Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Frankrijk en Google

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2012-11-04 07:56:39

Een week geleden waren we weer uitgenodigd voor de jaarlijkse vendange bij mijn goede vriend Augustijn. Daar moet je je vooral niet teveel bij voorstellen: in een ruime cirkel rond zijn huis proberen druivenranken zich staande te houden te midden van het opdringende, vaak stekelige struikgewas. Vlak voor het huis hebben de druiven weliswaar het rijk alleen, maar om ze te oogsten moet je op enge oude, wankele ladders balanceren en daar begin ik niet meer aan.

De oogst was zoals ieder jaar mager en dit jaar nog magerder door de langdurige droogte. Ik scoorde precies één emmer, die ik door de antieke pers draaide, waarna ik Augustijn maar ging helpen met de voorbereidingen voor de maaltijd. Want daar is het uiteindelijk allemaal om te doen: het gezellige samenzijn na afloop. Het is er vanwege de diverse nationaliteiten die Augustijn tot zijn vrienden rekent altijd een babylonische spraakverwarring, maar met wat getolk en handen-en-voeten-werk komt iedereen er wel uit.

Ik zat aan tafel naast een engelse jongeman die met zijn vader voor een paar weken het onderkomen had gehuurd, dat Augustijn zijn "gîte" noemt. Richard woont en werkt in China, maar omdat zijn moeder nogal ernstig ziek was geworden, was hij tijdelijk naar Engeland teruggekeerd. Nu moeder wat beterde, waren zijn vader en hij op zoek naar een huis in Zuid-Frankrijk.

Naar aanleiding van het artikel in de New York Times, dat Rob hier onder Made in France noemde, vertelde Richard dat hij in het begin in China regelmatig op internet op zwarte pagina's stuitte. Toen hij op een gegeven moment daarover klaagde tegen een chinese vriend, gaf die hem een apparaatje (?), dat ze daar allemaal gebruiken en waarmee je alle blokkades kan omzeilen.

En dat brengt me op de vraag waarom de franse en duitse regering Google op zwart willen zetten, als deze niet wil betalen. Dan schaffen we toch gewoon zo'n apparaatje aan? Of zie ik dat te simpel?

PS Richard stuurde me later een artikel toe, waarin de chinese leider Wen Jiabao toch antwoordt op het artikel in de NYT. Voor geïnteresseerden is het hier te vinden. Mijn australische gasten vertelden me trouwens dat de chinese regering tot verontwaardiging van veel australiërs maar met toestemming van de australische regering daar duizenden hectaren landbouwgrond opkoopt ten behoeve van mijnbouw om in hun groeiende energiebehoefte te kunnen voorzien. Dat is nog eens iets anders dan een paar franse wijndomaines.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#1 Geplaatst: 2012-11-04 09:35:59

Er bestaan op internet geen blokkades die niet te omzeilen zijn. Van primitief tot erg geavanceerd en van gratis tot duur. Je kunt ook zonder extra kastjes of software en geheel gratis via een pptp vpn verbinding gebruik maken van bijvoorbeeld een Amerikaans, Canadees of Brits IP nummer om zo TV programma's uit die landen te bekijken of te downloaden.

Geheel legaal en onzichtbaar voor Hadopi, tenzij die de moeite neemt om ín de beveiligde verbinding te gaan snuffelen, kun je zo via een Amerikaans IP nummer het internet bezien zoals een Amerikaan die te zien krijgt. Zonder Chinese-of Franse blokkade's, maar mét de bijgehorende Amerikaanse reklame van google.

Kijk bijvoorbeeld maar eens op http://www.freehostedvpn.com/

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2012-11-04 09:37:16

Stapels boeken en tijdschriften hier waar het begrip "network neutrality" aan de orde komt. Geen citaten daaruit, maar een verwijzing naar een recent artikel in de Frankfurter Allgemeine: "Sollen Staaten künftig das Internet regeln?" Persoonlijk zie ik dan in de bijsluiter staan: lastig die open informatie, ook voor overheden die menen op basis van een verkiezingsuitslag een blanco mandaat van de kiezers gekregen te hebben voor de komende vier of vijf jaar, lastig voor het bedrijfsleven dat nu niet iedere klacht als een individueel probleem kan isoleren. Mevrouw, u bent de enige met dit probleem, u zult ons wonderschone product wel verkeerd gebruikt hebben, foei, u mag van geluk spreken dat we u daarvoor niet aanklagen, dit is je puurste infamation! Kortom, censuur ligt op de loer, verpakt in een belangenloze strijd, we doen dit in het belang van de burger, de consument, het bedrijfsleven en de culturele sector. Een heroïsche strijd tegen cybercrime, schending van copyright, illegaliteit en terrorisme. Op deze taart nog een toefje slagroom uit de spuit met daarop geschreven: nationale soevereiniteit.

Alweer een Duitse bron, voor wie de Engelse taal eenvoudiger te decoderen is dit verhaal over de ITU, de VN en de wat onrustig geworden overheden. China, Rusland en een aantal andere landen hebben er inmiddels op aangedrongen dat de VN de controle over het internet overneemt. Het wachten is op applaus van de huidige Franse regering.  Om de link met de Franse taal er nog in te vlechten - voordat ik hierover tot de orde wordt geroepen - nog dit artikel uit le Figaro, van februari dit jaar. Drie links alweer: three strikes is out?

Rob van der Meulen

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-11-04 10:58:32

Bonjour,

In het boek "Insomnia" van Stephen King las ik de prachtige uitspraak "Done, bun, cannot be undone". Misschien het beste te vergelijken met "Als de geest uit de fles is, zie hem er dan maar weer eens in te krijgen". Een gebakken broodje kun je niet ontbakken (daarom bestaat dat woord ook niet ;-).

Nu, het Internet zoals wij dat kennen is die "bun" of die "geest". Een creatie die het wereldbeeld op dramatische wijze heeft veranderd. Die heel veel dingen aan het daglicht brengt en duidelijk maakt die sommigen liever plezierig verborgen hadden gehouden. En helaas voor bemoeizuchtige overheden of andere partijen die wel blij zouden zijn met een beetje censuur is de creatie Internet nét zo onomkeerbaar als dat broodje. Alle snorkende toespraken, voornemens en dreigementen van overheden, regeringen, politici en belanghebbenden ten spijt.

Degenen die mij een beetje kennen weten dat ik in enige mate een cultuurpessimist ben. Zo zie ik de huidige EU machinaties en financiële koorddanserij nog slecht aflopen. Desondanks ben ik in het geheel niet bevreesd voor een gecensureerd Internet. Als informaticus heb ik van dichtbij het Internet zien ontstaan en groot worden. En ik weet zeker dat geen enkele instantie nog in staat is om de (nu al) meer dan 2,2 miljard Internetgebruikers onder de knoet te krijgen. Elke potentiële Internet-onder-de-duim-houder komt tegenover deze gebruikersgemeenschap te staan, die in statistische termen een tegenstander vormt met onbeperkte financiële, intellectuele en creatieve hulpbronnen. Dus voor elke maatregel verzint ergens wel iets of iemand een bypass. Dat ga je niet winnen als overheid, land, belangengroepering of VN. No way.

Dus iedere keer als ik weer zo'n "talking head" hoor oreren over Internet in combinatie met kreten als beperken, reguleren, controleren, censureren, filteren, verbieden, blokkeren, "beveiligen" etcetera is mijn reactie een schamper lachje en de gedachte "dream on, sucker".

Salutations, Jos

avatar#5104
marie-henriette
Berichten: 11
Reacties: 28

#4 Geplaatst: 2012-11-04 17:22:19

Met veel interesse heb ik de bijdragen van hierboven gelezen. Toen kwam er bij mij een vraag op: regelmatig komt het voor dat we via Uitzending gemist een programma willen zien. Dan verschijnt er na de (niet gewenste)Sterboodschap op het beeldscherm: Het is niet toegestaan deze uitzending te bekijken vanaf uw huidige geografische locatie.

Jako geeft een voorbeeld van een internetsite om zonder blokkade iets te kunnen bekijken. Zou dit een optie voor bovenstaand probleem zijn?

een groet van

Henny

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#5 Geplaatst: 2012-11-04 17:45:54

Zeker, maar een VPN met een Nederlands IP adres is momenteel , voorzover ik weet, alleen tegen betaling verkrijgbaar.

Voor 'uitzendinggemist' is echter een veel eenvoudiger oplossing: 'uitzendinggemist downloader' daarmee kun je de uitzending eerst downloaden naar je eigen computer en vervolgens net zo vaak op je computer afspelen als je wilt-of op je TV afspelen via usb stick -of idem via je satellietontvanger. Omdat de download via een NL server loopt werkt ook hier (tot nu toe) de beveiliging niet.

De downloader met uitleg, kun je HIER vinden.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2012-11-04 18:46:36

Bonsoir Henny,

De suggestie van Jako hierboven is prima. Echter als je er een beetje geld voor over hebt kun je jezelf ook verwennen met een VPN van bijvoorbeeld deze provider. Heb ik erg goede ervaringen mee. En je bent dan gelijk gevrijwaard van de Franse Internet Gestapo, ook wel Hadopi genoemd.

Salutations, Jos

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#7 Geplaatst: 2012-11-11 08:12:43

Hoi Jako,  Ik heb werkelijk alles geprobeerd via de (gemistdownloader) maar krijg het helaas niet voor elkaar.  Bijvoorbeeld. hij download wel iets en dat is een mp4 bestandje, waarop staat: de video kan niet worden bekeken in buitenland etc etc .....

Wie kan me verder helpen?

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#8 Geplaatst: 2012-11-11 09:48:05

Merkwaardig. Ik heb het zojuist nog even getest met 'politie Antwerpen'. Die kun je niet afspelen via de website van 'uitzendinggemist'. maar met de downloader is het geen probleem. Omdat de downloader de hoogst haalbare snelheid probeert (8Mbit bij mij) heb ik de aflevering met enkele minuten binnen:

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#9 Geplaatst: 2012-11-11 11:06:50

Heb het geprobeerd nu doet ie het wel.... Hartelijk dank.

avatar#3487
Michael
Berichten: 23
Reacties: 56

#10 Geplaatst: 2012-11-14 21:14:04

Hoi Jako,

Ik had een ander vraagje mbt de gemistdownloader... Op welke wijze kan ik eventueel programmas van sbs6.net5 downloaden? Sinds paar weken kan ik die via die site   http://www.net5.nl/gemist      niet meer bekijken...

En via je aangeprezen site gaat het niet lukken (helaas).

alvast bedankt voor de reactie.

Michael

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#11 Geplaatst: 2012-11-14 21:43:13

Hoi Michael,

Voor mij werken SBS 6 gemist, NET 5 gemist en Veronica gemist ook niet meer.

Een mailtje aan SBS (het moederbedrijf van deze 3 zenders) hierover blijft voorlopig onbeantwoord ...

Thomas

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#12 Geplaatst: 2012-11-14 21:55:42

Zo te zien is daar meer aan de hand. Zie :

http://www.allestoringen.nl/storing/uitzending-gemist

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#13 Geplaatst: 2012-11-27 09:25:05

Intussen bij de buren, waar deze week in Berlijn de Bundestag het Leistungsschutzrecht op de agenda heeft staan. Moet Google de schrijvende pers gaan betalen voor iedere snipper tekst die in de zoekmachine wordt opgenomen? Volgens Google zou met deze wetgeving een basisfunctie van het internet, zoeken en vinden, verstoord worden. En is daarom een lobby begonnen in de hoop dat de Duitse parlementariërs het wetsvoorstel uiteindelijk zullen afstemmen.

Een try-out voor het toneelstuk dat het komende jaar ongetwijfeld ook in Parijs in première zal gaan. Want ook met de miljoenen aan subsidies uit de Franse staatskas lukt het de pers niet het lek boven water te krijgen, dus moet er iemand die rijk is als vrijwilliger worden aangewezen om te mogen bijdragen aan het voorkomen van verdere verliezen, of als contribuant aan de bodemloze Franse schatkist. Als een soort toegangskaartje voor het voorrecht in Frankrijk als private onderneming activiteiten te mogen verrichten en diensten aan te bieden. Niet goedschiks, dan kwaadschiks. Eerst een minister hele nare dingen laten zeggen, en dan een bemiddelingsvoorstel op het hoogste niveau ten kantore van het Élysée. Lijkt me wel een aardige rolverdeling, ook uit electoraal perspectief bezien.

Rob

Binnengekomen mededeling: gisteravond laat, de 29e november,  heeft de Bundestag zich in eerste termijn over het "Lex Google" voorstel gebogen. Het is onzeker of de behandeling nog tijdens de huidige regeerperiode kan worden afgerond, dus het is afwachten voor wanneer een "zweiter und dritter Lesung"  op de agenda komen te staan.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#14 Geplaatst: 2012-12-02 22:55:48

De kloof tussen Parijs en Londen is er de laatste tijd niet kleiner op geworden, maar het lijkt erop dat er toch een onderwerp is waarover ze het eens zouden kunnen gaan worden: een herziening van het belastingstelsel en internationale afstemming om wat meer in de pas te gaan lopen met het internet tijdperk. Google, Amazon en Starbucks mogen zich in een warme belangstelling verheugen van the Treasury in Londen. "Our corporation tax system is fundamentally ill-equipped to cope with our electronic era" verzucht iemand die eerder al een adviesrapport aan de regering uitbracht. Wanneer je iets fysiek verkoopt op Brits grondgebied dan is het duidelijk, maar een transactie per muisklik ergens in de digitale wereldruimte is aanzienlijk lastiger. Meer over deze poging die de Britse regering gaat ondernemen om tot internationale afstemming of wie weet afspraken te komen in the Telegraph. Maar de belastingheffing op activeiten van web-based companies zal niet makkelijk realiseerbaar zijn. Wie weet toch nog een kans op vruchtbaar driehoeksoverleg tussen Parijs, Berlijn en Londen.

Rob

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#15 Geplaatst: 2012-12-03 06:46:48

Als ik het goed begrijp lopen er dus twee kwesties naast elkaar:

1. Rechten die zoekmachines zouden moeten betalen om nationale media te beschermen.

2. Belasting die alle internationale giganten die via internet miljarden verdienen, méér zouden moeten betalen.

Als ik de Google zegsman in The Telegraph mag geloven, wil Google best belasting betalen en als dat meer moet zijn moet de politiek de wetten maar aanpassen. Klinkt me heel logisch in de oren. Als je de miljardencijfers ziet van bv Amazon, en het schijntje dat ze daarover aan belasting betalen, vraag je je toch af of de franse regering er niet beter aan zou doen om deze concurrentievervalsing als eerste aan te pakken, in plaats van de zogenaamde concurrentievervalsing door een handjevol kleine auto-entrepreneurs.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#16 Geplaatst: 2012-12-03 09:33:06

@ Bosbess

Wat die belastingkwestie betreft is het niet toevallig dat aan het eind van het artikel de OESO genoemd wordt. Het onderwerp is immers zo oud als het bestaan van multinationale ondernemingen. In de "OECD Guidelines for Multinational Enterprises" wordt dat kort behandeld in hoofdstuk XI (pagina 60). Daar moet dus een actualiseringsslag gemaakt worden naar het internet tijdperk. Werk aan de winkel voor de OESO. Gelukkig op internet beschikbaar, mijn eigen exemplaar heb ik gisteren samen met nog een paar meter boeken en documenten toevertrouwd aan de papierbak. Ga ik vast nog spijt van krijgen wanneer we naar een "pay-net" toe zouden gaan, maar ruimt wel lekker op. Ter geruststelling: mijn elektra documentatie is er nog.

Rob

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#17 Geplaatst: 2012-12-03 13:59:54

@Bosbess

Iedereen hoort een gezonde hekel aan het betalen van belasting te hebben, net zo als iedereen zijn land behoort te helpen verdedigen, of iemand in nood behoort te helpen..

Maar het mag niet zo zijn, verouderde systemen uitr pure achterlijheid nieuwe systemen uit hun terriroir moeten mogen wegwerken.

Frankrijk is voor mijn een onmogelijke woonplaats zonder Amazon en zonder Google. Als ik moet kiezen tussen de Frans restaurants, Franse wijn enerzijds en Google en Amazon anderzijds, dan zou het zonder meer de eerste groep zijn, die ik zou uitzwaaien.

Iedereen wil graag snoepen van de vruchten, die anderen met veel inspanning laten groeien en bloeien. De mens is in zl zijn gedragsuitingen een parasiet. Ik denk dat Google en Amazon meer voor Frankrijk hebben gedaan dan andersom.

Van de Fransen komt niet veel. Kijk naar Wikipedia, de omdang van de door Fransen geschreven lemma's is aanzienelijk kleiner dan die dooor Nederlanders. 

Als ik op in Utube zoek naar technische geavanceerde oplossingen, dan kom ik wel eens Franse inzendingen tegen, dat herken je meteen door de belabberde kwaliteit van de inzending.

Het valt mij bovendien op, dat het altijd de 'laagste landen' zijn die aanvallen open op internet en internetsites. 

Google heeft aangegeven, dat ze best willen betalen, maar dan moet er worden gedefinieerd wat moet worden betaald, en dan gaan de Fransen zelf dat betalen. Amazon houdt net als ieder ander bedijf TAV in en rekent dat af met de Franse overheid. Wat wil je nog meer?

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#18 Geplaatst: 2012-12-03 14:33:05

Maar Midipyr, wil je het beter weten dan de OESO? Het rapport van de OESO (ik heb alleen een stukje inleiding gelezen, wel het hele rapport opgeslagen) meldt dat de verouderde belastingsystemen in de aangesloten landen dringend moeten worden aangepast aan de ontwikkelingen in sneltreinvaart van de laatste jaren.

En wil je zeggen dat iedere ondernemer die TVA betaalt, verder geen belasting hoeft te betalen? Daar zullen ze blij mee zijn, nooit meer winstbelasting! Alleen maar TVA, die je eerst bij je klanten hebt binnengehaald.

Ik heb alleen maar geconstateerd, wat jij kennelijk niet ziet, dat er wat Google betreft twee kwesties lopen. In de zaak van de rechten sta ik aan Google-zijde en wat betreft de winstbelasting betreft trouwens ook, want er moet meer winstbelasting worden betaald, maar dan moet wel de belastingwetgeving van diverse landen drastisch worden aangepast (en snel ook). Precies wat Google zelf zegt.

En maak je over mijn gezondheid geen zorgen: ik heb de pest aan belasting betalen, maar het is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. En ik weet dat ik weer een aantal mensen flink tegen de haren in strijk als ik vol overtuiging zeg en blijf zeggen: de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#19 Geplaatst: 2012-12-03 15:01:49

Het is altijd zo, en zal altijd zo blijven, dat een gezond soldaat zijn gewonde maat op de schouders neemt.
De sterke broer neemt het op voor zijn zieke zusje, de harde sportman voor zijn maatje die het amper bij kan houden.
Alleen……. er lopen mij iets teveel zieke “zusjes” rond waar ik dan maar voor moet dokken.
In het geval van Frankrijk, de zusjes zijn een beetje verwend geraakt door de alles-regelende overheid.
In een test werd gevraagd hoe graag de fransen naar Engeland wilde om te werken, nou dat wilde ze heel graag, betere lonen.
Toen hun werd verteld dat ze in Engeland binnen dertig seconden op straat konden worden geschopt door hun baas wilde opeens niemand meer in Engeland werken.
Laat de zwakken het eerst maar eens een poosje alleen proberen, ik kom wel als het heel erg wordt, of zoals een cabaretier zei “zolang ze met de linker en rechterhand de zijkanten van de tv nog niet kunnen raken heb ik geen meelij.

Ik zal ook wel mensen tegen de haren in strijken maar ik heb alles wat ik heb zelf bij elkaar geknokt, en ik werd ook niet geholpen.

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#20 Geplaatst: 2012-12-03 18:04:51

Natuurlijk mevrouw Besse U strijkt mij wederom tegen mijn haren. Maar gelukkig word ik daar niet meer zo bedroefd van. Ik heb ooit gegoogled naar "Hoe kan ik enige welvaart vergaren voor mij en mijn gezin zonder altijd de schuld bij de sterkste schouders te leggen". Het antwoord was: Niet zeuren, zoek het altijd bij jezelf, leer, studeer en werk hard. Voor Midipyr hoop ik stilletjes dat Google een keer op zwart gaat dat wordt lachen dan. Google is echt geen Bijbel, Koran, Tora of wat dan ook hoor. Maar ja daar heeft Midipyr ook al een hekel aan zoals aan de meeste dingen lijkt het wel. Afijn vanaf vandaag ook aan mij vrees ik.

Ton

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#21 Geplaatst: 2012-12-03 18:24:28

Bonjour,

Als iedereen dezelfde X procent van zijn inkomen aan belasting betaalt, dragen de sterkste schouders reeds de zwaarste lasten. Iemand die tweemaal zoveel verdient betaalt tweemaal zoveel belasting. En houdt tweemaal zoveel voor zichzelf over. Dus de schatkist vaart net zo wél bij prestaties als de presteerder. Lijkt me een prima systeem.

Doch wellicht heb ik weer de verkeerde econoom gelezen?

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#22 Geplaatst: 2012-12-03 18:39:55

De sterkste schouders de zwaarste lasten betekent toch dat degene die het goed doet gestraft wordt. Presteren loont niet meer. Je ontvangt toch je deel van de gemeenschap, dus van degenen die zich meer inspannen.

Iedereen hetzelfde bedrag is eerlijk.

Iedereen hetzelfde percentage is sociaal.

Alles andere is gewoon graaien.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#23 Geplaatst: 2012-12-03 18:56:12

Om dan maar in hetzelfde sfeertje te blijven:

- geld maakt niet gelukkig maar

- arm zijn maakt ongelukkig

- veel geld maakt niet gelukkiger

Google verdient heel veel. Vooral van het verkopen van advertenties maar ten koste van onze privacy. Bovendien belazeren ze de kluit door betalende klanten hoog te zetten in hun zoekresultaten. Bovendien doen ze enge dingen met onze privacy.

Analogie Apple en Microsoft.

Amazon verdient ook veel. In Frankrijk verschillende bedrijven waaronder ik er één van ken. 75% uitzendkrachten en als ze problemen krijgen door de werkdruk/werkomstandigheden: gewoon een andere. Surveillance camera's tot in de eerste-hulppost van het bedrijf.

Een beetje "moralité" in bedrijfsvoering kan bij al deze jongens geen kwaad. 

Steven

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#24 Geplaatst: 2012-12-04 07:36:29

Twee toverwoorden: Schouders en Lasten en als door een wesp gestoken komt iedereen weer in het geweer. Mag ik er even op wijzen dat we het hier niet over menselijke schouders hebben, maar over die van multinationals en van Google in het bijzonder? En dat we in een crisis zitten? Dat én de OESO én Google vinden dat ze wel wat meer zouden mogen bijdragen van hun gigantische winsten? Dat én de OESO én Google vinden dat de wetgeving op dat gebied niet met haar tijd is meegegaan en dat daar iets aan moet gebeuren? WAT IS DAAR MIS MEE?

Gisteravond trouwens een reportage gezien in Tegenlicht over de strijd van een zweedse filmmaker tegen de multinational Dole over de film "Bananas", die de ernstige misstanden bij Dole aan de kaak stelt. Een bij voorbaat kansloos gevecht van een eenling tegen een wereldwijd machtige onderneming. Maar na jaren won David, gesteund door de voltallige zweedse politiek én bevolking én bedrijfsleven (van links tot rechts) het toch van Goliath, die werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 200.000 dollar voor alle manipulaties en verdachtmakingen, waarmee de filmmaker het leven zuur, en als filmer onmogelijk was gemaakt.

Behalve het onder druk zetten van allerlei media bestond een van die manipulaties uit het kopen van de naam van de filmmaker van Google. Dat had tot gevolg dat iedere keer als iemand de naam van de filmmaker en zijn film googelde, er meteen tegenpropaganda van Dole verscheen.

Multinationals zijn geen lieverdjes, maar ze bestaan en ze halen kapitalen binnen. Dat mag. Maar net als iedereen mogen ze daarover ook best hun deel aan belasting betalen. Dat geldt eens te meer in crisistijd.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#25 Geplaatst: 2012-12-04 07:43:53

Bosbess:

[quote] Multinationals zijn geen lieverdjes, maar ze bestaan en ze halen kapitalen binnen. Dat mag. Maar net als iedereen mogen ze daarover ook best hun deel aan belasting betalen. [/quote]

Net dat zei ik:

iedereen hetzelfde percentage, dus ook multinationals.

Christian von Klösterlein

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#26 Geplaatst: 2012-12-04 08:40:14

Bosbess, ik ben het volledig met je eens, maar multinationals komen niet uit de lucht vallen, die ontstaan door de honger van de maatschappij.
Menig intelligent fransmens (in mijn buurt dan) is er van overtuigd dat de grootste fout die men (de politiek) heeft gemaakt; is de toestemming dat multinationals zo groot konden worden, en dat zijn er nogal wat.
Fransen echter, willen niet bij kleine bedrijfjes werken, als ze al niet als functinaire aan de slag kunnen willen ze het liefst bij een super mega groot bedrijf werken, des te minder kans op ontslag (kleine bedrijfjes gaan tenslotte allemaal failliet is men van overtuigd) en des te makkelijker is het jezelf te schuilen (werkschuw), ze werken er zelfs zo graag dat ze er een lager loon voor over hebben.
Deze groep bedoel ik o.a met zwakke zusjes, ze hebben altijd wat te zeiken, maar ze willen er zelf geen stap harder om lopen, de rijken moeten maar meer afdragen.
Ik weet niet hoe lang U in Frankrijk woont Bosbess, ik dacht dat U hier naar toe was gekomen een paar jaar geleden ivm kinderen en kleinkinderen, maar laten we dan over tien jaar nog eens terugkijken, zien wat je dan is op gevallen in dit land.
Toen ik hier kwam (1994) was alles mooi en vooral errug nostalgisch, dat sleet langzaam weg, en maakte plaats voor ongeloof.
Het is een cultuur mevrouw, die zo ziek is als een dode wezen kan.
Je kunt 6 weken kletsen over een onderwerp als google, zolang die cultuur niet veranderd, zullen de zwakken altijd op de sterke schouders hangen, en klagen over google of wie dan ook, maar zonder google zijn ze kansloos.
Ja ik ben voor betalen, maar dan iedereen, ook de zwakken.
Een van de ergste misdaden in dit land is namelijk dat arme mensen nul aan belasting betalen.
Belasting betalen is betrokken zijn bij de maatschappij, dat leert ze omgaan met hetgeen ze uitgeven, respect te hebben voor de ander, respect voor een systeem.
Overigens, als google moet betalen, moet renault dat dan ook?

Hou maar weer rekening met de zoveelste staking, zucht.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#27 Geplaatst: 2012-12-04 11:16:16

Van het belasting betalen als opvoedkundig instrument in het kader van de citoyenneté toch nog even terug naar de ontvangende partij die van 's morgens vroeg tot 's avonds laat gekweld wordt door een lege maag, belastinghonger. Het is niet helemaal toevallig dat de Britse minister van Financiën George Osborn nu zo'n warme belangsteling aan de dag legt voor de rijken en de multinationals. Er moet veel langer dan verwacht een zeer stevig begrotingstekort worden weggewerkt. Nadat in 1986 de City van Thatcher de vrije hand kreeg, vrijheid en tot voor kort ook blijheid, pogen overheden nu weer wat tegengas te geven.

Met die multinationals was het voor het internettijdperk al zo, dat je de kosten opvoert in het land met de hoogste belastingdruk, en de de winsten daar te voorschijn laat komen waar de fiscus je vriendelijker gezind is. Binnen de EU zijn dat landen als Ierland, Luxemburg en Nederland. Al decennia lang krijgen belastinginspecteurs in opleiding in hun polderlespakket ondermeer het voorbeeld van de "Rolling Stones constructie" aangereikt. Ron Wood onlangs op de Herengracht, en Mick Jagger die zo nu en dan in een Amsterdams café wordt gespot. Waar een klein land groot in kan zijn. De Nederlandse schatkist vaart daar wel bij. De vrije markt in actie, en zolang iedere EU lidstaat z'n eigen belastingstelsel heeft, zal dat het gedrag van burgers en bedrijven beïnvloeden. Wat gister nog efficient en vrij ondernemen heette, is nu voor Londen plotseling een moreel verwerpelijke belastingvlucht. Maar de rode loper gaat wel uit voor hen die Frankrijk vanwege het belastingklimaat willen ontvluchten, voordat de sans-culottes hen te grazen nemen. Cameron ipse dixit. Zo verwerpelijk is het dus toch ook weer niet, belasting concurrentie tussen landen.

Een detail uit deze fiscale kluif voor adviseurs en belastingambtenaren, wat doe je nu in het internet tijdperk met bijvoorbeeld iets simpels als de BTW tarieven? Kijk eens naar dit tabelletje over E-books, en de conclusie kan niet anders zijn dan dat er nog een hele lange weg te gaan is. Geen vierdaagse.

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#28 Geplaatst: 2012-12-04 16:22:18

Bonjour Bosbess,

Ik hecht er nu toch belang aan een paar dingen nog even aan te stippen.

In mijn korte bijdrage hierboven pleitte ik reeds voor gelijke belastingpercentages voor iedereen. Dus net als Christian al opmerkte, multinational of niet. Dus mijn antwoord op uw schreeuw WAT IS DAAR MIS MEE? luidt: DAAR IS NIETS MIS MEE!

Mocht dat nog niet duidelijk zijn, ik ben geen fan van multinationals. Ik voel me niet geroepen ze te verdedigen, goed te praten, specifieke faciliteiten te gunnen of hoe dan ook te bevoordelen. Tegen slechte werkomstandigheden dient te worden opgetreden, wie of wat er dan ook debet aan is. Kortom, ik ben geen aanhanger van ultrakapitalisme à la Ayn Rand en mijn naam is niet John Galt.

Voor wat betreft de VPRO documentaire, helaas zijn onderwereldpraktijken richting onwelgevallige individuen en meningen niet uitsluitend voorbehouden aan multinationals. Overheden van welke politieke signatuur dan ook kunnen er ook wat van. Denk eens aan namen als Willem Oltmans, Alfred Dreyfus, Fred Spijkers, Frank Serpico en Julian Assange. Dergelijke uitwassen lijken onlosmakelijk verbonden met het verkrijgen van macht door welk soort organisatie dan ook. Power corrupts; absolute power corrupts absolutely.

Overigens reageer ik altijd als door een wesp gestoken als dat versleten cliché "de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten" weer eens wordt gedebiteerd zonder "schouders" en "lasten" te kwalificeren of kwantificeren. Té vaak wordt het aangevoerd als politiek-correcte vlag ter dekking van een lading van grootschalige overheidsdiefstal, het roven van eerlijk verdiend inkomen om door politieke incompetentie en economisch wanbeleid ontstane tekorten aan te zuiveren. Zodra je uit de mond van een politicus de woorden "schouders" en "lasten" hoort weet je al hoe laat het is, het paard dat de kar trekt moet maar weer eens wat haver inleveren ten behoeve van de opzittenden.

Kortom, naar mijn mening dienen multinationals belasting te betalen, net zoals andere ondernemingen. Ook als het om Internethandel gaat. Dus dat overheden mogelijkheden in kaart brengen om dat te realiseren, prima.

Echter, het moet niet gaan lijken op een soort "open season" op ondernemingen in een wanhopige jacht op vulling voor de schatkist. In Frankrijk wordt nu reeds 56% van het BNP door l'état herverdeeld. Een nóg hoger percentage is écht nergens een oplossing voor, al zullen de heer Hollande en zijn trawanten daar ongetwijfeld anders over denken.

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#29 Geplaatst: 2012-12-05 19:59:39

In hoeverre verschillen mensen die vanwege lagere belastingen en/of betere voorzieningen in een ander land gaan wonen van grote bedrijven die hetzelfde doen m.b.t. belastingen?

Steven

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#30 Geplaatst: 2012-12-06 19:48:44

Nog even over Google: deze link legt uit dat het Moederland ook al betrokken is en het krijgt een lichte veeg uit de pan.

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#31 Geplaatst: 2012-12-06 22:28:27

Steven,

De Stones zijn al meer dan 30 jaar fiscaal te gast op de Herengracht, komen ze wel een beetje laat achter daar in Gallië, maar wat wil je met een tv journaal dat iedere keer er weer in slaagt het programma "Van gewest tot gewest" naar de kroon te steken. Doet u nog maar wat oude ambachten en fraaie kastelen.

Rob