Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Made in France

Auteur Bericht

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#0 Geplaatst: 2012-10-19 10:35:28

Bonjour,

Ik moest vanmorgen toch even mijn ogen uitwrijven toen ik dit las. Schappen in de supermarkt met producten "Made in France"? Importheffingen op smartphones om de productie daarvan in FR aan te moedigen? What's next? Een uitreisverbod voor FR inwoners? Herinvoering van valutabeperkingen? Of wellicht een soort ijzeren gordijn om FR heen?

Het is het gebruikelijke verhaal van politici die de economie van hun land in puin hebben laten lopen. Als dan uiteindelijk de wal het schip keert en de werkelijkheid je keihard confronteert met je geërodeerde concurrentiepositie, wordt de handelsbarrière-kaart getrokken. Wederom een prachtig voorbeeld van oorzaak en gevolg omdraaien en symptoombestrijding. Ik moet trouwens het eerste voorbeeld uit de geschiedenis nog zien waarin dergelijk protectionisme en isolationisme een economisch probleem duurzaam oplosten.

Ik was al uiterst sceptisch over de clowns die nu aan het roer van het FR schip van staat (genaamd "Titanique") staan. Echter, zelfs ik blijk dus nog verrast te kunnen worden. Een minister verantwoordelijk voor het aanjagen van de productiviteit die zich met oogkleppen op verstopt achter de veilige barrière van de eigen grenzen. Ik stel voor de functie van de heer Montebourg om te dopen tot "Ministre de la Destruction Productif".

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

 

Salutations, Jos

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#1 Geplaatst: 2012-10-19 11:08:49

De Britten doen het al jaren: "buy British" en schappen in de supermarkt met Britse producten. In Groot-Brittannië wordt al heel lang vrijwel niks meer geproduceerd, vandaar het almaar oplopende handelstekort, zelfs met hun gedevalueerde Pond.

Hét bewijs dat slechts het bestaan van de euro heeft voorkomen dat er al een (handels-) oorlog woedt in Europa. Alleen het VK kan nu nog voluit de 'beggar-thy-neihbour' truc proberen.

Maar zelfs het herverpakken van een Frans product is al voldoende om een logo 'made in UK' te verkrijgen.

Heb je op het vasteland van Europa ooit een product met een 'made in UK' sticker gezien, laat staan gekocht? Het werkt echt niet, de Britten zinken nog sneller in het moeras dan de Fransen.

En dat onder een rechtse regering die nu serieus weg wil bij de EU.

Persoonlijk vermijd ik inmiddels juist alle 'made in France' producten. Ze staan synoniem voor te dure producten van inferieure kwaliteit. Doe mij maar 'made in Germany'.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#2 Geplaatst: 2012-10-20 17:03:41

Ik heb het al eerder geopperd Jos, we hebben een linkse president die niet sociaal is, moet kunnen.

Het verbaast me eigenlijk dat jij nog in Frankrijk woont, of is de rest nog slechter ?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-10-21 15:03:53

Bonjour Robert,

Naar mijn mening is niet alleen Frankrijk maar heel Europa in stevig tempo op weg naar de economische ondergang. Als veellezer van onder andere de werken van Friedrich Hayek, Henry Hazlitt, Ludwig von Mises en niet te vergeten Edward Gibbon zie ik de geschiedenis zich weer eens herhalen. Dit gaat slecht aflopen en de roeptoeterende politici zijn niet de oplossing maar het probleem.

Ik woon in Frankrijk vanwege de rust, de ruimte, het klimaat, het levenstempo en de sfeer hier op het vredige platteland. Niettemin bereikt het wereldnieuws mij via de moderne communicatiemedia, en dus ook het gestumper van incompetente FR politici. Ik denk dat ik daar iets van mag vinden, zonder dat ik mij gedwongen hoef te voelen om te verhuizen.

Ik ben niet vanwege de politiek naar FR gekomen, dus waarom zou ik er vanwege die politiek vertrekken?

Salutations, Jos

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#4 Geplaatst: 2012-10-21 16:50:52

Ik ben over Europa juist minder negatief dan over VS en VK. Dat vanwege iets wat de Britten an Amerikanen maar weigeren te erkennen: de ECB is als enige centrale bank wél onafhankelijk.

Er wordt hier niet monetair gefinancierd, er is in Europa geen QE en de ECB balans staatsleningen is slechts 3% BBP en niet 30 % zoals Goldman Sachs de wereld wil doen geloven. (omdat VS, VK en vooral Japan daar wel boven zitten)

De pijnlijke, maar noodzakelijke, maatregelen worden daardoor door de ECB aan de incompetente politici opgelegd.

Niet democratisch, da's waar, maar het werkt wel. Dat is ook de reden dat Berlusconi moest wijken en als Hollande niet oppast gebeurt hier hetzelfde.

Intussen is de (visserij-) oorlog tussen Frankrijk en het VK al opgelaaid:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/9622825/Scallop-wars-an-uneasy-ceasefire-as-fishermen-await-the-next-salvo.html

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2012-10-22 14:23:42

Buy British: op zoek naar het werkplaatshandboek voor mijn Rover 2000 verzeilde ik ooit in Londen in een gespecialiseerde bookshop. Bij de service documentatie voor de auto's die door deze eilandbewoners in een grijs, maar roemrucht verleden zelf ontworpen en gefabriceerd werden stond een bordje met de volgende tekst: "It is British, so it probably won't work". Een beetje meer zelfspot met een glimlach zou in deze Franse discussie welkom zijn. Kleine hindernis: le deni français.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2012-10-23 11:51:47

Wanneer zelfs LeMonde een bericht uit Le Figaro citeert, met daarin de openlijke kritiek van Karel de Gucht, Eurcocommissaris voor Handel, op het protectionisme dat minister de Montebourg vanaf iedere kansel verkondigt, dan moet er in korte tijd toch heel water langs de rive gauche van de Seine zijn gestroomd. Over de dumping klacht tegen Hyundai en het Franse verzoek aan Brussel tot importbeperkingen is de heer De Gucht kort en helder: "Nous avons mené l'enquête et conclu que cette requête n'est pas fondée. La Commission vient donc de refuser la demande de Paris".

Dat het vrijhandelsaccoord van 2011 tussen Zuid-Korea en de EU grotendeels gunstig heeft uitgepakt voor de bilaterale handelsbalans van de EU was het cabinet van de heer Montebourg waarschijnlijk vergeten onder zijn aandacht te brengen. Dat zo'n handelsaccoord per definitie twee kanten uitwerkt: dat ook de Zuid-Koreaanse markt veel toegankelijker is geworden voor producten uit EU lidstaten. De kranten in Seoul wisten in de eerste week na de bekendmaking van de Franse klacht al te melden dat vooral de luxe industrie uit Frankrijk garen spon bij dit handelsaccoord. Zo'n cabinet van een Franse minister: is dat nu hofhouding of zijn dat adviseurs met verstand van zaken? Of zijn ze gewoon bang politiek onwelgevallige feiten onder zijn of haar aandacht te brengen, uit vrees voor verlies van hun baantje? Verkondig thans mijn woord, en u zult later in uw carrière daarvoor worden beloond.

Rob

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#7 Geplaatst: 2012-10-23 20:01:49

Het artikel in Le Parisien deed me denken aan een ingezonden brief in de Midi Libre (uit de losse pols vertaald):

Omdat Frankrijk altijd Duitsland als voorbeeld neemt, zouden we ook hun regels eens moeten toepassen, Meneer de President.

In Duitsland hebben ze een kanselier en acht ministers. In Frankrijk hebben we een president, een premier, zeventien ministers en negen staatssecretarissen.

Na haar werk komt Angela Merkel thuis in haar appartement, waarvan ze zelf de huur en de water- en electriciteitsrekeningen betaalt, net als iedere minister. In Parijs ontspant de premier zich in zijn ambtswoning.

In het Elysee werken 900 mensen, tegenover zo'n 300 in Berlijn.

Het wagenpark van het Elysee telt 121 auto's, dat van de kanselarij 37.

De duitse regering vliegt systematisch per lijndienst. In Frankrijk hebben we een airbus A330-200, twee Falcons 7X, twee Falcons 900, twee Falcons 50 en drie helicopters...

Angela Merkel verdient 15830 euro per maand. François Hollande toucheert 21026 euro per maand.

Wanneer gaan we ons Duitsland écht als voorbeeld stellen?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2012-10-23 21:21:13

Bonsoir @Robert,

Ik wilde naar aanleiding van je bijdrage toch wel even kijken wat voor personen er nu eigenlijk in dat cabinet zitten. Ik vermoed namelijk dat dat veel enarchen zullen zijn, opgetopt met vage studeerkamerhelden en lieden die nog ergens een IOUtje hadden uitstaan. In elk geval geen in de harde praktijk doorgewinterde ondernemers of vergelijkbare voeten-in-de-modder figuren. Jazeker, mijn vooroordeel bij zo'n PS cabinet: long on theory, short on practicality.

Mijn bezoek aan de speciale website van het ministerie, waarbij ik de ledenlijst van het cabinet wilde bekijken, leverde de volgende informatie:

Le site n'est actuellement pas disponible en raison de problèmes techniques

Nous vous remercions de votre compréhension.

Daarop kun je slechts zeggen: QED.

Salutations, Jos

PostScriptum: maak je geen zorgen Rob, mijn glimlach is alomtegenwoordig, zeker als ik lees over een klassieke Rover 2000. Mooimooimooi! Met een electrische installatie die is gewrocht door de heer Joseph Lucas, bij generaties Engelse automobilisten bekend als "the prince of darkness";-)

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#9 Geplaatst: 2012-10-23 23:14:53

@ Jos

Korter dan de Franse overheid dat zelf hier doet kan ik de functie van zo'n cabinet niet uitleggen. In Washington vindt er op de ministeries een uittocht van ambtenaren plaats wanneer er een wisseling van de macht plaatsvindt. In Nederland, met de laatste vijftien jaar wel een verschuiving naar het primaat van de politiek, gaan de politiek verantwoordelijken er gewoon vanuit dat het ambtelijk apparaat zijn deskundigheid loyaal ten dienst stelt van de politieke koers die is uitgezet. Maar waar ter wereld kom je een systeem tegen waar politieke partijen hun verkiezingsplannen laten doorrekenen door een onafhankelijke organisatie als het Centraal Planbureau?

De noodzaak coalities te vormen en een gezonde dosis pragmatiek leiden tot andere uitkomsten dan veelal het geval is in een bipolair politiek systeem. De Franse neiging tot een règlement de comptes met de ideologische tegenstander staat dan garant voor een cyclische hinkstap sprong: voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts, maar op de langere termijn schiet dat niet echt op. Om over het verschijnsel van de beroepspolitici nog maar te zwijgen.

Terug naar de glimlach: een eerbetoon aan deze françaises, made in France, hoe kan het ook anders.

Rob

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#10 Geplaatst: 2012-10-25 13:28:25

Afgelopen weekend kwamen de eerste berichten naar buiten van een echte ondernemer die met voorstellen komt om de economie uit het slop te trekken. Louis Galois, voorheen directeur SNCF, EADS en andere bedrijven heeft zijn rapport nog formeel gepresenteerd en het lijkt al afgeserveerd.

Drastisch de kosten omlaag, herziening van het sociale stelsel, een eind aan de 35 uur, verhoging van de CSG en de hoge BTW en nog veel andere voorstellen, die hard zullen aankomen. 5 november weten we meer. De PS zal het rapport vast ongelezen in de prullenbak werpen.

Gisteravond zag ik een programma op BFM, waarbij madame Lienemann, een PS senatrice uit Parijs debateerde, beter gezegd een bekend econoom voortdurend interrumpeerde en weer eens blijk gaf van het niet aanwezig zijn van enige kennis op economisch gebied. Geen idee van de lasten, die ondernemers moeten opbrengen, vast niet in staat de basis van een verlies-en winstrekening te begrijpen, maar wel in staat te blaten dat Frankrijk betere producten moet maken.

We zitten nog steeds in de rubriek entre bavards, dus vooruit nog een: ik zag vanmorgen een foto in de Figaro van de drie (!) ministers die in Bercy bivakkeren. Genomen tijdens de persconferentie van Peugeot. Hamon met armen over elkaar en niet geïnteresseerd, Moscovici noteert wat wordt gezegd en Montebourg met een uitgestreken gezicht zo van: zie je wel dat er hiets van deugd bij Peugeot.  De staat heeft een zetel weten te bemachtigen in een of andere raad van toezicht met als gevolg dat het aandeel Peugeot heel veel verder gezakt is en dat andere ondernemingen door buitenlanders die hier  evt willen investeren nog verder worden afgeschrikt.

Wat een land, op economisch gebied -)).

JP 

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#11 Geplaatst: 2012-10-25 15:41:58

Het verwijt over de 'betere producten' die Frankrijk zou moeten maken is terecht. Maar dat heeft vervolgens weer te maken met de Franse angst voor modernisering van de productieprocessen die ten koste gaat (zou gaan) van de werkgelegenheid.

Gechargeerd:

De Franse fabrieksarbeider is nog steeds de ongeschoolde boerenpummel die aan de lopende band schroefjes aan boutjes draait voor een buitengewoon vorstelijk salaris in 35-uurs ploegendienst zodat de verouderde productielijn toch 168 uur per week draait (of minder bij gebrek aan afzet). Het resultaat is mensenwerk en daardoor onbetrouwbaar en duur.

De Duitse geschoolde fabrieksarbeider programmeert en onderhoudt de robots die schroefjes aan de boutjes draait tegen een prima salaris. De arbeider werkt 40 uur per week, de robots werken 168 uur per week. Het resultaat is altijd dezelfde hoge kwaliteit tegen veel lagere kosten.

De Japanse arbeider ontwerpt de robots die vervolgens in Duitsland worden gemaakt.

De Chinese arbeider is gelijk aan de Franse arbeider, maar dan voor 1/20 van het salaris en werkt 60 uur per week.

Welke van deze economische modellen werkt het best en welke helemaal niet?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#12 Geplaatst: 2012-10-26 09:49:12

Wanneer je Minister President bent werkt het Chinese economische model het best. Gezien het salaris van Merkel staat Duitsland onderaan.

De website van de New York Times die met het bericht kwam over de familierijkdom van de Chinese MP is inmiddels door de Chinese Hadopi op zwart gezet.

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2012-10-26 21:15:13

Bonjour,

Gelukkig blijk ik niet de enige te zijn die zich afvraagt of de heer Montebourg wel normaal is. Echter, ik doe dat wat minder vocaal dan het hoofd van het dealernetwerk van Mitsubishi in Frankrijk. Dat kost hem dan ook de kop.

Het was wat vierkant geformuleerd, maar de heer Debard heeft natuurlijk volkomen gelijk. Wellicht komen er nog meer mensen tot die conclusie. A suivre...

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#14 Geplaatst: 2012-10-26 21:58:24

Het is dat ik al Mitsubishi rijd, anders zou ik nu onmiddellijk naar de dealer gaan om via een aankoop mijn steun te betuigen. Solidariteit mag toch hier in Frankrijk? Maar erg diplomatiek was de terminologie van Jean-Claude niet: niet erg Frans, niet erg Japans. Maak me evenwel zorgen om de zeer openhartige woorden in de Financial Times van 21 oktober. Begint natuurlijk ook al met een diplomatiek affront: "State interference puts Peugeot at risk". Elders in het artikel :"Any attempt to link job protection to the rescue would be disastrous for Peugeot". Die site gaat straks dus ook op zwart. En de OESO mag ook wel uitkijken.

Rob

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#15 Geplaatst: 2012-10-28 11:05:18

Goed, we zouden kunnen doorgaan over de huidige ministers equipe die nog en rodage is, met het A stickertje onder de achterruit. En hopelijk bezig is met het beklimmen van een "steep learning curve", en overgaat tot een echte rassemblement van la France, en niet door blijft gaan met het jagen op de voetstappen die Sarkozy heeft achtergelaten in het beleidslandschap. 

Terug dan naar een verantwoordelijkheid van links en rechts voor de toestand waarin de Franse economie en het overheidsbudget zich nu bevinden, al dertig jaar lang bezig met langzaam ontsporen? Een OESO studie uit 1982, dit is de Franstalige editie, dus velen in Parijs hebben er kennis van genomen, bevat nog steeds heel wat aardige aanbevelingen.

Goed, toch nog even terug naar die merkwaardige Hyundai heksenjacht van minister Arnaud  Montebourg. Bij de Duitsers zijn ze openlijker enthousiast over wat Hyundai produceert, ze zien het volgens mij eerder als een uitdaging om daar wat beters tegenover te gaan zetten. Fransen, ze zeggen het liever niet al te hardop in het openbaar, maken liever gebruik van hun demokratische grondrecht "voting by feet": ze verlaten stilletjes de showroom van de Franse merken en kopen Duits of Japans. Een Franse kennis vroeg me, toen hij zag dat ik mijn VW Sharan na veertien jaar trouwe dienst had ingeruild voor een Japanner: maar Robert, dat is toch niet handig, er zijn zo weinig dealers hier. Je had beter een Frans merk kunen kopen. Klopt zei ik, maar alleen storingsgevoelige auto's hebben een dicht netwerk van dealers en gespecialiseerde garages nodig. Het bleef even stil, en toen leek het erop alsof het kwartje begon te vallen. Maar zeker weet je dat nooit wanneer je als buitenlander dit soort de nationale trots kwetsende opmerkingen maakt.

De suggestie van de Duitse minister van Buitenlandse zaken Guido Westerwelle om een transatlantische vrijhandels zone tussen de EU en de VS te vormen staat haaks op wat Parijs met als sociaal bedoelde protectionistische maatregelen denkt te kunnen bijdragen aan de beloftes van de président élu aan het Franse volk. Dus dat zal voor de discussies onder Brusselse vlag - de EU is zoals dat heet competent in deze aangelegenheden van buitenlandse handel - wel een non-starter zijn. Of kunnen rekenen op een "blocking vote" van Frankrijk mocht het ooit zover dreigen te komen de komende vier en een half jaar. 

Want er stroomt al eeuwen een wat centralistisch en protectionistisch getint water door de Seine en de Loire. Daar helpt geen waterzuivering of penicilline kuurtje tegen om dat uit het Franse DNA weg te mendelen. Deze keer niet terug naar opmerkingen van Julius Caesar over het karakter van de Galliërs, of de wat recentere van Chaban-Delmas. Terug naar de tijd van de heer Colbert. Wie was dat ook al weer? Een minister van financiën en economie onder Lodewijk XIV. Om u verder op weg te helpen een citaat uit Wikipedia: "Le terme de colbertisme souligne la part plus importante de l'intervention de l'Ëtat dans l'économie en comparaison des autres pays occidentaux".

In "Le mal Français" beschrijft Alain Peyrefitte de deplorabele staat waarin de Franse landbouw zich omstreeks 1700 bevond. Vul aan het eind van dit citaat de begrippen PME, concurrentie, centralisme, socialistische dogmas en persoonlijk initiatief in, en u bent meteen weer terug in de tegenwoordige tijd, en vermoedelijk ook in een behoorlijk deel van de nabije toekomst. Dit is de bewuste alinea uit een pagina tekst met als titel: Une société de méfiance.

"La France restera donc massivement rurale. Mais par inertie. Dans l'inertie. L'agriculture, où les Français croient tenir leur point fort, est depuis cette période leur point faible, à cause de son retard technique. Il faudrait que les revenus ruraux soient plus élevés, pour stimuler les manifactures; il faudrait que le commerce prospère, pour que les prix agricoles s'élevent et que la productivité agricole soit encouragée. Ces délicats mécanismes, Anglais et Hollandais les devinent d'instinct---la liberté d'initiative affine l'instinct. La monarchie versaillaise les ignore, puisqu'ils ne sont pas conformes à ses dogmes; et puisgu'elle les ignore, elle les bloque."

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#16 Geplaatst: 2012-10-30 09:47:22

Bonjour,

En ja hoor, de heer Hollande leeft zich weer eens uit. Google dwingen te betalen door te dreigen met wetgeving. Nu, ik heb nieuws voor hem. Google gaat gewoon Frankrijk op zwart zetten. Geen opbrengsten en ook geen vindbaarheid. Kind, badwater, weg. 

Het ergste vind ik nog dat deze PS politici duidelijk NERGENS verstand van hebben. Elke uitbater van een website kan er al sinds jaar en dag zelf voor kiezen om zijn content niet door Google te laten indexeren. Een simpel bestandje met de naam robots.txt wordt door de Google crawler gerespecteerd en er vindt desgewenst geen indexering van content plaats. Dus al die jammeraars kunnen er zelf voor kiezen om onvindbaar te zijn in Google. Maar dát willen ze niet; ze willen juist én zichtbaar zijn én geld vangen. Nu, dat gaat niet lukken en ze worden elke rechtszaal uit gelachen.

Misschien moet Google maar eens een brief met uitleg over robots.txt aan de heer Hollande sturen. Dan wél in het Frans, natuurlijk. En als naam van dit bestand misschien ook automate.txt opnemen. Dan komt alles wellicht vanzelf goed.

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

Salutations, Jos

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#17 Geplaatst: 2012-10-30 13:03:25

Ik begrijp weer eens een aantal zaken niet, bijvoorbeeld dat:

1. Die rare Montebourg de franse autoindustrie wil beschermen, maar dat de franse politie pas een paar honderd nieuwe dienstauto's (Volkswagen) heeft besteld in Duitsland (volgens een ingezonden brief in de Midi Libre van een week geleden, meen ik). Hopelijk word ik nu niet ontslagen.

2. Je in een vrij land niet gewoon mag zeggen wat je vindt, zonder dat je wordt ontslagen. Goed, het was niet héél erg elegant wat die Mitsubishi directeur riep, maar nou ook weer niet zo beledigend dat je daarvoor je directeur, die opkwam voor z'n eigen merk, de laan uit moet sturen. Een verzoek om dergelijke uitlatingen in het vervolg iets voorzichtiger in te kleden had ruim volstaan. Ik vind dat ontslag ronduit veel verontrustender dan de economische situatie.

3. Jos zijn link "Hollande leeft zich weer eens uit" noemt, terwijl ik in diezelfde link lees dat Duitsland al eerder veel verder is gegaan door per wet Google te dwingen een deel van zijn advertentie-inkomsten af te staan aan de duitse pers. Op grond daarvan hebben de franse media de regering verzocht om ook maatregelen te nemen. Hollande probeert nu eerst nog met Google in goed overleg tot overeenstemming te komen. Hoezo "Hollande leeft zich weer eens uit"?

En als de hele EU het voorbeeld van Duitsland zou volgen, zou Google dan niet anders piepen?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#18 Geplaatst: 2012-10-30 13:49:17

Bonjour Bosbess,

Ja, die eerste twee punten begrijp ik ook niet. Of eigenlijk ook wel, maar dat laat ik voor het moment even rusten.

Voor wat betreft punt 3, Duitsland is helemaal niet verder gegaan, en Google wordt helemaal nergens toe gedwongen. De Duitse regering heeft slechts na veel discussie besloten conceptwetgeving aan het parlement voor te leggen. En wel een concept dat al heel erg is uitgekleed ten opzichte van de eerste ideeën. De reactie van Google op zowel de Duitse als de Franse ideeën is identiek. Het lot van deze wetgeving is derhalve nog buitengewoon onzeker.

Ik noemde mijn link "Hollande leeft zich weer eens uit" omdat de president slechts in het nieuws lijkt te komen met zijn stokpaardje nieuwe en/of hogere belastingen. Nu krijgt hij weer Eurotekens in zijn ogen bij het idee om de grote boze buitenlandse Google te gaan brandschatten. Dat monomane frenetieke "halen waar het te halen is" belastinggraaien is toch iets wat me in Duitsland minder sterk opvalt.

Salutations, Jos

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#19 Geplaatst: 2012-10-31 07:24:45

Goeiemorgen Jos, we raken een beetje van huis, maar tussen bavards en bavardes moet dat kunnen. 

Allereerst even afrekenen met je Hollande-fobie:

1. Hollande heeft dit onderwerp op zijn (overvolle, want crisis) agenda gezet op verzoek van de franse media.

2. Die franse media hebben dat verzoek ingediend in navolging van de duitse media en de maatregelen die de duitse regering daarop nam (al dan niet inmiddels verwaterd).

3. Eventuele betalingen van Google zouden niet ten goede komen aan de (brand)schatkist maar aan de franse media. Dus niks dollartekens in de ogen van Hollande.

Dan het onderwerp Google en de media. Eigenlijk heb ik een gezond wantrouwen tegen alles wat groot, rijk en machtig is en op basis daarvan op een gegeven moment alles en iedereen de wet kan voorschrijven. Dus vond ik dat Google best eens even mag worden teruggefloten. Na het lezen van de lezerscommentaren en -discussies onder het artikel van je link begrijp ik dat je er op twee manieren tegenaan kunt kijken:

1. Google schendt het auteursrecht door (zij het minieme) stukjes te citeren uit door anderen geschreven tekst en daarmee (ongetwijfeld grof) geld te verdienen door middel van de advertenties op hun sites. Dat geld verdient Google dus dmv het werk van anderen en die hebben daarom recht op een deel van de Google winst.

2. Google bewijst de auteurs en de mensheid een dienst door auteurs en mensheid met elkaar in contact te brengen. De auteurs krijgen puub voor hun geesteskinderen en worden veel meer gelezen dan zonder Google en de mensheid kan op een heel makkelijke manier kennis nemen van alles wat over de hele wereld gebeurt en wat daarover vanuit diverse gezichtspunten wordt geschreven. En dat allemaal gratis en voor niks.

Jij hangt dus duidelijk de tweede visie aan en het zal je misschien verbazen, maar na enige aarzeling kies ook ik voor 2. Het is zuur voor de media, want hun eigen advertentie-inkomsten lopen natuurlijk steeds verder terug, maar de tijd gaat verder en de ontwikkeling valt niet tegen te houden. Zoekmachines hebben nu eenmaal een gat in de nieuwe markt ontdekt, want er is in dit wereldomvattende digitale tijdperk grote behoefte aan. Als de bestaande media ook een graantje willen meepikken van de bliksemsnelle ontwikkelingen, zullen ze zelf iets nieuws moeten uitvinden. Meeliften op andere slimmerikken is geen oplossing.

Toch weer terug naar Hollande (en de duitse regering): kennelijk hangen zij visie 1 aan, maar ik vermoed dat ze daar op zullen moeten terugkomen, tenzij Google hen voor de lieve vrede enigszins tegemoet zou willen komen. Maar dan is wereldwijd het hek natuurlijk van de dam en ik zou als ondernemer zeggen: bekijk 't maar.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#20 Geplaatst: 2012-10-31 08:22:08

Inderdaad, het hek van de dam. Hoewel al eeuwen lang gekroonde en gekozen koningen van Frankrijk alleen maar handelen in het belang van het Franse volk, vraag je je toch af waarom wel de Bastille bestormd werd, maar de gebouwen van de gehate belastinginners gespaard bleven. Misschien omdat iedere regering, hoe conservatief, hoe revolutionair, uiteindelijk voor de pijnlijke vraag komt te staan: en hoe gaan we dit alles nu financieren? Daar moest ik even aan denken toen LeMonde opgewekt meedeelde: "Le fisc français pourrait réclamer un milliard d'éuros à Google". Daarmee slaan we naast het al ingewikkelde spoor van copyright, vrijheid van meningsuiting en nieuwsgaring, net-neutraliteit, de toekomst van internet, onder wiens supervisie, de toekomst van de papieren pers de nog complexere zijweg van de internationale fiscaliteit in. De Gordiaanse knoop is er niets bij vergeleken.

Meer voel ik, nog geen koffie gedronken, dus enigszins traag bij het nadenken over ingewikkelde problemen, voor de suggestie die een programmeur woonachtig aan de Westcoast (dus wel elektriciteit) mij wat schertsend mailde: maar niemand verplicht die Frenchies toch om Google of Gmail te gebruiken, ze maken er toch gratis gebruik van? Google heeft toch geen enkele verplichting die diensten aan te bieden? Simple solution: block all google searches from a French domain. Jammer voor iedereen die achter een .fr provider zit. Al was het maar voor 24 uur. They like strikes overthere, don't they? No reason to complain, it would perfectly fit in their national sport of "toujours en colère".

Ik ga nu maar koffie zetten, misschien levert dat een nog wat afgewogener analyse op. Maar ik mag die Amerikanen wel. Plezierig direct.

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#21 Geplaatst: 2012-10-31 08:37:06

Bosbess, Jos en Rob, geachte medebavarden,

misschien helpt dit sprookje:

Als ik me over iets wil informeren ga ik bij een krantenkiosk langs. Ik laat mijn blik dwalen over de koppen op de voorpagina's van alle daar verkrijgbare kranten en kies dan het blad dat mij het meest trekt. Dit koop en betaal ik. En dan zegt de uitbater van dit krantenstalletje (of iemand die achter/boven hem staat): maar u moet ook een bijdrage  betalen voor het lezen van al die andere koppen!

Iedereen zou dat belachelijk vinden. Natuurlijk is er een verschil tussen krantenkoppen bekijken en het hele stuk staande voor de kiosk compleet doorezen, netzo als er een verschil is tussen uittreksels op Google bekijken en het hele stuk downloaden.

Einde sprookje.

Ik denk ook aan al die mensen/instellingen die grote moeite doen om bij Google vindbaar te zijn - op hun eigen kosten!

En dan nog: de orientaalse marktkoopman vraagt toch ook tien rupies en is tevreden als hij uiteindelijk vijf krijgt. Hetzelfde doen de regeringen van D en F, denk ik.

Christian von Klösterlein (reeds om 06:45 koffie gedronken)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#22 Geplaatst: 2012-10-31 09:43:15

Bonjour Bosbess,

Allereerst, we discussieren gezellig, en daar zijn de bavard(e)s volgens mij voor bedoeld, dus laten we lekker doorgaan. Als het écht te gek wordt roept de alomtegenwoordige meester Wim ons wel tot de orde.

Ik vind het sportief en plezierig dat je na je eerdere posting nu aangeeft uiteindelijk toch ook geen voorstander te zijn van de ideeën rond de "Googleheffing" die nu de ronde doen. Ik ben een groot bewonderaar van Google, een bedrijf dat in korte tijd vanuit het niets met een geheel nieuw businessmodel groot is geworden. En met alle mensen die er in dienst zijn, rekencentra over de hele wereld, en de impuls die ze geven aan flankerende bedrijvigheid wordt er al met al behoorlijk veel geld verdiend waarover uiteindelijk ook behoorlijk veel belasting wordt afgedragen. Van dit soort impulsen voor de economie zouden we er meer kunnen gebruiken.

Let wel, ik deel je achterdocht tegen grote en machtige bedrijven als Google. Overheden mogen ter bescherming van de privacy van hun onderdanen daar best een oogje op houden, en zo nodig een gepast "tot hier en niet verder" roepen. Echter, als overheden écht begaan waren met hun onderdanen, dan zouden ze naast de financien ook eens naar de inhoudelijke details moeten kijken. En dan niet alleen naar Google maar bijvoorbeeld ook eens naar Facebook. Door de discussie te beperken tot Google en heffingen laadt de overheid de verdenking op zich méér geinteresseerd te zijn in nieuwe geldbronnen dan het digitale wel en wee van de burger.

Voor wat betreft mijn ideeën over het socialisme of mijn Hollande-fobie zoals je dat noemt. Ik zie mijzelf niet een maniakale anti-socialist maar ik heb grote moeite met de Stalinistisch-Maoistische invulling die de regering Hollande aan deze leer geeft. Hun in de studeerkamer ontstane ideaalbeeld leidt uiteindelijk tot een echte planeconomie. Een kaste van onaantastbare politici en ambtenaren in een almachtige staat, die ondernemingen aan haar wil onderwerpt, ondernemers het leven onmogelijk maakt, de bevolking onder de knoet houdt en als een bok op de haverkist zit bij tekenen van individualistisch gedrag. Dáár zit mijn werkelijke afkeer, niet zozeer tegen het socialisme an sich, maar tegen het feit dat dit als smoesje wordt gebruikt om de macht van de Staat sluipenderwijs doch ongelimiteerd uit te breiden tot een totalitair dystopia à la Oceania. Een stuitend perspectief voor een doorgewinterde hardcore "live free or die" liberaal als ik nu eenmaal ben.

Als je nog eens wat leesvoer zoekt, zou je dit boek eens kunnen proberen. Al lezend kwam ik tot de conclusie dat de filosofie, mening en zelfs levensloop van de auteur vrij exact op mijn omstandigheden van toepassing zijn. Om een tipje van de sluier op te lichten, ook ik heb gekozen voor een "opt out". De hoofdstukken Introduction and Overview en Overreach and Inequality zijn gratis leesbaar op de website van de auteur. Deze geven een aardig inkijkje in mijn "mindset" waarin geen sprake is van een socialisme-fobie maar van een almachtige-staat-fobie. En voor dat laatste schaam ik mij niet in het minst.

Salutations, Jos

PS: Als je een E-reader hebt die Epub begrijpt kan ik je het boek eventueel digitaal lenen. 

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#23 Geplaatst: 2012-10-31 10:37:33

Ja Jos,

Ik zou het boek graag digitaal lenen.

Veel dank,nogmaals

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#24 Geplaatst: 2012-10-31 18:36:53

Een voorbeeld "made in France": 2 jaar geleden een C3 Picasso gekocht, nieuw.

Ik ben nu eenmaal Citroëniste...

En twee keer per jaar, jawel, mag ik het klokje weer gelijkzetten want zomertijd/wintertijd vv. Hadden die klunzige ingenieurs nu niet even iets kunnen inbouwen dat daar rekening mee houdt?

En er is nog niks veranderd: een collega met een  gloednieuwe Peugeot 207 (80% dezelfde onderdelen) heeft hetzelfde probleem.

Désespérant....

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#25 Geplaatst: 2012-10-31 20:45:32

Steven,

niet alleen auto's made in France hebben dit.

Bij mijn auto made in Germany, recent bouwjaar, moet ik ook bij de bordcomputer op Service drukken, dan Uhr kiezen, en dan 1 Stunde vor of 1 Stunde zurück. En dat twee keer per jaar.

Zij hebben er blijkbaar mee gerekend dat de zomertijd om medische redenen weer afgeschaft wordt :-)

Christian von Klösterlein

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#26 Geplaatst: 2012-11-01 07:50:36

Goeiemorgen Jos, bedankt voor je vriendelijke aanbod. Helaas bezit ik geen e-reader, hoewel mijn dochter me probeert over te halen er een aan te schaffen. Maar ik, fervent in-bed lezer van 2e-hands pockets van 3 voor 1 euro (bij Emmaüs, wereldlitteratuur) zie er voorlopig het nut nog niet van in. Hoewel het me wel handig lijkt om bij franse woorden die ik niet begrijp met 1 klik meteen de NL vertaling te krijgen. Maar goed, ik heb even bij Amazon.fr gekeken en daar is het boek (in het Engels) te koop.

Na "Introduction and Overview" te hebben gelezen aarzelde ik: deze meneer schrijft zo precies zoals ik er ook over denk, dat het eigenlijjk weinig nut heeft om het boek aan te schaffen. Aan de andere kant leer ik er veel van, omdat hij heel helder de werking van economische, politieke en sociale mechanismes beschrijft, die ik niet zo mooi op een rijtje in m'n hoofd heb. Zo kreeg ik meteen al een antwoord op mijn vraag waarom sommige mensen van de economische "onderklasse" (arbeiders, kleine middenstanders) rechts stemmen, namelijk omdat ze denken dat als hun bazen of grote broers worden beschermd, zij hun baan of hun klanten zullen behouden. Uiteindelijke beslissing dus: ik zal het boek bij Amazon bestellen.

Wel vraag ik me af waarover wij eerder eigenlijk zo fel discussieerden. Als jij dit boek ook zo goed vindt en als je ook zo bang bent voor staatsalmacht, opgelegde eenvormigheid en onderdrukking van privé initiatieven, dan verschillen we helemaal niet van mening. Het is precies de reden waarom ik me geen socialist wil noemen, maar een sociaal en links liberaal. En net zo sociaal en links als liberaal! (Onder links versta ik altijd progressief, dus niet behoudend).

In Frankrijk kan je grofweg alleen maar kiezen tussen PS en UMP en met de criteria sociaal en links zou ik dan, als ik mocht stemmen, altijd bij de PS uitkomen. Dat wil niet zeggen dat ik het in alles met Hollande en Ayrault eens ben, maar wel dat ik er vertrouwen in heb dat ze oprecht van plan zijn om de crisis die ze hebben geërfd op een zo sociaal mogelijke manier het hoofd te bieden. En waar wij tweeën in verschillen is dit: ik heb geen idee of ze het zullen redden, al hoop ik dat met grote hopen, terwijl jij er al van overtuigd bent dat dat niet het geval zal zijn. En dat blijkt nu dus het enige waar onze fles wijn om draait.

Ook goededag andere bavard(e)s: Terugkomend op Made in France: ik rijd in een Golf Diesel uit 1996, eenvoudigste uitvoering zonder electronica, en ik hoop daar nog minstens 12 jaar in te rijden. Maar mocht ik onverhoopt een andere auto moeten kopen, dan zou ik vanwege Made in France toch eerst bij Peugeot gaan kijken (ik ben nog van de generatie toen Citroën alleen in roestbruin te koop was, hoewel mijn vader er bij zwoer). 't Is wel een leuke redenering van Rob dat een goed merk geen dicht onderhoudsnet nodig heeft, maar in de praktijk is het toch wel handig dat ieder "mannetje" snel het juiste onderdeel in huis kan hebben.