Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Interrupteur differentiel 63 A

Auteur Bericht

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2012-10-14 11:04:03

Ik heb de volgende vraag: de lokale installateur heeft mijn elektrisch-schema tekening van ons huis beoordeeld en gaf aan dat ik één van de ID's (40A type AC) moet vervangen voor een ID van 63A type AC. Dit zou te maken hebben met het feit dat ik enige elektrische verwarmingspanelen voor de bijverwarming wil plaatsen. De aansluiting voor ons huis adviseert hij met 9KVA.

Nu heb ik in het oorspronkelijke schema de verwarmingspanelen verdeeld over de twee ID's 40A type AC. Totaal gaat het om 6 panelen van ieder 1500W. Wat ik vergeten ben te vragen is of deze panelen nu allen over deze 63A ID moeten geschakeld worden of dat ik een verdeling mag blijven toepassen.

Wie heeft hier ervaring mee of heeft een dergelijke toepassing in zijn/haar huis?

Eric Gerth

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-10-14 12:09:26

Eric,

Wanneer la puissance de chauffage électrique (chauffe-eau inclus) est plus de 8 kVA, moet je een interrupteur différentiel van 40 ampère vervangen door een type dat bestand is tegen 63 ampère. Aldus staat in de normen, en ook in de samenvatting daarvan, het Promotelec boekwerkje "Locaux d'habitation", de 26e druk, op pagina 36 om precies te zijn. En zelfs professionele Franse electriciens zie ik dit boekje wel eens raadplegen, want dat gesjouw met de officiële versie van meer dan 500 pagina's valt hen klaarblijkelijk ook wel eens te zwaar. Met de EDF, de ERDF en de Consuel in het bestuur van Promotelec gaat het hier dus om noem het maar een geautoriseerde samenvatting van de Franse elektranormen.  

Omdat die wat zwaardere ID's verhoudingsgewijze zeer prijzig zijn, geven de meeste installateurs en klanten er in de praktijk de voorkeur aan de last te verdelen of twee ID's van 40 ampère. En ook die mogen voor deze toepassing van het iets goedkopere type "AC" zijn. 

Wanneer je die zes panelen van elk 1500 Watt keurig verdeeld hebt over die twee ID's van 40 ampère, en iedere ID dus maximaal iets van 20 ampère voor zijn kiezen krijgt, dan vraag ik me af op grond van welke NF bepaling jouw electricien van mening is dat het beslist allemaal over één zware ID van 63 ampère zou moeten worden aangesloten. 

Zes panelen van elk 1500 Watt: wanneer je die allemaal tegelijk aanzet blijft er bij een 9kVA huisaansluiting nog net genoeg ruimte over voor twee schemerlampjes en je tv. En wanneer je dan je koffiezetapparaat inschakelt, om maar een typisch Nederlands voorbeeld te nemen, dan loop je het niet ondenkbeeldige risico dat de disjoncteur de branchement ingrijpt en het hele huis zonder stroom zet: in dit geval boven de 45 ampère stroomverbruik. Of naar de 12 kVA (60 ampère) aansluiting toe en/of naar de délestage.

Wanneer jouw electricien iemand van een oudere jaargang is, zou het kunnen zijn dat hij de regel van vóór 2002 nog op het netvlies heeft en die van toepassing verklaart op het gebruik van aardlekschakelaars. Die regel was: ieder apparaat voor chauffage électrique zijn eigen circuit en fusible of disjoncteur. Met de herziening van de Franse normen op 5 december 2002 werd die regel versoepeld: meer dan één per groep mag, mits: nombre d'appareils limité par la somme des puissances (Hager, pagina 8). Op pagina 49 een schema van een installatie met vier stuks elektrische verwarming en ook nog een chauffe-eau: daar staat een ID van 63 ampère ingetekend. Ik probeer met hardop denken maar iets te verzinnen dat die opvatting van deze electricien zou kunnen verklaren. Wat zeggen de Britten ook al weer in dit soort interpretatie discussies? I stand to be corrected.

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-10-14 12:47:18

Bonjour Eric,

Is dat diezelfde electricien die ook vond dat je lichtpunten uitsluitend op 1,5mm2 mogen worden bedraad en dat 2,5mm2 voor lichtpunten verboden zou zijn?

Zo ja, dan begin ik me toch langzamerhand af te vragen wat dat voor iemand is :-) en lijkt enige relativering van zijn beweringen op zijn plaats.

Salutations, Jos

avatar#6495
Eric Gerth
Berichten: 12
Reacties: 18

#3 Geplaatst: 2012-10-14 15:57:29

Hallo Jos,

klopt is dezelfde installateur. Maak begin november een afspraak met een tweede voor een tweede beoordeling en offerte. In de site van Legrand vond ik vanmiddag wel iets over de 63A ID (* En cas de chauffage électrique de puissance supérieure à 8 kVA (surface sup. 100 m²), remplacez un inter différentiel 40 A type AC par un calibre 63 A type AC). Conseillé aussi pour le logement de moins entre 35 et 100 m2.) 

Zijn opmerking komt ws hier uit voort. Als je het vermogen van alle verwarmingspanelen bij elkaar optelt overschrijd je de capaciteit van de 40A ID. Alleen heb ik in mijn schema alle aansluitingen verdeeld over de ID's, conform de regels, de bijzonder apparaten op type A. Zal dit dus moeten bespreken.

Eric


avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#4 Geplaatst: 2012-10-14 16:52:02

Het probleem zit wellicht in de piekstroom die elektrische kachels vragen voordat ze warm worden. Ik heb even een kacheltje van 1500 watt gemeten en die meet 'koud' slechts een weerstand van 23 ohm. Bij aanzetten zal die dus 10 ampere trekken, terwijl die 'warm' zal moeten zakken naar 6,5 A.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2012-10-16 17:36:55

Rekening houden met het inschakelgedrag van apparatuur zoals Jako aangeeft is een goede gedachte. Maar wanneer dat de overweging zou zijn van electricien "X" zijn we er nog niet vrees ik.

Zouden we het hier hebben over het voortijdig de geest geven van zekeringen of het in werking treden van een automaat, dan zou het verhaal opgaan. Met name elektromotoren hebben zeer stevige "inrush" stromen, soms meer dan het tienvoudige van hun nominale stroomverbruik. De gewone huis, tuin en keuken disjoncteurs kunnen wel heel eventjes wat meer stroom verwerken, maar bij wat grotere piekstromen geven ze al snel de moed op. Hun overbelastings karakteristiek is van het type "courbe C".  Wanneer je zo'n disjoncteur een paar honderd milliseconden meer de tijd wil geven om een forse piekstroom te verwerken heb je er een nodig met het "courbe D" overbelastingsgedrag.

Hoe reageert een interrupteur différentiel op overbelasting? Aanvankelijk helemaal niet. Hij is er immers door zijn schepper op afgericht slechts één ding te doen: uitschakelen bij een foutstroom naar aarde van meer dan 30 mA. Niets meer, en niets minder. De disjoncteur différentiel, bastaardkind van ID en DJ is natuurlijk een ander verhaal. Wat gebeurt er dan wel? Hij wordt bij langdurige overbelasting langzaam maar zeker steeds warmer, totdat hij na een paar uur, weken, maanden, afhankelijk van de overbelasting, de geest geeft. Burn out, melt down. In dit geval worden de beide ID's van 40 ampère slechts tot 50% van hun nominale capaciteit belast. En slechts één 63 ampère ID zou met een te verwerken stroom van 40 ampère tot ruim 63% van zijn nominale capaciteit worden belast. 

Ook vanuit deze invalshoek bezien kunnen we dus de voorkeur uitspreken voor het scenario met twee ID's van 40 ampère. En een goed gesprek met betrokken electricien, zoals Jos al voorzichtig lijkt te suggereren.

Rob van der Meulen