Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Betalen aan het EDF, IBAN & BIC?

Auteur Bericht

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#0 Geplaatst: 2012-10-24 19:39:22

Dit had ook bij de Nutsbedrijven gekund, maar voor nu maar even hier..

Ik heb de pagina over bankzaken zitten lezen en naar aanleiding daarvan besloten voorlopig toch maar geen franse bankrekening te openen als het even kan.

Ik heb nu met mijn creditcard betaald, maar dat doe ik liever niet.

Op dit moment zou voor ons de rekening alleen worden gebruikt om de EDF te betalen. De EDF helpdesk (die engelstalige) vertelde mij namelijk dat ik niet via IBAN/BIC kan betalen, omdat dat te lang zou duren oid.

Maar, binnenkort is IBAN / BIC toch verplicht in de EU? Of loopt Nederland weer vooruit / Frankrijk achter?

Ik kreeg de indruk dat het wel kan maar dat ze het afhouden.

Is er iemand die de EDF gewoon vanuit zijn NL bankrekening betaalt?

BVD, Timo

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#1 Geplaatst: 2012-10-25 11:18:08

Ja, ik betaal de EDF gewoon vanuit Nederland:

IBAN: FR2820041010040002766V02527

BIC: PSSTFRPPDIJ

De Engelstalige helpdeskmedewerkers zijn geselecteerd om hun kennis van de Engelse taal, en niet om kennis van de EDF..

Ik weiger ook om een Franse bankrekening te openen, maar heb nog geen taxe de séjour of fonciéres betaald. Gisteren kwam de rekening binnen van het water. Kijken hoe we dat gaan doen.

Groeten, Leon (63)

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#2 Geplaatst: 2012-10-25 11:33:32

Het probleem zit niet in het betalen, want dat kan probleemloos met de hier genoemde nummer. Maar als je geld terugkrijgt, dan krijg je een gekruisde cheque en die valt niet te innen zonder franse bankrekening. 

Bovendien krijg je nog problemen als ze op de cheque een andere naam zetten als op jouw paspoort staat. Stel in jouw Paspoort staat Johannes Willem Maria MULDER maar je hebt jouw EDF rekening staan op naam van John Mulder, omdat je jezelf altijd zo noemt, dan krijg je jouw cheque ook niet uitbetaald.

Hoopje problemen in LDF (wie heeft die naam bedacht?) 

avatar#9796
salamandre
Berichten: 2
Reacties: 3

#3 Geplaatst: 2012-10-25 11:35:39

Beste Timo,

Ook wij betalen het EDF al jaren via BIC/IBAN , en de rekening komt gewoon per post naar Nedereland. Wij gebruiken echter een ander BIC/IBAN nummer dan bovenstaand.

Misschien afhankelijk van de regio? Gewoon een briefje schrijven naar het EDF voor hun BIC/IBAN ( hebben wij ook gedaan) en je krijgt keurig antwoord.

Voor de Taxes en het water hetzelfde.Vragen bij de Mairie of bij de plaatselijke Tresorie Public.

Wij hebben uiteindelijk toch een franse rekening moeten openen voor de ADSL lijn.(internet/Orange) dit was alleen mogelijk met automatische incasso.

Maar een Franse bankrekening die je alleen hier voor gebruikt,zonder bankpassen e.d. kost je verder niets.

Succes,

Salamandre04

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#4 Geplaatst: 2012-10-25 11:49:40

Ik heb ook een Cheque ontvangen van de EDF. Die kun je in NL wel innen (heb ik ook wel eens gedaan), maar dat kost geld (administratiekosten).

De EDF gebeld en die vertelden mij dat je de cheque kunt terugsturen met een brief erbij dat innen van een cheque niet mogelijk is en dat je liever hebt dat het bedrag met een volgende factuur verrekend wordt.

Dat heb ik vorige week gedaan. Ben benieuwd wat er gebeurt.

Ook daar heb je dus geen Franse bankrekening voor nodig.

Overigens, ik zit in de regio 63. Weet niet of de EDF IBAN dan anders is dan in 04.

Leon

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#5 Geplaatst: 2012-10-25 11:50:03

Ok bedankt voor jullie reactie!

Goed om te horen dat het dus inderdaad wel gewoon kan, dat gevoel had ik al. Ik ga maar eens een briefje typen aan de EDF...

Het gaat mij minder om de kosten maar om het feit dat ik nu al te veel bankrekeningen in Nederland heb en geen behoefte heb aan nog een extra als dat niet nodig is.

Wat moeten dit soort dingen een hoop gedoe zijn geweest 20 jaar geleden zeg, toen de europese integratie nog (meer) achterliep... en internet nog niet bestond.. en google translate ;-)

@Salamandre04 Uit het stuk op deze site over bankzaken dat een verlichte automatische afschrijving verboden is (niet dat je daar veel aan hebt..)

"Er zijn instellingen als EDF en internetproviders die een prélèvement automatique eisen bij het afsluiten van een contract. Dat is verboden. Als die ondernemingen blijven volhouden kan een klacht worden ingediend (aangetekend) bij de Commission des clauses abusives. Ook zijn er bedrijven die een borgsom eisen als de klant niet akkoord is met automatische afschrijving. Ook dat is verboden."

De EDF eist het bij ons in ieder geval niet (maar ze probeerde mij er wel een aan te smeren, want dat was voordeliger. Waarom konden ze mij niet duidelijk maken..

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#6 Geplaatst: 2012-10-25 16:01:04

@ salamander04

"Maar een Franse bankrekening die je alleen hier voor gebruikt,zonder bankpassen e.d. kost je verder niets."

Bankrekeningen bij de CA zijn echt niet gratis; ook al heb je geen betaalpassen, cheques o.i.d. Mij is indertijd verteld dat ik geen EDF levering van stroom zou krijgen als ik geen franse bankrekening zou openen. De woning was kort daarvoor bewoond en de meter en alles zat er gewoon in en had spanning. Ik moest alleen de aansluiting op mijn naam zetten.

Ik betaal al jaren zo'n  E 5,-- per maand allen voor het hebben van de bankrekening.

Wel stuur ik regelmatig TIP's in (EDF, taxes) en wordt mijn opstalverzekering elk jaar automatisch afgeschreven.

Mij is recentelijk gevraagd of ik nog wel maandelijkse papieren afschriften wou of dat ik alleen via internetbankieren de rekening in de gaten wil houden. Heb gekozen voor het laatste maar de kosten van de bankrekening blijven dezelfde.

Is dat nu alleen bij de CA zo of ook bij alle andere banken?

Overigens vind ik het hebben van een franse bankrekening wel prettig; geeft je toch een beetje meer gevoel dat je als buitenlander in Frankrijk echt aan het inburgeren bent. Want hoevelen van de tweede woning bezitters doen er alles aan om juist dat niet te doen en nemen alles (eten, bouwmaterialen etc) mee vanuit Holland en zadelen daarenmboven de franse instanties ook nog eens op met lastigheden die voortvloeien uit het niet hebben van een franse bankrekening?

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#7 Geplaatst: 2012-10-25 16:45:47

Quote Sjefke:

Overigens vind ik het hebben van een franse bankrekening wel prettig; geeft je toch een beetje meer gevoel dat je als buitenlander in Frankrijk echt aan het inburgeren bent. Want hoevelen van de tweede woning bezitters doen er alles aan om juist dat niet te doen en nemen alles (eten, bouwmaterialen etc) mee vanuit Holland en zadelen daarenmboven de franse instanties ook nog eens op met lastigheden die voortvloeien uit het niet hebben van een franse bankrekening?

Unquote

Het toppunt van onnozelheid...

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#8 Geplaatst: 2012-10-25 16:49:13

@sjefke

Dat inburgeren ben ik het helemaal mee eens, je moet zo veel mogelijk lokaal inkopen (zolang het redelijk blijft), maar dit vind ik toch iets anders.

Geen IBAN en BIC betaling accepteren is voor mij net zoiets als telefoontjes van buitenlandse telefoonummers weigeren, volgens mij is er voor de ontvanger namelijk niks lastigs aan...

Volgens het stuk over bankieren zijn er ook banken die geld vragen voor internetbankieren (in NL ook, bijv. bij een zakelijke ING rekening), maar of dat nog actueel is weet ik niet.

BTW EDF heeft voor internationale klanten een samenwerking met  Barclays bank, daar kost een rekening 17 € / maand tenzij js minimaal €3000 per maand op de rekening stort.

Leek me een beetje overdreven...

Timo

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#9 Geplaatst: 2012-10-25 16:51:27

@MidiPyr wel een beetje aardig blijven voor elkaar hè? :-)

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#10 Geplaatst: 2012-10-25 16:57:05

De EDF moet op 1 januari 2014 ook over op IBAN en BIC.

Timo en ik zijn gewoon vroeg, maar hoe dan ook, straks moet iedereen er aan en maakt het helemaal niet uit waar in Europa je je bankrekening hebt.

"Vanaf 1 februari 2014 gebruikt iedereen in Nederland, zowel bedrijven als consumenten, het International Bank Account Number (IBAN) als rekeningnummer. Voor meer informatie gaat u naar: www.overopiban.nl"

Ik heb voor Internet een UMTS-Prepaid kaart van Orange. Die kun je 'opladen' met je CreditCard (een Franse CreditCard... :( ). Maar 'beltegoed' kopen in de Orange shop kan ook. Dus dat doe ik maar.

avatar#9796
salamandre
Berichten: 2
Reacties: 3

#11 Geplaatst: 2012-10-25 17:00:59

Dag Sjefke,

Ik heb nog snel de maandelijkse bankafschriften doorgenomen,van de laatste 2 jaar. Er gaat dan bij de CA(ook onze bank ) iets erg fout, want wij betalen geen bankkosten.

We hebben 1x per maand een automatische incasso , verder niets.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#12 Geplaatst: 2012-11-13 21:36:42

Niet melden dus, een franse carte bleue is trouwens wel handig om na tijd te tanken, bij lokale stations en supermarkten gaat dit niet met een buitenlandse kaart en langs de autoroute is de brandstof beduidend duurder.

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#13 Geplaatst: 2012-11-15 00:21:32

Quote Sjefke: "Overigens vind ik het hebben van een franse bankrekening wel prettig; geeft je toch een beetje meer gevoel dat je als buitenlander in Frankrijk echt aan het inburgeren bent. Want hoevelen van de tweede woning bezitters doen er alles aan om juist dat niet te doen en nemen alles (eten, bouwmaterialen etc) mee vanuit Holland en zadelen daarenmboven de franse instanties ook nog eens op met lastigheden die voortvloeien uit het niet hebben van een franse bankrekening?"

Na onze vervelende ervaring met CA willen ook wij zo snel mogelijk van de Franse banken af. Maar los daarvan kopen we alles zoveel mogelijk lokaal. We kopen iedere ochtend brood van de lokale bakker die hier stopt met zijn broodauto, we kopen pizza's bij de pizzabus, we kopen vlees bij de lokale slager. De reden dat we dit doen is omdat al deze mensen naar ons lachen als we iets bij hen komen kopen, of als we hen ergens anders toevallig tegenkomen.

De mensen van CA hebben nog nooit naar ons gelachen. Ze hebben het ons altijd moeilijk gemaakt, bij ieder verzoek altijd eerst gezegd dat het net kan of dat we er voor naar het filliaal in de stad moesten. Daar bovenop; kijk eens naar de rol van banken in het huidige bijna failliet van landen als Spanje en Griekenland, de steun die banken ontvangen van overheden. Kijk ook eens naar hoeveel rente jij voor je spaargeld krijgt, en hoeveel rente je bij diezelfde bank betaalt als je daar een hypotheek neemt.

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#14 Geplaatst: 2012-11-15 00:24:08

Salamandre, je juicht waarschijnlijk te vroeg. CA stuurt je 1 keer jaar een rekening voor allle geleverde diensten en daar staan vaak dingen op die niet op je maandelijkse afschriften staan. Die rekening krijg je in januari, althans, je kunt hem dan downloaden vanuit je online banking.

Groetjes,

Linda

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#15 Geplaatst: 2012-11-15 08:58:40

Sorry Linda, maar ook hier één keer per maand  rond de 8 euro bij de CA en verder echt niks. Geen jaarrekeningen met extra bedragen. Ik heb wel vrij snel een verzekering bij ze weggehaald, want dat deel van de dienstverlening vond ik slecht. Banken zijn geen verzekeraars en verzekeraars geen banken, vind ik. (mijn verzekeraar heeft met zijn bank ook niet zo'n beste naam alhier maar is als verzekeraar best goed)

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#16 Geplaatst: 2012-11-15 20:14:14

LS,

ik betaal reeds jaren al mijn rekeningen via mijn bank in Vlaanderen. En inderdaad, het heeft mij ook zweet gekost om de IBAN en BIC code van EDF te pakken te krijgen. Aan Wubbe (en anderen): er bestaan blijkbaar wel verschillende EDF rekeningen, naargelang de streek, opletten dus.

Veolia betaal ik met Master Card via de rekening van Veolia, idem voor Orange. Ook voor de verschillende taxes heb ik de plaatselijke IBAN en BIC code kunnen bemachtigen.

Alhoewel binnen Europa de afspraak bestaat dat internationale "prélèvement automatique" zou moeten kunnen, en Frankrijk het onderschreven heeft met ingang van oktober 2010, ben ik er nog niet in geslaagd dit te bekomen. Mijn bank is bereid en klaar, maar de Franse diensten weigeren tot nu toe.

Aan allen, veel goede moed en volhouden!

Mvg,

Yves

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#17 Geplaatst: 2012-11-15 20:19:31

Nog wat vergeten: vorig jaar kreeg ik een cheque van 8,5 € toegestuurd want ik had teveel betaald. Mijn bank wou wel betalen maar de kosten liepen te hoog op. In Frankrijk kreeg ik geen geld want de cheque was gekruist en dus enkel betaalbaar op een Franse rekening.

Na heel wat mailverkeer, terugusturen van de cheque, en nog twee cheques die de zelfde lijdensweg volgden, heb ik uiteindelijk (na 4 maanden) mijn geld gekregen en nog een 25€ smartgeld, terugbetaald als aftrek op mijn betaalovereenkomst.

Aandringen loont!  :)

Yves

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#18 Geplaatst: 2012-11-15 21:48:42

Ik zou toch geen auto willen hebben die het drie keer niet doet en dan pas, na hevig aandringen, een beetje onwillig aanslaat.

En dan een bank, waar geen ingewikkelde mechanica en elektronica in zit, maar mensen!

:-)  :-)

Christian von Klösterlein

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#19 Geplaatst: 2012-11-15 22:12:19

Dat gratis bankverkeer in Europa kan wel bij de Franse bank maar het geldt voor internetoverboekingen. In Guadeloupe had ik een vaste internationale overschrijving naar onze bank in NL en dat koste altijd enkele euros of zo per maand. Alleen al voor het bankafschrift dat je iedere maand daar van ontving. We zijn overgegaan naar BNP en via internet kunnen we gewoon gratis overal in Europa geld overmaken. Je moet wel van te voren de ontvangstrekening aanmaken met een code via je portable maar op zich best gemakkelijk. En ja, ook wij hadden de schurft aan de CA. Maar toch, ik heb echt een leuke ervaring gehad met onze conseillere op Guadeloupe. Wij wisten heg nog steg van het Franse bankverkeer. En vergeet niet in de DOM is het niet veel anders als hier hoor. Ten eerste begreep zij niet dat wij geen cheques wilden, daar deden we niet meer aan in NL sinds jaren. Toch raadde ze het ons sterk aan en ik ben blij toe. Reuze gemakkelijk met van alles en nog wat, vooral met artisans, dokters. De zoon van de conseillere deed een commerciele stage in Belgie en hij was helemaal onder de indruk van het banksysteem aldaar en de vlotheid. In ieder geval heeft zij ons veel wegwijs gemaakt, ook in al die rare spaarrekeingen waar ik niks van snapte en het systeem van sparen voor je eigen huis. Maar ja, in Guadeloupe zijn ze geen Nederlanders gewend dus wij waren een exotisch product. Misschien dat ze in de Dordogne of de Correze een beetje zat zijn van die Nederlanders die gelijk alles willen zoals het in Nederland gaat.

Maar Bosbess heeft wel gelijk hoor, het blijven laaienlichters.

Ingrid

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#20 Geplaatst: 2012-11-15 22:16:49

O ja, als PS: het is toch handig een Franse bankrekening te hebben alleen al om al die hierboven geschreven ellende te vermijden of  dat de belasting ineens niet afgeschreven wordt of dat de EDF de overmaking uit NL niet ontvangen heeft en de gehele winter het huis onverwarmd is etc.

Het kan je ook gebeuren dat je op een fraaie zondagmiddag toert door het Franse land en je was toch vergeten op de benzinemeter te kijken. In veel gehuchten heb je toch nog een pomp, onbemand natuurlijk op de sacré dimanche midi maar je kan toch nog met een pasje tanken: maar wat blijkt: de internationale kaart wordt niet geaccepteerd, alleen Carte Bleue. Ik snap het ook niet maar het komt zeker voor.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#21 Geplaatst: 2012-11-16 07:26:21

Inderdaad is het, als je ook maar iets meer met Frankrijk te maken hebt dan als vakantieganger, het allerhandigst om naast je NL bankrekening ook een franse bankrekening te hebben. Net als Ingrid in Guadeloupe werd ik in het begin door mijn dochter gewaarschuwd, dat je hier absoluut een chequier nodig hebt, al kon ik dat nauwelijks geloven. Maar het is waar, al probeer ik op alle mogelijke manieren onder het gebruik ervan uit te komen. Op de vriendelijke suggestie van mijn Banque Chaix directeur om mijn NL bankrekening op te zeggen ben ik daarentegen toch maar niet ingegaan...

In de praktijk gebruik ik mijn franse bank/VISAkaart alleen om iets via internet te bestellen, verder betaal ik alles met mijn gewone ING pas. Tot mijn grote verbazing kon ik bij mijn nieuwe tandarts, een buitengewoon aardige jongeman die zich pas geleden in het nabijgelegen stadje heeft gevestigd, met (ING) bankkaart betalen. Ach, 't gaat misschien een beetje langzaam, maar met nieuwe generaties gloort de hoop aan de horizon.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#22 Geplaatst: 2012-11-16 19:39:43

Het is "pennywise-poundfoolish" geen Franse bankrekening te hebben als je regelmatig of voor langere tijd in Frankrijk verblijft. Zeker als je er een huis hebt.

En die chéques..... Ze blijven voorlopig onmisbaar. C'est comme ça.

Steven

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#23 Geplaatst: 2012-11-16 22:38:00

Zo'n uitspraak zonder steekhoudenden argumenten heeft bar weinig inhoud. Hoezo "poundfoolish"?

Zolang het niet nodig is doe ik het zonder cheques en Franse bankrekening.

Als er iemand hier bij de Carrefour met een cheque betaalt zie je zelfs Fransen kijken van "Daar heb je er weer een, dit gaat lang duren". En gelijk hebben ze.

Wij zijn met onze pinpas zo klaar.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#24 Geplaatst: 2012-11-16 23:11:42

Ik ben zo'n 100€ per jaar kwijt aan een Franse bankrekening met een basis-Visacard en chèques. Eveneens een Livret A. Op die rekening staat genoeg om niet even per ongeluk rood te staan.

Ik incasseer ongeveer 15 chèques per jaar en schrijf er ongeveer evenveel uit, aan waterbedrijf, artisans, abonnementen. Pin 2x per maand. Betaal zo mogelijk met die Visacard, zowel in Frankrijk als in het buitenland. Was even een gedoe maar heb de nodige rekeningen aan mijn lijst van destinataires op de internetrekening toegevoegd.

Kan via Internet ook gewoon naar het buitenland overschrijven. Telefoon, EDF en (gemensualiseerde) belastingen worden automatisch afgeschreven. Verzekeringen met een TIP. Ziektekosten worden via stortingen of chèques terugbetaald.

Zo mogelijk betaal ik via internet op mijn iPad. Commerciële aanbiedingen voor verzekeringen en leningen wimpel ik af.

Natuurlijk houd ik een Neferlandse rekening aan. Handig want chippen in winkels en bij parkeerautomaten. En ook voor snelle overschrijvingen naar Nederlandse adressen en iDeal betalingen.

Overigens had ik die rekening in eerste instantie voor de storting van mijn Franse salaris nodig en wat later voor mijn hypotheek.

Bovenstaand gemak mag me best die 100€ kosten.

Steven

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#25 Geplaatst: 2012-11-16 23:57:24

Wat een discussie maakt een vraag over IBAN betalen aan de EDF los...
En nogal uiteenlopende adviezen.


Wij gaan het ondanks alles toch zonder Franse rekening proberen (wij wonen nu niet permanent in FR).

De EDF vertelde mij overigens dat ze me eerst twee waarschuwingsbrieven sturen voor we afgesloten worden als er "niet op tijd betaald is", dus het zal wel loslopen denk ik.
Zeker als je zelf FF controleert of het bedrag op tijd is afgeschreven.
En ik kan ook gewoon nog met mijn NL creditcard betalen, die optie zit in het EDF klanten portaal.

Het EDF argument dat IBAN betalingen er lang over zouden doen lijkt mij overigens een beetje onzin.
Ik heb pas een aanzienlijk bedrag overgemaakt naar de notaris en dat stond in 3 dagen op haar rekening.

En als ik ergens alleen met een franse pas kan betalen, dan gaan we gewoon ergens anders heen (wij hebben een reserve jerrycan in de auto :p).

Ik heb dat overigens niet meer meegemaakt de laatste paar jaar, waar dat 10 jaar geleden nog heel normaal was.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#26 Geplaatst: 2012-11-17 10:21:58

Wubbe en anderen:

betr. cheques.

Ook ik haat cheques. Maar er zijn een paar gelegenheden waar ik in Frankrijk niet zonder kan.

Als ik bij een van de Lou- of Loc-bedrijven een machine ter waarde van meerdere duizend € huur vragen zij om een borg, of contant (heeel ongebruikelijk), maar standaard per cheque.

Zo modern dat je het met een creditcaard kan doen, zoals in sommige andere landen, zijn ze nog niet.

Christian von Klösterlein

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#27 Geplaatst: 2012-11-17 11:05:55

@christian.

Dank, daar had ik niet aan gedacht, ik zal eens gaan informaren bij de lokale verhuurder...

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#28 Geplaatst: 2012-11-17 11:08:55

Bonjour,

Wat een leuke discussie, wel of geen FR bankrekening als men een huis in FR heeft. Ik zal niet het woord "foolish" in welke vorm dan ook in de mond nemen, maar ik blijf dit altijd wat komisch vinden. Men besluit om zich een huis in het buitenland te verwerven met alle administratieve lasten, kosten en verplichtingen van dien. Doch iets simpels als een bankrekening in datzelfde buitenland is dan opeens een probleem.

Maar goed, terug naar de vraag. Laten we één ding vooropstellen: als u een huis in FR bezit is het niet nodig om een FR bankrekening met chèquier te hebben. Echter, dan moet u geen moeite hebben met dingen als:

- IBAN betalingen regelen en controleren ten behoeve van alle nutsbedrijven. Dat kan bijvoorbeeld voor het water nog wel eens lastig zijn, dat zijn niet zelden lokale organisaties die niets snappen van internationaal betalingsverkeer. Dat betekent nog steeds een chèque terugsturen met het controlestrookje van de factuur, of hoogstens een automatische prélèvement van een FR bankrekening.

- Uw lokale dienstverleners contant betalen, of ze naar hun bankrekeningdetails vragen (RIB/RICE) zodat u het bedrag kunt overmaken. Houd rekening met vreemde en soms zelfs achterdochtige blikken, alsof u naar hun slaapkamergeheimen informeert. Let ook op dat u professionals een maximumbedrag van 3000 euro contant mag betalen, hogere bedragen moeten per chèque of per bankoverschrijving.

- Een contante borg storten bij het huren van machines, gereedschappen en dergelijke bij bedrijven als LOXAM etcetera. De FR huurder laat bij de verhuurder een blanco chèque achter als borg, waarvan het nummer op het verhuurcontract staat. Die chèque krijgt u terug of wordt voor uw ogen vernietigd als u het gehuurde goed terugbrengt. Dergelijke bedrijven zijn op deze werkwijze ingericht, verheug u op interessante discussies als u gaat proberen dit op andere wijze te regelen. Om over de wachtenden in de rij achter u nog maar te zwijgen.

- Niet of met heel veel moeite ontvangen chèques kunnen inwisselen, zie ook het verhaal van Yves hierboven. En u gáát een keer een chèque ontvangen, dat is echt niet te voorkomen. Met name verzekeringsmaatschappijen sturen na premiecorrecties en dergelijke vaak chèques op die u dan moet zien te cashen. Een FR chèque inwisselen zonder FR bankrekening is een proces dat ik zelfs mijn ergste vijand niet toewens.

- Ouderwets belasting betalen. Met een FR bankrekening kunt u uw belastingen heel eenvoudig betalen via de belastingwebsite impots.gouv.fr. Éénmalig de bank autoriseren tot dergelijke betalingen en u kunt inloggen met uw belastingaanslag en de betaling direct of in termijnen regelen. Wellicht heb ik het gemist maar ik heb daar nog geen mogelijkheden tot het gebruik van buitenlandse bankrekeningen gezien.

- Niet te grote bedragen betalen. De meeste bankpassen kennen betalingslimieten per maand. Als u in FR bijvoorbeeld eens wat grote aankopen gaat pinnen, dan moet u dus niet vergeten om de limiet op uw NL bankpas tijdig te laten aanpassen. Op voorwaarde dat het internationale betalingsverkeer geen extra transactiebeperkingen oplegt natuurlijk. Chèques kunnen altijd worden uitgeschreven tot de limiet van uw banksaldo, u kunt er desgewenst een dure auto of lading bouwmateriaal mee betalen.

- Moeilijk doen bij de notaris. Die mag namelijk geen contante betalingen accepteren, dus voor het kleinste bedragje moet een chèque worden uitgeschreven. Of u moet om een factuur met bankgegevens van de notaris vragen, met ook weer vaak de bovengenoemde vreemde gezichten tot gevolg.

- Geen FR abonnementen afsluiten. De kranten en tijdschriften die ik ken willen óf een prélèvement, òf ze sturen u een TIP. Fijn als je zoiets wilt betalen zonder FR bankrekening. Maar met enig zoeken moet het natuurlijk mogelijk zijn kranten of tijdschriften te vinden die meer betalingsmogelijkheden hebben, of contact met ze opnemen om speciaal voor u een IBAN betaling mogelijk te maken.

Kortom, het is evident dat u géén FR bankrekening met chèquier nodig hebt. Op voorwaarde dat u geen hekel hebt aan gedoe, vloeiend Frans spreekt om uzelf uit allerlei situaties te redden, geniet van regelmatig niet-uitgevoerde of foutieve betalingen en het heerlijk vindt om zaken uit de knoop te trekken.

Simpele zielen zoals ik die gewoon zo onbezorgd mogelijk van hun verblijf in FR willen genieten, openen daarentegen gewoon een FR bankrekening.

Salutations, Jos

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#29 Geplaatst: 2012-11-17 11:37:49

Helemaal met Steven en Jos eens, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.

Voor € 8,= per maand geen zorgen meer, alle verzekeringen, belastingen, abonnementen en wat er zoal nog meer is, worden automatisch afgeschreven en met cheques altijd contant geld bij de hand...

Alleen maar voordeel en zoals Jos schrijft onbezorgd genieten in FR....

Bonne journeé Franca

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#30 Geplaatst: 2012-11-17 12:25:13

De noodzaak van een Franse rekening hangt ook erg samen met of je wel of niet permanent in FR woont lijkt mij.

Als wij permanent in FR wonen of als blijkt dat het niet anders kan dan vraag ik zeker een rekening aan maar als het tot die tijd zonder kan..

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#31 Geplaatst: 2012-11-17 13:58:20

Om het behoorlijk complete lijstje van Jos uit te breiden met nog een hek in zo'n hindernis race:

- De postbezorging in Nederland. Daar gaat met het binnenlandse postverkeer steeds vaker wat mis. Post komt niet aan, of wordt volledig verkeerd bezorgd. Ondanks juiste postcode, adres en tenaamstelling. Die problemen worden alleen maar groter wanneer een Frans administratie systeem niet overweg kan met buitenlandse namen, adressen, telefoonnummers en postcodes. Of wanneer die volstrekt exotische namen en codes, want niet Frans, verkeerd worden ingevoerd door iemand achter aan AZERTY toetsenbord. Bij niet betaling volgen dreigende herinneringen en uiteindelijk boetes. Daar heeft de beoogde ontvanger allemaal geen weet van, ook die vervolg correspondentie bereikt nimmer zijn of haar Nederlandse postadres. Zalig zijn de onwetenden. Totdat je terugkomt in Frankrijk en bijvoorbeeld je waterleiding blijkt te zijn afgesloten. Ooit wel eens geprobeerd een Franse administratieve organisatie ervan te overtuigen dat door een fout aan hun kant dingen helemaal zijn misgelopen? En geld zien terug te krijgen? Doet me denken aan een oeroud computerspelletje uit de MS-DOS en floppy tijd: Mission Impossible. Maar soms na veel training weet je bijna het eind level te bereiken, alwaar de confrontatie met de bovenbaas. Voor gevorderden.

Rob

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#32 Geplaatst: 2012-11-17 14:49:27

Het is precies wat Jos zegt, als je goed Frans spreekt kun je nog een discussie aangaan met energiegrutters, waterboeren, belasting dames en heren en overige financiele conflicten. Vooral via de telefoon want op emails wordt niet gereageerd. Ik zie mezelf nog aan de telefoon hangen 7 jaar geleden met Orange ivm live box moeilijkheden. Of mijn mijn die van het kastje naar de muur werd gestuurd bij het sovjet waterbedrijf. Gelukkig rebbel ik nu vlot in het Frans en kan vloeken en 'engueuler' maar het heeft me toen veel energie gekost. Voordeel: je leert er snel van.

Ingrid

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#33 Geplaatst: 2012-11-17 15:04:49

@Ingrid,

Da's een goed idee voor een crash-cursus frans.
Niks betalen en dan proberen om het zelf op te lossen... :-)

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#34 Geplaatst: 2012-11-18 18:02:13

Je bent er nog een vergeten Jos, er wordt een pakketje gebracht door een bode en dat moet worden afgerekend en je hebt niet genoeg geld in huis.

Van dezelfde orde: de CV-ketel valt uit, reparatie wordt snel gedaan en de man wil direct geld zien dat je nu net even niet in huis hebt en de dichtsbijzijnde pinautomaat zit op 20km., deze voorbeelden zijn naar believen uit te breiden met gelijksoortige ervaringen.

5x niet op en neer naar de pinautomaat en de kosten van de bankrekening zijn er uit.

Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan ?

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#35 Geplaatst: 2012-11-18 18:56:25

Ik denk dat ik ook nog maar een paard en wagen in de schuur zet voor het geval dat de auto niet wil starten ;-)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#36 Geplaatst: 2012-11-18 21:28:11

Beter een 2CV, die start altijd....

Steven

avatar#6037
Timo Breumelhof
Berichten: 10
Reacties: 69

#37 Geplaatst: 2012-11-18 22:23:24

:-)

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#38 Geplaatst: 2012-12-01 21:05:01

Na deze draad gelezen te hebben, nog my 2 cents wat betreft "to cheque or not to cheque", wij hebben het jaren zonder cheques gedaan. Alles wat je normaal met een cheque doet, doen wij contant. Iemand schreef dat artisans niet meer dan 3000 euro contant mogen aannemen; wij lieten onze bomen kappen voor totaal 5000 euro en op de laatste dag kregen we de faktuur in onze handen gedrukt en de betaling werd contant geaccepteerd, zonder mopperen.

Waar ik het wel mee eens ben is dat je makkelijk een cheque toegezonden kunt krijgen in Frankrijk waar je dan gewoon je handtekening en bankrekening nummer op zet (op de achterkant) en bij de bank in de bus gooit, klaar. Wij weten uit ervaring hoe moeilijk en duur het innen van cheques in Nederland is. Vroeger zochten wij uit dat de Postbank daarvoor de goedkoopste was, welke bank dat nu is zou ik niet weten.

Alle overige betalingen in Frankrijk doen we met een (Franse) credit card en prelevement automatique. hihihi. Zakelijke in- en uitgaande betalingen doen we vanaf de Nederlandse bankrekening van onze Nederlandse BV. Van alle Franse bedrijven waar wij zaken mee doen heeft er nog nooit een moeilijk gedaan over IBAN/BIC transacties.

Enkelen hier schrijven over blanco cheques die je aan een verhuurbedrijf geeft als borg, ben je dan niet bang dat daar even snel een bedrag met 3 of 4 nullen wordt gezet en wordt verzilverd? Wat kun je daar dan tegen doen?

Linda

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#39 Geplaatst: 2012-12-02 10:29:18

Bonjour Linda,

Als uw fiscaal domicilie buiten FR ligt geldt niet een maximum van 3000 maar van 15000 euri. Zie voor de details hier. Ik had bij mijn schrijven de min of meer standaard "NLer in FR" in gedachten.

Overigens bewijst het feit dat uw artisan gaarne uw contante betaling accepteerde niet dat de betreffende regel "dus" niet terzake doet. In FR wordt nu éénmaal zo heel af en toe wel eens een regeltje overtreden...

De procedure met de blanco chèque bij verhuurbedrijven stamt uit vroeger tijden, toen eerlijk afwikkelen van iemands zaken nog de regel was en oplichting of flessentrekkerij de uitzondering. Doch deze nostalgische overweging terzijde.

Bij het huren van materieel wordt het nummer van de blanco "borgchèque" op het huurcontract vermeld. Als u het materieel terugbrengt dient u deze chèque dus weer in handen te krijgen of hij moet voor uw ogen vernietigd worden. Bij mijn verhuurbedrijf staat daarvoor speciaal zo'n klein versnipperaartje. Als u de chèque niet terugkrijgt maakt u vanzelfsprekend ter plekke bonje. Indien op welke manier dan ook een bedrag op deze chèque van uw rekening wordt gehaald hebt u met het nummer en de datum op het huurcontract een bewijs in handen dat hier geen sprake is van een "gewone" betaling. Dan zal in een eventuele procedure het verhuurbedrijf dus echt moeten kunnen aantonen dat zij terecht tot incasso van deze chèque is overgegaan.

Overigens is de procedure met de chèque voor de verhuurder ook niet risicovrij. Immers, wat let u om een kostbaar stuk materieel te huren en een ongedekte chèque achter te laten? Ongedekte chèques worden door de bank niet verzilverd dus de verhuurder blijft met lege handen staan. Om dezelfde reden hoeft u niet te vrezen voor de door u beschreven truuk met de "3 of 4 nullen". Tenzij dit grote bedrag daadwerkelijk op de door u gebruikte rekening staat, maar dat is so wie so niet handig op een betaalrekening waarop in FR geen rente wordt uitgekeerd.

Uiteindelijk vind ik die chèques zo af en toe best wel handig en ben ik blij dat ik ze heb. Toen ik een andere auto kocht kon ik gewoon een flinke chèque aan de garagehouder geven. Toen ik in korte tijd eens heel veel bouwmateriaal bestelde heb ik een aantal leveringen met een chèque betaald. Dat alles zonder gemier met limieten op creditcards of chauffeurs waar je niet met een creditcard kunt betalen. Een chèque is al meerdere keren mijn redding geweest als bij het afrekenen plotseling mijn kaart of het apparaat van de winkel het liet afweten. Om nog maar te zwijgen over die keer dat de enige geldautomaat in the middle of nowhere "hors service" was en mijn plaatselijke onderdak niet met plastic betaald kon worden.

Natuurlijk, al deze zaken kun je ook op andere wijze oplossen, maar what's the point? Banken zijn nooit en nergens perfect en hiccups komen overal voor. Als ik Google op de tekst "problemen automatische incasso" krijg ik bijna 90000 hits, dus ik heb niet de indruk dat het in NL altijd probleemloos verloopt. Derhalve zie ik voor mijzelf geen enkele reden waarom ik me al die soesah van wonen in FR zonder FR bankrekening op mijn hals zou willen halen. Doch elk diertje zijn pleziertje.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#40 Geplaatst: 2012-12-02 11:37:29

Linda,

[quote] ... blanco cheques die je aan een verhuurbedrijf geeft als borg, ben je dan niet bang dat daar even snel een bedrag met 3 of 4 nullen wordt gezet en wordt verzilverd? [/quote]

Zo doe ik het dus niet. Als zij bijv. voor een waardevolle machine € 800 borg vragen, dan vul ik op de cheque 800 in cijfers en letters in en vernietig deze cheque als ik die na afloop van de huurperiode terug ontvang. 

Toen ik een keer mijn chequeboekje niet bij me had en het bedrag even bij het bankfiliaal twee straten verder wilde pinnen, dus de borg contant betalen, moest de man aan de balie eerst zijn chef raadplegen of dat wel kon.

Christian von Klösterlein

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#41 Geplaatst: 2012-12-02 17:11:19

Bedankt voor de uitleg heren. Wij hebben dus sinds kort wel cheques en inderdaad het maakt de dingen iets makkelijker. Alleen na ons laatste acefietje met CA uiteraard wel onze bedenkingen. En Piet, je schreef: "Overigens bewijst het feit dat uw artisan gaarne uw contante betaling accepteerde niet dat de betreffende regel "dus" niet terzake doet. In FR wordt nu éénmaal zo heel af en toe wel eens een regeltje overtreden..."  Daarover kan ik alleen maar zeggen: gelukkig wel zeg.

Linda