Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Verwarming: Polyflam + pulseur

Auteur Bericht

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#0 Geplaatst: 2012-11-05 18:59:38

Momenteel orienteren wij ons op de verwarmingsmogelijkheden van ons ongeisoleerde huis en-pierre in de Lot.

Vaststaat dat de keuze gaat tussen hout of pellets.

Pelletoplossingen hebben het voordeel, dat deze bijna te gebruiken zijn als een CV (in tijd en capaciteit programmeerbaar) en de autonomie van gem > 24 uur.

Houtoplossingen geven een (naar onze smaak) mooier en gezelliger vuurbeeld, en zijn volledig electra onafhankelijk.

In onze zoektocht kwamen wij in aanraking met het Polyflam-systeem(van producent FlamEspace, ook wel double foyer genoemd. In de onderste (gesloten) brandplaats wordt gestookt op de manier van de ouderwetse cuisinieres, gekoppeld aan een warmterecuperatiesysteem. Op de bovenste brandplaats kan (al dan niet tegelijk) gestookt worden als een conventionele open haard.

Met luchtkanalen en ventilatoren (wel electriciteitsafhankelijk natuurlijk) kunnen ook andere vertrekken verwarmd worden.

Voor de te verwarmen ruimten Salon (55m2) en aangelegen keuken (35m2) is een apparaat voorzien met een capaciteit van 16Kw (autonomie van 10 a 11 uur). Een provisorisch door mij gemaakte transmissieberekening leert dat dit voldoende zou moeten zijn.

De haard zal geplaatst worden in de salon. Hoewel er een open verbinding is met de woonkeuken wordt voldoende stralings of luchtcirculatie betwijfeld, waarvoor een luchtkanaal van haard naar de woonkeuken is voorzien. Die wordt voorzien van een pulseur, een ventilator met een debiet van 100m3 per uur.

Hierbij mijn vragen:

1. Zijn er forumlezers die (direct of indirect) ervaring hebben met het Polyflam (of soortgelijk) systeem en willen die hun ervaringen delen?

2. Wat te zeggen van het debiet van 100m3 per uur om warmte te transporteren naar de woonkeuken van ruim 90 m3 daarbij in aanmerking nemend dat in die woonkeuken ook het trapgat naar de 1e etage is.

Voor zwembaden is er een norm, dat een pomp in een etmaal zoveel keer de inhoud van het bad moet verversen om het water van goede kwaliteit te houden. Een verwarming is natuurlijk geen zwembad. Zijn er lezers die iets meer kunnen zeggen over benodigde luchtverplaatsingscapaciteit bij (lucht) verwarming?

Alvast dank

bas

avatar#9468
Limburger
Berichten: 1
Reacties: 3

#1 Geplaatst: 2012-11-05 20:05:07

Hoi Bas,

Wij gebruiken een Klover Bi-Fire. Een Italiaanse kachel combi hout en granules. Met een boiler systeem in de kelder en radiatoren. Je kunt me mailen hierover.

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#2 Geplaatst: 2012-11-11 18:54:55

Bas,

jouw opmerking is zeer juist; een te hoog debiet ervaart men als tocht ook bij warme/hete lucht! aan de andere kant zal een te hoog temperatuurverschil  zgn delta T luchtlagen van verschillende temperaturen ontstaan omdat bij een delta T van 40 lucht zich niet meer mengt.

een groter probleem is de regelbaarheid; maw wat doe je als de ruimtes hun temperatuur hebben bereikt met de restwarmte; warmte omzetten naar water heeft in ieder geval het voordeel dat je het kan opslaan middels buffervat. een bufferluchtvat heb ik nog niet gezien.

Tip: eerst beginnen met isoleren zelfs in een oud huis kan nog veel gedaan worden bijvoorbeeld tegen het verschijnsel kouval langs de muren, etc.