Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Waarschuwing delen Livebox Wifi met klanten

Auteur Bericht

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#0 Geplaatst: 2012-09-11 15:49:58

Vorige week was ik bij vrienden met een camping in Frankrijk.
Daar wordt de wifi van de orange livebox gedeeld met klanten (met een wachtwoord uiteraard).

Omdat wij in hetzelfde dorp een huis hebben gekocht bezocht ik op mijn laptop de site van orange om de abonnementen te bekijken (via hun verbinding).
Daarbij werd ik verwelkomd als de campingeigenaar.
Dat vond ik toch wel enigzins vreemd om eerlijk te zijn...

Nadat ik alle cookies had verwijderd voor die site werd ik nog steeds herkend.
Kennelijk is de herkenning op IP adres, want toen ik me probeerde "af te melden" kreeg ik een melding dat dat niet kom omdat ik automatisch herkend werd.

Ik kon (met instemming van de eigenaar) de factuur bekijken, gevens inzien en zelfs de contracten wijzigen leek het (niet getest).

Het kan zijn dat ik iets mis, dat je automatische herkenning aan en uit kunt schakelen oid, maar ik vond het erg vreemd dat dat kan.

Maar in ieder geval lijkt het mij voor iedereen die zijn livebox deelt verstandig om dit nog even goed te bekijken / controleren...

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#1 Geplaatst: 2012-09-11 17:43:10

Ik heb het net geprobeerd, en verdraaid je lijkt gelijk te hebben, ik schrik daar behoorlijk van, Uitloggen is niet mogelijk en iedere pc/tablet/etc op je netwerk, direct of wifi kan direct bij je gegevens, van alles veranderen en naar hartelust orange dingetjes bestellen, want "automatisch betalen" kan iedereen van desactive naar active zetten. Alarmerend op zijn minst.

avatar#6942
pajotteke
Berichten: 0
Reacties: 33

#2 Geplaatst: 2012-09-11 17:57:59

Even gegoogled: je moet een tweede "compte utilisateur" maken op orange.fr. Ik geloof dat je er wel 10 of meer kan aanmaken maar eentje extra is genoeg, een dummy account als het ware. Nu zijn er twee accounts en dan kan het orange portail niet meer automatisch vaststellen wie je bent aan de hand van het IP adres. Jammer alleen dat het maken van een extra account nu dus even niet werkt op orange, er is weer eens iets niet disponible, later maar eens proberen.

Bert

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#3 Geplaatst: 2012-09-11 18:05:08

Hallo Bert,

Ok, dat klinkt als een mooie workaround, maar in dit geval gaan ze toch wel veel te ver in het gebruiksgemak naar mijn mening.

In de zin van alles open tenzij je het dicht zet... een basis security fout IMO.

Ik zal het aan mijn vrienden doorgeven...

Dank.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#4 Geplaatst: 2012-09-12 21:20:09

Hoi Timo,

Als je even had rondgekeken, dit staat al op dit forum en het staat op de site van Orange, volgens mij geschreven door @thover.

Het is nog leuker, je kan de telefoon open zetten voor bellen naar het buitenland of GSM als dit geblokkeerd is, doorschakelen en als ze televisie via Orange hebben kun je nog films huren op kosten van de abonnee ook :-)

Robert.

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#5 Geplaatst: 2012-09-13 20:19:21

Ok, dat had ik niet gezien.

Je bedoelt deze:

topic_redirect.php?topic=5920/Onbeveiligde+toegang+Espace+client+en+email+orange.fr

Blijft een redelijk bizar verhaal vind ik...

Als een bedrijf in NL dat zou doen werden ze binnen een week "afgeschoten" in de media, ik vind het heel vreemd...

avatar#10333
Forestwoman
Berichten: 0
Reacties: 3

#6 Geplaatst: 2012-10-09 21:30:23

Als ik het goed begrijp gaat dit puur over de beveiliging van je WiFi-netwerk. Ik was in de veronderstelling dat het om te beginnen al niet geoorloofd is om WiFi met klanten te delen, vandaar dat ik dit opgelost heb met een FonSpot via een Fon-modem. Was dit nu overbodig of niet?

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#7 Geplaatst: 2012-10-19 21:42:41

Niet goed begrepen  (of gelezen) @bosvrouw, het gaat over de Espace client van Orange.

Het delen van een Wifi verbinding heeft slechts het risico dat iedereen die er gebruik van maakt met het juiste programma alle gebruikersnamen en wachtwoorden voorbij ziet komen.
De Fon modems hebben daarvoor een dubbel Wifi netwerk om prive en openbaar te scheiden.  Overigens bereik je hetzelfde als je zelf het bedraadde netwerk gebruikt.
Tenslotte zijn er inmiddels legio modems in de handel die ook een gescheiden draadloos netwerk hebben, zoals de box van Darty bijvoorbeeld.

Tenslotte zijn er geen wettelijke beperkingen in het delen van de Wifi verbinding.

Er is slechts één probleem, als er iemand gebruik van maakt en lekker illegaal films gaat zitten downloaden dan krijgt de abonnementhouder de waarschuwing en riskeert afsluiting.  Dus even deze sites op de blacklist in het modem.

Groet, Robert.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#8 Geplaatst: 2012-10-19 22:48:13

Beste Robert,

Ook Orange biedt een gescheiden verbinding aan: éen privé WiFi netwerk (waar je normaal gesproken alleen aan bekenden toegang toe geeft en waar de bovenstaande "waarschuwing" betrekking op heeft <= er wordt hier voorbij gegaan aan het feit dat de handelswijze van de camping die in het voorbeeld genoemd wordt niet juist is; de campingeigenaar riskeert zoals u al aangeeft veel meer dan het bekijken van zijn factuur, bijvoorbeeld als één van zijn klanten ongeoorloofde handelingen verricht op Internet) en één publiek netwerk wat Orange heet.

Dit Orange netwerk is toegankelijk volgens de gebruikelijke mogelijkheden van een Orange hotspot (bijvoorbeeld voor mobiele klanten van Orange vaak inbegrepen in hun abonnement <= veel mensen weten dat niet eens!) maar ook gratis toegankelijk voor alle Orange Internetklanten* die gebruik maken van WiFi partagé middels hun inloggegevens voor hun primaire account behorend bij hun Internetabonnement.

>> Meer informatie over WiFi partagé

* voorwaarde voor gebruik van WiFi partagé en voor het uitzenden van het publieke Orange WiFi netwerk naast het privé WiFi netwerk is het gebruik van een Livebox 2 (of hoger)

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#9 Geplaatst: 2012-10-20 01:02:33

Die was nieuw Thomas, heel wat leeswerk ook.  Ik neem aan dat het een update van de livebox betekent, ik heb bij de gîte een apart abonnement met een afgeschermde espace client dus eigenlijk weinig risico maar ben toch wel geînteresseerd in deze optie.

Ik heb een Livebox 2 (4092) die normaal die optie niet weergeeft.

Ik heb trouwens wel gezien dat het zeer recent is maar beter laat dan ......

En ik houd niet zo van de toevoeging 'sous réserve d'éligibilité technique', betekent meestal niet bij mij :-)

Trouwens ook interessant voor op de mairie aangezien we regelmatig vergaderen in de aangrenzende zaal en daarbij internet-toegang erg handig is, nu gebruik ik de key van de mairie maar voor anderen zou het de oplossing zijn.  Als het bij mij loopt zal ik het zeker met le maire bespreken.

Alsnog dank namens de hier aanwezige abonnées, Robert.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#10 Geplaatst: 2012-10-20 11:17:33

Inmiddels blijkt het te werken, de Livebox is tevens een hotspot voor het klantenbestand van Orange op de methode bekend van de Fonéra.

Twee voordelen:

De abonnée is niet aansprakelijk voor eventueel downloaden van niet toegestane content.

Er kan met het thuis-account worden ingelogd op de Livebox van anderen vermits deze ook wordt gedeeld.  Wel zorgen dat je de toegangscodes bij je hebt natuurlijk, de mijne staan normaal gesproken op een netwerkserver.

Aangezien ik twee accounts heb bij Orange zal ik nog proberen of ik met het tweede, niet gedeelde, account kan aanmelden echter de Orange informatie vertelt mij dat dit niet zou moeten lukken.


Eén nadeel:

Aangezien er moet worden ingelogd met een orange email-account moet de gebruiker thuis of op het werk een Orange internet-abonnement hebben en zijn Livebox delen, anders gaat het feest niet door.

Een open verbinding is het dus niet wat betekenen zal dat bijvoorbeeld buitenlandse gasten geen toegang hebben tot deze Wifi SID.

Toch jammer maar ach, men kan altijd nog een TP-Linkje kopen die met 4 SSID's tegelijk mogelijkheden te over heeft, als Orange nu de SIP instellingen voor de telefonie eindelijk eens vrijgeeft is dat probleem ook weer opgelost.

Alleen dan wel de downloadsites of een programma als b.v. Vuze blokkeren.

OF, de snelheid op het open deel flink terugschroeven zodat een film downloaden meer dan een dag duurt en 's nachts de box resetten.

Robert.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#11 Geplaatst: 2012-10-23 20:52:38

Toch nog een heel klein probleempje, ik krijg geen aanmeldpagina te zien.

De verbinding met Orange is er wel echter geen toegang tot het netwerk en de melding onbekend netwerk helaas.

Heeft iemand hier ervaring mee ?

Robert.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#12 Geplaatst: 2012-10-23 21:00:41

Ik krijg de indruk dat de kit WiFi geïnstalleerd moet zijn, staat helaas niet in de pagina vermeld.   (Thomas, werk aan de winkel ?)

Ergens rechts in een kader wordt er wel over de kit geschreven echter er staat nergens dat het verplicht is.

Robert

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#13 Geplaatst: 2012-10-25 20:23:59

Update:

Vanmiddag de hotspot geprobeerd, eerst verbinding gemaakt met de SSID Orange waarbij windows meldt dat er geen verbinding met internet kan worden gemaakt.

Hierna geïstalleerde kit Orange Wifi opgestart en de emailgegevens van de gedeelde aansluiting ingevuld en na enige minuten denken komt de mededeling dat er vanwege technische redenen geen verbinding gemaakt kan worden.

Via de normale SSID kan er gewoon verbinding gemaakt worden waarbij alles normaal werkt.

Robert.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#14 Geplaatst: 2012-10-25 21:20:32

Robert,

Er hoeft helemaal niets geïnstalleerd te worden om gebruik te maken van WiFi partagé.

Enige voorwaarden zijn :

- dienst moet actief zijn op je account => hier te activeren

- je moet verbinding maken met het "Orange" netwerk en je IP instellingen op DHCP hebben staan

Zodra je verbinding maakt met het Orange netwerk krijg je een publiek (dus geen 192.168.1.x) IP adres. Wanneer je vervolgens je browser opent (zorg ervoor dat er geen proxy of iets dergelijks actief is die eventueel niet bereikbaar zou zijn) en naar een willekeurige website gaat, krijg je eventueel dit inlogscherm te zien.

In dat geval klik je rechts op "identifiez-vous" en log je in met je e-mail adres en wachtwoord. Vervolgens ben je verbonden.

Thomas

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#15 Geplaatst: 2012-10-31 16:50:15

Laatste update: Il functionne

Het probleem was dubbel, ik gebruik vaste IP-adressen op het netwerk en dus ook op de portable, omgezet kreeg ik nog geen inlogscherm te zien, wel een IP-adres in de 10.xxx.xxx.xxx reeks, via Orange Wifi de gegevens van het email-adres ingegeven en toen werkte het wel.

Na desinstallatie van Orange Wifi blijft het nu wel werken, nu op de mairie nog omzetten, hebben we een communale hotspot.

Robert.

il