Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Super Wifi: snel internet voor iedereen?

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2012-10-14 17:16:43

Volgens de volkstelling van de Franse telecom organisatie ARCEP zijn er op dit ogenblik nog 267.000 huishoudens aangewezen op internet bas-débit voor hun internet toegang. Eind 2011 waren dat er 294.000, in 2005 3,8 miljoen en in 2002 nog maar liefst 7,5 miljoen. Dus voor zover er nog providers in Europa zijn die dit aanbieden, zal ook in Frankrijk de stekker er vroeg of laat uit worden getrokken. De alternatieven voor hen zonder adsl of glasvezel die we hier op het forum met enige regelmaat voorbij zien komen zijn de schotel, het mobiele telefoonnet met straks ook razendsnel 4 G, WiMax en Wifi vanaf de kerktoren of het dak van de mairie. Of de herintroductie van postduiven als alternatief voor een krakkemikkig telefoonnetwerk van FT/Orange zoals een enkeling zich hier wel eens verstout heeft op te merken. Nu is er iets nieuws aan de horizon: Super Wifi.

De provider Infosat Telecom heeft toestemming gekregen voor een experiment in de Seine-Maritime. In theorie een bereik van 160 km (sector sweet dreams) bij maximaal 15 Mbits/s. Triple play binnen ieders bereik. Er wordt gebruik gemaakt van zendfrequenties die tot voor kort gereserveerd waren voor de analoge tv. De komst van TNT heeft voor wat ruimte gezorgd. Bijkomend voordeel: het signaal heeft minder last van fysieke obstakels of slecht weer. 

Rob van der Meulen

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2012-10-14 18:46:33

Nou maar hopen dat er niet, zoals bij de mobiele telefonie, actigroepen vinden dat we weer "bestraald" worden.

Wat glasvezel betreft, Frankrijk is één van de slechtst bekabelde landen.

Als daar nou eens mee begonnen werd in plaats van alle Wifi, Wimax, 3/4G en andere luchtgedragen signalen. Ik denk echter boosaardig dat de "opérateurs" daar geen belang bij denken te hebben en daarom de zaak op de rem hebben gezet.

Steven

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#2 Geplaatst: 2012-10-14 19:57:42

"Wat glasvezel betreft, Frankrijk is één van de slechtst bekabelde landen"

Steven, niet helemaal goed ingelezen wat betreft dit onderwerp ? Zie voor het bewijs van uw ongelijk pagina 14 van deze slides (februari 2012). Frankrijk is niet één van de vooroplopers maar zeker ook niet "één van de slechtst bekabelde landen" (wel één van de landen waar het laagste percentage mogelijke gebruikers ook echt gebruik van glasvezel maakt maar dat is vreemd genoeg de keuze van de gebruiker).

Daarnaast is het zo dat verschillende operators druk bezig zijn glasvezel uit te rollen in heel Frankrijk. Orange somde in november vorig jaar in een persdossier het één en ander al even op en deze week werd aangekondigd dat het stadje Palaiseau voor eind 2013 geen ADSL meer nodig zal hebben maar glasvezel voor 100% van de inwoners & bedrijven (de koperdraadjes verliezen in 2014 daar definitief hun functie). Dergelijke tests zijn nodig om op grote schaal te kijken hoe de overgang van een koperkabeltje naar glasvezel kan verlopen.

In deze tekst worden de bijbehorende investeringen in de komende en afgelopen jaren nog maar weer eens genoemd.

Dit betekent echter niet dat er morgen overal glasvezel beschikbaar zal zijn en voorlopig zullen in bepaalde gebieden alternatieve oplossingen dus toch nog wel even nodig zijn.

Overigens vraag ik me af waarom u denkt dat de operators er belang bij zouden hebben om geen glasvezel uit te rollen. In de meeste gevallen zijn het dezelfde operators als de bestaande die dit doen en om hun diensten die de meeste toegevoegde waarde brengen aan zoveel mogelijk klanten aan te kunnen bieden hebben zij op termijn de snelheden nodig die via glasvezel te verkrijgen zijn. Lijkt me dus niet logisch dat ze dit expres tegen zouden houden (op het eventuele financiële aspect na).

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#3 Geplaatst: 2012-10-14 20:51:34

Frankrijk is een derde wereldland in infrastructuur breedband internet.
Kijk naar de EU staatjes die mevr. Kroes heeft gemaakt.
Maar ze zijn kampioen (de providers en politici) in het maken van reuze beloftes, statistieken en dromen over te halen snelheid 'eind volgend jaar'.
 
Typisch Frans: ik heb hightech Wimax en straal -met eigen zender- naar een knooppunt vanwaar het via een roestig telefoondraadje 23 km verder naar het telefoon verdeelstation gaat. Alle snelheid is er dan al uit..

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2012-10-14 21:26:19

Rata, ik zie geen EU staatjes in je tekst, bedoel je dit soort global ranking overzichtjes voor FttH, fibre to the home? Dit is de waterhoogte van medio 2011 (pagina 10), en met name in ZO Azië liggen ze ver voor op de meeste EU landen. En, opvallend, één lidstaat die vanwege de achterstand meteen kon beginnen met de opbouw van een compleet nieuw communicatie netwerk: Litouwen.

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2012-10-14 21:29:28

Thomas, ik haal uit de door jou vermelde prsentatie andere resultaten.

Op slide 14 staat een mooie grafiek waarin het gaat om het aantal miljoenen dat op glasvezel is overgegaan. Kunst, een groot land als Frankrijk zit al snel in de hoge absolute cijfers.

Je vergeet echter te melden dat op slide 20 Frankrijk waar Frankrijk tussen Tsjechië en Turkije zit. 

Waarom betaal ik in Frankrijk nog steeds 33€ per maand voor 512/128 kB langzaam internet + telefoon non-dégroupé terwijl in veel andere landen je voor hetzelfde bedrag 10-30x meer snelheid krijgt?

Steven

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#6 Geplaatst: 2012-10-14 21:32:34

@Steven, duidelijk lees je niet helemaal goed: in slide 14 staat het aantal mogelijke aansluitingen, op slide 20 het percentage van eindgebruikers die gekozen hebben voor glasvezel. Dat zei ik dus al: "wel één van de landen waar het laagste percentage mogelijke gebruikers ook echt gebruik van glasvezel maakt maar dat is vreemd genoeg de keuze van de gebruiker".

=> dit is een combinatie van beschikbaarheid en willen ...

Op slide 15 staat niet voor niets "Already good coverage in most dense areas, notably in France (FTTB)".

Zo zie je maar: cijfertjes kunnen op meerdere manieren begrepen worden ...

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#7 Geplaatst: 2012-10-14 21:35:44

(mijn eerste reactie was niet compleet, nu wel)

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#8 Geplaatst: 2012-10-15 10:26:05

Snel Internet voor iedereen in LDF ??? Maar dan wel met het principe van Egalite als absolute blague op de campagne, waar in de dunbevolkte gebieden ADSL vaak al onmogelijk is. In de Nievre is  daarom een incompleet Wimax netwerk uitgerold, maar als er toevallig een heuvel zit tussen je huis en de zendmast heb je geen bereik en ben je aangewezen op een zelf te investeren satelietontvangst. Technisch geen probleem , maar in de Nievre met 0 % subsidie, terwijl in omliggende departementen soms tot 100 % wordt gesubsidieerd als dat de enig mogelijke technische oplossing is.Overigens functioneert mijn satelietontvangst perfect- alleen bij heel zwaar onweer is er geen signaal.