Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Solex op frans kenteken zetten

Auteur Bericht

avatar#10295
Ineke Melchers
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2012-09-27 22:14:09

Hallo,

Wij hebben een Solex langs de weg bij het grof vuil gevonden (ijzer ophaaldag)

We hebben hem meegenomen naar Nederland om hem op te knappen en ook weer aan de praat gekregen. Nu willen we hem weer meenemen naar Frankrijk en op kenteken zetten. We weten niet wie de eigenaar was, er zat geen plaatje op. De Solex is uit 1966. Wie weet hoe we dit moeten aanpakken?

gr. Ineke Melchers

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#1 Geplaatst: 2012-09-27 22:42:15

Oei...................gevonden langs de weg..............

Eigenlijk hadden jullie dit dus moeten aanbrengen als gevonden voorwerp,

Nu heb je je wellicht een goed onrechtmatig toegeeigend.

Het lag immers op ophaaldag langs de weg en daarmee heeft de oude eigenaar er  toch ten faveure van de nieuwe eigenaar, de ophaaldienst, afstand van gedaan?

Ik zou het zelf niet eens proberen het op kenteken te proberen te krijgen.  Hoe hebt u deze bromfiets gekregen? zie ik de autoriteiten al vragen....Oh...langs de weg gevonden zozo.......

oei

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-09-28 08:33:27

Bonjour,

@Jaap Pijpe: ik hoop dat u dit ironisch bedoelt. Zelfs in FR is het niet gebruikelijk dat men iets wat men meeneemt van de grofvuil aanbieding als gevonden voorwerp aanmeldt. De vuilnismannen zouden het er maar druk mee krijgen ;-)

@Ineke: niets aan de hand, zie allereerst deze draad over dit onderwerp. U zult hoogstens enige creativiteit moeten betrachten om een certificat de cession te bemachtigen. 

Salutations, Jos

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#3 Geplaatst: 2012-09-28 09:45:36

Goedemorgen Jos

Hoop doet leven, niet waar. En als een oud goed dan een nieuw leven is beschoren is dat mooi.......Oei.....

Ja, ironisch bedoelt, waarbij ik opmerk, dat ik mijn kinderen heb opgevoed met het adagio, dat stelen niet mag, eigenlijk zelfs niet van het oud vuil langs de weg......ironie ten top....oei

Groet

Jaap

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2012-09-28 10:10:23

Dag Jaap,

Blij te horen dat jij je kinderen goed hebt opgevoed. Nu de rest nog.

Het is overigens geen stelen als je goederen meeneemt die door anderen zijn afgestaan, althans dat geldt voor de Nederlandse wet. Er is soms nog wel wat verwarring over, maar iedere keer als er werd opgetreden, heeft de rechter bepaald dat het geen stelen was. In de Amsterdamse raad is zelfs drie jaar geleden een motie aangenomen die dat nog eens benadrukte. Een overbodige motie, maar ja, van GroenLinks.

Ik weet niet of de Franse wet anders is, maar misschien dat iemand anders daar meer kijk op heeft.

Frans

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#5 Geplaatst: 2012-09-28 13:09:13

Dank Frans voor deze verduidelijking.

Enne....Ineke...hou ons op de hoogte van je vorderingen en wetenswaardigheden rond het op kenteken krijgen van je vondst. We zijn benieuwd.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#6 Geplaatst: 2012-09-28 13:58:42

Zowel in het NL als het LDF recht valt een voorwerp of dier dat geen eigenaar heeft onder de algemene categorie "res nullius": zaak zonder eigenaar, chose sans maître. Daarbij kan dan weer een onderscheid worden gemaakt tussen voorwerpen of dieren die nooit een eigenaar hebben gehad (bv wild zwijn) en voorwerpen waarvan de eigenaar bewust afstand heeft gedaan (res derelictae), zoals dingen die bij een vuilnisdepôt zijn gedeponeerd.

Zowel in het franse als in het NL recht mag de eerstkomende zich zulke voorwerpen of dieren toeëigenen. Hij wordt daarmee de nieuwe eigenaar en rechthebbende. Wel moet altijd duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen een "res nullius" en een gevonden voorwerp. Dat laatste heeft wel degelijk een eigenaar, al is die op dat moment onbekend. Deze eigenaar heeft niet bewust afstand gedaan, maar heeft het voorwerp of dier simpelweg verloren. Zo'n verloren voorwerp of dier kan de vinder zich niet toeëigenen, dwz hij wordt er geen eigenaar van.

Al is Ineke in dit geval dus de rechtmatige eigenaar van de antieke bromfiets, de methode van Jos (hoewel officieel valsheid in geschrifte) is en blijft, om allerlei gedoe en uitleg te voorkomen, de slimste en de simpelste.