Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat nou als de SPANC niet is geweest voor 31-12/2012?

Auteur Bericht

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#0 Geplaatst: 2012-09-22 23:04:53

Beste mensen,

Overal kan ik lezen dat de gemeente tot 31-12-2012 de tijd heeft om de Fosse te controleren, vaak uitbesteed aan de SPANC. Wat nou als ze voor 31-12-2012 niet zijn langsgeweest? Wat gebeurt er hierna? Is dan je Fosse automatisch goedgekeurd?

Grt,

Robert

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-09-23 08:00:08

Je denkt waarschijnlijk dat het hetzelfde werkt als bij het indienen van een verzoek of bezwaar bij de overheid. Als je niet binnen een bepaalde tijd antwoord hebt, is je verzoek ingewilligd of je bezwaar afgewezen. Dit is echter een ander geval.

In het belang van mens, dier en milieu moeten fosses septiques aan bepaalde wettelijke regels voldoen. Als dat niet zo is, kan het overschrijden van de controletermijn door de gemeente daar niets aan veranderen.

Hier kan je lezen dat de datum 31-12-2012 in 2006 is vastgesteld. Dat gebeurde nadat de eerder in 1992 (!) vastgestelde datum van 31-12-2006 niet haalbaar bleek. Op dit moment is zo'n 40% van alle controles uitgevoerd. Dat halen ze dus nooit (met als onvermijdelijk gevolg dat weer een nieuwe deadline zal worden vastgesteld).

Bittere pil voor de fosse-eigenaren: de wet stelt dat de hercontroles minimaal eens per tien jaar moeten plaatsvinden. Maar omdat deze controles door de eigenaars moeten worden betaald, vinden sommige gemeentes dat een makkelijke manier om een paar centjes bij te verdienen. Zij doen de hercontroles dan bv iedere vier jaar. Dat levert uiteraard vertraging op in het algemene controleprogramma (vóór 31-12-2012).

Daar komt nog bij dat de controlerende instanties ook leveranciers zijn van nieuwe installaties. De fosses moeten voldoen aan de wettelijke eis: geen ernstig gevaar voor bodemverontreiniging opleveren. Maar de controlerende instanties, niet alleen de SPANC maar bv ook Veolia, breiden dit wettelijk voorschrift naar believen uit. De fosses moeten volgens hen voldoen aan de laatste normen. Dat zullen er niet veel zijn en zo wordt veel vertraging opgelopen door (en enorme winsten gemaakt met) het onnodig leveren van nieuwe en kostbare zuiveringsinstallaties. Oppassen dus.

Het slot van het artikel meldt waar je meer info kunt vinden en waar je een infoboekje kunt bestellen. Succes ermee.

avatar#4615
buitenwoner
Berichten: 7
Reacties: 11

#2 Geplaatst: 2012-09-23 10:25:02

Hallo allemaal,wij kregen onlangs een brief dat dit jaar nog onze fosse geinspecteerd gaat worden,en dat we daarbij aanwezig moeten zijn.

Aangezien we 6 a 8 weken per jaar in ons vacantiehuisje doorbrengen heb ik de firma gemaild dat we in october er 2 weken zijn,daarna pas weer in het voorjaar.

Per omgaand een e-mail ontvangen dat die termijn niet kan.

Ben benieuwd hoe het verder gaat.

met vr groeten Janwillem

avatar#3332
Lida
Berichten: 10
Reacties: 96

#3 Geplaatst: 2012-10-01 12:56:50

De SPANC is inderdaad naar mijn mening een instantie om geld binnen te halen. Bij ons in Normandie wordt de fosse iedere 2 jaar gecontroleerd en daarvoor ontvangen wij een rekening. Onze installatie is volgens de normen van nu maar ze hebben elke keer wel weer een opmerking. De laatste was dat we hem moesten laten legen. Iedere fransman hier in onze buurt vindt dat complete onzin. Als een fosse goed werkt is het helemaal niet nodig hem regelmatig te legen. Er zijn boeren hier die nog nooit de fosse hebben laten legen en het funktioneert allemaal uitstekend.

Bovendien zijn er ook nog boeren die helemaal geen geld hebben om een hele nieuwe installatie volgens de laatste normen te laten aanleggen, zij doen het gewoon niet ! Een buurman van ons zegt dat er geen enkele wet is die je daartoe verplicht, maar eerlijk gezegd weet ik niet of dat wel waar is.

je fosse is in elk geval niet automatisch goedgekeurd als de SPANC (of welke andere gemeentelijke instantie ook ) niet is langs geweest.

Op dit moment speelt het eigenlijk alleen als je je huis wilt verkopen. Dan moet je een rapport van de SPANC hebben dat niet ouder is dan 2 jaar. Dat is hier in Normandie de regel, maar in Frankrijk zijn er vaak verschillende regels per departement.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2012-10-03 08:18:14

Dat de fosse moet worden gekeurd bij de verkoop van het huis is uiteraard niet alleen in Normandië de regel, maar geldt voor geheel Frankrijk. De SPANC is niet in eerste instantie bedoeld om geld binnen te halen, maar om de kosten van de controle te dekken. Vaak doen waterleidingmaatschappijen dat in opdracht van lokale overheden zoals gemeenten en communautés de communes. Die ingehuurde SPANC's worden er niet armer van overigens. Als een buurman zegt dat er geen wettelijke plicht bestaat om een goed werkende fosse aan te leggen, moet deze buurman beter de krant lezen. Binnen een ruime termijn moet aan de opgelegde eisen worden voldaan en is dat niet het geval dan kan de aanleg worden afgedwongen. Of dat daadwerkelijk gebeurt is inderdaad niet zo waarschijnlijk. Want wetten maken en deze vervolgens handhaven is niet het sterkste punt in Frankrijk.

Wim

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#5 Geplaatst: 2012-10-03 10:46:05

Nog even voor de goede orde: les travaux de mise en conformité ne sont obligatoire uniquement si votre installation comporte un danger sanitaire ou un risque environnemental avéré.

Dus meestal hoef je NIETS te doen!

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#6 Geplaatst: 2012-10-03 11:06:30

@Renso: helaas is dat een wat optimistische opmerking. Een 'gevaar voor gezondheid of milieu' staat wagenwijd open voor interpretatie. Op veel plaatsen wordt de gemeente, het waterbedrijf of de SPANC beschukldigd van extreme interpretaties van dergelijke gevaren. Boze tongen beweren dat ze dat doen om aan het werk te blijven, of de burger geld uit de zak te kloppen.

Helaas heb ik inderdaad enkele voorbeelden gezien van SPANC-rapporten waarbij ik mij niet aan de indruk kon onttrekken dat instandhouding van de SPANC en zijn financiering meespeelde in de eindconclusies. De redenering gaat dan als volgt:

1. We hebben afwijkingen geconstateerd aan uw installatie

2. Wij zijn van mening dat er daardoor milieurisico's zijn

3. We adviseren u om de volgende maatregelen te nemen (dan volgt een lijst met suggesties, die niet verplicht zijn voorgeschreven)

4. We adviseren de gemeente om over een jaar (of een andere periode) uw installatie opnieuw te keuren. Uiteraard is het dan de bedoeling dat de SPANC opnieuw langs wordt gestuurd, met de factuur naar de eigenaar.

Wim

avatar#5219
Renso
Berichten: 6
Reacties: 59

#7 Geplaatst: 2012-10-03 12:08:35

Wim: helemaal mee eens...

Maar: als je steun nodig hebt bij bovengenoemde interpretaties:

La Médiation de l’Eau a pour but de favoriser le règlement amiable des litiges qui peuvent survenir entre les consommateurs et les services publics d’eau et d’assainissement.

Elle intervient sur les différends portant sur la bonne exécution du service, et lorsque qu’aucune solution n’a pu être trouvée entre les parties prenantes.

Vandaar mijn opmerking: laat je niet inpakkeen!

Renso

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2012-10-03 17:16:44

Aan het eind van dit forum topic "Lightly SPANCed" wordt uit de mond van een SPANC employee opgetekend: "36 mille mairie's, 36 mille avis". Wanneer ik zo de ervaringen in onze regio beluister dan zijn daar ook grote verschillen. En is het in sommige gevallen opvallend hoe snel na een "afkeuring" er plotseling een devis in de bus valt van een onderneming die betrokkene wel tegen een stevige losprijs van zijn of haar probleem wil afhelpen. Graag zou ik nog een keer willen verwijzen naar de innige band die er bestaat tussen de Fransen en hun État, en de steeds grotere cirkel daar omheen van zorgzame semi-overheids instanties. Wat zei Chaban-Delmas daar ook al weer over? "... la tendance séculaire de la France et des Français à considérer l'État comme leur providence, leur protecteur, pour ne pas dire leur nounou.... Naturellement, l'État en a profité pour proliférer....". 

Wanneer ik lees hoe bijvoorbeeld ook in Ierland de plattelandsbewoners het maar moeilijk hebben met de nieuwe septic tank regels uit Brussel, moest ik maar niet te veel Parijs de schuld geven. Goed dan, wel voor wat betreft het bureaucratische circus dat is opgetuigd. Zoals in Griekenland dertig jaar na het afronden van de klus, de aanleg van een haven, alle medewerkers van het projectbureau nog op de loonlijst stonden, zo zal de SPANC toch zeker een jaar of honderd meegaan, er moet immers gecontroleerd worden. Het is voor uw eigen bestwil, er is een nationaal milieu en gezondheidsbelang mee gemoeid.

En wat ik me nog afvraag als maison-secondaire bezitter: en die dertig koeien in de wei naast me dan? Stel dat die elk per dag zo'n vijftig liter water drinken, om niet te spreken over de vele kilo's gras die ze naar binnen werken. Wordt het niet tijd dat Brussel het de boeren verbiedt nog langer vee buiten te hebben staan? Het wachten is op het eerste ecologische adviesrapport dat ecologisch boeren tot een volstrekt onverantwoorde activiteit verklaart. Op naar SPANC II.

Rob van der Meulen

avatar#6617
Dut
Berichten: 32
Reacties: 49

#9 Geplaatst: 2012-10-03 21:14:49

Alsof er is meegeluisterd. Vandaag een uitnodiging in de brievenbus voor een informatiebijeenkomst in de lokale salle des fêtes waar de SPANC zal uitleggen hoe het allemaal zit. De 'service' kost EUR 95,96 (tarieven 2011).

Vier jaar terug vast laten leggen dat de verkoper verklaart dat de fosse conform regelgeving is. Volgens mij is er niet veel veranderd.

Ben benieuwd.

Grt,

Robert

avatar#7620
Rimke
Berichten: 1
Reacties: 65

#10 Geplaatst: 2012-10-04 00:45:37

Even een "tegenhangertje": ik bespeur nogal wat negativiteit over de keuringen van de septic tanks. De meeste negativiteit gaat volgens mij steeds (dus ook in andere draadjes hiervoor) vooral over de manier waarop eea geregeld is/wordt.

Twee jaar geleden werden wij per brief geinformeerd en met ons de hele omgeving. Ik was er niet rouwig om, in onze regio loosde iedereen, inclusief campings, moeiteloos in de rivier. Het meer "beneden" was dan ook steevast heel wat graden warmer dan het meer "boven".....

Ook ons afvalwater verdween ergens op het land in een puits perdu en tenslotte in de rivier. Alleen de wc's loosden in een septic die idd nooit geleegd hoefde te worden. Hoe lang die septic al bestaat weet ik niet, maar zeker meer dan 25 jaar.

Bij ons kwamen géén aanbiedingen van installateurs enz. We hebben goede adviezen gekregen van de Spanc, vervolgens gedeeltelijk zelf het werk gedaan en gedeeltelijk het werk laten doen. De kosten bleven beperkt en ik vind het zelf een veel prettiger idee dat al het water eerst tot op zekere hoogte gezuiverd wordt voor het de grond weer in gaat. In het dorp zijn zoveel mogelijk huizen en campings aangesloten op het riool (nieuw aangelegd), anderen moesten hun afvalafwatering aanpassen dan wel vervangen. De temperatuur van het meer 'beneden" is weer wat gedaald. En ik geloof natuurlijk nooit dat de effecten van een schonere afwateringen slechtsr effect hebben op de temperatuur van het water... 

Als je al een goede installatie hebt, vind ik het inderdaad onzinnig als daar gezochte aanpassingen op zouden moeten komen. In ons geval vond ik vooral één ding onzinnig, dat was de géologue die een belachelijk hoog bedrag vroeg voor een paar grondmonsters waar ik zelf nog bij moest helpen ook omdat de berg zo steil was :-) en de man de alcohol van de avond daarvoor nog niet kwijt was.

Verder vind ik het niet een hele slechte zaak dat de fransen eens gaan nadenken over de manier waarop ze met het milieu omgaan. Ik zie nog steeds vaak afgedankte wasmachines, autobanden en de hele rambam in de ravijnen liggen ondanks de borden dat er niet gestort mag worden.

Zoals bij alles geldt ook voor je eigen afvalwater: denk na en neem je verantwoordelijkheid, en die heeft niets met een typisch franse organisatiestructuur te maken.

Gr. Rimke

En vergeten: in onze regio krijgt iedereen die er permanent woont en kan aantonen dat hij niet genoeg verdient om een nieuw ssyteem aan te leggen terwijl dat wel nodig is een nagenoeg renteloze lening. Zoals gezegd, het is goed mogelijk dat dat per regio verschilt, maar bij ons gaat het dus op die manier.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#11 Geplaatst: 2012-10-04 07:51:22

Zo'n mooi verhaal doet me goed, Rimke, het geeft de burger moed. Bedankt.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#12 Geplaatst: 2012-10-07 13:25:23

Een ding snap ik Rimke, hoe moet je een lening af betalen als je niet genoeg verdient om het bedrag van de aanleg te kunnen betalen ?

Overigens hoeft een goed onderhouden fosse vrijwel niet te worden geleegd, ik had al een fosse in Nederland.  Er is slechts 1 probleem, als het residu onderin de afvoerleiding bereikt is er een risico van verstopping hiervan en dan moet de boel worden opengegraven.

Ik denk wel dat dit 10 tot 20 jaar zeker zal duren.  Een oplossing hiervoor is natuurlijk het residu er uitscheppen en dat is niet het meest prettige karweitje.

Het legen van een fosse kost een fortuin tegenwoordig, vooral vanwege de vergunningen voor de afvoer.  Net zoiets als de aktie tankslag in Nederland dus, tank uitgraven en vooral veel betalen voor de afvoer vanwege gelicenceerd afvalverwerkingsbedrijf die dan de tank in tweeën zaagt en hem als oud ijzer weer doorverkoopt, Kassa !

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#13 Geplaatst: 2012-10-17 21:50:37

De controleur van de SPANC is hier (in de Meuse 55) inmiddels ook langs geweest. Alhoewel controle? De jongeman heeft gewoon netjes opgeschreven wat ik hem vertelde en ik ben heel benieuwd hoe het rapport er straks uit komt te zien. Dat het huis over een fosse sceptique beschikte bleek mij pas bij het tekenen van de acte authentique bij de notaris! Daarvoor had de makelaar voortdurend beweert dat alles naar een riool ging (toutes à l'égout). De 'goede' man had geen flauw idee waar de fosse zich bevond en wij weten het daarom nu nog steeds niet exact!

Uit de voorlichtingsbijeenkomst die voorheen is georganiseerd voor een aantal dorpen heb ik kunnen opmaken, dat eventuele herstelwerkzaamheden binnen vier jaar nadat deze zijn gerapporteerd moeten worden verricht, tenzij het huis voor die tijd wordt verkocht, want dan heeft de nieuwe eigenaar maar één jaar de tijd. Mijn buren maakten zich inderdaad niet zo druk. Zij meldden mij onder andere dat er wetgeving zit aan te komen, die dorpen verplicht om een plan van aanpak te maken voor alle herstelwerkzaamheden in het hele dorp en dat daar bovendien subsidiepotten beschikbaar voor zouden komen. Iemand anders meldde mij nog dat je een boete van € 50,00 zou krijgen als je de verplichte reparaties te zijner tijd niet had uitgevoerd en dat zij gewoon elk jaar die boete zou gaan betalen. Het waarheidsgehalte van al deze beweringen ...... je ne sais pas!

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#14 Geplaatst: 2012-10-31 23:10:43

Janwillem, toen het Spanc bij ons wilde controleren ben ik niet op de controlevoorstellen ingegaan en heb via de mail alleen gemeld wanneer wij weer in ons huis zouden zijn. Na wat gezeur kon ik toch een datum afspreken.

In die week kwam een zeer jonge dame dus langs, vroeg hoe alles werkte, gaf een folder over hoe het zou moeten werken en accepteerde mijn tekening van hoe ik toen dacht dat alles in de grond lag. (wat niet zo blijkt te zijn) Ze heeft de vetput gezien maar de fosse niet!(ik ook nog steeds niet) Daarna kreeg ik, hoewel het dus niet aan de normen voldeet, een goedkeuring omdat het een maison secondaire was waar we maar 4 keer per jaar waren en dat alles voldeet. Sindsdien krijg ik elk jaar een rekening van het Spanc van 13 euro voor Diagnostic du SPANC wat ik maar braaf betaal. Geen idee hoe het verder gaat.

Wat ik mij nu wel afvraag is welke sancties het SPANC nu echt kan opleggen als een put is afgekeurd en je er niks aan doet.

Willem

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#15 Geplaatst: 2012-11-01 13:17:47

http://www.purotek.com/referenties.aspx?ID=9307443b-73a6-499a-b3a4-4410cd81a12a

Zelfde verhaal bij mij.

VOOR MAISON SECONDAIRE WERKT EIGENLIJK GEEN ENKEL SYSTEEM BEHALVE EEN BIO TOILET!!!

Zelfde verhaal bij mij,nadat ik eerst flink ruzie heb moeten maken met spanc notaris en de Belgische kopers,die een deel van mijn huis(copropriete)hebben gekocht.

De zij wilden afdwingen dat ik een nieuwe installatie zou aanleggen voor 3 appartementen!!

De spanc had verzaakt om mij een copie van het rapport te sturen,en wel een exemplaar naar de notaris.

Dit rapport was zeer negatief, en is gebruikt om de verkoop datum op te rekken naar een week voor de aanpassing van de plus values, wetend dat ik veel zou moeten gaan betalen, omdat wij veel zelf hebben gebouwd.Om eea voor de datum geregeld te krijgen ben ik fors met de prijs gezakt,mits de verkoop nog voor de bewuste datum plaatsvind, aldus geschiede.

De notaris nam haar kans waar om eens flink wat modder te gooien aan het adres van de Hollanders, dat waren wij dus,volgens haar was alles de schuld van de HOLLANDERS!!!

Dit is de tweede keer dat belgische kopers achter mijn rug om zaken staan te doen met de mensen welke door mij worden betaald om mijn belangen te behartigen.

De vorige koper bracht snel 10 mille naar mijn ORPI makelaar om de zaak vast te zetten.

Als door mij aangebrachte klanten werden afgescheept door mijn makelaar ,begon ik enige argwaan te krijgen.

Na de verkoop heb ik weer flink bonje moeten maken om de 10 mille uit de zak van de makelaar te krijgen,dit is me gedeeltelijk gelukt.!!!!

Ik heb mijn eigen Fosse in Frankrijk, deze zit gevuld met VUILE ZAAKJES van

nationalistische zwartwerkers.

Vooralsnog wacht ik op het verslag van de SPANC.

Dan , zie ik wel weer verder.

avatar#9769
patric
Berichten: 0
Reacties: 26

#16 Geplaatst: 2012-11-01 13:26:21

Vergeet ik nog te melden dat het overgrote deel van het dorp zijn afvalwater via een (de enige) rioolbuis in het dorps stroompje lozen welk 500meter verderop in een bosje uitkomt en vervolgens richting MAAS en uiteindelijk bij ons !!!

Volgens het meiske van de spanc komt hier ook geen verandering in,het geld is weer eens op,of is zwart van kleur en blijft waar het is, europa betaald ook niks meer,en de centen uit de drinkwater inkomsten van de gemeentes zijn op een andere manier besteed,dan waarvoor zij bestemd waren , namelijk riool en zuivering.

FRANKRIJK JE BENT ER.