Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

3e thermostaat in 4 jaar

Auteur Bericht

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2012-09-15 16:04:00

Besten,

Komend weekend ga ik de 3e nieuwe franse thermostaat plaatsen in mijn franse boiler in een periode van 4 jaar. De eerste heeft het 9 jaar uitgehouden, de tweede 3 jaar.

Boiler heeft max vermogen van  1500 Watt, 150 liter en is 12 jaar oud. Elementen Steatite beschermd. Boiler wordt geschakeld via dag/nachtstroom schakeling in de meterkast. Meterkast is twee jaar geleden vervangen.

Terugkerend probleem dat mij ertoe aanzet een nieuwe thermostaat te plaatsen is dat hij zichzelf "uitschakelt". Middels een klein geel indrukknopje onderaan de thermostaat kan ik hem dan resetten . Soms werkt dat een paar dagen, soms nog geen 10 minuten. De verrassing 's ochtends is dan niet aangenaam. (opwarmtijd boiler is bijna 6 uur)

Is er mogelijk iets aan de hand met mijn boiler of electrische leidingen of worden er tegenwoordiging gewoon slechtere thermostaten gemaakt en moet ik maar met dit ongemak leren leven.

Jeroen B, 62

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-09-19 23:22:28

Jeroen,

Het ongemak waarmee geleefd moet worden is de vervuiling van de boiler door kalkafzetting, en soms ook nog gemengd met zand dat geheel gratis door het waterleidingbedrijf wordt meegeleverd. Hangt natuurlijk af van de hardheid van het water en hoe vaak er ergens in de omgeving weer eens een waterleiding kapot gaat, en er dan kortere of langere tijd zand mee komt. Uit onze ter ziele gegane boiler heb ik drie emmers "tartre" gehaald. Hoe dat er uitziet, en hoe de boiler te (laten) onderhouden wordt hier uit de doeken gedaan.

Zou het kunnen zijn dat het verwarmingselement te heet wordt omdat het z'n warmte maar heel beperkt kan afstaan aan het water door isolerende kalklagen? En dat de thermostaat het er dan maar moeilijk mee heeft? Al aan de leverancier van die thermostaten gevraagd of hij diepere gedachtes heeft over deze extreem korte levensduur?

Zou niet weten wanneer er gewoon stroom binnenkomt bij de chauffe-eau wat er dan elektrisch mis zou kunnen zijn. Of de thermostaten tegenwoordig van slechtere kwaliteit zijn dan voorheen durf ik niet te zeggen. Wanneer ze van dezelfde fabrikant afkomstig zijn als de boiler zou het goed moeten zitten. Hoewel ook triple-A merken soms onderuitgaan door een slecht inkoopbeleid, omdat de boekhouders zeggen dat er goedkoper moet worden ingekocht.

Kom je in het traject "also usable for...." terecht dan kun je natuurlijk voor verrassingen komen te staan. Hoewel de prijs niet alles zegt: tot mijn verbazing zat bij een goedkope elektrische no-name Brico boiler die ik voor mijn zoon kocht exact hetzelfde soort instructieboekje, zelfde teksten, zelfde tekeningen, als voor onze veel duurdere Thermor. Er zijn denk ik meer merken dan fabrieken. En de grote hier in Frankrijk werken stevig samen: allerlei onderdelen zijn één op één uitwisselbaar.

Rob van der Meulen

p.s. Wat de elektrische aansluiting betreft, daar worden aan de boilerkant wel eens fouten gemaakt, vooral wanneer een elektrische installatie van triphasé naar monophasé wordt overgezet. Maar meestal wordt er dan slechts één van de drie elementen aangesloten, en krijg je hooguit wat lauw water. Lijkt me niet waarschijnlijk dat dit probleem hier speelt, maar voor de volledigheid dit vrij universele aansluitschema zoals dat onderin het plastic afschermbakje van onze oude Sauter CE bleek te zitten. Ik hou het op een sterk ingekapseld verwarmingselement, waardoor er een te grote stroom gaat lopen, en vervolgens grijpt de thermostaat in (bimetaal): il se met en sécurité.

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#2 Geplaatst: 2012-09-25 11:12:32

Rob,

Dank voor de mogelijke verklaringen. De verkoper waar ik mijn oude thermostaat inwisselde voor een nieuwe (ad 68,- euro!) wist het allemaal ook niet. Typisch geval van pech.

Jouw uitweiding zette me wel aan het denken. Ik heb de aanvoer draden naar de boiler nu zwaarder gemaakt (2,5mm). Een van de draden had een erg hard geworden isolatie die me de indruk gaf dat hij misschien wel eens erg warm wordt. Mischien dat dat helpt.

Kalkaanslag op de elementen zou bij mij geen rol mogen spelen omdat de elementen in een steatite kolom zijn verwerkt. Al hebben we hier (62) wel enorm hard water.

De boiler heb ik niet leeggemaakt voor inspectie. Het zou me niet verbazen, gegeven de regelmatige afsluiting van het water en de paar keer per jaar voorkomende bruine watervloed dat er in de loop der jaren een forse hoeveelheid verontreiniging in de boile terecht is gekomen. Bij de kranen in huis ervaar ik overigens geen drukverlies.

We zullen zien hoe lang deze thermostaat het uithoudt. Bij een volgende uitval zal ik de boiler toch maar eens open maken.

Jeroen B, 62

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2012-09-25 11:32:52

Jeroen,

Die verwarmingselementen blijven natuurlijk in bijna originele staat, je zag ze gedemonteerd al liggen. Wat je op die foto niet ziet, is de grote hoeveelheid kalkaanslag die op zowel de verwarmingsbehuizing als die van de thermostaat zat, en daartussen. Om met nog een beetje nette foto voor de dag te komen, hoewel geen beauty contest, had ik het meeste er al vanaf gehakt en geschraapt. Dus een steatite behuizing helpt wel, maar op de langere duur hou je de nadelige gevolgen van kalkafzetting niet tegen. Voor monophasé boilers is 2,5 mm² bedrading overigens voorschrift, zie de pagina's 6 en 7 van dit Hager document voor een overzicht van draaddiktes en zekeringen.

Hard geworden plastic isolatie? Wanneer dat alleen maar bij de aansluiting onderop de boiler is kan dat natuurlijk ook het gevolg zijn van ongewenste bijverwarming* door een overgangsweerstand. Zie ook de foto van Jako bij het stopcontacten verhaal. Goed schoonmaken die aansluitpunten, en bedrading goed vastdraaien. Ook in de groepenkast. En voor de enkeling die de gelegenheid heeft infrarood foto's te maken, een ideale gelegenheid om te kijken wat er nu precies aan de hand is. Een betere chauffe-eau foto dan deze kwam ik zo snel niet tegen op internet. Detail foto's van elektrische aansluitingen staan al bij het télérupteurs onderwerp. En hier wordt kort maar krachtig uitgelegd wat voor soort thermische problemen je in de praktijk kunt tegenkomen in elektrische installaties, en hoe je die vroegtijdig kunt signaleren met behulp van infrarood camera's. Om erger te voorkomen.

Rob van der Meulen

*  Foto afkomstig van de thermal imaging website van de firma Fluke.

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#4 Geplaatst: 2012-09-25 16:26:24

Rob,

Ik kan me voorstellen dat mijn behuizing na 12 jaar er even aangetast uit zal zien als die op jouw foto.  Bij een volgende keer ga ik inderdaad de boiler maar eens openschroeven en schoonmaken. Of misschien is dat een mooie zomerse klus volgend jaar. Bij  een volgend bezoek loop ik sowieso de aansluitingen maar even na.

Erg verhelderend de foto's en uitleg van Fluke.

Dank daarvoor.

Jeroen B, 62

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#5 Geplaatst: 2012-09-25 16:59:04

Ik zou zeggen koop gewoon elke 5-7 jaar een nieuwe boiler; ze kosten niet de hele wereld (zo'n E 200-250 zeker als je wacht op een anbieding). Een nieuwe verbruikt ook nog eens minder stroom en het water wordt ook sneller warm. Je hebt dan weer 2 jaar garantie en spaart hoge onderhoudskosten en irritaties dat het ding weer eens kapot is uit.