Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sociale heffingen bij plus-value omstreden

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-09-12 20:19:26

In Europese richtlijnen en bij arresten van het Europese Hof van Justitie is het duidelijk: personen moeten alleen sociale lasten betalen in het land waar zij feitelijk wonen. Op het eerste gezicht lijkt daarom het besluit van de Franse overheid om bij de heffing van belasting op gemaakte overwinst bij de verkoop van niet-hoofdbewoningen, ook nog sociale lasten te gaan heffen. Deze heffingen zijn nu vastgesteld op 15,5% van de gemaakte plus-value en komen boven op de belasting van 19% voor personen afkomstig uit de Europese Unie.

Bijdrage hierover op de homepage

Wim

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#1 Geplaatst: 2012-09-13 10:31:32

Ik nam het standpunt in dat Frankrijk met het opleggen van sociale heffingen, op welke inkomensbron dan ook, op degenen die onder de jurisdictie vallen voro sociale verzekeringen van een andere staat in strijd komt met EHVJ jurisprudentie. Daarbij richtte ik mij op de heffingen CSG en CRDS waarover EHvJ jurisprudentie bestaat. Bij mijn weten is deze er niet over de beide andere heffingen (PS en RSA), waarvan dus getoetst moet worden of deze europeesrechtelijk gezien van gelijke aard zijn als de CSG en CRDS.
Uit het bericht op http://inforfrankrijk.com blijkt dat na voorlegging bij de EC de laatste van mening zou zijn dat Frankrijk wel mag heffen.Het zou wenselijk zijn dat een betrokkene in Frankrijk een proefprocedure begint.

Zie voor mijn argumentatie met name de postings in http://uitpandigen.nl:
"Re[5]: CRvB: verdragsgerechtigde in Frankrijk blijft bijdrage ex art. 69 ZVW verschuldigd
J an d e V oogd (07-06-12, 13:08:34) "


avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#2 Geplaatst: 2012-09-13 10:43:41

zie voor uitgebreide voorlichting van Britse zijde, ook over de visie van de EC- die me zeer discutabel lijkt:

http://www.french-property.com/news/tax_france/non_residents_social_charges/

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#3 Geplaatst: 2012-09-13 13:54:21

Merk op dat de Britten hier opkomen voor de huizenbezitters in Frankrijk die niet in Frankrijk "resident" zijn. Zoals uit de vorige discussie op dit forum blijkt is het vraagstuk echter ook van belang voor gepensioneerde verdragsgerechtigde die de CvZ-bijdrage betalen.

Door Frankrijk kunnen ze m.i. slechts tot betaling van de 4 genoemde vormen van sociale heffingen worden gehouden voorzover daaruit extra franse bescherming zou voortvloeien voor enige tak van sociale zekerheid. Wat dat zou zijn is bij gepensioneerde verdragsgerechtigden zeer de vraag.