Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Daar gaat onze reputatie!

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2012-09-10 18:17:58

Al jaren probeer ik het gedoogbeleid m.b.t. cannabis uit te leggen.

Nu bleek recent dat je daar de nodige IQ-puntjes bij kunt inleveren als je er voor je 20-ste mee begint. 

Nu blijken twee politiemensen in Gelderland heuse wietplantages te exploiteren.

Sta ik even met mijn mond vol tanden!

Steven

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#1 Geplaatst: 2012-09-11 06:55:26

Zolang gendarmes zich van kant maken met hun dienstwapen na eerst hun ex te hebben vermoord, zo'n 'hoge' die zich diep in 't criminele circuit te Lyon kon nestelen, waar ministers geen blanco strafdossier hoeven te hebben en waar 'n voormalig president zich voor de rechtbank moest ('n ander straks moet) verantwoorden, zal men hier denken dat overheidsdienaars net gewone mensen zijn.

Peter.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2012-09-11 07:04:46

Hier begrijp ik niets van, Steven. Ik neem aan dat je bedoelt dat je het NL gedoogbeleid al jaren probeert te verdedigen tegen franse sceptici.

En dat je niet bedoelt dat je IQ puntjes inlevert als je met dat verdedigen van gedoogbeleid voor je 20ste begint.

Nu blijkt dat je enkele hersencellen verliest door het gebruik van cannabis vóór je 20ste en dat twee (!) NL politiemensen (van de hoeveel?) er een wietkwekerij op nahielden, vind je plotseling dat je geen poot meer hebt om op te staan in je verdediging van het gedoogbeleid en dat "onze" reputatie naar de maan is. Ik voel me niet aangesproken hoor en mijn reputatie lijdt er niet onder. De jouwe trouwens ook niet.

Het gedoogbeleid heeft niets te maken met IQ of de volksgezondheid, zoals jij ook weet. Het getuigt alleen maar van een gezond IQ. Maar nog lang niet voldoende, want dat rare NL gedoogbeleid, waarbij wiet wel mag worden verkocht, maar niet worden gekweekt en ingekocht, leidt nog steeds tot een situatie waarbij kunstmatig criminelen worden gekweekt. Met alle ongewenste gevolgen van dien: ongelooflijke bedragen worden verspild aan opsporing, vervolging en berechting van deze door de overheid zorgvuldig gekweekte criminelen.

Alcohol, véél schadelijker voor het IQ, wordt gewoon verkocht, onder streng staatstoezicht en met een hoge opbrengst voor de schatkist. Dit halfslachtige zogenaamde gedoogbeleid (nu ook nog met wietpassen!) kost de belastingbetaler alleen maar kapitalen, overbelast het politie- en justitiële apparaat en levert niets op. Voor iedere wietplantage die ze oprollen schieten er weer twee uit de grond. Zolang het als crimineel wordt bestempeld door de overheid, die de verkoop wél toestaat, vormt wietkweken een lucratieve business. Daar hebben criminelen wel wat risico voor over. En een enkele politieagent dus ook. 't Zijn ook maar mensen.

Vrijgeven die hele handel, onder staatstoezicht, net als alcohol en tabak. In heel Europa. Dat brengt geld in het laadje in plaats dat het miljoenen kost. Het levert werkgelegenheid en vermindert de criminaliteitscijfers. En politie en justitie kunnen hun eigenlijke taken uitvoeren.

Ga dus vrolijk verder, Steven, met het verspreiden van je geloof in het gedoogbeleid, maar vergeet niet erbij te vermelden dat het in wezen een halfslachtige en hypocriete poging is om "het buitenland" een rad voor ogen te draaien in plaats van gewoon de eigen koers te varen en een voorbeeld te durven stellen.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#3 Geplaatst: 2012-09-11 12:00:56

Dit SP beleid gaat er gelukkig echt niet komen, want de SP zal nooit kunnen meeregeren, dat moet inmiddels toch voor iedereen duidelijk zijn.

Heb je een link naar het onderzoek wat aantoont dat alcohol 'véél' schadelijker is dan cannabis?

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#4 Geplaatst: 2012-09-11 15:30:56

Die reputatie van Het Noorden kan wel weer wat hebben, er zitten nu zeven agenten uit de omgeving van Lyon vast vanwege vermeende drugshandel.

Twee op de zestien miljoen, acht (Neyret meegeteld) op de zestig miljoen. De verhouding lijkt me nog steeds aardig gelijk op te gaan.

Geen zorgen Steven, geen zorgen.

Peter.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2012-09-11 19:24:23

Dag Jako, kennelijk ben ik te dom, want ik begrijp nog steeds niet waarom de SP nooit zal kunnen meeregeren. Ook hier geldt: de tijd zal het leren. Wat dit onderwerp betreft: niet alleen de SP is voor een goed geregelde legalisering van teelt, in- en verkoop van hennepproducten, al hebben andere partijen het niet in hun programma staan.

Alcohol en cannabis, tja, wie kaatst moet de bal verwachten, dus moest ik even voor je zoeken. Het duidelijkste artikel vond ik hier. Verder vond ik heel veel artikelen over de schadelijkheid van alcohol door te googelen op "gezondheidsschade door alcoholgebruik". Ook "alcoholgebruik en IQ" levert het een en ander op (bv een duidelijk verband tussen het gebruik van alcohol door moeders tijdens de zwangerschap en een lager IQ van hun kinderen). Cannabisgebruik tijdens de zwangerschap levert ook schade op bij de kinderen, maar minder dan bv het roken van tabak, zie hier.

Matig alcoholgebruik op oudere leeftijd heeft naast negatieve ook enkele positieve effecten.

Veel leesplezier.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2012-09-11 19:49:02

Bosbess,

correlatie is nog geen causaliteit. Denk aan het bekende 'puberteit komt van tandbeugels' - want die correlatie is er wel.

Klopt niet ook de uitspraak 'moeders met een lager IQ drinken ook gedurende de zwangerschap alcohol'? Komt de lagere IQ van hun kinderen nu van het drinken of van de lagere IQ van de moeder?

Dit even omdat ik de constateringen met een beetje ingenieursverstand bekeken heb ;-)

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2012-09-11 19:53:51

Ha ik heb weer even wat losgemaakt. Niks leuker dan praten over geestverruimende of -vernauwende middelen. Bosbess vloog er gelijk vol en serieus in, waar voor dank!

Mijn start was vooral om aan te geven dat veel Fransen heimelijk het Nederlandse gedoogbeleid wel prima vinden. Het haalt immers aan de "voordeur" de wiet uit de criminaliteit. In tegenstelling tot Frankrijk waar net zoveel geblowd wordt als in Nederland maar veel stiekemer.

Dat het aan "de achterdeur" steeds vaker en grover mis gaat is een zwak punt van het systeem. Ik ben zelf voor vrijgave maar daarbij voor gecontroleerde teelt. Wordt die kant tenminste ook gereguleerd.

Neemt niet weg dat vele onderzoeken aangeven dat op jonge leeftijd gebruiken van alcohol en wiet (en andere drugs) schadelijk zijn. Idem voor zwangeren. Hierboven geciteerd. Ik vind wat dat betreft geen duidelijk verschil in alcohol, cannabis en roken.

Matig alcohlgebruik bij volwassenen (2 à 3 glazen rode wijn per dag) is prima. Af en toe een jointje roken kan echt geen kwaad. Voor volwassenen en niet-zwangeren althans.

Ja en dan die flics in beide landen die over de schreef gaan. Ik heb de sterke indruk dat "naggen en dalven" in Frankrijk bij politiemensen, m.n. gendarmes, vaker voorkomen dan in Nederland waar die discussies al 20 jaar geleden gevoerd werden en in Frankrijk nu pas een beetje van de grond komen.

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#8 Geplaatst: 2012-09-12 07:58:09

Goeiemorgen Christian, de kip-ei vraag. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk met je knipogende ingenieursverstand, maar ik verwijs op verzoek van Jako alleen maar naar artikelen over onderzoeken die de schadelijkheid van alcohol (meer dan van cannabis) aantonen. Ik ben in die dingen vrij goed van vertrouwen, omdat ik er totaal geen verstand van heb. Wel heb ik wel eens onderzoeksresultaten gelezen en als je dan ziet wat ze naast het eigenlijke onderzoek allemaal uittesten om valse factoren en kip-ei problemen uit te sluiten, dan neem ik maar aan dat ze dat altijd doen. Zo kan ik me voorstellen dat het IQ van de betreffende moeders ook is gemeten, en natuurlijk dat van de vaders. Maar misschien ook niet, want het schijnt dat zwakbegaafden heel normale kinderen ter wereld kunnen brengen. Ik heb tenminste zulke kinderen wel eens op tv gezien, die spraken over hun jeugd.

Steven, naar dat naggen en dalven heb ik lang moeten zoeken. Eerst vond ik dat Naggen een plaats met 59 inwoners in Zweden is, maar uiteindelijk kwam ik dan toch bij Norm-Afwijkend Gedrag vertonen. Bij dalven vroeg Google me of ik dalen bedoelde. Gelukkig vond ik ook hier de betekenis: bedelen, aftroggelen, maar door overheidsdienaren is het eisen om iets gratis te krijgen, toegang, een drankje of goederen. Doodgewone corruptie dus. Maar waar het woord dalven vandaan komt, kon ik niet vinden.

We bavarderen er weer lustig op los.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#9 Geplaatst: 2012-09-12 15:53:34

Ik heb in de aangeleverde links en met googlen geen enkel rapport gevonden wat kan dienen als onderbouwing voor de stelling dat alcohol "véél schadelijker is voor het IQ dan cannabis".

Voor het IQ lijkt alcohol alleen een probleem bij overmatig gebruik op jonge leeftijd terwijl cannabis het IQ altijd verlaagd, maar vooral bij gebruik op jonge leeftijd en ook bij lage dosering. Factcheck.

Gokje:

We krijgen historicus als premier en een kernfysicus als minister van financiën.

De leraar lagere school is boventallig...;-)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2012-09-12 18:34:42

We zullen zien wat we krijgen als premier..... Ik gok daar nog niet op!

Even over de cannabis/alcoholdiscussie.

Cannabis kan psychosen opwekken bij lieden die daar gevoelig voor zijn (vaak is cannabis de oorzaak van het op jonge leeftijd doorbreken van schizofrenie).

Verder draagt het bij aan de ontwikkeling van longkanker, bovenop de tabak.

Bij jongeren maar ook volwassenen kan cannabis een initiatiefverlies geven waardoor (door)studeren moeilijk wordt.

Alcohol kan blijvende hersenschade geven bij kinderen van verslaafde moeders (foetaal alcoholsyndroom). Bij langdurig en overmatig gebruik leverschade, hersenschade (Korsakow en Wernicke). Het is een potentiërende factor voor slokdarmkanker, maagkanker, darmkanker, leverkanker... Moet ik nog verder gaan?

Overmatig alcoholgebruik is erger dan cannabisgebruik. 

Ik ga niet aan fact-checking doen, 35 jaar ervaring in de gezondheidszorg (w.o. verslavingszorg) en bijhouden van vakliteratuur zijn genoeg.

Steven

(gek op rode wijn, 2 à 3 glaasjes per dag en nooit als ik rijd of werk...)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#11 Geplaatst: 2012-09-12 18:39:48

Nog even dit: @Bosbess: als je googelt op "dalven+integriteit" kom je veel publicaties tegen w.o. die van het Politieinstituut. 

Je beschrijving is juist:

Belangenverstrengeling speelt wanneer de functionaris naast het uitoefenen van het politie-ambt ook nog andere belangen heeft die daarmee (mogelijk) strijdig zijn. ‘Moonlighting’ verwijst naar het hebben van een bijbaan die (het risico van) verstrengeling met de politiefunctie met zich mee brengt, zoals het in de vrije tijd optreden als bedrijfsbeveiliger of het deel uitmaken van een ordedienst bij een popfestival. Bij onverenigbare activiteiten en functies waarbij niet direct sprake is van belangenverstrengeling, kan het bijvoorbeeld gaan om contacten met criminelen, los van het feitelijke werk van de politie-ambtenaar, waarbij uitoefening van de politiefunctie in het gedrang komt 

Eind jaren'80 ben ik reeds betrokken geweest bij de integriteitsdiscussies als bedrijfsarts van enkele politiekorpsen. Al zal het nooit perfect zijn, de Nederlandse Politie heeft daarmee grote stappen voorwaarts gedaan!

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#12 Geplaatst: 2012-09-13 06:23:33

Dank je wel Steven. Jako had tov mij wel een beetje gelijk: ik had geschreven dat alcohol veel schadelijker is "voor het IQ" dan cannabis. Dat blijkt inderdaad niet uit de publicaties die ik heb gevonden. Wel bleek uit een vergelijking door de Jellinek-kliniek dat alcohol in het algemeen schadelijker is dan cannabis.