Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Bonus-malus voor gas en elektriciteit

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-09-12 15:52:04

Eind september zal de Franse Tweede Kamer, de Assemblée nationale, een wetsontwerp bespreken dat een nieuwe tariefstructuur moet opleveren voor het energiegebruik: wie zuinig omgaat met gas en stroom betaalt relatief minder (bonus) en wie onzorgvuldig omgaat met deze energiebronnen, krijgt te maken met een verhoogd tarief (malus.)

Het voorstel is hier te lezen.

Wim

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#1 Geplaatst: 2012-09-12 21:14:31

Nu zijn ze het helemaal kwijt, eerst dat gedoe met de aanhanger en de PTAC van het trekkende voertuig, m.a.w. hoe veiliger de combinatie hoe lager de toegestane snelheid (zware auto - lichte aanhanger) en nu gaan ze me in Paris vertellen dat een inductie kookplaat een grote verbruiker is ?

Bij inductie is het verlies minimaal dus het rendement maximaal.  Kom daar bij de andere kookplaten maar eens om, en wie gaat controleren of mijn rolluiken elektrisch worden bedient ?

Hoezo socialisten in de regering ?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-09-13 12:08:13

Bonjour,

Tsja, hier kon je natuurlijk op wachten.

De FR regering heeft zich een beetje in de hoek geschilderd. Op grote schaal blijven spenderen bij dalende economische activiteit en een begrotingstekort van hier tot Tokio. Snorkende verkiezingsbeloften en holle retoriek over symbolische lastenverhogingen voor rijken die effectief nauwelijks iets opleveren. Met tegelijkertijd een vrijwel onmogelijkheid om effectief de belastingopbrengsten te verhogen zonder een revolutie te ontketenen. Maar er moeten  toch ergens centjes vandaan komen. 

Gelukkig kunnen we als "deus ex machina" altijd l'environnement weer uit de kast halen, als prachtig argument om geld binnen te harken. Dit soort bonusmalus constructies zijn immers geen ordinaire belastingen maar belangrijke en broodnodige maatregelen om de planeet te redden. Als u hier niet mee instemt bent u schuldig aan te ondergang van de planeet in een hel van verzengende hitte met oprukkende woestijnen en overkokende oceanen. Daarentegen kunt u dat allemaal voorkomen door simpelweg weer eens te portemonnee te trekken. Duurzaamheid, weet u wel.

Jarenlang is de "tout electrique" woning aangemoedigd, inclusief aberraties als electrische (vloer)verwarming, want dat was zo milieuvriendelijk dankzij de niet-uitstootproducerende kerncentrales. Advertenties alom van EDF en GDF en vriendelijke conseillers die u precies uitlegden hoe voordelig dat allemaal was. En nu talloze slachtoffers helemaal aan electriciteit vastzitten, zijn ze aan de beurt. En ja, uw inductiekookplaat is ineens helemaal fout, net zoals de zuinigste auto's ineens fout werden omdat ze op diesel reden. Lang geleden hoorde ik het al: the facts, although interesting, are generally irrelevant

Ik weet niet meer hoe vaak ik door mijn FR omgeving meewarig ben bekeken om mijn plannen voor een duur zonnecollectorsysteem voor warmwater in combinatie met een dure verwarmingsketel op hout en dure lagetemperatuur vloerverwarming. Dat is nu in één keer over. Als dit dwaze plan doorgaat zal ik mijn fikse investeringen ruimschoots terugverdienen vóórdat mijn installatie het einde van haar levensduur nadert. Een prachtig voorbeeld van gemengde gevoelens, ik vind het plan belachelijk doch ik vaar er financieel wél bij.

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

 

Salutations, Jos

 

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#3 Geplaatst: 2012-09-18 15:27:32

Als je gelijkheid in je vaandel hebt staan, dan heb je twee opties. Je trekt de achterblijvers omhoog of je remt de voorlopers af. 

ls je het land niet omhoog kan voeren, dan is koppen afhakken het enige alternatief.  

Mensen die hun rolluiken electrisch willen openen, of mensen die met induktie willen komen zijn toch alleen maar 'decadente verspillers'.  Om over een hebbers van een electrische wijncave maar niet te spreken.

Weg daarmee, egalité 

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#4 Geplaatst: 2012-09-18 23:58:49

Beste Midipyr,

Lees zelf even rustig je stukje hierboven door...

En wat was nu de bedoeling?


avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#5 Geplaatst: 2012-09-19 09:38:47

Beste Ratatouile,

Ik verwijs naar het stukje over een wetsvoorstel dat Wim Bavelaar op de Homepage heeft gezet en waarin het gebruik van allerlei moderne apparaten als wasdrogers, inductiekookplaten wordt weggezet als zijnde ordinair verspillen en waarvoor de gecruiker een hoger tarief zal moeten betalen.

Ik vind dit belachelijk en terug in de tijd. Als ik zelf terugkijk, dat ben ik zo weer in de tijd, dat ik in Parijs werkte, 1964-1968, toe was De Gaulle aan het bewind en heerste er ook een ijzige wind van beperking en onderdrukking in de stad.

Ik vind dat die tijd werkeert met dit soort maatregelen van het nieuwe regiem: alle luxe, die wij als partij ongewenst vinden moet weg. In de tijd van De Gaulle was 'uitgaan en feesten' ongewenst, en in die tijd was het niet als Hoellebeque zo deprimerend heeft beschreven. Of misschien wel? 

Mijn stukje was dus geheel spottend bedioeld, dat komt vaaak moeilijk over bij zo weinig tekst.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#6 Geplaatst: 2012-09-19 10:12:42

Ik krijg, net als Jos, de griezels van dit soort wetsvoorstellen, waarvan de uitvoering mij bovenmatig ingewikkeld, schier onmogelijk lijkt. Met zoveel variabelen in en rond het huis (gaan we nu een formulier van 10 kantjes krijgen ivp het toch al zeer ondoorzichtige formulier waar de taxe d'habitation mee wordt bepaald ?) , de invloed van het weer en het geldende klimaat (De Alsace is niet Alpes Maritimes om maar eens twee uitersten te noemen), het aantal bewoners (permanent, tijdelijk en wat niet  meer); ik wacht de voorstellen gelaten af.

Gelaten, omdat ook ik heb geïnvesteerd in een goed werkend en zuinig verwarmingssysteem, waarvoor ruimschoots credit d'impot werd verstrekt en waarvoor de afschrijvingstermijn op zeker 15 jaar is gesteld. Dankzij isolatie en met beleid stoken heb ik een zeer gematigde energierekening. Ben benieuwd wat daar straks van overblijft.

JP  

avatar#8767
Le Thoronet
Berichten: 0
Reacties: 3

#7 Geplaatst: 2012-09-19 13:50:38

Hoe willen ze dat controleren, in Frankrijk hoef je niemand binnen te laten, dat bepaal je n.l. zelf. Het enige wat zou kunnen is een registratie bij aankoop van nieuwe produkten.

Anita

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#8 Geplaatst: 2012-09-19 14:10:46

Anita, ik heb de indruk dat er een indeling komt naar laag, normaal of hoog gebruik, berekend aan de hand van aantal inwoners en huisoppervlak.  En hoe hoger je verbruik is, hoe hoger je tarief. Het is vervolgens aan de bewoners om het verbruik laag te houden. En dat kan door bv je was buiten te drogen.

avatar#8767
Le Thoronet
Berichten: 0
Reacties: 3

#9 Geplaatst: 2012-09-19 16:26:44

Antonia,

Als dat zo zou zijn waarom dan die tekening erbij van des appareils o.a. volets electrique, porte garage electrique, congelateur, plaque de cuisson a induction, allemaal tarif superflu. Wat kost nu een elektrisch bedienbare garage deur, toch amper wat. Nee hoor, ze willen je gewoon laten betalen voor de luxe ,dit heeft niets te maken met energie bewust zijn.

Anita

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#10 Geplaatst: 2012-09-19 16:29:14

Leuk bedacht Antonia, maar laat ik mijn situatie eens als voorbeeld nemen. Woon alleen in een huis van 500 m2. Ik verhuur kamers en heb op die manier ca 500 ovrnachters in huis. Huishouden van 2,5 personen, die ook nog meer dan evenredig de was doen. 

Ik heb, hierboven ook al gemeld er alles aan gedaan om geen energie te verspillen door optimale isolatie in een zeer oud huis. 

Ik zie de aanslagen straks wel tegemoet, er komen vast ook 100 soorten uitzonderingen en exonerations.. Zo lvert het in ieder geval werk op voor de ambtenarij.

Ceterum censeo (zie verder bij (jos )  

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#11 Geplaatst: 2012-09-19 16:39:11

Ik heb het niet bedacht! Het is wat ik lees in de laatste zin van de derde alinea in het stukje van Wim op de site.

Ik dacht dat de illustratie alleen was om aan te geven wat in de ogen van de opstellers verspillende apparaten zijn.

Tweede huizen vallen erbuiten, dus voor mij maakt het hopelijk niks uit, al hoop ik wel dat tarif tempo blijft bestaan.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#12 Geplaatst: 2012-09-19 18:07:16

Ik denk eerder dat juist het afschaffen van tarieven die zijn gebaseerd op oude productieoverschotten van energie zullen sneuvelen( dus tempo en heures pleines/creuses) omdat door de invoering van al die nutteloze windmolens en zonnepanelen er toch helemaal nooit meer efficient geproduceerd wordt. De rest valt niet te controleren, zelfs het aantal bewoners heeft maar weinig relatie met het energieverbruik.

1 zuinige bewoner die de hele dag thuis is stookt in de winter meer dan een gezin van 8 die de hele dag op werk/school zijn.

Aan de andere kant: dit is Frankrijk.

De Franse oplossing zou kunnen zijn om minimaal 100.000 'banen' en aparte wetgeving te creëren om dit proces te controleren en in goede banen te leiden.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#13 Geplaatst: 2012-09-19 20:13:08

Ik denk dat Jako het aardig weergeeft; maar gelukkig wordt geen haast gemaakt met het afbouwen van de kernenergie, waardoor er voorlopig nog volop overschooten in bepaalde periodes blijven. 

Ik las vanmorgen nog in een artikel in de Figaro dat minister Duflot verwijst naar besluitvorming in de ministerraad eind september over maatregelen om zuiniger stoken en isolatie te bevorderen, incl  credit  d'impot voor bijvoorbeeld warmtepompen.   

En Antonia, natuurlijk wees ik niet naar U, maar naar de berichtgeving van de overheid -).  

JP

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#14 Geplaatst: 2012-09-21 17:26:29

Que Choisir (consumentenorganisatie) vindt het bonus-malusplan een logische maatregel om het energieverbruik terug te dringen.

Antonia heeft gelijk: er komen drie tarieven, zoals Wim ook al duidelijk beschreef. Die drie tarieven worden dan weer onderverdeeld naar gelang de persoonlijke situatie: aantal personen van het huishouden, de soort van verwarming (fioul is vrijgesteld, weet iemand waarom?) en de geografische ligging van de woning. Lees hier.

Er is uiteraard geen sprake van een soort luxebelasting op de genoemde electrische apparaten. Deze worden gewoon als voorbeeld (en waarschuwing?) gebruikt om te illustreren dat ze veel energie verbruiken. In dit verband moet mij van het hart dat de paranoia tov de PS hier soms hilarische vormen lijkt aan te nemen. 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2012-09-21 17:56:26

Ter vergelijking: in Nederland betaalde ik een behoorlijk hogere zuiveringsheffing als ik meer dan 250 kuub drinkwater gebruikte.

Het heeft mij er wel toe gebracht beter na te denken over mijn watergebruik.

In de BPM en de motorrijtuigenbelasting worden auto's die meer gebruiken/vervuilen ook hoger aangeslagen.

Ik vind dus het principe niet onjuist. Ik vraag me echter wel af of ze eindelijk eens die EDF-werknemers gaan aanpakken die maar 10% van hun electriciteitsrekening hoeven te betalen. In dat geval zal de zwembadenindustrie zwaar weer krijgen...

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#16 Geplaatst: 2012-10-12 11:32:40

@Jako,

Ik heb het idee dat wij qua houding ten opzichte van allerlei milieu-doekjes-voor-het-bloeden zoals windmolens redelijk op één lijn zitten. Namelijk, laat de cijfers eens spreken inplaats van al die o zo goedbedoelende doch al te vaak wereldvreemde milieuredders.

Als dit het geval is, vraag ik me af of je dit boek al kent. De recensies spreken voor zich denk ik. En het allerbeste nieuws, je kunt het indien gewenst gratis downloaden van de site van de auteur.

Voor wat het waard is, ikzelf vond het zeer interessant leesvoer.

Salutations, Jos

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#17 Geplaatst: 2012-10-12 18:00:52

Ik kende het boek niet, bedankt voor de tip.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2012-10-12 18:12:44

Dank voor de link, Jos. Ik ga op mijn gemak de Nederlandse samenvatting lezen en als dat uitnodigt tot meer, de gehele Engelse versie.

Steven