Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Parafoudre

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2012-10-28 22:14:46

Wij hebben een eenvoudige hager groepenkast met één interrupteur differentiel en daarachter de hele rij vol met groepen (11) dus het kastje zit vol. Nu vroeg mij af of een parafoudre er bij zetten zinvol is (ons huis staat in de Correze=19) Hoeveel mensen alhier op het forum hebben zo'n ding in de groepenkast zitten (ze zijn niet goedkoop) Is het handig, veilig, noodzakelijk? Als ik dat doe betekent dat dus een kastje bijkopen met nog een interrupteur differentiel ( dan kan ik wel de de groepen gaan verdelen) maar moet er dan ook per kast een parafoudre in of mag één voor beide kasten?

Willem

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-10-28 23:03:22

Willem,

Eén parafoudre systeem is genoeg, moet zo dicht mogelijk achter je disjoncteur de branchement komen te zitten. Een goede aarde aansluiting is een vereiste, anders laat die bliksem energie die wegens te hoge weerstand gewoon links liggen. En kiest geheel eigenstandig zijn weg, die van de minste weerstand.

Volgens mij is het allemaal al een paar keer aan de orde geweest hier op het forum, maar kan het zo snel niet terugvinden. Lees wat er op Entraidelec over staat geschreven, en de pagina's 19/23 in het bekende Hager verhaal over de Franse elektranormen. Of een korte inleiding in het Engels. Wij hebben hier een nogal professioneel systeem, zie de foto in het elektra verhaal op deze website, ergens achteraan. Er zit geen teller op, dus je weet niet hoe vaak hij ellende heeft helpen voorkomen. Maar de vorige eigenaren van ons huis zijn tijdens een heftig zomers onweer een keer alles wat ze aan elektrische apparaten hadden staan kwijt geraakt door een bijna voltreffer. En denk dan ook nog even aan het beveiligen van je telefoonlijn, daar heb je aparte beveiligers voor.

Kijk ook naar de regio's waar een parafoudre systeem voor nieuwbouw en renovatie verplicht is volgens de normen. Met een bestaande EDF aansluiting heb je natuurlijk een heleboel vrijheid, maar de statistieken geven toch wel een aardig beeld van waar de meeste risico's te vinden zijn.

Wanneer je een tweede interrupteur différentiel aanschaft, neem er dan maar een van het type "A", kosten tegenwoordig nauwelijks meer dan het iets eenvoudigere type "AC".

Rob

avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#2 Geplaatst: 2012-10-29 00:01:31

En ook bij Schneider

janv

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2012-10-29 07:04:51

En in eerdere discussies hier op het Forum, ook ergens in het draadje (?) over de elektrische installatie, maar waar precies. Maar mocht je ingesneeuwd zijn, deze levert met een aantal links ook meer dan voldoende leesvoer op voor bij de open haard. Zoeken met parafoudre hier op het forum levert nog meer hits op.

Rob

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2012-10-29 07:15:00

Dit is misschien een domme vrouwenvraag: al m'n gevoelige electrische apparaten zijn aangesloten op stekkerdozen met een bliksembeveiliging en ook heb ik in één stopcontact een speciaal apparaatje (ooit in NL gekocht) dat alle stopcontacten van dezelfde groep zou beveiligen. Is dat niet voldoende?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2012-10-29 08:26:45

Vraag me niet om het aantal domme mannenvragen - elders uiteraard, niet op dit Forum - met een CBS statistiekje te verduidelijken, dan verzeilen we al snel in een heel andere discussie. Om één van die domme mannenvragen te beantwoorden had ik dat verhaaltje geschreven op die Engelse Pontnoir site. Samenvatting van die samenvatting: voor wat die stekkerdozen betreft, iets is beter dan niets. Er zijn veel verschillen in kwaliteit, en over één ding zijn de fabrikanten het eens in hun enthousiaste aanbevelingen: koop ons produkt, en u zult bliksemssnel worden verlost van al uw zorgen, en meestal langer dan een eeuwige garantie. Lees: verlost worden van de vraag wanneer je een nieuwe laptop met Windows 10 of tv met TNT versie 3 moet kopen, daar hoef je dan niet meer over na te denken. Als het een keer echt tegenzit. Zelfs met mijn Fusadee parafoudre systeem trek ik bij naderend onweer de stekkers van wat gevoelige apparatuur er toch maar uit. 

Quod non dus, geen rustige nachtrust, maar dat lukt toch al moeilijk bij stevig onweer op het Franse platteland. In het gunstigste geval helpen die stekkerdozen & aanverwanten wel iets, maar de oplossingen met een parafoudre aan het begin van je stroomtoevoer, waar Willem naar vraagt, zijn beter. Maar ook daar zijn er verschillen in techniek, kwaliteit en prijs. En nogmaals: aarde, aarde en nog eens aarde. Wanneer die niet goed is, liggen alle bliksemsbeveiligers voor het begin van de race met de razendsnelle hoogspanningspulsjes die binnen willen komen al op fikse achterstand. Een unequal start, en dat mag niet in Frankrijk. Kortom, werk mee aan de égalité, de zegen van het Élysee rust dan bij voorbaat op al uw bliksembeveiligings maatregelen.

Rob

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2012-10-29 10:04:53

Allemaak goede adviezen. Toch, als je dit allemaal hebt gedaan, kan er nog een gevaar schuilen in de bliksem. Als deze inslaat vrij dicht naast je huis, kunnen diverse apparaten toch nog stukgaan, simpelweg door het enorme veld wat ontstaat, ook tot in je huis. Apparatuur veiligheidshalve van het net halen, is inderdaad ook verstandig. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2012-10-29 11:12:11

Precies, bij ons heeft een paar jaar geleden een ontlading vlakbij zijn weg 'door de lucht' gevonden naar de koppen van de satellietschotel, en dan via de coax naar de sat ontvanger en de daaraan gekoppelde TV. Al deze elementen finito, gelukkig stopte het daar.

Naast parafoudre stekkerblokken, ook om hopelijk grappen van de EDF te kunnen weerstaan, trekken wij toch meestal zeker de telefoonkabel uit het ADSL modem en ik ontkoppel tevens de coaxkabels dmv wat handige stekkertjes die ik heb aangebracht.

Bij echt bar weer trek ik hier en daar wat 220 stekkers er uit.

En hier op het platteland vind ik het erg handig om een generator te hebben bij langdurige coupures door bliksem, ijzel, stupiditeit, etc.

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#8 Geplaatst: 2012-10-29 22:55:06

OK het is me wel duidelijk en ik heb ook de nodige beschrijvingen en schema's gedownload. Ik ga mijn kast uitbreiden en installeren gaat wel lukken. Maarreh, welk type (Hager) parafoudre moet ik nu nemen? :-(

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#9 Geplaatst: 2012-11-10 18:04:13

Niemand? Misschien moet ik de vraag anders stellen, hoe sterk moet het ding dan zijn?

Willem

avatar#9385
Wannox
Berichten: 4
Reacties: 25

#10 Geplaatst: 2012-11-10 22:10:29

Heb je de "Choisissez le bon parafoudre" van Hager al geprobeerd?

wimb

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#11 Geplaatst: 2012-11-10 22:56:43

Hee mooie tip wimb, hartelijk dank

Willem