Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Om er warmpjes bij te zitten...

Auteur Bericht

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#0 Geplaatst: 2012-10-31 21:18:12

Nee, dit gaat niet over de opwinding over de hoogte van het inkomen en de duizelingwekkende zorgpremie. Dit gaat over de dikte. En wel van isolatieglas.

Ik wil nog voor de winter in alle hevigheid gaat toeslaan de oost- en westgevel van onze grange voorzien van isolatieglas. Om er enigszins warmpjes bij te zitten.
Het gaat om oppervlaktes van ongeveer 3x4 meter waar in de kozijnen dubbelglas moet komen. Hoe langer ik mij er in verdiep, hoe groter de verwarring. Te veel keuzes voor verschillende omstandigheden. Ik heb me laten vertellen dat HR++ (hoe heet dat overigens in LDF?) isolatieglas van de  dikte 4/13/5 toereikend zou moeten zijn.

Ben benieuwd of iemand daar ervaring mee heeft of mij advies kan geven wat te doen.

Dank.

Aart

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#1 Geplaatst: 2012-11-01 11:51:24

Dag Aart, ik weet niet of iedereen nog slaapt of naar het kerkhof is, maar nu niemand antwoordt heb ik maar weer eens gegoogeld. Want ik heb er natuurlijk weer 0,0 % verstand van, maar vind dit wel interessant.

Voor mij was dit heel verhelderend, alleen van de getallen in de eerste kolom begrijp ik niets, en hier leggen ze heel goed de voor- en nadelen van triple vitrage uit. Tot een (ervarings)deskundige antwoordt, kan je er misschien iets mee.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-11-01 13:33:41

Bonjour Aart,

In dit artikel staat het één en ander uitgelegd over isolatieglas in Frankrijk. Benamingen, typeringen en indicaties wanneer en waarvoor te gebruiken. Met plaatjes.

Het meest voorkomende isolatieglas in Frankrijk is 4/16/4, dus 2 ramen van 4mm met een ruimte van 16mm ertussen, afhankelijk van het soort glas gevuld met lucht of (edel)gas, en eventueel voorzien van reflecterende lagen. Hoe meer toeters en bellen, hoe duurder per m2. 

Dit 4/16/4 glas is in totaal wel 24mm dik, dus controleer goed of je dat in jouw kozijnen kwijt kunt.

Kijk ook naar de overige isolatie van je woning, het heeft niet veel zin om het allerduurste gasgevulde glas met refecterende laag te nemen als je isolatie voor de rest maar zo-zo is, dan kun je beter het goedkoopste glas nemen en het geld wat je overhoudt besteden aan isolatiewerk elders dat meer gewicht in de schaal legt.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2012-11-01 18:35:46

Aart,

3x4m is nog wat. 12m². Bij een gewicht van 20kg/m² heb je dan iets van 240kg. Kan het kozijn dat qua gewicht aan? Afgezien van het dikte probleem dat Jos aansprak.

Hoe is het kozijn opgebouwd/onderverdeeld?

Misschien is het aanpassen van het kozijn of het plaatsen van een nieuw kozijn het grootste probleem.

Zonder kennis van de situatie ter plaatse (of een goede foto) is het moeilijk een goed advies te geven.

Christian von Klösterlein

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#4 Geplaatst: 2012-11-01 23:12:01

Dame, heren

Hartelijk dank voor de waardevolle adviezen. Kan ik goed mee uit de voeten.


@Bosbess; Als ik niet binnen een dag bediend word, ga ik er niet voetstoots van uit dat men zich verpoost op het kerkhof. Even geduld, en zie het komt allemaal goed... 


@ Jos; Inderdaad nog es goed om bij stil te staan dat het niet erg effectief is om de meest ingenieuze en duurzame oplossingen te bedenken terwijl in de rest van het gevaarte de wind door de kieren zou gieren. Toch nog even een vraag n.a.v. de verwijzing naar het blad met benamingen e.d.: Weet je toevallig hoe ik de in Nederland gehanteerde aanduiding HR++ het beste zou kunnen omschrijven?


@ Christian; Sorry, ik heb niet duidelijk aangegeven dat de oppervlakte van -bij benadering- 3X4 m onderverdeeld is in verschillende vlakken. Anders zou het inderdaad erg ingewikkeld worden...

Gewapend met deze informatie kan ik een devis aanvragen bij de glasfabriek in de omgeving (Ardennes)

Aart

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2012-11-02 06:48:02

Hier in Frankrijk was mijn veronderstelling niet zo vreemd, Aart, want het was gisteren Toussaint, dé (vrije) dag om je met een flinke pot chrysanten naar het graf van geliefde doden te begeven. Al dagen tevoren zie je overal trottoirs vol met die grote bollen in allerlei kleuren en ook de supermarkten verkopen ze in alle soorten en maten. Het kerkhof in mijn gehucht werd weer druk bezocht, zoals ik zag toen ik er met m'n hondje langs wandelde, en zelfs bij het spaanse oorlogsmonument (ter ere van gesneuvelde spaanse soldaten die aan franse zijde vochten) stond een pot chrysanten.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2012-11-02 08:56:13

Bonjour Aart, 

Volgens de NL Wikipedia is HR++ glas gedefinieerd als dubbelglas met een metaalfilm en een isolatiewaarde (U-waarde) van 1,2 W/m2K of lager. Het glas in mijn link met de Franse benaming double vitrage à isolation renforcée in 4/16/4 heeft volgens die tabel een U-waarde van 1,1 W/m2K. Dus dat komt verregaand overeen.

Ik ben trouwens ook wel de benaming double vitrage à isolation renforcée faible émissivité tegengekomen, om nog eens extra aan te geven dat er zo'n stralingsremmende metaalfilm in zit. Het lijkt mij het handigst om in FR de mooie namen maar even voorbij te lopen en gewoon in de specificatie van het glas de door de fabrikant opgegeven U-waarde (heet in FR vaak Ug) te controleren.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2012-11-02 10:06:00

Jos,

vat dit svp niet op als haarkloverij of beterweterij, maar als je zegt dat U de isolatiewaarde is dan is dat misleidend.

De U-waarde (waarover Bosbess zo verbaasd was) is juist het reciproke hiervan, ik zou bijna zeggen het tegendeel van isolatiewaarde, namelijk de warmtetransmissiecoëfficient.

Ook de betreffende Wikipedia info zegt dat het een beetje verwarrend is. De aldaar te vinden uitleg U = 1/R zegt alles: U is het reciproke van de warmteweerstand (isolatiewaarde) R.

Herlees je uitspraak

   [quote] isolatiewaarde (U-waarde) van 1,2 W/m²K of lager [/quote]

eens als:

warmettransmissiewaarde (U-waarde) van 1,2 W/m²K of lager,

dan maakt het zin, want een lagere U-waarde is gelijkbeduidend met een lager warmteverlies.

Ik ben nog opgegroeid met de uitdrukking k en in een tijd dat kcal/h gebruikelijker was dan W, en in het germaanse taalgebied.

En de 'raadselachtige' U-waarde met de 'rare' dimensie W/m²K is toch heeel eenvoudig te verklaren:

het is de warmtetransmissie per tijdseenheid [W]

die je per oppervlakteeenheid [m²]

en per temperatuurverschil [°K] hebt.

Alles nu duidelijk?

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2012-11-02 10:41:40

Bonjour Christian,

Het verschil is mij bekend, maar omdat in het Wiki verhaal letterlijk staat:

[...]Vanaf deze datum wordt ingedeeld op basis van de daadwerkelijk behaalde isolatiewaarde van de desbetreffende ruit. De isolatiewaarde wordt vaak uitgedrukt in de U-waarde[...]

wilde ik het verhaal voor Aart niet nóg ingewikkelder maken. Dus vandaar mijn "slordigheid". Mea culpa.

Salutations, Jos

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#9 Geplaatst: 2012-11-02 23:01:13

Heren,

Hartelijk dank voor de hoogstaande exercitie 'isolatiewaarde op de vierkante centimeter'. Al was het alleen al om mij weer in herinnering te brengen waarom ik ooit natuurkunde uit het pakket liet vallen.

Aart