Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Tarieven vennootschapsbelasting Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#9744
Cappetti
Berichten: 4
Reacties: 5

#0 Geplaatst: 2012-09-06 20:07:27

Op dit forum kwam ik het onderstaande bericht tegen.

In de tekst staat dat kleine ondernemingen met minder dan 5 man personeel slechts 15% vennootschapsbelasting betalen in plaats van 33,3.

Is dat juist?

Nergens anders kom ik namelijk dat 15% tarief tegen.

Robert


Om de persoonlijke aansprakelijkheid bij een bedrijf(je) te beperken, kan men vrij eenvoudig een BV oprichten (een SARLSociété à Responsabilité Limitée) en zelf werknemer worden. Bij het oprichten van zo'n vennootschap  - de bekende création d’entreprise - was de minimumstorting slechts € 750 (10% van het minimumkapitaal). Enkele regeringen geleden is besloten om het oprichten van een SARL aantrekkelijker maken door de storting op het vereiste minimumkapitaal terug te brengen tot € 1. De vennootschapsbelasting (IS, impôt sur les sociétés) bedraagt in Frankrijk 33,3% (15% voor zeer kleine ondernemingen met minder dan vijf man personeel). Naast de NV (SA – Société Anonyme) en de SARL kennen we in Frankrijk ook nog de eenpersoons BV, de EURL (Entreprise Unipersonnelle à Responsabilité Limitée), vergelijkbaar met een Nederlandse BV met Directeur-Grootaandeelhouder (DGA). En sinds kort de EIRL (Entreprise Individuelle à Responsabilité Limitée.) Activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg of juridische advisering mogen niet onder het regime van een EURL worden uitgevoerd. De oprichter/eigenaar van deze bedrijfsvormen is alleen aansprakelijk voor het kapitaal (eigen geld of in natura) dat hij heeft ingebracht. 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2012-09-06 22:01:45

Het gereduceerde tarief van 15% geldt voor kleine ondernemingen waarvan de bedrijfswinst onder de ruim € 38.000 ligt. Even googler op tarifs impôt société levert nadere uitleg op hetgeen al op de website is vermeld.

Wim

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#2 Geplaatst: 2012-09-06 22:41:43

Voor kleine bedrijven is de vennootschapsbelasting helemaal niet zo interessant. Het zijn vooral de sociale lasten die de kosten voor kleine bedirjven opdrijven.

Wim

avatar#9744
Cappetti
Berichten: 4
Reacties: 5

#3 Geplaatst: 2012-09-07 09:58:16

Beste Wim, dank voor je antwoord.

Ik kan mijn vraag nog wel even toelichten.

Recent heb ik mijn bedrijf in Nederland verkocht.

Omdat ik pas 45 jaar ben wil ik niet thuis voor de geraniums gaan zitten maar iets leuks blijven doen. Ik heb daarom met mijn vriendin in de Dordogne een complex gekocht met 3 gites en een los caretakers huis. Het caretakers huis kopen we in privé zodat het object verder voor 100% zakelijk is.

Van mei tot en met september gaan we in de Dordogne wonen en ons bezig houden met de verhuur van gites. We blijven dus Fiscaal in Nederland en we zorgen dat we niet meer dan 180 dagen in Frankrijk verblijven.

Mijn enige wens is het minimaal terugverdienen van mijn renteverlies over het bedrag van de aankoop + jaarlijkse kosten in Frankrijk. Alles wat we meer verdienen is meegenomen.

Het probleem is echter dat mijn geld in de Nederlandse BV zit. Naar privé halen kost me 25% dividendbelasting en dat wil ik niet. Indien ik het geld ga lenen naar privé is de rente niet aftrekbaar en zullen de rentelasten altijd hoger zijn dan de inkomsten die ik maximaal kan verdienen met de verhuur van de gites met als gevolg dat ik steeds met een groot verlies de boekhouding moet afsluiten.

Dat kun je niet jaren achter elkaar blijven doen want dan gaat de fiscus aan de bel trekken. Verlies is ook niet te verrekenen met de Nederlandse BV.

Een oplossing is het oprichten van een succursale, ik moet dan echter 33,3 % vennootschapsbelasting afdragen. Die kosten wilde ik drukken door de succarsale rente te laten betalen aan de Nederlandse BV voor de lening om op ongeveer 0,- winst uit te komen. Nu blijkt echter dat rente die de succarsale gaat betalen aan de BV niet aftrekbaar is omdat de Nederlandse BV het geld niet extern heeft geleend.

Dan blijft er nog de optie over van een SARL of EURL.

Bij deze rechtsvorm is het wel mogelijk om rente in rekening te brengen bij de Nederlandse BV. De jaarlijkse kosten m.b.t. boekhouding zijn helaas hoger.

BTW regime is gelukkig niet van toepassing want ik blijf onder de omzet van 81.500 euro. We willen verder ook weg blijven van het sociale systeem en dus geen loon opnemen in Frankrijk.

Bij het googelen op vennootschapsbelasting in Frankrijk kwam ik dat stukje tegen m.b.t. de 15% regeling, ik had het nog nergens anders gelezen.

Een simpel idee van iets kopen loopt uit op een moeilijke wetgeving m.b.t ondernemen in Frankrijk. Maar goed, als de juiste structuur eenmaal staat kan ik gaan starten.

Ik zal de cursus in Delft even in gedachten houden, ik moeten even bekijken of ik dan in Nederland ben.

Groeten Robert

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#4 Geplaatst: 2012-09-07 10:54:22

Beste Robert,

Zie hier het gevaar van zelf de details bij elkaar googlen, zonder een goed overzicht. Meer hoef ik niet te doen om het nut van de 2-daagse cursus aan te tonen…

Vennootschapsbelasting is uitsluitend aan de orde bij een SARL of EURL die kiest voor het belastingsysteem IS. Op basis van je beschrijving (en als je al zou kiezen voor een SARL) ligt het belastingsysteem IR meer voor de hand. Dan betaal je helemaal geen vennootschapsbelasting, maar wel inkomstenbelasting.

Ik mag toch hopen dat je het HELE complex privé hebt gekocht, niet alleen het caretakershuis. Als een bedrijf de rest koopt, gaat die in de loop der jaren afschrijven op het onroerend goed en dan betaal je jover de jaren steeds meer dividendbelasting als je ooit in de toekomst dat bedrijf weer wil opheffen, terwijl je in privé juist te maken krijgt met afnemende taxe de plus value.

Er kunnen redenen zijn om in Nederland te blijven wonen, maar het kan ook zomaar zijn dat emigreren goedkoper uitpakt. Als je ongeveer de helft van het jaar in Frankrijk woont, is een zorgvuldige afweging van alles aspecten van belang. Overigens, die 180 dagen is nauwelijks belangrijk. Het Frans-Nederlandse belastingverdrag zegt dat je daar belasting moet betalen waar je sociale en maatschappelijke leven zich grotendeels afspeelt. Die 180 dagen komen niet voor in het verdrag.

Ga je emigreren dan zou je kunnen kiezen voor een entreprise individuelle in het micro-régime. Voor de meeste gîtesverhuurders is dat heel erg gunstig. Geen BTW, nauwelijks boekhouding. Als je niet gaat emigreren kun je hier onder bepaalde omstandigheden wel gebruik van maken, maar dan ga je dubbele sociale lasten betalen:  zowel in NL als in FR.

De oplossing zou kunnen zijn dat je wel degelijk het geld voor de aankoop leent van je BV, voor privé-aankoop van de gîtes, maar dat je een gîtes-exploitatiebedrijf opricht in Frankrijk, die een zodanig huur betaald aan jou privé, dat je de jaarlijkse rente en aflossing van die lening van de BV kunt betalen. Dit kan op verschillende manieren worden ingericht en die komen allemaal aan de orde in de cursus.

De succursale is inderdaad een slecht idee, o.m. om de redenen die ke noemt.

‘Het BTW regime is gelukkig niet van toepassing want ik blijf onder de omzet van 81.500 euro,’ schrijf je. Dat is alleen het geval voor een entreprise individuelle. Een SARL valt ALTIJD in de BTW.

Het is niet moeilijk om de juiste structuur te vinden, ook in dit geval. Maar je moet wel het hele plaatje zien en alle aspecten in hun onderlinge samenhang afwegen!

Wim

avatar#9744
Cappetti
Berichten: 4
Reacties: 5

#5 Geplaatst: 2012-09-07 11:49:37

Hoi Wim, nogmaals dank voor de feedback.

Het is echter niet zo dat ik zelf alles bij elkaar google.

Dat doe ik alleen om zelf ook een beetje wegwijs te worden in deze materie.

Een dezer dagen moeten we beslissen op welke wijze we het object gaan kopen.

De Compromis de Vente zal vandaag worden opgemaakt door een notaris in Sarlat.

De optie "wie het gaat kopen" is nog te wijzigen omdat we hiervoor een artikel opnemen in de Compromis.

Een kopie gaat eerst naar mijn advocaat in Parijs en zij laat het document ook nog controleren door een notaris waarmee ze veel samenwerkt. 

Op juridisch vlak heeft mijn fiscalist doorlopend contact met de Franse advocaat om de Franse regels af te stemmen met de Nederlandse.

Het blijft echter een complex verhaal...

Emigreren is fiscaal voor mij niet aantrekkelijk. Dat is zowel door mijn accountant als fiscalist afgeraden. Zeker met Hollande aan de macht moet ik fiscaal wegblijven uit Frankrijk. 

Lenen voor prive kan maar in het algemeen bekijkt de fiscus lenen van de B.V. met de nodige argwaan. Bestaan er twijfels of de lening wel terugbetaald kan worden of ligt het kennelijk niet eens in de bedoeling om dat te doen, wan wordt de lening niet als lening erkend maar voorzien van het etiket ‘uitdeling’. Met andere woorden: beschouwd als dividend – en dus belast tegen 25%.

Daarnaast moet ik verplicht een marktrente aanhouden en zijn de kosten van de rente waarschijnlijk hoger dan de verwachte huurinkomsten. 

Rente betalen zal dus wel mogelijk zijn met de huurinkomsten maar het aflossen niet omdat de inkomsten daarvoor te laag zijn.

Vanmiddag heb ik een conference call met de advocaat in Parijs en ik zal je tips meenemen in deze bespreking.

Groeten Robert