Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Wat is er mis met Franse concurrentiekracht?

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2012-11-01 12:51:12

Regering, politieke partijen en hun kopstukken, vakbonden, ondernemingen: iedereen spreekt over de dringende noodzaak de concurrentiekracht van het Franse bedrijfsleven op te voeren. Want het gaat daarmee niet goed, althans niet goed genoeg om daarmee uit de al drie jaar durende economische crisis te komen.

Lees bericht op de homepage.

Wim

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#1 Geplaatst: 2012-11-01 16:22:05

M'n eigen recente ervaring ten aanzien van Franse producten is echt dramatisch. Van een Franse weegschaal die defect raakt na 13 maanden met 1 jaar garantie , een Franse anti-aanbakpan die al snel aanbakt, Franse verf die al binnen 2 jaar gaat poederen en Franse groente en fruit die in Nederland niet eens de schappen haalt. 

E.e.a is vervangen door een Duitse weegschaal (1/5 van de prijs) met 3 jaar garantie, een Duitse anti-aanbakpan die al jaren goed presteerd, Nederlandse verf die nu al 3 jaar prima 'zit' en dagelijks liefst import groente en fruit of uit eigen tuin.

Als ik nu bij een product kan kiezen, dan kies ik per definitie het product wat niet made-in-France is. Nederlandse champignons, Turkse sjalotten en zelfs Spaanse wijn. Ik zie steeds meer Fransen dezelfde keuzes maken, voor kwaliteit en eigen portemonnaie.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2012-11-01 21:08:24

Uit werkervaring uit omgeving:

- Men spreekt geen engels, en kan internationaal daardoor geen zaken doen

- Elke verandering is slecht, dan gaan we automatisch staken

- Geen commerciele instelling (bijv. na sturen devis de prospects niet nabellen, geen client satisfaction surveys, etc. etc.)

- Arrogante leveranciers, hoezo wilt u niet de produkten van mijn fantastische bedrijf?

- Niet innovatiegericht

- Niet efficient, doelgericht, etc.

- Als je geen Bac+5 bent ben je niet geschikt om manager te worden...

- Als je Bac+5 bent ben je automatisch geschikt om manager te worden...

- Franse produkten en mensen zijn de allerbeste want ze zijn Frans

- Waarom zou mijn bedrijf een website nodig hebben?

- Continuous improvement, kwaliteit, klantenservice, kezako?

- Laten we vooral de hierarchie in stand houden. Het draait alleen om de bedrijfspolitiek. De manager heeft altijd gelijk, ook als hij geen gelijk heeft. Wat de werknemer zegt kan niet kloppen want heeft niet gestudeerd.

- Laten we bij een probleem niet naar de benodigde kennis en ervaring kijken, maar gewoon nog zo'n arrogante Bac+5 aannemen

- De jongeren willen hun handen niet meer vuil maken (is ook niet handig bij een ecran tactile), maar vinden dat ze na de ecole alle reden hebben arrogant te zijn.


Frankrijk is zuid-europa, en dus economisch ten dode opgeschreven.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2012-11-01 21:13:32

Helemaal de mentaliteit van het Assistanat vergeten, door de Fransen bij ons uitgelegd als het steevast kijken naar en het rekenen op de overheid (in plaats van zelf eens initiatief te ontplooien) als het allemaal niet meezit.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2012-11-01 22:02:44

Het product belooft met zijn verpakking meer dan de inhoud naar omvang en kwaliteit kan waarmaken, pains au chocolat, lot de 4. Maar vier jaar geleden aanzienlijk groter. Erosie van de pouvoir d'achat van permanent ingezetenen en rondtrekkende vreemdelingen. In mei 2008 reageerde de verzamelde Franse pers, keurig gekleed bijeen in het Élysée, wat geschokt toen de toenmalige president, hem werd verweten dat hij te weinig deed tegen de prijsstijgingen, de bal terugrolde. In andere EU landen zijn die stijgingen aanzienlijk minder, wordt het niet tijd dat u daar misschien eens onderzoek naar gaat doen. Lijkt u dat geen leuke journalistieke opdracht. Je zag ze denken: maar we hebben toch een president die voor ons zorgt, wat krijgen we nou?

Rob

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#5 Geplaatst: 2012-11-02 07:10:36

Goedemorgen Rob, wat je hier vertelt vind ik nou typisch de houding van Sarkozy: aanval is de beste verdediging. De regering regeert, althans dat behoort ze te doen, de journalistiek doet verslag, stelt (kritische) vragen en schrijft de antwoorden op. Er bestaat ook onderzoeksjournalistiek, maar die kan nooit in dienst staan van de regering of de regeringstaak overnemen. Het is de taak van de regering om te onderzoeken, waarom de prijzen in Frankrijk sterker stijgen dan elders, en daar dan iets tegen te doen. Het Elysee is niet voor niets vergeven van de dure adviseurs.

Nee, zo'n antwoord van een kat in het nauw slaat nergens op en de geschokte houding van de journalisten is geen illustratie van de mentaliteit "de staat zorgt voor ons". Jij zag ze wel het een en ander denken, maar dat is jouw interpretatie. Als ze zich werkelijk door deze dooddoener monddood lieten maken, dan is dat voor journalisten weliswaar laakbaar, maar eerder een illustratie van de overdreven franse eerbied voor gezag. Dat is althans mijn interpretatie.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#6 Geplaatst: 2012-11-02 10:22:53

We weten toch allemaal waarom prijzen in Frankrijk sneller MOETEN stijgen dan elders: de sociale lasten. De arbeidskosten zijn daardoor (veel) te hoog en dat moet worden opgebracht door diezelfde burger daar waar producten binnen Frankrijk verkocht worden. Buiten Frankrijk kan dat echter niet.

En dan heeft Frankrijk nog het 'voordeel' dat de gemiddelde Fransoos via internet niet buiten Frankrijk durft te kopen of helemaal geen internet heeft. Daardoor lukt het nog om hetzelfde product voor een veel hogere prijs in Frankrijk te verkopen.

Willekeurig voorbeeld:

Inverto is een succesvolle Luxemburgse fabrikant van satelliet spullen. Deze zijn o.a. te koop bij de wereldwijde Amazon webwinkels wat onderling vergelijken gemakkelijk maakt. Vergelijk nu eens de populaire "Black ultra single LNB"

Amazon UK: £10,39

Amazon DE: €11,75

Amazon FR: €19,80 = 68% duurder dan in Duitsland.

Het BTW verschil met Duitsland is slechts 0,6% terwijk in de UK de BTW met 23% veruit het hoogst is.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2012-11-02 12:16:48

Bonjour,

Ik vond het wel vermakelijk om in dit stukje te lezen dat het FR woord voor werk zijn etymologische oorsprong vindt in "martelen". Overigens verder ook wel een interessant artikel over de moeizame economische omstandigheden in FR.

Salutations, Jos

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2012-11-02 13:23:33

De geleidelijke ontsporing van de Franse economie is natuurlijk al decennia geleden in gang gezet. Maakt niet uit van welke politieke signatuur de president, de Assemblée of de Sénat.  Er spelen natuurlijk veel meer factoren een rol dan alleen de arbeidskosten, Wim verwijst daar terecht naar in zijn artikel op "La Une". En wie weet heeft de uittocht van de Hugenoten na het opzeggen van het Edict van Nantes er ook wel aan bijgedragen. Laten we het ons makkelijk maken en slechts dertig jaar terug kijken. Toen stond Frankrijk er nog redelijk voor. Elders zagen anderen in dat er het een en ander moest veranderen in de sociaal-economische besturing van hun land. Iets meer lange termijn denken.

Neem Nederland 1982, Accoord van Wassenaar. En lees hoe een Franse journaliste wel over de grens durfde te kijken, in de spiegel, en niet zoals veel collega's braaf om het Élysée cirkelde, als variant op de Kremlin watchers van weleer, om "le style du président" van commentaar te voorzien. Bevalt zijn toon ons of niet. Alsof daar het lot van Frankrijk vanaf hangt. Wat een verbijsterende aantrekkingskracht heeft die initiatieven vernietigende draaikolk van dat centralistisch denken toch op Fransen en sommige buitenlanders.

Cultuurverschillen in Europa, Le bonheur est dans les tulipes, de complete tekst van dit artikel uit Le Nouvel Observateur (1996) zal vast nog wel ergens op internet te vinden zijn. En ook aardig: het woord redressement valt een paar keer te lezen. Wie stuurt het artikel even door naar het cabinet van Arnaud Montebourg?  En wanneer Google het laat afweten, wellicht nu al gemuilkorfd door zijn Amerikaanse dan wel Franse meesters, dan gewoon op de fiets, alpinopet op of regenpak aan, afhankelijk van de mate van uw geïntegreerdheid (of toch maar de voiture?), op naar de dichtstbijzijnde bibliotheek.  

Rob

p.s.: Wat me te binnenschiet nu Jos met taal bezig is gegaan. Ik heb me een keer laten vertellen dat er in het Japans eigenlijk geen onderscheid is tussen de werkwoorden  leven en werken. 

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#9 Geplaatst: 2012-11-02 20:30:00

Het engelse woord labour heeft als oorspronkelijke betekenis moeite, nood, evenals trouwens het woord arbeid, dat nog verder weg stamt van een woord dat slavernij betekende. En een duits gezegde luidt: "Wer die Arbeit kennt und sich nicht drückt, der ist verrückt." Leuk die taalspelletjes, maar ze bewijzen niets en mensen voor wie werken hetzelfde is als leven zijn zielig.

In het franse zakenleven valt mij als doodgewone huisvrouw steeds weer het ongelooflijke gebrek aan efficiëntie op, waardoor ze volgens mij veel omzet mislopen. Het is me vele malen gebeurd dat ik in een brico kwam om bv zes stuks van iets te kopen. Hoewel er plaats is voor 10 stuks hangen of staan er steevast twee of drie. Dat overkomt me in alle brico's in de wijde omgeving. Kom je drie dagen later, dan hangen of staan diezelfde twee of drie er nog steeds. Ik moest een keer verf hebben, die ik al eerder had gekocht. Dat vak was leeg, dus vroeg ik een verkoper wanneer die verf weer kwam. "Hoeveel wilt u er hebben?" vroeg hij, "dan kan ik ze voor u bestellen." Ik: "Ik weet niet hoeveel ik nog nodig heb, maar het vak is leeg, dat moet dan toch worden aangevuld? Ze hebben hier toch wel computers waarop ze dagelijks de voorraad kunnen bijhouden?" Hij begreep het ook niet en ik had gelijk, maar dat deden ze nu eenmaal niet en hij was ook maar een gewone verkoper. Dus dan beproef je je geluk maar ergens anders.

Vorig jaar was twee dagen voor de kerst, terwijl het een drukte van belang was vanwege de kerstinkopen, bij de super U hier in de buurt het hele, vele meters lange vriesvak volkomen leeg! Waarom? Geen mens die het wist en nergens een bordje met uitleg.

Zo kan ik legio voorbeelden noemen, waar ik me ten zeerste over verbaas, terwijl ik mezelf bepaald niet een toonbeeld van efficiëntie wil noemen. En dat is dan nog maar op kleine schaal, maar als dat in het groot ook de mentaliteit is, dan lijdt een economie daar natuurlijk enorm onder.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#10 Geplaatst: 2012-11-03 11:07:25

Ja, dat probleem had ik nog niet eens genoemd. Je bent overigens al verder dan ik, want bestellen van verf is er hier niet bij. Pas wanneer de leverancier langs komt krijgt 'onze' Brico weer de verf waar ik nu al 6 maanden op wacht. 'Uiteraard' weet (en interesseerd het) niemand wanneer dat zal zijn.

Tot die tijd wordt het betreffende schap alsmaar leger maar de Franse prutsverf uit het (volle) schap ernaast koop ik echt niet meer.

Dit probleem is niet uniek voor die winkel, alle Brico's hier in de buurt en zelfs supermarkten hebben regelmatig lege schappen of ze verkopen maar de helft van een product. Bijvoorbeeld wel een schoorsteenpijp, maar geen kap. Alsof je in een schoenwinkel staat met alleen linkerschoenen. 

Ik loop gewoon zonder iets te kopen de winkel weer uit, maar de enige ondernemer in de buurt die zich dat (terecht) niet liet gebeuren en naar het waarom vroeg is nu toch failliet.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#11 Geplaatst: 2012-11-05 08:15:11

Zag net op TV Europe een interview met Jean-Claude Mailly, econoom en secretaris-generaal van Force Ouvrière over de slechte franse concurrentiepositie. Volgens hem zijn de oorzaken daarvan vooral te vinden in het gebrek aan vernieuwing en onderzoek binnen het franse bedrijfsleven en niet in de hoge arbeidskosten. Maar, zei de interviewer, volgens veel economen zijn het juist die hoge arbeidskosten die de concurrentiepositie van Frankrijk de das om doen.

Kijk, antwoordde Mailly, de franse economen zijn verdeeld in twee stromingen: de eerste stroming zoekt het in het gebrek aan vernieuwing en onderzoek en de tweede wijt het aan de arbeidskosten. Maar het is de visie van de laatste stroming van wie Frankrijk de crisis heeft geërfd. Waarvan akte.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#12 Geplaatst: 2012-11-05 10:04:46

Bonjour Bosbess,

Ja, het is weer verrassend. Een vakbondsman die van mening is dat hoge arbeidskosten geen probleem zijn voor de concurrentiepositie, wie had dat verwacht.

Zo ken ik nog een slijter die niet vindt dat overmatig drankgebruik schadelijk is voor de gezondheid, een hele geruststelling. Waarvan akte.

Salutations, Jos

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#13 Geplaatst: 2012-11-05 10:47:56

Beide stromingen lijken tegenbstrijdig. Zoals gewoonlijk ligt de waarheid m.i. in het midden. Het ligt zowel aan de te hoge arbeidskosten als het gebrek aan innovatie. Daarin is de afgelopen halve eeuw niets veranderd. Zo'n 35 jaar geleden maakte ik als werknemer van een innovatieve succesvolle maar relatief kleine Nederlandse fabrikant van kunststof consumentenartikelen mee dat wij als David onze Franse Goliath -een zwaar verliesgevende semi-overheids concurrent- over namen voor de somma van 1 FF. Als verantwoordelijke manager voor de integratie van deze Gioliath in onze groep verving ik het zwaar verouderde Franse assortiment grotendeels door het jonge en qua design en kostprijs superieure Noord Europese assortiment. Binnen 6 maanden na de overname was de Franse dochter winstgevend. Een paar winstgevende decennia later prijsde de Franse fabriek zich alsnog uit de markt en moest worden gesloten. Dit voorbeeld uit eigen ervaring herhaalt zich nog dagelijks.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#14 Geplaatst: 2012-11-05 11:07:15

Het is ook onzin om het als twee gescheiden problemen(of oplossingen ) te zien. Arbeidskosten en concurrentiekracht/vernieuwing staan allemaal op dezelfde medaille. Geen enkel bedrijf gaat investeren in een klimaat met hoge (arbeids-) kosten en een geringe kans op rendement. Het Franse inversteringsklimaat is jaar-op-jaar slechter geworden en nu op een dieptepunt. Als je vantevoren weet dat een land 60% van het rendement op je risicovolle investering steelt, dan investeer je daar niet maar je melkt uit wat je al hebt en gebruikt de opbrengst om elders te investeren.

Dit is standaard beleid, te vinden in elk management boek. Maar elke ondernemer kan dat ook zonder boek begrijpen. Sommige politici begrijpen daar echter niets van en gaan een uitgemolken bedrijf vervolgens 'redden' met overheidssteun.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2012-11-05 18:35:15

De arbeidskosten spelen een geringere rol naarmate de "valeur ajoutée" hoger is.

Dus vooral het zoeken in innovatie en "haute technologie". Stoppen met investeren in het vervaardigen van basisproducten. Die kunnen elders goedkoper worden geproduceerd.

Ophouden met geld stoppen in hoogovens, raffinaderijen, textiel. 

Frankrijk is goed in farmacie, cosmetica, luxe-producten. Maar ook in grote infrastructurele projecten, vliegtuigen...

Bedrijven die goed draaien in mijn werkgebied liggen allemaal in die sfeer.

En laten ze nou ook eens auto's gaan maken die smoel hebben én betrouwbaar zijn!

Steven

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#16 Geplaatst: 2012-11-05 21:01:35

Precies, het is geen 'one size fits all' zoals toentertijd in het Amerikaanse Wilde Westen gebruikelijk was in de doodkisten industrie.

Iedere markt en ieder bedrijf erin heeft zijn eigen set van optimale voorwaarden.

Allereerst moet de vraag er zijn en ten tweede moet het product aan de verwachtingen van de consument voldoen. Anders krijg je de situatie van de oude Soviet Unie. 

Je moet ook voortduren aan die twee werken, en de klant is en blijft koning. De rapen zijn gaar als je je de markt niet centraal stelt. De markt is ongenadig en straft je af.

Frankrijk is natuurlijk niet achterlijk of zoiets. Maar waarom daalt het aandeel van de Franse auto'd dan zo. Een merk als KIA schiet omhoog. 

Ik begrijp dat wel, toen ik kortgeleden een nieuwe auto kocht ben ik eerst bij Peugeot gaan kijken, ik dacht de 4008,  je zakte goed weg in de stoelen dat wel, maar het voelde toch niet goed aan. En dat na 35 jaar Peugeots gereden te hebben,  Daarna ben ik bij de KIA naar een Sportage Automaat gaan kijken en dat oogde toch allemaal veel meer berijder gericht. Ik hou niet van auto's, dus dat kan het niet zijn. Misschien juist daarom kocht ik en vele anderen een Kia en geen Peugeot meer. Het is niet aan de koper om uit te maken wat een autofabriek wel of niet moet produceren. De consument stemt via zijn aankoop de ene producent weg en haalt de andere producent nr de voorgrond.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#17 Geplaatst: 2012-11-06 10:54:21

Helaas is Frankrijk juist wel 'achterlijk'-letterlijk. Natuurlijk heeft Frankrijk nog enige juweeltjes, maar de bulk van de nog resterende industrie (afname 60k banen/jaar gedurende de afgelopen 10 jaar) produceert niks nieuws en moet nu concurreren met Azië.(IMF rapport: "much of French industry is in "low to medium-tech products" that face rivals in Asia")

Wat kun je ook anders met de (gemiddeld) laag opgeleide Franse arbeider die ook nog eens duur is. Nu Spanje en Italië wél hervormen en de kosten verlagen is zelfs elk land in Europa aantrekkelijker dan Frankrijk: Beter opgeleid personeel, flexibele arbeidsmarkt, 40-urige werkweek, lagere belastingen en in Duitsland (en Nederland) kan een bedrijf zich ook nog eens goedkoper financieren.


Als Hollande niet opschiet, dan zullen de door hem zo verfoeide financiële markten bovenstaande inprijzen en kan ook Frankrijk zich niet meer financieren. Er zijn nu al oproepen om maar terug te keren naar de oude Franse gewoonte: uit de euro en 30% devalueren.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#18 Geplaatst: 2012-11-06 18:34:33

Ondanks eerdere uitspraken dat de btw niet omhoog zal gaan, heeft de regering van François Hollande toch besloten om in 2014 een vorm van TVA sociale in te voeren. De opbrengsten daarvan - € 20 miljard over de komende drie jaar - moeten ten goede komen aan lastenverlichting voor het Franse bedrijfsleven dat daarmee meer aan concurrentiekracht zou moeten winnen in Europa en de rest van de wereld.

Bericht op de homepage.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#19 Geplaatst: 2012-11-06 20:47:51

Bonsoir,

Volgens mij was één van de aanbevelingen van de heer Gallois een verlichting van de arbeidskosten van 30 mld. Dat kan natuurlijk eenvoudig worden gerealiseerd door middel van een tariefverlaging. Prima plan zou je denken. Op naar de andere voorgestelde maatregelen.

Maar nee hoor, de regering Hollande gaat deze aanbeveling verwezenlijken door middel van crédits d'impot ter grootte van ongeveer 20 mld. De oplettende waarnemer ziet het al weer aankomen. Die crédits d'impot krijg je natuurlijk niet zómaar, daar worden ongetwijfeld de nodige ideologische haken en ogen aan verbonden. Anders had men net zo goed voor de simpele oplossing kunnen kiezen.

Kortom, aan de horizon doemen weer nieuwe regels en voorwaarden op, hele volksstammen die zich er tegenaan bemoeien, en legioenen fonctionnaires die criteria, formaliteiten en procedures gaan verzinnen en controleren. Waardoor de oorspronkelijke doelstelling, namelijk het verlagen van de kosten van ondernemingen om aldus hun slagvaardigheid en concurrentiekracht aan te jagen, maar al te gemakkelijk uit het oog wordt verloren. Het gaat dus weer nergens heen. Hoewel, in alle commotie is er wél weer een reden gevonden om maar weer eens een belastingverhoging door te voeren. Die hadden we namelijk nog niet gehad.

Voor de van buitenaf kijkende beschouwer is de situatie helaas maar al te duidelijk. De FR overheid is niet de oplossing, maar het probleem. Ik ben benieuwd of ze daar zelf achterkomen vóórdat FR richting Griekenland en Spanje gaat. Doch ik vrees met grote vrezen.

Salutations, Jos

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#20 Geplaatst: 2012-11-09 11:49:14

Inderdaad. De socialistische uitleg is helder: het wordt gezien als staatssteun aan de grote bedrijven. Als 'dank' moeten ze een ambtenaar overtuigen dat het genereus geschonken geld niet wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar wordt geïnvesteerd of uitgegeven aan extra personeel.

Het komt er op neer dat een ambtenaar naast de werkgever komt te staan die mede bepaald hoe het bedrijf geleid wordt.

Als werkgever zou ik gillend het land verlaten, en dat doen vele bedrijven dan ook.

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#21 Geplaatst: 2012-11-09 14:28:04

Ik volg met verbazing en nieuwsgierigheid jullie discussie.
Er komen verschillende facetten voorbij waar ik me in kan vinden, echter, er zijn er ook waar ik het niet mee eens kan zijn.
Ik probeer op mijn manier mijn visie te geven;
Frankrijk is een ziek land, en het gezond maken van het land kan noch alleen de president en zijn regering, noch alleen de geldkraan waar die ook staat, noch alleen het bedrijfsleven, noch alleen de burger.
Ik draai al een poosje mee in dit door velen verromantiseerde paradijs.
Er zijn diverse oorzaken in dit paradijs, ik noem er een stel op en zal ze analyseren.
Te beginnen met de politiek # hoe kun je verwachten dat iemand die als functionair het lyceum verlaten heeft, dertig jaar later het vuur uit z’n sloffen rent om het de burger naar de zin te maken.
Bedrijfsleven # hoe kun je als directeur van een bedrijf nu je hoofd boven water houden als iedereen een slang in de badkuip legt.
De burger # hoe kun je nu positief zijn als de omgeving zich steeds maar weer negatief opstelt.

Een schooljongen op de basisschool wordt geleerd te staken, de ouders vinden dat de school verantwoordelijk is voor de opvoeding van de kinderen, zij hebben geen tijd vanwege een hartstikke drukke 35urige werkweek.
De schooljongen verlaat het college met de volgende resultaten,  spreekt geen Engels want de leerraar vind het wel best, kan amper schrijven want de leerraar heeft een te grote klas (schuld van de minister) kan amper wiskunde ….. ga maar door.
De vervolgopleiding verloopt moeizaam, de leerling wordt en blijft gedemotiveerd door de omgeving (ouders, leraren, en de paar vrienden die ze hebben wegens gebrek van een sociaal leven en een veel te lange schooldag)
Zaniken over alles, wijzen naar de ander, en zelf niet van bed komen.
Op de bank hoor je ze vragen of Duitsland ook Europese unie is, en oh ja, hebben ze de euro?
Dezelfde chef clientèle groeit hoger op en wordt bureauchef, en uiteindelijk baas op een kleine bank, waar die op een echte ouderwetse manier de burgers de moed in de schoenen doet zinken.

Wij zijn bewust ons nieuwe bedrijf gestart in Frankrijk om banen te creëren, en om de jeugd te laten zien dat je moet knokken en je niet van de wijs laten brengen door mensen die voor functionaris zijn opgegroeid.
Ook laten we zien middels de slogan “proudly made in France”  we iedereen vragen producten te kopen die in Frankrijk zijn gemaakt,  we hebben HIER banen nodig, niet in Sjanghai.
We schrijven in Engels, omdat we de jeugd aanmoedigen dat Engels toch echt de wereldtaal is (we hebben wat commentaar van de oudjes gehad op de salon nautique; schande, we wonen in Frankrijk hoor!)
We gaan kinderen opleiden, stages, apprentisage … en een heel belangrijk aspect, niemand loopt in kostuum, iedereen is gelijk.
    
Het gezond maken van dit land moeten we SAMEN doen, en iemand die daar niet aan mee wil werken moet dan maar snel verhuizen.
Een van de belangrijkste regels die men in zou moeten voeren is dat het salaris van de directeur niet hoger mag zijn dan b.v zes maal het salaris van de laagstbetaalde in zijn bedrijf.
De man die vandaag zanikt over de hoge salarissen zegt morgen niets als hij hetzelfde verdient.
Een directeur van Louis V die via België naar Monaco verhuist krijgt bakken kritiek, maar het snobistische publiek loopt maar al te graag te paraderen met de tasjes en T-shirts, ze zijn opeens die rijke stinkerd vergeten.
Een beroemde zanger die hetzelfde wilde doen wordt nog steeds op handen gedragen, en een alles overtreffende geldverslindende voetballer is een god.
De luiken gaan dicht, de inrijpoorten gesloten, privé is privé, we zeggen niets meer en zitten gekluisterd aan tv en videogames.
Het egoïsme viert hoogtij, laat maar barsten de klant, morgen zien we wel weer, laat maar barsten dat bedrijf, als ik in Taiwan koop ben ik veel goedkoper uit.
Met z’n allen zijn ze bezig de maatschappij omzeep te helpen, en ze wijzen naar de ander.
Vorig jaar had ik een discussie met iemand en we waren het er over eens; de economie is een politieke aangelegenheid.
Gisteren voerde ik dezelfde discussie, met dezelfde personen, nu echter was de economie een ernstige bedrijfsfout.
Dank je de koekoek, je raad al op wie ze stemmen.
Het gezond maken van dit land duurt een halve eeuw, een uitdaging voor een generatie jongeren die bij een enkeling een leerschool krijgen.
Ook al trek je de arbeidskosten naar beneden, ook al geef je de bedrijven belastingvoordeeltjes op welke manier dan ook, het helpt je geen reet.
Een goed voorbeeld is de horeca, ze kregen een lager tva tarief voorgeschoteld om de banen te scheppen, ze hebben niet één baan geschept en alles in hun eigen zakken gestopt.
De grote auto-industrie betaald geen belasting, ze zijn goedkoper als welk fatsoenlijk europees bedrijf dan ook, en nog kunnen ze niet concurreren?
Vind je het gek, de ontwikkeling van een 4x4 duurde veertien jaar door het alsmaar vergaderen, vergaderen, vergaderen.
De 2cv ligt al jaren op de tekentafel, en die zal er nog jaren blijven liggen, het is diezelfde functionaris die daar zijn bakken met “35urige werkweek energie” instopt.
Zolang niet iedereen veranderd, en niet iedereen een kans krijgt om te kunnen veranderen, zal Frankrijk altijd de grote verliezer blijven.
Je kunt net zoveel economen lezen als je wilt, net zoveel forums bezoeken, de fransmens is lui geworden, een zeurkous die geen zin meer heeft, een massaproduct van een oude welvaartsstaat die de verantwoordelijkheid bij de burger weghaalde en zei, ik zal het wel voor jullie doen.
De fransmens moet weer geleerd worden dat ze zelf moeten leren lopen, en niet aan het handje van Hollande of wie dan ook.
Ik heb goede moed, een jongen uit de eerste nieuwe generatie actieve fransen is dit jaar zijn baan begonnen op de universiteit van La Rochelle, we hebben de verkiezingsnacht georganiseerd, en hoe vreemd ook, zijn relatie met zijn collega is uiterst belabberd, maar hij wist dat dit zou gebeuren.
Over vier jaar komt er een groepje van school, nieuw, fris, de toekomst tegemoet lachend, de mouwen opgestroopt.
Een werkgever die nu het land verlaat is net zo’n lafaard als diegene die te lui zijn om de handen uit de mouwen te steken.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#22 Geplaatst: 2012-11-09 16:08:33

Cees, ik ben jet met de hoofdlijnen wel met je eens. Ik denkt dat het niet alleen te wijten is aan luiheid. Veel meer aan durf. Ik heb net gereageerd op een vraag inzake een aankomende architect. Daar zie je het probleem al bij een NL 'schoolverlater' De vraag is daar, wat zijn de lasten in Frankrijk, anders kan ik geen uurloon berekenen en anders weet ik niet wat ik overhoud. Dat zijn verkeerde uitgangspunten.

Jij bent jong, ik ben oud, maar we hanteren zeker zulke formalistische gedachten niet Ook mijn ouwe vrienden niet. Wij (jij, ik en anderen) hebben gewoon hard gewerkt als er werk was. Ik heb geen idee of ik mijn 'uurloon' ooit heb gehaald, maar wij lopen zeker wel binnen in het verleden in de toekomst en we hevven genoten van het avontuur.

Hoe je er ook naar kijkt, Frankrijk komt hier ook in 50 jaar niet overheen.

Jan Salie rules!!

Economieboeken helpen je niet echt verder, net zo min als politikologie boeken.

Het is hetzelfde als bij de medicijnmannen: genezen kunnen ze niet, alleen maar de symptomen onderdrukken. En wat voor een ziekenhuis geldt geldt ook voor de regeerperiode van een nieuwe president: het land komt er zieker uit, dan het erin ging.

De jeugd meent rechten te hebben en het niet krijgen levert alleen maar gemor op, omdat ze niet snappen, dat ze alleen de dingen die ze willen kunnen verdienen door hard en creatief te werken. Maar weten ze veel?

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#23 Geplaatst: 2012-11-10 21:25:26

Je hebt gelijk midipyr

Ik vind het ook een beetje kort door de bocht te oordelen dat groente hier in nederland de schappen niet eens haalt, of een kapotte weegschaal, het kan overal gebeuren.
Moulinex is een van de grootste op het gebied van keukenmachines, en toch maar mooi Frans.
Bosbess maakt ergens een opmerking dat het Franse zakenleven een chaos is en waar efficiëntie ver te zoeken is, en dat is volgens mijn ervaringen een zuiverste waarheid, ik heb het al veel eerder verteld.
Niets kost zoveel geld als zoeken naar…. en niets kost zoveel geld als het missen van.
Over de lege vakken het volgende; vanwege de crisis is de eerste bezuiniging voor veel bedrijven de voorraad, immers voorraad vreet geld.
Niet alleen supermarkten maar ook houtleveranciers en andere op hoog niveau opererende bedrijven hebben fors gehakt gemaakt van de pallets vol voorraad, vandaar de lege schappen.
(er gaan geruchten dat les Banques Alimentaires helemaal niet blij zijn met deze ontwikkeling, want opeens zijn die kisten vol appels en bananen niet meer voor handen, laat staan de yoghurt die over de datum is)
Een feit is wel dat het door de regel genomen de fransmens ontbreekt aan fantasie en bereidwilligheid aan het nemen van initiatief.
Er zijn genoeg jongens en meiden die met iets leuks op de proppen komen, maar het wordt door de regel de grond ingeboord door de omgeving (familie, scholen, adviseurs, banken) en dan durven ze niet zelf het initiatief over te nemen.
Het missen van innovatiekracht zit hem grotendeels dus in het bovenstaande feit dat het simpelweg afgeremd wordt als je iets hebt waarmee je vooruit kunt, dat geld trouwens niet alleen voor Frankrijk maar voor praktische heel Europa.
Landen als India, Bangladesh, zelfs Marokko schieten economisch als raketten omhoog omdat iedereen vooruit wil en koste wat koste vooruit gaat.
Frankrijk zet de hakken in de klei en weet altijd wel weer een regeltje te vinden je het leven zuur te maken als je net dat gevonden hebt waarmee je vooruit komt.
Toch heb ik hoop, en ik ben een fel voorstander van een Frans product.
Als iedereen zou zeggen koop maar elders want dit is niets, dan weten we zeker dat Frankrijk snel naar de filistijnen is.
Frankrijk bouwt een goede auto, ook al beweert een enkeling van niet, peugeot en citroen hebben prachtig design neer gezet waar veel vraag naar is, en om nou te roepen dat de verkoopcijfers niet voor niets dalen is dus verfoeilijke onzin.
In een crisis moet je niet stil gaan zitten en afwachten, maar doorgaan en met nieuwe dingen komen.
De basis van de franse mentaliteit ligt in de oertijd;
Waar bataven de zomer zwoegde om voor de winter hun kost in te wekken, daar zaten de fransen aan de tafel want ook in de winter groeit de spinazie op het land.
Ze hebben nooit hoeven werken, het ging ze gemakkelijk af, totdat de eu kwam en ze opeens aan regeltjes moesten voldoen.
In noordelijke landen is werken een eer, in Frankrijk een straf.
Overigens net bij hyperU geweest en daar zag ik een affiche bij de artikelen van Tefal “koop Franse producten”.
Het leeft dus wel degelijk.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#24 Geplaatst: 2012-11-12 11:29:28

Moulinex-Brandt is al in 2001 failliet gegaan, SEB heeft de failliete boedel overgenomen, afgeslankt en doorgestart. SEB is ook eigenaar van TEFAL en een wereldconcern. Weliswaar gestart in Frankrijk, maar nu voor 80% in het buitenland met fabrieken over de hele wereld. De kans dat een Tefal pan ook uit een Franse fabriek komt is net zo groot als de kans dat een lamp van Philips uit Nederland komt.

De Franse automobielindustrie wacht hetzelfde lot: Failliet, overname, afslanken, doorstarten. Dat is overigens ook in de VS gedaan, maar dan door de overheid en doorstart onder dezelfde naam. Maar dan zou de Franse overheid de boel moeten afslanken, personeel ontslaan en salarissen halveren en dat gaat niet gebeuren.

Dat de Franse auto's slecht verkopen in Frankrijk, maar Duitse en Koreaanse auto's niet-Dat ligt niet aan de Franse industrie?-natuurlijk wel:  te duur en magere kwaliteit.

Waarom koopt de Franse politie Volkswagen? Die willen gewoon hun werk doen met goed materieel, niet Peugeot steunen.

Ik geef toe: er ligt soms ook kwalitatief goede groente en fruit in de Franse schappen. Meestal import uit Nederland of Spanje;-)

Vergelijk in de winkel gewoon eens een bakje Champignons de Paris. In de Franse bakjes met opschrift  'handgeplukt' (alsof dat een pré is) zijn de champignons al bruinig en gekneusd bij levering aan de winkel met volop resten aarde. De volgende dag al komt er een laagje witte schimmel over, maar dat weerhoudt de winkel er niet van om ze gewoon te verkopen.

Nederlandse bakjes (machinegekweekt en geoogst) zijn keurig schoon en wit, nog een week houdbaar en dat voor de halve prijs.

Ik koop bij voorkeur geen Franse producten.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#25 Geplaatst: 2012-11-12 11:54:55

[quote jako]: Ik koop bij voorkeur geen Franse producten.[/quote]

Wij wel, voor de smaak.

Christian von Klösterlein

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#26 Geplaatst: 2012-11-12 13:49:24

Ik ook, omdat ik hier woon.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#27 Geplaatst: 2012-11-12 18:47:17

Bonsoir,

Als het gaat om industrieel vervaardigde artikelen probeer ik altijd het voor mij beste produkt te kopen. Uit welk land het komt, wie het maakt of welke minister het aanbeveelt speelt in mijn aankoopbeslissing geen enkele rol.

Overige produkten en diensten betrek ik het liefst zo dichtbij mogelijk. Ik heb liever dat mijn centjes in de lokale economie terecht komen dan ergens in Verweggistan. Dus koop ik hout bij de lokale zagerij, verse groenten bij mijn keuterboer-buurman en mijn brood bij de bakker in het dorp.

Dat gezegd hebbende, zie ik niet in waarom ik een Frans produkt zou moeten kopen alléén maar om dat ik in FR woon. Of een Nederlands produkt omdat ik toevallig in NL geboren ben. Sterker nog, ik vind dat schadelijk. Door willens en wetens concessies te doen aan de kwaliteit van het product dat men koopt worden inferieure producenten beloond ten koste van superieure. Daar wordt uiteindelijk niemand beter van.

Salutations, Jos

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#28 Geplaatst: 2012-11-12 19:34:36

Dan is er ook nog zoiets als 'durabilitè' of gewoon zoals we hier zeggen 'ecolo'. Producten kopen die uit de buurt komen en geen 2000km of meer afleggen. Ik heb nog altijd moeite met Nieuw-Zeelandse wijn of schapenvlees. Rozen en sperzieboontjes uit Kenya. Dennenhout uit Noord-Zweden of Canada.

Ingrid

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#29 Geplaatst: 2012-11-12 21:22:32

Met mijn korte reactie bedoelde ik: als ik de keuze heb tussen twee gelijkwaardige produkten  kies ik voor het franse. Inderdaad omdat ik ervoor heb gekozen om hier te wonen, profiteer van al het goede van dit land en ik er graag aan bijdraag dat het de franse economie voor de wind gaat. Precies zoals Jos redeneert voor zijn lokale middenstand, wat ik trouwens hetzelfde doe, redeneer ik ook voor Frankrijk.

En dan hangt de keuze ook nog eens van het soort produkten af. Zo koop ik regelmatig koffie, bananen en groente van kleine boeren uit ontwikkelingslanden, Verweggistan of niet.

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#30 Geplaatst: 2012-11-13 14:18:52

Ik vind het zo’n onzin om af te geven op de franse automerken, en dan vooral ook nog eens om een reden die men wel weer graag gebruikt bij andere artikelen.
Sinds jaren worden er eigenlijk geen slechte auto’s meer gemaakt, de een is goed in dit, de ander in dat.
Voor mij nooit een Duitse auto, ik heb er ellenlange ellende mee gehad.
Ook geen japanner, zelfde verhaal, Renault krijg ik kriebels van, citroen rijd ik moeiteloos naar een ½ miljoen kilometer.
Ja ja, natuurlijk deugt die citroen niet want die komt uit Frankrijk, en die tefalpan deugt wel want die wordt al jaren in China gemaakt.
Ehhh, mijn citroen komt uit de Balkan, perfecte auto, net als die jappenees die daar ook gebouwd wordt.
Tussen je oren zit een hoop raars, laten we het daar maar op houden.
Verder koop ik Frans idd voor de goede smaak, voor de ecologie, en voor de economie.
En over slechte groente, ik denk dat je dan beter van winkel kunt wisselen, misschien zit daar de fout.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#31 Geplaatst: 2012-11-13 15:53:51

Ik heb niks tegen Franse producten, maar ben door ervaring wijzer geworden. Het niet-Franse product is altijd goedkoper en beter van kwaliteit gebleken, ongeacht de winkel.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#32 Geplaatst: 2012-11-13 19:07:37

Dat kan ik me nu niet voorstellen Jako. Na zeven jaar ben ik nog dagelijks blij hier producten te kunnen kopen die ik in Nederland niet van die kwaliteit kon krijgen. In supermarkten koop ik non food en wat houdbare levensmiddelen maar de rest bij de slager, onze moestuin en markt. Het mooiste rundvlees, kip, sla van de koude grond (hebben we meestentijds zelf) maar toch . Als ik de groentenafdeling van LC zie of van de discounts: die kunnen niet tippen aan de kwaliteit op de markt. Misschien zijn we verwend hier in les Lander maar we hebben een prachtige zaterdagmarkt met vele kleine producteurs. En ja, hier ga je niet naar de markt omdat je gulden een daalder waard is maar je gaat voor kwaliteit.

Ook ik rijd al jaren Citroen maar dat is meer gemak omdat ik denk dat het gemakkelijker is voor het onderhoud. Onze allereerste vakantie met auto (ja, ja, op de leeftijd van 35 jaar had ik eindelijk mijn rijbewijs) gingen we met een Hyundai Pony. Dat was 1995. Zo een auto kenden ze hier niet op het platteland en ja, daar sta je dan bij de Renaultgarage. Netjes geholpen hoor maar om die reden aan een Franse auto.

Ingrid

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#33 Geplaatst: 2012-11-13 21:57:59

Lokale slager: oneetbare karbonades voor €10,- de kilo. Voornamelijk zeen.

Markt: sjalotten en knoflook waar je thuis direct de helft van kunt weggooien omdat ze al rotten.

Lokale supermarkt (intermarchée): Bloemkool voor ruim € 2,- /stuk zó slecht dat de medewerkers de slechte (rotte) stukken er afgesneden hebben. En dan de nóg slechtere kolen in de aanbieding doen.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#34 Geplaatst: 2012-11-13 22:13:26

Mmmhh, waar woon je dan? Hier is eten toch echt onderdeel van het leven. Op de afdeling waar ik werk heeft de één ouders die eenden houden en mais telen en men koopt aldaar de foie gras, rillettes en poularde. De ander verkoopt honing :-). Eieren koop ik bij de auxilliaire. Wijn bij een verpleegkundige. Een familielid woont in de Champagne en aldaar kunnen we rond kerst ook het één en ander bestellen. Iedereen kent de kramen op de markt en er wordt hevig gediscussieerd wie nu het beste fruit heeft UIT Frankrijk want het Spaanse fruit wordt niet gewaardeerd. En ik moest toch niet vergeten om naar de producteurs 47 te gaan die op de hoek van het kruispunt naast het ziekenhuis een nieuw onderkomen hebben en aldaar de beste bourdin kan kopen. En ga zo maar door. Het zal wel komen omdat we in Gascogne wonen (40, 32, 47,).

Ingrid

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#35 Geplaatst: 2012-11-14 09:29:35

Dan zal het de regio zijn (87, Limousin). De klap op de vuurpijl was wel de aanschaf 5 jaar geleden van twee kaki boompjes. 1 bij Bakker.fr en 1 bij een lokale kwekerij. Die van Bakker was een stokje van 70 cm met nauwelijks wortel en voorzien van een NL pakbon, kennelijk uit NL verzonden, maar is nu een boom van 3 meter. De Franse 'kaki' begon al na 2 jaar te bloeien, maar er kwamen Nashi peren aan... Kortom: flink teleurgesteld in Franse producten.


avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#36 Geplaatst: 2012-11-14 12:28:23

Ah Jako, ik zit ook in de Limousine (19) maar ik herken je verhalen wat betreft food echt niet. Wel zie ik dat de ene super beter is dan de ander maar das eigen keus. De producten op de lokale markt zijn uitstekend en er zit een bioboer hier in het dorp die sommigen groenten weggooid waarvan wij denken "wat is er mis mee"

De arbeidsmentaliteit is m.i. wel een ernstig probleem en waar ik de afgelopen 7 jaar ook mee te maken heb gekregen. Daarmee gaan de fransen vreselijk nat want dat kan ook een nieuwe president niet voor elkaar krijgen. Ik noem maar even voor de vuist weg uit eigen kleine ervaring, geen devis maken, afspraken niet nakomen, niet reageren, bureaucratie, geen buitenlandse taalontwikkeling, slechte PR, veel kleine franse bedrijven werken (hier althans) nog weinig met internet, hiërarchie op de werkvloer, acquisitie nul en inderdaad veel franse (non food) producten zijn van slechte(re) kwaliteit. 

Willem