Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Inkomensafhankelijke Ziektekostenpremie

Auteur Bericht

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#0 Geplaatst: 2012-10-31 09:10:26

Laat ik vooropstellen, dat ik het allemaal niet zo goed (meer) begrijp.

Maar zoals ik het nu begrijp, daan we via de CVZ niet meet een vast bedrag per maand betalen, maar een bedrag dat afhankelijk is van het eigen inkomen. Hier en daar hoor je dat dat bedrag van 20 tot 480 euro per maand (!). Voor lage inkomens zou dat niet tot hogere kosten leiden. Voor Nederlandse belastingplichtigen geldt bovendien dat het tarief per schijf iets wordt verlaagd.ter compensatie.

Ik vrees, dat voor de buiten Nederlanders ook het zuur, maar natuurlijk niet het zoet gaat gelden.

Ik zie geen uitweg. 

avatar#10088
Beau
Berichten: 1
Reacties: 6

#1 Geplaatst: 2012-10-31 09:29:13

Ik las ook dat die inmomensafhankelijke premies voor een groot deel door de belstingdienst geind gaan worden. 

Of dat ook voor de "buiten" Nederlanders geldt of gaat gelden, hoe e.e.a. dan gerealiseerd moet worden is mij ook nog een groot raadsel?

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#2 Geplaatst: 2012-10-31 10:45:57

zie een bijdrage van mij over de gevolgen van het Regeerakkoord voor verdragsgerechtigde emigranten op http://uitpandigen.nl.

Veel is overigens nog onbekend. Over veranderingen in de huidige systematiek in de verdragsbijdrage staat niets in het Regeerakkoord:L dus vooralsnog zal de Belastingdienst Ninbi-inkomen blijven vaststellen en CvZ heffen (ook de inkomensafhakelijke premies en bijdragen). VWS en CvZ broeden wel al enige tijd op veranderingen in de verdragsbijdrage (afschaffen heffingskortingen, buitenlands inkomen buiten beschouwing laten, pensioenlandzorg in de bijdrage betrekken), maar daar is nog niets van bekend. Ook de overgang van forfaitaire op werkelijke kostenvergoedingen voor veel woonlanden (ook: Frankrijk) is nog niet in de verdragsbijdrage betrokken (als dat al zal geschieden).

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#3 Geplaatst: 2012-10-31 17:03:55

Belastingverlichting  ? En gij gelooft dat ?

Volgens mij betalen we via de ZVW en de AWBZ al lang inkomensafhankelijke premie, daar heb ik niets over gehoord, deze percentages zullen ook wel weer omhoog gaan alsof 4% BTW verhoging en het kwartje van Kok niet genoeg zijn voor die arme Nederlanders.

Ik wilde dat we al die stomme verzekeringen en premies niet verplicht hoefden te betalen, dan betaal ik de zorgkosten wel uit eigen zak, da's pas besparen.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#4 Geplaatst: 2012-10-31 18:56:14

Aannemelijk is dat het premiepercentage AWBZ naar beneden gaat. Immers ongeveer 10 miljard Euro gaat naar de WMO , en ook een een deel (GGZ) naar de ZVW.

Uit eigen zak betalen? Onlangs is een kennis van mij voor 4 maanden (in het buitenland, met vakantie) voor ernstige ziekte behandeld. Ik schat dat er meer dan 500000 Euro aan haar verspijkerd is. Zij had dat niet in eigen zak zitten. Maar u misschien wel?

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#5 Geplaatst: 2012-10-31 20:32:44

Nu houd ik al jaren mijn ziektekosten bij (en overige kosten ook) en als ik eventjes optel wat ik al die jaren betaald heb en wat ik aan kosten vergoed heb gekregen (tegenwoordig mag je flink bijbetalen) kan dat er ruimschoots af.

En premie naar beneden zonder ergens anders te worden gecompenseerd (lees uitgeknepen omdat den Haag het weer over de balk kan gooien) moet ik eerst nog zien.

In den Haag is geen crisis, in Parijs ook niet trouwens, men verhoogt gewoon de burgerlijke bijdragen en zegt dat het crisis is.  Probleem opgelost punt.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#6 Geplaatst: 2012-11-01 09:36:21

@Voogd

Ja gewoon uit eigen zak. Uw vraag geeft aan, dat u doordrenkt bent, al dan niet bewust, van het socialistisch denken: De mens is zwak en dom, en dat moeten wij ook zo houden. In Nederland is het zo erg, dat men zelfs niet wil dat je in je eigen oude dag voorziet. Alles wat je spaart, al dan niet zonder aftrek van de ib in dat jaar wordt vanaf dat moment belast met een virtueel rendement. Samen met de inflatie wordt het daardoor onmogelijk om zelf een goede oudedagsvoorziening op te bouwen. Dat wil de politiek ook niet, want dan ben je onafhankelijk en heb je misschien een eigen mening en een poot om op te staan.

Natuurlijk kun je makkelijk je eigen zorgkosten betalen. Het Singaporese model is daarop gebaseerd. Iedereen stort geld op zijn eigen account bij het CPF (een sociale verzekeringsbank) en de werkgever verdubbelt dat. De enige aanvulling die in het socialere NL zou moeten worden toegevoegd, dat je rood mag staan. 

Ik hoor u al zeggen, maar dan zouden veel mensen in een schuldpositie zitten. Ja wellicht, maar dat is de prijs die je moet betalen voor verder te leven. Je kunt ook gewoon je laatste adem uitblazen, maar dat mag natuurlijk niet van de medische stand en het christelijk volksdeel. De eerste groep doet er alles aan om zijn markt in stand te houden, en de tweede groep... ach ja.

Je zou nog verder kunnen gaan en de kosten van de medische zorg inkomens afhankelijk te maken, dan betalen de hogere inkomens dus meer en de lagere inkomens minder voor dezelde behandeling, maar je betaalt wel je eigen kosten.

Ik ben nu in korte tijd 80 % van mijn medische kosten in een korte periode aan het verbrassen.  Ik zelf heb geen behoefte aan al die zorg, laat mij rustig doodgaan aub Specialisten zijn het daarmee niet eens, en laten mij iedere week in hun privekliniek komen voor weer een onderzoek. Niemand wordt er beter van. De patient in ieder geval niet; de portemonaie van de specialist natuurlijk wel.

Mijn huisarts zegt, joh koop een fles Helium in de speelgoedwinkel (voor het vullen van ballonnen) en er is een boek, wat je precies vertelt hoe het moet, zonder risico's en zonder kans op mislukking en zeer comfortabel. Ik heb een datum in het hoofd en als ik hier niet meer verschijn, dan ben ik ontsnapt.

Hiermee wil ik jullie niet lastigvallen, maar het is wel wrang om te weten, dat jullie moeten betalen voor iets dat ik niet wil en wat ik makkelijk allemaal zelf zou kunnen betalen en/of organisrenen. Dat noem ik pas ziek en ziek socialistisch, en precies dat heet nu politiek. Nu woon ik sinds kort in  Nederland, evenals een aanzienelijke groep van voormalige forumbezoeker, omdat in die laatste periode het ergste is wat je kan overkomen is, dat je in Frankrijk woont. Mijn arts in Mirepoix raadde mij aan om l' heure final niet in Frankrijk af te wachten. Hij kon niets doen in de laatste periode. Hij raadde mij alleen af om in het geval ik toch in Frankrijk was om mij in een ziekenhuis te laten opnemen. 

Dan kun je beter de knoop doorhakken.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#7 Geplaatst: 2012-11-01 10:13:28

@sarazac

Die belastinverlichting komt er wel, althans nominaal.

DEr waaait in NL een storm van protest over de Inkomensafhankelijke Ziektekostenpremie. Het is zeer de vraag of dat doorgaat, want zowel in de 2de als de 1ste kamer is er geen meerderheid voor dit voorstel.


Voor de rest zijn zaken als belastin verhoging of verlaging peanuts vergeleken met de richting waarin de EU koerst. Buidgetverhoging, zonder dwang te bezuinigen op eigen uitgaven. Ik ken dit uit de geschiedenis. Zowel in Frankrijk als dynasti periode van China. De EU als bestuursvorm heeft wel veel gemeen het oude China. 

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#8 Geplaatst: 2012-11-01 11:05:49

@sarazac

U heeft ontdekt dat u cumulatief in uw leven tot nu toe meer premies en bijdragen voor ziektekostenverzkering heeft betaald dan u gekost heeft aan ziektekosten. Dat komt bij velen voor. Reden: ongeveer de helft van die kosten wordt pas gemaakt in uw laatste levensjaar. Tenzij men niets meer krijgt en aan een hartinfarct plotseling overlijdt, is het onaannemelijk dat de gemiddelde individu die hoge kosten in de laatste levensfase uit eigen zak kan betalen (en dus ook niet de kosten die mijn 50-jarige kennis , als boven genoemd te dragen kreeg- nog afgezien van de vele vervolgkosten die ze als gehandicapte verder levenslang zal hebben). M.a.w.: de risico's van ziektekosten zijn zo groot en onvoorspelbaar dat daar maar beter een verzekering voor kan bestaan.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#9 Geplaatst: 2012-11-01 11:13:57

Sterker nog: ik (72) kost de ziektekostenverzekering bijna niets, mijn huis is nog nooit in de fik gevlogen, door storm beschadigd of overstroomd, nog nooit heeft er iemand bij me ingebroken, ik rijd al vele, vele jaren schadevrij en toch betaal ik me (graag) scheel aan verzekeringspremies.

Overigens hoorde ik gisteren bij Een Vandaag dat die inkomensafhankelijke nominale premie al op het punt van sneuvelen staat, vanwege de vele protesten, zowel in de Tweede Kamer als daarbuiten. En in de Eerste Kamer, waar de nieuwe NL regering geen meerderheid heeft, zou zo'n premie er in ieder geval niet door komen.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#10 Geplaatst: 2012-11-01 16:01:43

@VoogdJ

Jouw verhaal klopt niet. Het hangt er alleen maar vanaf hoe risicomijdend je bent. Daar zijn boeken over volgeschreven, met name in boeken over financiering en portfolio analyse. Ook in het Nederlands. Bijv. A.Th de Lange, Bedrijfsfinanciering.

Gedragswetenscvhappelijk gebaseerde boeken het nemen van financiele beslissingen.

Ik ben, waarschijnlijk evenals Sarazac niet erg risicomijdend, aannemende dat hij een uintelligente vent is die begrijpt wat hij zegt. Bosbess is duidelijk uiterst risicomijdend en betaalt liever veel geld dan een onverwacht risico te zien opdagen.

Je kunt niet met droge ogen zeggen wat jij zegt.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#11 Geplaatst: 2012-11-01 16:34:15

Het afzien van ziektekostenverzekering was in Nederland voro sommige groepen in het verleden mogelijk, maar werd vrijwel niet gedaan (misschien door enkelen die in de Quote-500 top stonden). Soortgelijk in Duitsland maar daar is een (voldoende) part. verzekering verplicht sinds 2009.

Het risico van (onvoorzienbare) hoge ziektekosten is in (west-)europese landen zo groot dat , of je nu risicomijdend of risicozoekend bent, deze kosten als ze optreden door vrijwel niemand te dragen zijn. Wie stelt dat er geen verplichting moet zijn tot ziekteverzekering impliceert daarmee dat hij wil parasiteren op de gemeenschap. Op grond van verdragen zijn zorgaanbieders namelijk verplicht om ook aan onverzekerden de nodige zorg te verlenen. Gelukkig wordt in Nederland breed gedeeld (niet alleen door socialisten) dat het zich onttrekken aan ziektekostenverzekering (ook met boetes) bestreden moet worden. In Frankrijk is er een jaar of 10 geleden een juridisch proces geweest waarbij gezonde jongeren alsnog verplicht werden zich aan te melden voor de wettelijke ziektekostenverzekering en daarvoor premies te betalen. Daarbij viel het - overigens niet zuiver en uitsluitend socialistische- argument van "verzekeringssolidariteit".

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#12 Geplaatst: 2012-11-02 08:32:47

Voogd zit nog steeds in zijn gedachtekronkeltje gevangen. Het is niet zo, dat je tegenwoordig als niet-verzekerde wordt geholpen in een ziekenhuis Dus van parasiteren is heus geen sprake. Die uitspraak is jpouw persoonlijke standpunt en geen afspiegeling van de werekelijkheid.

Natuurlijk komt het voor, maar dat is het gevolg van het feit dat sommige mensen het geld niet hebben om de premie te betalen.

Als het waar is wat jij zegt over experimenten, namelijk, dat mensen zich toch zouden verzekeren, als het niet verplicht zou zijn, dan is het toch geen probleem om het in te voeren? Je hoeft mensen niet te beschermen tegen wat ze toch niet willen doen.

De standpunten van Voogd zijn duidelijk niet in lijn met zijn voordurende strijd tegen het niet toestaan van een opt out systeem in Nederland voor buiten Nederlanders. 

Mensen worden van de wieg tot het graf betuttelt door mensen die eraan verdienen. Ik heb een strijd moeten voeren om de 10 chemokuren na de eerste af te breken en euthenasie is nog steeds niet de gewoonste zaak. Men vereist - ook in Nederland - nog steeds uitzichtloos lijden . Waasrom dat laatste wpprd toegevoegd. Als het leven uitzichtloos is, dan moet je er toch gewoon kunnen uitstappen. Dat is toch geen zaak om door anderen te worden besproken of te worden afgewogen. Let op: geen vraagteken achter de vorige zin. Frankriojk is daarin een stuk achterlijker. Wellicht zal dat zo blijven zolang er nog Toussaint wordt gevierd in Frankrijk.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#13 Geplaatst: 2012-11-02 11:40:15

@MidiPyr

Voor de goede orde, want dat lijkt u te suggereren,: ik had het niet over een opt-out systeem van buitennederlanders wat betreft de pensioenlandzorg in Nederland (dus als thans geldend voor verdagsgsrecehjtigde gepensioneerden wonend buiten Nederland in de EU/EER) . Zo'n opt out is best verdedigbaar: immers tot Mei 2010 bestond die pensioenlandzorg niet (en verdragsgerechtigden wonend in bilaterale verdragslanden hebben er ook geen recht op), en dat bleek niet al te problematisch te zijn. Of deze pensioenlandzorg eraf gehaald moet worden nu deze eenmaal bestaat. Dat lijkt me niet, zeker als de kosten ervan nog niet in de verdragsbijdrage verwerkt zijn (zoals nog steeds niet egschied is, en wat mij betreft kan dat zo blijven). Vanuit Frankrijk wordt er jaarlijks door enkele honderden patienten, om welke reden dan ook , gebruik van gemaakt.

Ik had het over ziektekostenverzekering voor ingezetenen van een westeuropees land. Ik vind het verstandig dat de meeste wetseuropese landen een verplicht wettelijk stelsel hebben van ziektekostenverzekering, of op zijn minst een verzekeringsplicht voor voldoende part. verzekering. Juist omdat bij het ziekterisico (verzkerings)solidariteit zeer op zijn plaats is.

De discussie over uitzichtloos lijden dient op ethische gronden gevoerd te worden, niet - of zeker niet op de eerste plaats - op kostengronden of in het kader van de verzekeringsplicht. Als daarover gediscussieerd moet worden zou dat op basis van een nieuwe draad moeten. En dan ligt het voor de hand in dit forum de Franse euthanasie-wetgeving als uitgangspunt te nemen.

Als er geen verzekeringsplicht (in Nederland en Frankrijk) zou zijn ga ik er vanuit dat het aantal onverzekerden, die te typeren zijn als klaplopers als ze ziek worden, wel degelijk zou toenemen. Dit in het licht van het gegeven dat het aantal wanbetalers en onverzkeerden, door onvoldoende sancties, in Nederland tot voor kort tot ong. 500000 was opgelopen. Nu men (te laat) allerlei maatregelen heeft genomen loopt dat aantal snel terug.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#14 Geplaatst: 2012-11-05 12:17:35

Hr. Voogd, in het kader van mijn inventarisatie van medise kosten zou ik graag weten wat voor ziekte genoemde persoon die in 4 maanden 500000 euri kostte, had of heeft. Heeft de behandeling in Nederland plaats gevonden? Ik hoef geen naam te weten uiteraard, maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Ps, ik heb geen medicijnen gestudeerd en geen kliniek gekocht en heb geen aandelen in welk pharma bedrijf dan ook. 

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#15 Geplaatst: 2012-11-05 21:37:11

Kijkkijk, iedereen is weer wakker.

Ik heb toch nog ene paar opmerkingen, voor de in het buitenland wonende verdragsgerechtigde gaat de zorgpremie zeer waarschijnlijk omhoog en de toeslag omlaag en dat wordt volgens den Haag gecompenseerd met een lagere belasting die deze personen niet hoeven te betalen.  Als we deze compensatie schrappen dan wordt het per saldo dus weer duurder.  Ze hebben dus weer een extra pootje gevonden om uit te trekken bij al die z.g. rijken die in het buitenland in de zon zouden liggen te rentenieren.

Voor het gemak wordt daarbij voorbijgegaan een het feit dat de meesten zich een slag in de rondte werken en echt niet veel over houden aan het einde van het jaar.

Tegen de ziekenfondspremie op zich heb ik nog niet zoveel maar de AWBZ waar ik nooit gebruik van zal maken en de inkomensafhankelijke ZVW dus wel.

Als tegenargument wordt natuurlijk de EHIC kaart genoemd maar die zal ik niet aanvragen, als ik voor zorg naar Nederland moet ben ik sowieso al een paar honderd euro kwijt en daar komt het eigen risico nog bovenop.  Nee, ik ben prima content met de zorg in Frankrijk.  Ik ben dus voor het verlagen van de premie en tegen betaling verstrekken van de EHIC kaart.  Dan is er tenminste een keuze mogelijk al is het dan miniem.

Overigens vind ik het asociaal dat er door Nederland veel meer wordt geheven dan dat er aan Frankrijk wordt afgedragen.

Ook ben ik niet tegen verzekeren, tenminste als ik de keus heb tussen verzekeren of het risico zelf dragen.  Ik begrijp dat ik zonder schades geen rendement van een verzekering kan verwachten.

Verder ben ik een groot voorstander van de mogelijkheid van aktieve euthanasie (zoals de meeste Fransen trouwens) aangezien we hebben moeten vechten voor onze moeder die twee jaar achterover in een rolstoel heeft moeten zitten zonder enig middel van communicatie terwijl we wel konden merken dat ze alles meekreeg.

Zo dat zijn we weer kwijt, en ik begin nu ook te begrijpen waarom Rutte mog alleenstaand is ......

Gegroet allemaal, we wachten het wel af, Robert.

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#16 Geplaatst: 2012-11-05 21:40:26

Oh ja, Jan, je hebt wel een keus, je kan ook niet gaan !

Sterkte overigens, groet, Robert.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#17 Geplaatst: 2012-11-06 10:35:22

@dit

Ik geef geen medische informatie over personen. Land van behandeling: zeer intensief en langdurig in Zweden, gevolgd door nabehandeling (die wegens blijvende ernstige handicap levenslange zorg vereist) in Nederland.

De vraag of men de risico's van ziektekosten zelf zonder verzekering in west-europa kan dragen zou uitgezocht kunnen worden aan de hand van de hoogte en verdeling van de individuele ziektekosten, en dus ook de kans dat een individu die moet maken, en de situering in de levensloop daarvan. Ik ben ervan overtuigd dat slechts weinigen voldoende vermogen kunnen vergaren om die risico's individueel af te dekken. Vandaar de verplichte ziektekostenverzekering in het woonland. Zoals gezegd: dit staat echter geheel los van de vraag of recht op pensioenlandzorg nodig is.

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#18 Geplaatst: 2012-11-06 10:43:22

 @Sarazac

Uw opmerking: “Tegen de ziekenfondspremie op zich heb ik nog niet zoveel maar de AWBZ waar ik nooit gebruik van zal maken en de inkomensafhankelijke ZVW dus wel.

Als tegenargument wordt natuurlijk de EHIC kaart genoemd maar die zal ik niet aanvragen, (..) “

Neen, die EHIC kaart is niet het tegenargument Toch heeft het geen zin tegen die AWBZcomponent in de bijdrage aan CvZ bezwaar te maken vanwege diverse uitspraken van de CRvB. Zie bijvoorbeeld alhier, CRvB: verdragsbijdrage terecht ingehoudenJan de Voogd (18-10-2012, 10:54:31). Daar vindt u de tegenargumentatie van de CRvB.

Bovendien, eerder heb ik al beargumenteerd dat de lagere inkomens onder d geepensioneerde verdragsgerechtigden erop achteruit zouden gaan indien de AWBZ component uit de verdragsbijdrage werd gehaald op grond van het feit dat er geen vergelijkbare zorg in Frankrijk zou zijn.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#19 Geplaatst: 2012-11-06 23:04:12

De maatregelen in het regeerakkoord over de zorgpremie werken ook door in de bijdrage die de verdragsgerechtigden moeten betalen. De Stichting Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland heeft voor een aantal inkomensgroepen berekend wat die maatregelen zouden betekenen. Het resultaat is ronduit onthutsend, constateert de stichting.

De brief staat op de homepage.

Wim

avatar#3137
voogdj
Berichten: 16
Reacties: 580

#20 Geplaatst: 2012-11-14 12:13:32

Zie over de gevolgen van de verdragsbijdrage van het oorspronkelijke en nu gewijzigde Regeerakkoord, twee recente nieuwsbrieven op icng.eu met beschouwingen mijnerzijds. Zie ook nog een correctie/aanvulling op http://uitpandigen heden.