Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Franse verzorgingsstaat: moet op de schop.

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2012-09-26 11:16:18

Zo nu en dan krijgt Frankrijk aandacht in de Nederlandse pers. Nu eens niet over tot mislukken gedoemde emigratie avonturen of succesvolle wijnboeren, maar een tikkeltje serieuzer. En wordt wat al langer bekend is over 's lands economie en mediterrane gebruiken kort en bondig op een rijtje gezet. Dit naar aanleiding van het boek "Le Déni français - les derniers enfants gâtés de l'Europe" van Sophie Pedder.

Rob van der Meulen

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#1 Geplaatst: 2012-09-27 01:13:16

Het zal allemaal wat langer duren, maar als er geen maatregelen worden genomen, dan kun je ook in Frankrijk Griekse toestanden verwachten. Ook als er wel (tijdig) maatregelen worden genomen, kun je demonstraties verwachten. Het is alleen een kwestie van tijd.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2012-09-27 06:57:32

Dit quasi-wetenschappelijke boek schijnt begin dit jaar in Frankrijk veel stof te hebben doen opwaaien. Pessimisme en rampscenario's trekken een bepaald lezerspubliek en brengen dus geld in het laadje. Al gauw werd het weer rustig. De meeste lezerscommentaren onder het Trouw-artikel illustreren waarom.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2012-09-27 08:02:35

Zonder het boek gelezen te hebben (maar wel verschillende recencies) lijkt me er weinig nieuws uit voort te komen. Dit wisten we allemaal wel al zo'n beetje.

De vergelijkingen met Duitsland - bon ton bij Sarko en in de media- komen mij echter zo langzamerhand de neus uit. Alsof je met het even overnemen van wat Duitse modellen de zaak recht kunt trekken. Hier heb je te maken met diepgaande cultuurverschillen.

In 13 jaar werken in Frankrijk heb ik geprobeerd goede Nederlandse cultuurelementen in mijn werk in te brengen. Met mij ook andere Nederlandse collega's, we zijn nu met 7 Nederlandse bedrijfsartsen in Frankrijk, in mijn dienst met twee. Op micro-niveau -in contacten met bedrjven en werknemers en binnen mijn team- lukt dit prima. Binnen de dienst verandert er echter heel weinig. Aantoonbaar werkende concrete verbeteringsvoorstellen worden niet of nauwelijks overgenomen. Waarom niet? Collega's bij andere diensten hebben dezelfde ervaringen. Op cruciale momenten geeft de directie niet thuis: bang voor de vakbonden, bang voor de toezichthouders, bang voor juridische consequenties, bang voor het imago, bang voor het budget. terwijl we één van de betere diensten zijn.

Frankrijk is geen land van luie of domme, wel van bange mensen.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#4 Geplaatst: 2012-09-27 09:19:09

Bonjour @Bosbess,

Natuurlijk, het boek van mevrouw Pedder is quasi wetenschappelijk. Op niets gebaseerd pessimisme en rampscenario's. Kijk maar naar de commentaren van de politiek geheel onbevooroordeelde Trouw lezers, die snappen het tenminste. En oh ja, de INSEE heeft er ook niets van begrepen. Allemaal paniekzaaierij, het gaat prima, niets aan de hand, gewoon doorlopen mensen!

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

 

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2012-09-27 10:41:31

Misschien dat ik, in een poging Bosbess te overtuigen, maar eens een vertrekpunt aan de linkerkant van het politieke spectrum zou moeten kiezen, nu voor sommigen Sophie Pedder uit een verdachte hoek komt. En haar analyse dus vlug terzijde kan worden geschoven.

Wat had u gedacht van Jacques Attali? Vanaf 1973 steun en toeverlaat van François Mittérand. En later conseiller spécial in het Élysée tijdens diens eerste ambtstermijn, en gehuisvest in een vertrek grenzend aan dat van de president. Hij hoorde alles wat er besproken werd. Wie zit daar achter die gordijnen? Les cerveaux du régime. Nu Mittérand ook door Hollande heilig is verklaard heeft hopelijk ook Attali een kleine stralenkrans om zijn hoofd. Tijdens een tv rapportage over de nieuwe hoofdbewoner van het Élysée zagen we hoe de huidige president het meubilair subtiel veranderd heeft. Exit de stoel waar Sarkozy op zat. De nieuwe, afkomstig uit de voorraden van de Franse Rijksgebouwendienst, is die van waaruit Mittérand ooit het land regeerde. Grappig om in een shot van twee seconden te zien hoe een vertegenwoordiger bij uitstek van het principe van de laïcité gevoelsmatig zo naadloos aansluiting zoekt bij dit soort symbolen en rituelen. Doet eerder denken aan de Rooms-Katholieke kerk, de middeleeuwse relikwieën en de verering daarvan.

In de hoop dat Attali hiermee een betrouwbaardere bron is dan la Pedder, nog eens een keer ter lezing aanbevolen zijn "Rapport de la commission pour la libération de la croissance française". Met op het net- en trommelvlies nog een tv uitzending over Duitsland, en de belangrijke rol van het midden- en klein bedrijf daar, goed voor 70% van 's lands economie, blijft het pleidooi (pg. 50) voor de versterking van de Franse PME nog steeds springlevend. Om er maar één punt uit te lichten. 

Nu worden in geloofsgmeenschappen afvalligen veelal ernstiger verketterd dan de tegenstanders, dus Attali wordt er tegenwoordig van verdacht zijn hart niet aan de linker, maar aan de rechterkant te hebben. Misschien dat Steven dit medische wonder van orgaanverschuiving nog zou kunnen toelichten.

Rob van der Meulen

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2012-09-27 19:29:16

Attali is slim en analyseert onafhankelijk. Zijn analyses komen niet altijd in de kraam van de PS gelegen. Het hart van Attali lijkt mij nog steeds op de juiste plaats zitten, het zal veeleer de getroubleerde blik van de beschouwer zijn.

Fransen willen nog steeds niet snappen dat het midden-en kleinbedrijf de motor van banen is. Ze willen massaal bij grote bedrijven werken. Of liever nog bij de overheid. De barrières voor dit soort bedrijven omlaag brengen lijkt mij een hoge prioriteit.

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#7 Geplaatst: 2012-09-28 08:50:37

Goeiemorgen Rob, met veel plezier je reactie gelezen. Hollande en de stoel van Mitterrand, voor mij een duidelijk teken van de innerlijke onzekerheid van zo'n nieuwbakken president, die zich in volle crisistijd voor een enorme taak ziet geplaatst. Ook met aandacht je links gelezen, van het rapport alleen het résumé. Attali? Nooit van gehoord, maar al lezende zag ik (ook zonder Mitterand, ik ben geen socialist) rond zijn hoofd een klein stralenkransje verschijnen. Maar zoals met alle heiligen, ze hebben een onverwoestbaar geloof in mens en samenleving en in de maakbaarheid ervan. Ik ben daar veel sceptischer over. Alles verandert en het is dus zaak om mee te veranderen, maar soms veranderen de omstandigheden veel sneller dan het aanpassingsvermogen van mensen en volksaarden aan kan. We leven in een bijzonder dynamische tijd, de computertechnologie heeft alles in 20 jaar tijd op z'n kop gezet. Daar is in 2008 de economische wereldcrisis nog eens overheen gekomen. Sommige landen, met een andere (noordelijke?) volksaard, passen zich daaraan veel makkelijker aan dan andere, zuidelijke zal ik maar zeggen. De zuidelijke volksaard, die wij als noorderlingen zo liefhebben, bewonderen en die ons soms ergert. Die volksaard, in vele, vele eeuwen ingebakken, moet nu veranderen en zich aanpassen aan de nieuwe tijd. Dat gaat vele, vele jaren duren, zoals ook het rapport van de commissie Attali schrijft.

Het rapport is geschreven in 2007, op verzoek van de toen kersverse president Sarkozy. Heeft dat Attali het imago opgeleverd van politiek deserteur? In het rapport kon ik er vrijwel geen aanwijzing voor vinden. Er staat weinig in waar ik het niet van harte mee eens ben. Maar ook roept het rapport bij mij een diep gevoel van machteloosheid op en een besef van de beperktheid van het menselijke streven. Het geheel maakte de indruk alsof we ongemerkt in de derde Wereldoorlog terecht zijn gekomen. Een oorlog zonder wapens en legers maar van cijfers en statistieken, met als één hoogste doel: economische groei en wereldmacht. De schamele groei van Frankrijk (al in 2007) van 1% wordt afgezet tegen de 10 en 9 % van China en India en tegen de 11% van Turkije. Ook andere landen scoren veel beter dan Frankrijk. Maar Frankrijk is China niet, Frankrijk is Frankrijk en het laat zich niet drillen ten koste van alles. Het leven bestaat uit meer dan alleen economie.

Maar Frankrijk moet mee in de vaart der volkeren van meer, meer en nog eens meer, anders wordt het onder de voet gelopen. Mensen moeten meer risico durven te nemen, makkelijk gezegd als je geen gezin met vier kinderen hebt te onderhouden van een frans minimumhongerloon. En dan moeten vooral ook sociale rechtvaardigheid, natuurbescherming, de mogelijkheid tot persoonlijke ontplooiing van iedereen, de ontwikkeling van duurzame energie en meer openheid naar buiten toe een grote rol gaan spelen. Dat is inderdaad een "heilig" streven, maar daarvoor sta ik toch iets te realistisch in het leven. Op z'n best gaat dat 100 jaar duren en dan moeten er geen crisis- en andere kinken meer in de kabel komen.

Het rapport uit 2007 noemt acht kernstreefdoelen met 20 bijbehorende maatregelen om die te bereiken. Dat is mooi, maar toen kwam de crisis roet in het eten gooien. Dan worden overheden met de neus op de feiten gedrukt en moeten simpelweg (staats)hoofden boven water worden gehouden. Ik zal al blij zijn, als Hollande de kant weet te bereiken. Hij is op de goede weg: ook hij heeft Attali gevraagd om een rapport te schrijven, aangepast aan de situatie van nu. Mijns inziens pleit dat zowel Hollande als Attali van alle verdenkingen vrij.   

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#8 Geplaatst: 2012-09-28 16:46:01

Achterhaald.