Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Grenen vloer afwerken met badigeon?

Auteur Bericht

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#0 Geplaatst: 2012-11-01 15:58:51

Hallo forumgenoten,

Heeft iemand ervaring met het afwerken van een massief grenen vloer met een "badigeon" van kalk, om een doorschijnende witachtige kleur te verkrijgen? Het schijnt mogelijk te zijn een "white wash" effect te verkrijgen door een badigeon (witkalk, eventueel met een kleurstof er doorheen) op de vloer aan te brengen (kost haast niets) en vervolgens af te werken met een laagje lijnolie.

Het is voor een slaapkamer, dus niet al te druk belopen.

Dank voor eventueel advies.

Maxandr

avatar#7573
Jeroen B 62
Berichten: 11
Reacties: 55

#1 Geplaatst: 2012-11-01 16:09:45

Ha Maxandr,

Ik ben afgelopen jaar aan het stuccen geweest met kalk. Daar waar ik op geschaafd grenen had gemorst en later de kalk verwijderde bleek dat er alleen "uitbijt" vlekken resteerden. Van intrekken van kalk(melk) in de vloer was geen sprake. Geen blijvend effect derhalve bij mij. De door mij gebruikte kalk was luchtkalk.

Misschien zou je nog eens via google kunnen kijken bij wat Belgische sites. In Belgie wordt veel met kalk gewerkt in diverse varianten.

Jeroen B, 62

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2012-11-01 20:17:35

Bonsoir,

Het whitewash effect is bekend geworden doordat oude meubelen, balken en dergelijke met een kalkmelk werden ingesmeerd. De kalkmelk over dat donkere hout gaf een effect dat we heden te dage mooi vinden. Maar dit procedé is niet geschikt voor vloeren.

Een bekende manier om het whitewash effect op hout na te bootsen is het schilderen met een gewone witte of grijze beits, verdund en na enige minuten intrekken afgeveegd. Alkydbeits verdunnen met white spirit en afvegen met een met white spirit bevochtigde doek. Acrylbeits verdunnen met water en afvegen met een (water)vochtige doek. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan alkydbeits, ik heb de indruk dat die nét wat beter in het hout trekt. Tenslotte afwerken met een harde transparante vloerlak op dezelfde basis als de beits (alkyd of acryl).

In dit verhaal wordt het procedé nog wat gedetailleerder uitgelegd.

Salutations, Jos