Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Stopcontacten probleem

Auteur Bericht

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#0 Geplaatst: 2012-09-23 16:58:45

Plotseling valt van een groep van 4 stopcontacten de spanning weg

Met de zekeringen in de meterkast is alles goed, ik heb de kast geopend en met een
spanningzoeker de betreffende zekering gemeten. Is OK, maar heb toch voor de zekerheid een nieuwe zekering geplaatst.
Ook de draden rood en blauw zijn goed bevestigd en zitten vast.

Met een spanningzoeker kan ik spanning meten op alle vier stopcontacten, maar sluit ik de stofzuiger of een lamp aan dan gebeurt er niets...., dat wil zeggen de stofzuiger deed het een paar seconden en meer niet. De stofzuiger doet het wél op één van de andere stopcontacten.

Wie zou mij kunnen zeggen wat hier aan de hand is?
Bij voorbaat hartelijk dank,
met vriendelijke groet,

Paul

Zekering is van dit type:

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#1 Geplaatst: 2012-09-23 17:17:50

Reken maar op een slecht contact. In Frankrijk worden stopcontacten meestal doorgelust, dus 1-voor-1 open maken en controleren.

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#2 Geplaatst: 2012-09-23 19:34:42

Jako bedankt.

Ik zal het morgen doen.
Alhoewel ik het niet goed begrijp dat op alle (!) 4 stopcontacten spanning staat. Je zou toch denken dat er geen sprake van losse bedrading zou kunnen zijn?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2012-09-23 20:40:42

Maar wel van een stevig geoxydeerd aansluitpunt of bijna loszittende bedrading: dat resulteert in een stevige overgangsweerstand. Jako's advies slaat de spijker op z'n kop. Zelf begon ik al een keer bijna m'n vaatwasser te demonteren omdat die het niet meer deed, maar er was wel spanning op het stopcontact. Toen m'n stofzuiger op hetzelfde stopcontact ook geen teken van leven gaf rook ik onraad. Het bleek uiteindelijk een defecte groepsschakelaar te zijn, die klaarblijkelijk ooit eens iets te veel bouwstof naar binnen had gekregen.  

Je (digitale) multimeter met een hoge ingangsimpedantie, of zo'n neon spanningszoekertje, heeft daar geen last van. Die zegt gewoon dat ie 230 Volt meet, en spreekt dan de volledige waarheid. Omdat er door het uiterst geringe stroomverbruik van die meter (micro-ampères) nauwelijks sprake is van spanningsval over die overgangsweerstand. Du moment dat je een echte verbruiker aansluit, die stofzuigers van tegenwoordig consumeren al snel meer dan vier ampère, treedt de wet van Ohm in werking. En hoe zwaarder de belasting, des te minder spanning hou je over. Denk maar eens aan de martelgang van een startmotor op een grijze, ijzigkoude winterochtend wanneer slechte massakontakten van een oude auto hun tol eisen. Ook in de autotechniek geldt het politieke adagium: Die Masse soll es bringen. 

Rob van der Meulen

p.s.: Voor de liefhebbers: om dit soort onjuiste interpretaties van meetgegevens tegen te gaan bracht Fluke indertijd een eenvoudige serie multimeters uit, speciaal voor het elektra werk. Bij mij bewijst deze eenvoudige meter uit 1993 nog steeds goede diensten, geen reden nog om een veel fraaiere uit de huidige 110 serie (pg. 17) aan te schaffen. Van een Belgische website deze tekst:

"V Check De Fluke 11 & 12 zijn uitgerust met de zogenaamde V Check : vanuit de doorbeltest of de weerstandsmeting schakelt de meter automatisch over naar AC- of DC-spanning, als een hogere spanning dan 4,5V wordt gemeten.

V-Check verlaagt de normale impedantie van de meter tot minimaal 2 kohm. Zo kunt u de echte spanning onderscheiden van foutieve metingen veroorzaakt door lekspanningen uit andere bronnen."

avatar#2881
Paul Subelack
Berichten: 85
Reacties: 128

#4 Geplaatst: 2012-09-23 22:17:50

Ook Rob bedankt voor deze heldere uitleg.
Ik zal morgen gaan kijken en het resultaat hier melden.

Groeten

Paul

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#5 Geplaatst: 2012-09-24 10:59:15

Nu kan er wel spanning gemeten worden, maar als de nul onderbroken is heb je hetzelfde effect als geen fase.

Ook deze even goed controleren dus.

Rob Zwennis

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#6 Geplaatst: 2012-09-24 15:10:26

Let op, contactprobleem betekent ook brandgevaar.

Zie hier het resultaat van een contactprobleem in m'n wasdroger:

Zo'n verwarmingselement trekt 10 Ampere. Een kleine overgangsweerstand van 1 ohm in een stekkertje krijgt dan al 100 Watt te verstoken=poef.