Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Internetfraude

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2012-09-30 10:01:18

In het recente voorbeeld op dit forum van de laatste "phishing" actie met nep emails onder EDF klanten staan al wat verwijzingen naar wat je moet doen en laten wanneer je zulke verdachte emails ontvangt. Bij Visa Card hebben ze dat ook nog eens op een rijtje gezet.

Nu de internetfraude alleen maar toeneemt, lijken met name de banken niet langer bereid om deze vorm van beroving ten allen tijde te vergoeden. Had u zelf maar wat beter moeten opletten. Met deze zaak lijkt de toon gezet voor de komende jaren. Het beoordelingscriterium voor de Nederlandse banken verschuift dus naar de vraag of de klant wel voorzichtig of zorgvuldig genoeg is geweest. Wanneer je ziet hoe hackers zelfs tot in het Pentagon weten door te dringen, dan vraag je je af hoe de gewone eindgebruikers, geen ict-experts, zich moeten wapenen tegen steeds slimmere programmeurs uit Oost-Europa en China. Meer investeren in de beveiliging van internet betalingssystemen zal waarschijnlijk wel als te duur ervaren worden door de bankensector. De consument heeft het nakijken wanneer dit soort elastisch geformuleerde criteria worden losgelaten op zijn internetgedrag. U had een virusdefinitie die al ouder was dan drie dagen? Dan vraag je er toch om. Dus alle reden om alert te zijn, en te blijven. Wat kun je meer doen? Maar soms klik je wel eens iets te snel door berichten heen, een soort automatisme, of staat er op een website een stukje verborgen, onzichtbare code, en voordat je het weet hang je.

Er is de afgelopen 15 jaar al zoveel geschreven over activiteiten die vanaf de duistere zijde van het internet worden ondernomen, dat iedere poging tot samenvatting bij voorbaat kansloos is, en ook wat buiten het kader van deze website valt. Laat ik me dus beperken tot een golf van hulpvaardige lieden die in Frankrijk op dit ogenblik telefonisch hun diensten aanbieden. Mevrouw, mijnheer, er is ons gebleken dat er iets stevig mis is met uw computer. De zoveelste telefoon "scam". Opvallend trouwens hoe vaak je in Frankrijk wordt lastig gevallen door opdringerige types die melden dat ze de partenaire van een groot bedrijf zijn, of voor de prefecture werken en ga zo maar door. De effectiviteit van pogingen tot afschermen van de privé-sfeer met middelen als de liste orange/rouge: m.i. gering.

Rob van der Meulen

p.s.: En dan was ik bijna vergeten de boîte aux lettres nog te noemen, wat daar in papieren vorm wordt afgeleverd door de postbode is soms ook niet pluis. Het bedrijfsleven wordt regelmatig bestookt met valse rekeningen, en soms wordt er iets te snel betaald door een financiële administratie. Particulieren worden ook op de korrel genomen meldt LeParisien, deze keer met een faux avis d'imposition van de belastingdienst.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-09-30 11:12:25

Ik heb twee keer een nepmeeltje ontvangen, zogenaamd van SFR, zag er heel echt uit. Ze zouden er niet in geslaagd zijn om het abonnementsgeld van m'n rekening af te schrijven. Of ik maar even naar deze link wilde gaan, anders zou ik worden afgesloten. Hoewel het onmogelijk was dat m'n bank de afschrijving zou weigeren, schrok ik toch van dat "afsluiten". Dus ik klik op de link. Meteen een enorme waarschuwing op m'n scherm: DANGER! En nog een paar woorden. Gauw terug en de meel verwijderd. Dat voorval heb ik toen hier gemeld. Men vond mij erg dom en dat vond ik zelf natuurlijk ook.

De tweede keer was niet zo lang geleden. Deze keer heb ik de nepmeel meteen verwijderd en een meeltje naar SFR gestuurd. Zij gaven mij advies over hoe je zo'n nepmeel kan herkennen (met de cursor boven het adres gaan hangen en dan komt het juiste adres van de afzender tevoorschijn). Ze raadden me aan om een eventuele volgende keer het meeltje naar hen door te sturen op een speciaal emailadres.

Ik vraag me af welk programma op mijn laptop die pop-up met DANGER heeft laten verschijnen. Avast is mijn antivirusprogramma en daarnaast heb ik MBAM, of kan het ook zijn dat Windows dit doet?

Wat de ongewenste telefoontjes betreft: sinds ik op die lijst sta zijn ze duidelijk afgenomen maar niet helemaal voorbij. Ik heb nummermelding en een telefoontje met vermelding "indisponible" of "masqué" (99% pub) neem ik gewoon niet op. Jammer voor de gemaskeerde privé bellers, maar die moeten dan maar een boodschap inspreken. Soms zijn de indringers slim en wordt er wel een nummer vermeld, maar dat lukt ze maar één keer, daarna herken je het. Ik neem op met "Allo, allo!" en als iemand vraagt of ik mevrouw Besse ben, dan antwoord ik nooit "Ja", maar vraag "Wie bent ú?". Bovendien leg ik zonder een woord te zeggen altijd meteen neer zodra ik merk dat het pub is.

PS Het valt me trouwens op, Rob, dat in de aanwijzingen van EDF wordt geadviseerd om nepmeels nooit door te sturen, dit in tegenstelling tot de aanwijzingen van VISA en SFR, die om toezending verzoeken.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#2 Geplaatst: 2012-09-30 13:06:48

Avast doet aan browserbescherming, bij internet explorer wordt dan linksboven met balkjes de  betrouwbaarheid van de website aangegeven.

Standaard staat  bij Avast webrep en het phishing filter 'aan'

Maar ook Internet explorer zelf is voorzien van een 'smartscreen' filter wat ingrijpt als een website op de zwarte lijst staat. Mits die optie 'aan' staat natuurlijk.

Beide kunnen dus verantwoordelijk zijn voor de ingreep.

Gek dat de EDF de nepmails niet wil hebben. Hoe denk je dat de blacklist gevuld wordt?

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#3 Geplaatst: 2012-10-01 13:06:47

Om het helemaal ingewikkeld te maken:

In een ander draadje heb ik melding gemaakt van een merkwaardige mail van de EDF.

E.e.a. bij de EDF nagetrokken: het vreemde mailtje met link blijkt WEL te kloppen....

Meer info zie aldaar.