Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

welke rechtsvorm is beste keuze

Auteur Bericht

avatar#10272
adhemar
Berichten: 3
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2012-09-19 17:17:34

Hallo, ik ben nieuw op dit forum en hoop hier wat praktische info te kunnen vinden. Samen met mijn echtgenote en zoon willen we graag een Chambre d'hote opstarten in Frankrijk. We willen daar ook permanent gaan wonen/leven (dus emigreren we).

Na een uitgebreid en gedetaillerd financieel plan te hebben gemaakt komen we tot de conclusie dat we, om rendabel te zijn, een Chambre d'Hote met minimaal 7 kamers + table d'hote zullen moeten uitbaten.

Uit allerhande info tot dusver gelezen begrijp ik dat we dan niet onder de specifieke regelgeving van een chambre d'hote kunnen werken, deze is beperkt tot 5 kamers. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, alleen rijst dan de vraag, welke rechtsvorm is dan de beste keuze (lees: fiscaal voordeligste), SARL, EURL, andere....?

Uit ons financieel plan blijkt dat we (eens volledig op koers) een gemiddelde omzet van om en bij de 100K euro zouden kunnen draaien. Ik wil hier niet in discussie gaan of dit nu juist of fout is, daar gaat het niet om. Maar met deze cijfers, en het feit dat we denken 7 kamers te moeten hebben, had ik graag gehoord welke juridsche vorm het best wordt gekozen. Verder is er ook nog de prangende vraag, hoe zit het dan met BTW, (19,6% dacht ik?) is die van toepassing op onze activiteit en afhankelijk van de gekozen rechtsvorm.

Jullie objectieve adviezen zouden zeer op prijs gesteld worden, al bij voorbaat dank.

gerrit6698

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2012-09-19 18:34:07

De keuze van de rechtsvorm is ongeveer de laatste vraag, niet de eerste...

De eerste vraag is: wat is de bedrijfsactiviteit? Met zeven kamers is dat geen chambres d'hôtes, maar de exploitatie van een hotel (ook al noemt u het zelf chambres d'hôtes, het gaat hier om de wet!). Daar is niks mis mee, maar dan komt wel het boek met de 1001 regels voor het hotelwezen op tafel:

1. Een Certificat d'Urbanisme waarin de gemeente de exploitatie van een hotel toestaat. In verreweg de meeste woonhuizen wordt dat niet toegestaan

2. De ERP: zeer strenge regels t.a.v. brandbeveiliging en gehandicaptentoegang (niet van toepassing bij chambres d'hôtes)

3. Elke drie jaar een door u betaald uitgebreid keuringsrapport voor elektriciteit, gas, algemene veilighied, hygiene

4. Table d'hôte is niet toegestaan in een hotel, dat moet dus een restaurantvergunning worden.

5. etc...

Het is echter ook mogelijk om 7 kamers te exploiteren zonder in de hotelregels te vervallen, 5 als chambres d'hôtes en 2 als studio de tourisme, maar daar zitten strakke bouwkundige eisen aan.

Tot een omzet van €81.500/jaar is het mogelijk te kiezen voor het micro-regime en daarmee buiten de BTW te blijven. Maar dat kan alleen in combinatie met een eenmanszaak, met de bijbehorende aansprakelijkheidsrisico's. Boven die grens is het micro-régime niet mogelijk, maar kan er gekozen worden voor verschillende bedrijfsvormen: EI, EIRL, SARL, SNC en er zijn nog een paar anderen. In dat geval moet over een gedeelte van de omzet BTW worden gerekend. Nu wordt het ingewikkeld: Frankrijk kent BTW-tarieven van 5,5%, 7% en 19,6% en een hotel-expolitant zou te maken kunnen krijgen met alle drie voor verschillende productgroepen...Indien u met echtgenote en zoon in business wilt, levert een eenmanszaak nog additionele problemen op. De naam zegt het al...Een SARL of SNC ligt dan voor de hand.

En nog even over die omzet: €100.000 op basis van 7 kamers (in welke constellatie dan ook) is zeker niet onhaalbaar. Alles hangt af van luxe-niveau, service-niveaiu, doelgroepbenadering en vooral: lokatie, lokatie, lokatie. 

Al deze onderwerpen en nog veel en veel meer komen aan de orde tijdens de 2-daagse cursus Chambres d'hôtes & Gîtesverhuur, waarvan u op de openingspagina van deze website meer informatie vindt. Het lijkt me dat deze cursus voor u van groot nut kan ziejn. Dan kringt u alle informatie op een rij, in hun onderlinge samenhang.

Wim

avatar#10272
adhemar
Berichten: 3
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2012-09-19 19:53:06

Bedankt Wim voor de antwoorden. 5 ch d'hotes met daarnaast 2 studio tourisme (ik neem aan dat je daar gites mee bedoeld?) lijkt mij de moeite waard om te bekijken. Door binnen het wettelijke kader van chambre d'hote te blijven veranderd dit natuurlijk het business model.

het regime van micro-entreprise staat dus los van de rechtsvorm maar is afhankelijk van zakencijfer (max. 81000€) als ik goed lees wat je schreef?

De cursus lijkt me nuttig, er is alleen een groot praktisch probleem om hem bij te wonen. Wij zijn momenteel niet woonachtig in Europa. Dus ben ik een beetje genoodzaakt om eea zelf uit te zoeken. Een SARL waarin ikzelf en mijn echtgenote als werknemers optreden lijkt me geen slechte keuze, tenzij er nog andere betere vormen zijn?

gerrit

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#3 Geplaatst: 2012-09-20 00:18:48

Dat klopt, de wet stelt een absoluut maximum aan het aantal chambres d'hôtes, maar niet aan meublées de tourisme (dat is de officiele naam voor 'gîtes'). Een studio de tourisme is een éénkamer-gîte, die natuurlijk wel aan alle bouwkundige eisen van een meublée de tourisme moet voldoen, met als belangrijkste: eigen keukenvoorziening en eigen opgang. Een dergelijke studio kan natuurlijk ook per nacht worden verhuurd, in plaats van per week zoals gebruikelijk voor meublées de tourisme. In het business model hoeft er dus in principe weinig veranderd te worden, behalve aan de kostenkant: het realiseren van een studio is duurder dan het realiseren van een gastenkamer.

Klaarblijkelijk was ik niet duidelijk over het micro-régime. Dit régime is uitsluitend beschikbaar voor de bedrijfsvormen EI, EIRL en SNC (en dan alleen bij een maximale omzet van €81k voor bedrijfsactiviteiten die vallen in 'commerce' en een maximale omzet van €32k voor bedrijfsactiviteiten die vallen onder 'service') . Het régime réel is beschikbaar voor ALLE bedrijfsvormen, ook deze drie en ongeacht de omzet. Chambres d'hôtes valt onder 'commerce', verhuur van meublées de tourisme kan onder beide categorieen vallen, afhankelijk van het al dan niet geklasisficeerd zijn.

Oppassen met het aannemen van familieleden in een SARL als werknemer. Er is minder afdracht van sociale lasten om ze gérant te maken. Weliswaar levert dat minder sociale zekerheid op, maar het bespaart ook kosten.  Een speciale variant van de SARL, de zogenaamde 'SARL de famile' kan ook een interessante optie zijn. Welke keuze uiteindelijk het beste uitpakt hangt helemaal af van uw leeftijd, ambities (met name van uw zoon), risicoprofiel en overig inkomen.

Wim 

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#4 Geplaatst: 2012-09-20 10:48:49

Fijn dat Wim altijd en snel met concrete antwoorden komt. 

Terecht wordt gezegd dat 100K haalbaar zou moeten zijn, maar dan hebben we het m.i. over een top-top locatie en veel omzet uit het aanbieden van eten.

Ik vond dit overzicht, waarvan ik de orde van grootte van de cijfers veel vaker ben tegengekomen bij presentaties over kamerverhuur. En dan met name de eerste tabel; de tweede zijn de grote uitzonderingen. Een magnifiek pand, schitterende locatie en het halve jaar verhuur, de droom van veel CdH bezitters. 

Gerrit, Succes met het doorwerken van het bedrijfsplan. 

avatar#10272
adhemar
Berichten: 3
Reacties: 6

#5 Geplaatst: 2012-09-21 19:32:54

Zowel Wim als JP, bedankt voor jullie adviezen en duiding, zeer erg gewaardeerd. Zelf zitten we momenteel in het buitenland (ver buiten europa) en dus is het niet al te evident. Internet is vrijwel de enige bron voor alle info.

keuzes, keuzes, keuzes,...

graag het micro-regime want lijkt mij fiscaal interessant (alleen al de uitsluiting van BTW maakt een behoorlijk verschil in het financieel plan).

Maar wat dan met de rechtsvorm, moet dus EI, EIRL of SNC zijn, maar wat dan met mijn echtgenote? En onze zoon (nu 16) maar die we toch stilaan in de zakelijke activiteiten willen betrekken op een of andere deeltijdse basis...

gerrit

avatar#10272
adhemar
Berichten: 3
Reacties: 6

#6 Geplaatst: 2012-09-21 20:20:34

JP,

Bedankt voor de link naar de tabelletjes. Toegegeven er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je omzet, je vraagprijs en je bezettingsgraad.

Het is (gelukkig) niet de eerste maal dat ik een businessplan uitwerk en ben dus op mijn hoede om niet de klassieke "reken-je-rijk" fout te maken die vaak door beginners wordt gemaakt.

Zonder in teveel detail te treden deze toelichting: ik ben uitgegaan van de gemiddelde bezettingscijfers van chambres d'hotes in de regio waar we willen gaan zitten. Dit onderzoek alleen heeft behoorlijk wat tijd en zweet gekost, maar ik heb nu de bezettingsgraad per maand voor 4 regio's in Frankrijk.

Vervolgens is er een studie gebeurd van de gemiddelde kamerprijs van alle (vindbare) CDH in de regio waar we ons willen vestigen (markt analyse dus).

Deze cijfers indachtig heb ik mijn eigen plan dan opgezet en er steevast voor gezorgd dat ik onder de gemiddelde bezettingsgraad blijf en mijn prijs mooi op het niveau ligt van vergelijkbare CDH in de streek.

Hieruit blijkt overigens dat de gemiddelde bezetting rond de 30% draait (er zijn wel enkele inter-regionale verschillen), een cijfer dat je wel vaker in vakliteratuur tegenkomt en dus blijkbaar bevestigd wordt.

Gelukkig ben ik een beetje thuis in marketing en ben nu ongeveer 3 maanden bezig met het marktonderzoek en de nodige analyses.

We weten vrij goed wat we willen doen en hoe, waar we het verschil willen maken en nu dus aangekomen bij de juridische en fiskale perikelen.

In ieder geval bedankt voor je steun.

Gerrit

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#7 Geplaatst: 2012-09-24 10:25:34

Het micro-régime is uitsluitend mogelijk tot een omzet van €81.500/jaar. Daar boven kan dit regime niet meer worden gebruikt. Ook een EI, SNC of EIRL moet dan over op het régime réel en dus komt de TVA weer om de hoek kijken. Het is nog maar helemaal de vraag of een SARL dan niet een betere keuze is.

Een EI is een gewone eenmanaszaak, waarbij persoonlijk en zakelijk vermogen niet gescheiden zijn. Een van jullie drieen wordt dan de ondernemer, de anderen worden 'rechthebbenden'. Dat leidt tot ongelijkheid tussen de drie zakenpartners. Dat kan gedeeltelijk opgelost worden met een SNC (de Franse versie van een VoF), met de beide ouders aan één kant en de zoon aan de andere kant. Dit is mogelijk interessant als de zoon redelijk snel van plan is de buisness over te nemen. Een SNC heeft hetzelfde probleem met persoonlijke aansprakelijkheid als de EI. Dat kan eventueel worden opgelost met een EIRL. 

Een volledige analyse van de verschillen tussen de bedrijfsvormen gaat hier te ver, omdat de keuze voornamelijk afhangt van persoonlijke omstandigheden: inkomen en vermogen buiten het bedrijf, wens tot gelijkwaardigheid van partners, ambities t.a.v. omzet, eventueel personeel en nog veel meer. Een dergelijke analyse is niet erg geschikt voor een openbaar forum als dit

Wim

avatar#10272
adhemar
Berichten: 3
Reacties: 6

#8 Geplaatst: 2012-09-24 17:02:17

Bedankt Wim,

er komt stilaan licht in de duisternis :-). Ben het met je eens dat een analyse hier op het formu niet echt geschikt is. Maar ben er wel in geintresseerd, dus als je me iemand kan aanwijzen waar ik dit mee kan bespreken, dan graag.

Begin stilaan te denken dat de EI onder het micro-regime de beste keuze is. Onze omzet zal zeker de eerste jaren niet boven de €81,500 uitkomen, later kan er nog steeds een andere vorm of regime gekozen worden.

De "ongelijkheid" van de partners onder dit stelsel is niet echt een probleem voor ons, p voorwaarde dat het de  "rechthebenden" is toegestaan om mee werkzaam te zijn in de onderneming.

Wat bij nalezing van dit stelsel (micro-regime) op de site hier mij niet duideljk is, is hoe de belastingen en sociale bijdragen nu eindelijk berekend worden, is dit op de omzet (opgegeven of forfaitaire) of op de winst (forfaitaire of opgegeven na aftrek kosten)?

Sorry voor de vele vragen, ik weet jullie cursus zal daar de meeste antwoorden op bieden, maar zoals eerder aangegeven is dit in de praktijk voor mij gewoon niet haalbaar.

gerrit