Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Medische woestijnen

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-10-22 18:00:33

Te midden van de zeer moeizaam verlopende onderhandelingen tussen de medische specialisten en hun tegenspelers (ziekenfondsen en de aanvullende verzekeraars), heeft de consumentenorganisatie Que Choisir een overzicht gegeven van de gebieden waar ernstige tekorten zijn ontstaan aan artsen. Op een interactieve kaart van Frankrijk zijn op internet per gemeente gegevens verzameld over de verspreiding van vier categorieën artsen: huisarten, oogartsen, vrouwenartsen en kinderartsen. Ook zijn de gehanteerde tarieven weergegeven.

Bericht op de homepage.

Wim

avatar#7196
Tjibbas
Berichten: 6
Reacties: 11

#1 Geplaatst: 2012-10-25 23:51:01

Nou ik heb dat in kaart gebrachte 'onderzoek' van Que Choisir even bekeken en het is werkelijk te hilarisch voor woorden.

Ik woon in een van die medische woestijnen, met slechts een tiental huisartsen op 100 000 inwoners. Het dorp naast ons (op 1 km) is ook een medische woestijn, alleen hebben de inwoners daar ineens de beschikking over een twintigtal huisartsen per 100 000. 3 Km de westwaarts zijn er voor de bewoners maar liefst een dertigtal huisartsen beschikbaar. En als je 6 km richting kust rijdt dan zijn het er wel 60! En dat allemaal volgens de parameter van QC 'dans un rayon de 30 minutes'. Wanneer is dit onderzoek eigenlijk gedaan, toen men nog uitsluitend de benenwagen ter beschikking had?

Ik heb werkelijk geen idee wie bij Que Choisir deze kaart heeft mogen maken, maar wat mij betreft is het volslagen onzin.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2012-10-26 07:43:43

Ik vermoed dat de gegevens van Que Choisir komen van de regionale kaarten van de Ordre des Médecins (de Franse KNMG) die deze regelmatig publiceert.

Wel even flink doorscrollen in de PDF-documenten per regio om te weten hoe het bij jou in de buurt is.

De discussies gaan door in de mediche en politieke wereld. Onderzoek bij studenten in de eindfase van de medische opleiding levert op dat het overgrote merendeel specialist wil worden en dat diegenen die huisarts willen worden, weinig zin hebben om zich op het platteland te vestigen. Redenen: te hard moeten werken, weinig voorzieningen voor (toekomstige) kinderen, weinig banen voor partners. Ook willen ze liever in groepspraktijken werken dan alleen.

De politieke discussies gaan vooral over de verspreiding van de artsen, niet over hoe er ingegrepen kan worden in de taken van de artsen. Zoals praktijkverpleegkundigen, meer delegeren naar paramedische beroepen.

Het merendeel van de nieuwe huisartsen in mijn regio komt uit Roemenië en Bulgarije. Veel nieuwe specialisten uit de Maghreb of Afrika. Ik denk dat daar ook nu "déserts médicaux" dreigen te komen of er al zijn.

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#3 Geplaatst: 2012-10-26 07:45:47

Ik had al eens voor mijn gemeente gekeken en me enigszins verbaasd, maar naar aanleiding van Tjibbas' reactie heb ik het nu iets uitgebreider bestudeerd. En inderdaad, precies zoals hij zegt: er klopt helemaal niets van! Mijn gehucht zou 54 généralistes per 100.000 inwoners op 30 minuten afstand hebben. Een stadje op 6 km afstand heeft er 56. Weer 5 km verderop wonen ze in een woestijn. Een gat van niks op 4 km van mijn gehucht (de andere kant op) heeft er 94. Maar weer 2 km verderop zou het opnieuw een woestijn zijn, hoewel daar een medisch centrum is gevestigd. En zo kan ik verder gaan in alle windrichtingen, het klopt van geen kanten. Hoogst merkwaardig.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat een vrouw die op punt van bevallen staat, ruim binnen 30 minuten obstetrische hulp zou moeten kunnen bereiken. Vestiging van vroedvrouwen in zo'n woestijn zou al een hele verbetering betekenen, hoewel een vroedvrouw bij een vroeggeboorte ook weinig kan uitrichten. Maar altijd veel meer dan de ouders zelf. En in ieder geval had het hun een uur in barensnood rondrijden en een bevalling in het donker, in een auto langs de kant van de weg bespaard. Wat een vreselijke ervaring!

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2012-10-26 08:20:48

Steven en ik hebben elkaar gekruist, dus heb ik vervolgens ook zijn link bekeken. Heel interessant, maar niet echt verrassend, behalve dat het aantal vrouwelijke artsen tussen de 50 en 60% bedraagt (Languedoc-Roussillon). In stedelijke gebieden wonen meer jongeren, in afgelegen (berg)gebieden is het een en al vergrijzing. In de eerste zijn medische voorzieningen genoeg, in de laatste zijn ze onvoldoende aanwezig of ontbreken ze.

Maar ik kan in dit document geen enkele verklaring vinden voor de merkwaardige cijfers van Que Choisir.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2012-10-26 11:55:16

Volgens mij heeft Que Choisir ook gebruik gemaakt van AMELI, de assurance maladie on line waarbij je kan kijken of een praticien dépassement d'honoraires vraagt.

Ingrid