres. Dat sommige (ook PS) senatoren uit puur eigenbelang daar nu onderuit proberen te komen is schandelijk. Als ze hun baantjes hadden willen behouden, hadden ze zich niet verkiesbaar moeten stellen. Het excuus dat ze niet direct gekozen worden slaat werkelijk nergens op. Dat heeft niets te maken met de redenen waarom die cumul onwenselijk is en moet worden afgeschaft (belangenverstrengeling, het niet onafhankelijk kunnen bepalen van politieke standpunten en de hoge kosten voor de franse staat). Gelukkig zijn er ook PSers die hun bijbaantjes inmiddels al hebben opgegeven. Dan krijgen anderen ook een kans, wat goed is voor de diversiteit.

Als de PS regering dit niet doorzet, raakt ze een groot deel van haar geloofwaardigheid kwijt.

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#2 Geplaatst: 2012-09-07 09:57:00

Mee eens Bosbess. Belangenverstrengeling en eigen belang horen echt niet meer in deze tijd.

Overigens las ik laatst in Le Point, dat het met die hogere kosten wel meevalt, als je bedenkt, dat er een maximum is gesteld aan wat de opgetelde vergoedingen voor de gecumuleerde baantjes oplevert.

Als die plekken door niet-cumulerende veretegenwoordigers zouden worden bezet, dan moest per functie het volle bedrag worden betaald door de staat en dat zou in totaal duurder uitkomen.

De schrijver van het artikel, de hoofdredactuer meen ik, zag veel meer in het nu toch echt eens werk gaan maken van het opheffen van de vele lagen in de bestuursstructuur, te beginnen met het opheffen van de departementen en het samenvoegen van gemeentes. Daarnaast was voor hem het nut van de vele "PAYS" ook een grote vraag.

Het flink verminderen van het aantal lokale en regionale vertenwoordigers was voor hem al een goed begin om de kosten fors te verminderen.

Je kan je daarnaast ook afvragen of die gigantische hoeveelheid volksvertegenwoordigers in de assemblée ook wel nodig is. Iets van 500+ meen ik.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2012-09-07 22:37:57

We zijn hier niet in Nederland. Zeker op het platteland voorzie ik niet dat gemeenten samengevoegd worden. Dat is ooit eens geprobeerd en dat is mislukt. Wel heb je de communauté des communes, waarbij bepaalde aanschaffen, voorzieningen, openbaar vervoer etc, geregeld worden door de samenwerkende gemeenten. Vergeet niet dat het kiessysteem is gebaseerd op het districtenstelsel. Hier ga je als vertegenwoordiger je achterland 'verdedigen'. Je behartigt belangen van de regio door wie je gekozen bent. Dus een burgemeester van een klein dorpje behartigt de belangen van zijn dorp in de 'provinciale staten' of te wel als conseiller departemental. Natuurlijk begrijp ik de belangenverstrengeling maar dit is een heel andere manier van denken en volksvertegenwoordiging.

Ingrid

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2012-09-08 12:38:53

Dag Ingrid, je standpunt wordt toevallig vandaag gedeeltelijk geïllustreerd door het volgende artikel in de papieren Midi Libre:

"Le député d'Alès proche du Premier ministre

Fabrice Verdier, nouveau député, creuse son trou à Paris. Il a été appelé pour intégrer un groupe de parlementaires que Jean-Marc Ayrault réunira au moins une fois par trimestre à Matignon. "L'objectif c'est qu'on lui fasse remonter ce qu'on entend sur le terrain. Le Premier ministre ne veut surtout pas se couper de la base." Ce mercredi  Fabrice Verdier a ainsi exprimé être opposé au gaz de schiste. Marquant sa différence avec son prédécesseur UMP, Max Roustan, il souligne "l'importance d'être le plus souvent à Paris pour défendre le territoire.""

Fabrice Verdier is de nieuwe PS afgevaardigde, die na zijn verkiezing vier van zijn vijf nevenfuncties heeft opgegeven (de vijfde behield hij op dringend verzoek). Max Roustan (UMP) is al lang burgemeester van Alès, combineerde die functie met die van afgevaardigde in het parlement, maar bleef kennelijk (volgens Verdier) liever thuis dan de belangen van de regio in Parijs te behartigen. Ook dat gebeurt dus. 

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#5 Geplaatst: 2012-09-08 18:48:31

Ik ben, overigens net als Wim, lid van de raad van elf in ons dorp. Oftewel: gemeenteraadslid. In een dorp van 300 zielen is dat niet bijster interessant; budget van een paar ton, gelukkig vrijwel helemaal fixe, dus weinig ruimte voor onzinnige bestedingen.

Wat mij vooral is opgevallen is de gretigheid van sommigen om wethouder (we hebben er drie) of nog liever vice-president van allerlei organen te worden: van het water, van het vuil, van de communauté de communes. Alleen maar om de vergoeding, want iets tastbaars heb ik de afgelopen jaren niet uit de meeste handen zien komen. De helft van de gemeenteraadsleden heeft zich laten kiezen om vooral op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen rond de PLU, het lokale bestemmingsplan, en vooral voor de gevolgen voor de waarde van hun landerijen, die eventueel bouwgrond zouden worden.... Hier is meestentijds nog niet de helft van de leden aanwezig, sommige wethouders zie je werkelijk nooit.... En notulen worden in meer dan de helft door de Nederlander gemaakt.

Voor mij betekende het overigens wel dat ik gevraagd werd zitting te nemen in het bestuur van het office de tourisme (voorzitter en vice voorzitter betaald, paar honderd euro p\j), de secretaris (uiteraard) niet... In dat gebeuren gaat best veel tijd zitten; zo nu en dan veel kilometers maken om departementale vergaderingen mee te maken; alles voor eigen kosten.

Wat mij betreft mag snel een eind worden gemaakt aan het bestaan van 32.000 gemeenten kleiner dan 1000 inwoners: geen savoir faire, volstrekt ondoorzichtige besluitvorming en het instand houden van veel kostbare folklore.

JP