Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Nobelprijs voor de vrede voor de EU

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2012-10-12 19:16:14

Terugkomend van het werk in de auto hoorde ik het bericht: de Europese Unie heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. 

Het deed me wel wat. Niet onthecht van Nederland maar wel gehecht in Frankrijk voel ik me al lang Europeaan. Het deed dan ook zeer toen bij referenda zowel Nederland als Frankrijk tegen de EU stemden. Kortzichtigheid en geestelijke luiheid zie ik als verklaring van dit soort gedrag. 

De argumenten van het Nobelcomité vind ik steekhoudend, met name dat de onderlinge binding van de landen de vrede bevordert. Landen die elkaar nog 15 jaar geleden de tent uitvochten, zijn lid geworden of staan op de lijst. 

Oost-Europa heeft een deel van haar economische groei aan de EU te danken. Zuid-Europa hangt even aan het infuus maar kan niet anders dan bijtrekken. 

Voor Frankrijk vind ik de symboolfunctie belangrijk. Natuurlijk reageren de eurosceptici, het Front National voorop, zuur. Maar het aanhaken bij winnaars, zo erg Frans, zal bijdragen aan een meer Europees gevoel. 

Ik neem er maar een glas op en zal genieten van alle reacties......

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-10-12 20:39:03

Steven,

ik vind het vooral een aanmoediging om door te gaan in de geest van Monet en Adenauer. 

Christian von Klöstertlein

avatar#9516
Dromer?
Berichten: 0
Reacties: 5

#2 Geplaatst: 2012-10-14 09:36:05

Oké Europa, nu nog een samenwerking aangaan met de rest van de wereld en geen mensen meer in de Middellandse zee laten verdrinken die bij dit "vredelievende" Europa willen horen.

Een Europa die met zijn miljarden wapenexporten de vrede wil dienen. Hoe krom allemaal. Dat er een prijs voor de vrede is zegt al genoeg. 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-10-14 12:38:50

Bonjour,

In het algemeen komen winnaars van de nobelprijs voor de vrede later in hun leven nog wel eens in een wat minder vredig daglicht te staan. Yasser Arafat en Menachem Begin staan niet echt bekend om hun geweldloze "oplossingen". De diplomatie van Henry Kissinger leverde hem de titel oorlogsmisdadiger op. Barack Obama is de eerste president in de geschiedenis die openlijk de moord op een Amerikaans staatsburger sanctioneerde, om over de verdrievoudiging van het aantal troepen in Afganistan en het grootschalig uitvoeren van aanvallen met onbemande vliegtuigjes nog maar te zwijgen. Kortom, resultaten uit het verleden geven ook hier geen garantie voor de toekomst.

Let wel, ik ben er niet op uit bovenstaande Nobelprijswinnaars af te fakkelen, ik beoog slechts een zekere relativering. En nee, ik voel mij niet verwant met het Front National of de anti-Europa beweging in het algemeen. En kortzichtig of geestelijk lui vind ik mijzelf ook niet... hoewel het voor de patiënt moeilijk is zichzelf in dat opzicht te diagnostiseren ;-)

Ik onderschrijf volledig de verdiensten van de Europese Unie. Deze heeft zeker veel goeds gebracht en het vrije verkeer van personen, goederen en diensten heeft tot economische voorspoed en stabiliteit geleid. Dus tot zover kan ik dat Nobelprijsidee wel volgen, hoewel ik er wat sceptisch tegenover sta. Tóch ben ik een euroscepticus. Niet met een hoofdletter, maar een kleine letter. Dus "euroscepticus" wat betreft de munt, niet "Euroscepticus" wat betreft de Unie.

Naar mijn mening worden helaas alle verdiensten van de Europese Unie overschaduwd en zelfs in gevaar gebracht door het monetair wangedrocht dat Euro heet. De beloofde zegeningen van deze ondoordacht en overhaast ingevoerde "eenheidsmunt" worden door de economische realiteit rechts ingehaald. In Griekenland rukken de extremistische partijen op. Spanje is al aan de bedelstaf en Italie en Frankrijk schieten lekker op. Noord-Europeanen geven af op luie Club-Med knoflooketers en zuid-Europeanen demonstreren tegen wat ze noemen een Nazi schrikbewind. De van oudsher bestaande culturele verschillen tussen de Eurolanden worden opnieuw en aggressief scherpgesteld. De kongsi Brussel-ECB verheft zich in toenemende mate boven elke vorm van democratische controle en besluitvorming. In geen jaren hebben er zoveel lonten en kruitvaten bij elkaar gelegen. Dus wat nou vrede?

Kortom, evenals op de verdiensten van vroegere Nobelprijs-voor-de-vrede-winnaars in een later leven nogal wat valt af te dingen, lijkt met mij allerminst uitgesloten dat de EU ook gaat teleurstellen. Een teleurstelling veroorzaakt door de naar mijn mening onhoudbare Euro. Ik vrees dat het failliet van de eenheidsmunt de zo bewierookte Unie volledig zal doen ontsporen, en dat brede lagen van de EU bevolking daar op allerlei manieren het gelag voor gaan betalen. Zeker financieel maar wellicht ook in termen van gewelddadige onlusten en gewapende repressie.

De Nobelprijs voor de vrede voor de Europese Unie maakt mij niet geruster op toekomstige ontwikkelingen. Ik zou haast zeggen, integendeel.

Salutations, Jos