Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Prelevement automatique misbruik, bank weigert bedragen te retourneren

Auteur Bericht

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#0 Geplaatst: 2012-11-07 01:52:42

Wij namen in januari internet via satelliet bij Sat2Way, en betaalden 200 euro voor de schotel/modem set, en 100 euro afsluiten van een abonnement. Hiervoor betaald met credit card, abonnement zou 58 euro per maand zijn, hiervoor een prelevement automatique ingevuld, met RIB er bij.

Doordat we druk waren met andere zaken lieten we pas in september de schotel door een specialist installeren. Echter Sat2Way weigerde ons abonnement te activeren, omdat we te lang hadden gewacht. Als we gebruik wilden maken van de schotel moesten we een nieuw abonnement afsluiten, en opnieuw 100 euro betalen. Dit hebben we niet gedaan, op aanraden van de schotelspecialist zijn we naar een andere provider overgestapt.

Echter 3 dagen nadat Sat2Way ons vertelde ons abonnement niet te zullen activeren, hebben zij in 1 keer 7 keer 58 euro van onze bankrekening afgeschreven. Ik heb hierover direct een fax gestuurd naar onze bank Credit Agricole, welke ons 10 minuten later terugbelde met de mededeling dat ze verdere afschrijvingen hebben geblokkeerd, maar dat ze de 7 keer 58 euro niet aan ons terug kunnen betalen, omdat dit een kwestie tussen ons en Sat2Way is.

Wij hebben nog een Franse vriend met de bank laten bellen, maar ook dit leverde niets op. Vanavond heb ik in dit forum gezocht en vond deze discussie:

topic_redirect.php?topic=2313/prelevement+automatique/

Het komt er op neer dat terugboeken van automatische incasso's niet kan in Frankrijk. Echter in de site info van Wim staat ergens dat terugboeken wel kan, maar 11 euro per transactie kost. Verder vond ik na wat Googelen deze pagina van BNP Paribas:

https://www.secure.bnpparibas.net/banque/portail/particulier/Fiche?type=folder&identifiant=opposition_pr_l_vement_20020926114202

Daar staat dat "faire un opposition" wel degelijk mogelijk is. Ik heb ook nog gezocht op specifieke info van Credit Agricole, maar kwam alleen dit tegen:

http://www.credit-agricole.fr/infos-pratiques/moyens-de-paiements/prelevement-virement-tip-mode-d-emploi.html

(niets over "opposition")

en

http://www.credit-agricole.fr/particulier/quotidien/moyens-de-paiement/autres-moyens-de-paiements/chequier-prelevements-virements.html

"Vos droits ne changent pas. Vous bénéficiez du même régime juridique protecteur qu’avec le prélèvement national actuel : vous pouvez faire opposition ou refuser un prélèvement européen dans les mêmes conditions qu’actuellement. De plus, les oppositions que vous avez déjà formulées demeurent valables pour les prélèvements mutés en prélèvement SEPA."

Mijn vraag aan jullie is... is Credit Agricole nu wel of niet verplicht om deze bedragen naar onze rekening terug te boeken? In onze ogen zijn de afschrijvingen om 2 redenen niet geldig:

1) De betreffende dienst hebben wij nooit ontvangen, het bedrijf weigert deze dienst aan ons te verlenen.

2) Wij hebben toestemming gegeven voor een maandelijkse afschrijving, niet voor 7 afschrijvingen in 1 keer.

Onze Franse vriend gaat ook nog proberen om met Sat2Way te communiceren maar dit is niet makkelijk want via hun telefoonnummer verkoopt men uitsluitend nieuwe abonnementen en verleent men geen support, ze hebben wel een contact formulier maar daar staat bij vermeld dat supportaanvragen niet worden beantwoord, voor support moet men gebruik maken van het contactformulier in de "espace client" maar daar komen wij niet meer in.

Groetjes uit kleddernat Bourgogne,

Linda

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#1 Geplaatst: 2012-11-07 02:10:46

en PS ik zag in dit forum veel negatieve opmerkingen over Credit Agricole, daarover nog even dit, onze ervaring.... wij hebben 10 jaar een huis in Frankrijk en altijd gebankierd bij Credit Agricole, en altijd als poep door hen behandeld, soms gewoonweg onbeschoft. Vaak werden dingen in eerste instantie geweigerd (daarvoor gaat u maar naar het filliaal in de stad, wij hebben hier geen tijd voor) maar als we dan belden met het hoofdkantoor in Dijon, dan kon het opeens wel. Na dit nieuwste incident gaan we daar in ieder geval weg, wat er ook gebeurt. En wat kosten betreft, in 2010 betaalden we in totaal 480 euro. ALLES wat je doet bij Credit Agricole kost geld, en nooit hebben we iets bijzonders bij hen. In 2008 hadden we een onterechte credit card betaling die pas na veel aandringen weer werd teruggeboekt en nu in 2012 hebben we dit, en Credit Agricole toont ons de middelvinger.

Groet,

Linda

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#2 Geplaatst: 2012-11-07 22:21:13

Ja, en dat blokkeren wordt ook nog berekend !

Volgens mij zou er een (aangetekende) brief naar de postbus van Sat2Way moeten waarbij het bedrag teruggeeist moet worden vanwege niet geleverde diensten.

Het was verstandiger eerst het forum op Ariase.com door te bladeren alvorens een abonnement af te sluiten bij een bedrijf die geen normaal adres en telefoonnummer heeft.

Storneren in Frankrijk is een vrij onmogelijke zaak, wellicht is de ING-direct daar wat soepeler in aangezien dit in Nederland bij hen geen problemen oplevert.

In het uiterste geval hoop ik dat U een rechtsbijstandverzekering heeft.

Tenslotte moet ik toch nog even aantekenen dat de bank plaatselijk grote verschillen heeft zoals ook bij de Rabobank in Nederland, ons filiaal van de betreffende bank is beduidend soepeler en klantvriendelijker.

Succes, Robert.

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#3 Geplaatst: 2012-11-07 22:59:37

Hoi Robert,

Bedankt voor je reactie!

Ten eerste, we hebben nog wat verder zitten googelen en de bank is wel degelijk WETTELIJK verplicht om excessief gedebiteerde bedragen te retourneren:

http://www.jcomjeune.com/prelevements-et-virements-bancaires/se-faire-rembourser-un-prelevement-injustifie

Dit wetsartikel (art. L133-25 du Code monétaire et financier) is juist bedoeld om mensen tegen dit soort onaangename verassingen te beschermen. Bij iedere afschrijving heeft Sat2Way "abo sep 2012" vermeld, dus alle 7 betalingen zijn voor die ene zelfde maand, dus 6 van die betalingen zal de bank moeten retourneren. Een week later was er weer een afschrijving voor "abo sep 2012" dus die al ook terug moeten komen.

Morgen gaat er weer een fax naar de bank, een zogenaamde "reclamation". Daar is vanaf de datum van afschrijving 8 weken de tijd voor.

Verder, een aangetekende brief naar Sat2Way, wat heeft dat voor zin? Dat bedrijf vindt dat ze recht op die bedragen heeft anders had ze het niet van onze rekening afgeschreven, zou een aangetekende brief daar iets aan veranderen? Het is de bank die hier gewoon haar WETTELIJKE verplichtingen moet nakomen. Wij hopen alleen nog stilletjes dat ze misschien gewoon een fout hebben gemaakt en willen daarom liever telefonisch contact.

En ik heb nog op Arisase.com gekeken, is interessant, en gebookmarked. Maar het is wel een infomercial site waarbij bedrijven betalen om vermeld te worden in de vergelijkingspagina's. Daarbij is niets verkeerds te lezen over Sat2Way, integendeel, ze hebben de "grootste" pakketten (veel data en hoge snelheid). Maar SatDSL staat er niet bij, en daar zitten we nu bij, en dat werkt naar alle tevredenheid, alleen is de hoeveelheid data beperkt. In de forums is wel eerlijke informatie te lezen en daar zal ik onze bevindingen over Sat2Way dan ook zeker posten.

Bestaat er ook een dergelijke Franse site over banken? ;-)

Groetjes,

Linda

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#4 Geplaatst: 2012-11-08 09:21:12

Linda,

Er is al veel geschreven over de banken in Frankrijk, maar nooit een positief bericht. Ik ken vele mensen met problemen zoals jij die beschrijft. Ze zijn nooit opgelost. Een buurman - Klaas -  in het volgende dorp heeft jarenlang tevergeefs een maandelijkse afschrijving van Orange geprobeert te stoppen.  Klaas was een hele harde, die jarenlang hoofd van de crediteuren en debiteuren administratie was bij een groot internationaal verzekeringsbedrijf. Maar pure wanhoop en ellende.

Ik denk dat je nooit - jamais - een prelevement overeenkomst moet aangaan, want je ben gewoon altijd de pineut.

Als men dus een prelevement eist, dan moet je sterk genoeg zijn en NEE blijven zeggen.

Samen met die buurman uit het volgende dorp zijn we overgegaan naar een bank in Luxemburg, die zijn weliswaar heef formeel, maar levert nooit een probleem op. Of gewoon je NL bankrekening aanhouden. Nij een Franse bank wordt je altiojd gepakt. Bij mij heeft de CA mij benadeeld, door CA stukken aan mij te verkopen op het duurste moment van de week en later  terug te kopen op het goedkoopste moment van de week. Oplichters zijn het, maar desondanks zijn ze bijna failliet.

Bij de ING zit restorno ingebakken in hun internetprogramma en doe je dus zelf met een enkele klik van jouw muis. Voor mij is LDF heel weinig D

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#5 Geplaatst: 2012-11-08 10:09:38

Welke bank in luxemburg is dat, en is die overal in frankrijk actief, of kom je daar ook weer voor verassingen te staan als je een betaling aan de bakker moet doen?

kortom, is dit een gewone huis-tuin-en-keuken-bank die ik zowel prive als bedrijfsmatig kan gebruiken?

Ik ben frans ingezeten, kom hooguit een keer per twee jaar in nl voor een weekend of een dag.

Cees.

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#6 Geplaatst: 2012-11-08 10:12:38

Welke bank in luxemburg is dat, en is die overal in frankrijk actief, of kom je daar ook weer voor verassingen te staan als je een betaling aan de bakker moet doen?

kortom, is dit een gewone huis-tuin-en-keuken-bank die ik zowel prive als bedrijfsmatig kan gebruiken?

Ik ben frans ingezeten, kom hooguit een keer per twee jaar in nl voor een weekend of een dag.

Cees.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#7 Geplaatst: 2012-11-08 16:25:32

Lachen Cees: Die bank is BGL (Banque General de Luxemnourg) die in rap tempo is overgenomen door Fortis en daarna door BPN.

Ik gebruikte de bank voor het overschrijven binnen Europa

Normaal betaal ik alles handje contant. Eventueel met een creditcard van de BGL.

Je kunt daar ook regelen, dat een bedrijf automatisch een prelevement kan verrichten, maar daar ben ik een tegenstander van. "Baas in eigen beurs"  is mijn devies. Ik ben er zeer kort gelleden nog geweest, maar naar de overname door BPN is de service daar overduidelijk verzuurd. Franse adem en goeie bankservice gaan blijkbaar zelfs in den vreemde niet door een deur.

Dus ook BGL is geen oplossing meer. Maar ach er zijn goeroes, die zeggen dat voor 31/12 de Euro weg is, dus ik zou mij voorlopig niet te sterk verbinden met welke bank dan ook. Want als het een beetje mis gaat geven ze niet thuis.

avatar#7640
etienne
Berichten: 20
Reacties: 48

#8 Geplaatst: 2012-11-08 18:00:01

Ervaring met CA

Wij zijn ongeveer 5 maanden geleden in Frankrijk komen wonen. Reeds 4 jaar rekening bij CA, adresverandering doorgegeven en releve bancaire al ontvangen op Frans adres. Nu plots begin oktober wordt 16 euro afgehouden door de bank met mededeling dat wij ons adres niet veranderd hadden. Ik neem contact en ze zouden me dat terugstorten. Tot heden nog steeds niet gebeurd, vandaag nog maar eens een mailtje gestuurd en gezegd dat ik langs ga komen als het niet teruggestort wordt. Onbegrijpelijk.

Vraagje:: Als wij naar andere bank zouden gaan, moeten wij dan onze maandelijkse afhoudingen zelf overbrengen of doet de bank dat

Groetjes

Etienne

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#9 Geplaatst: 2012-11-08 21:08:25

Wij hebben een bedrijf en werken regelmatig met een advocaat hier in Frankrijk en in onze brief aan de bank zullen wij aankondigen dat als ze hun poot wensen stijf te houden, wij deze zaak aan onze advocaat zullen overdragen. We maken er een principe kwestie van. Als het zover moet komen trekken we eerst onze rekening bij Credit Agricole in de min want we hebben daar een doorlopend krediet, op die manier zullen we in staat zijn om de kosten advocaat bij de hen dmv verrekening in rekening te brengen, we houden het saldo dan gewoon negatief en stappen ondertussen over naar een andere bank of gaan al onze bankzaken vanuit Nederland doen. Met IBAN/BIC gaat dit prima en voor lokale betalingen blijven we met contante bedragen werken zoals we dat nu ook al doen.

Credit Agricole is overigens flink gesteund door de Franse overheid net zoals banken in Nederland gesteund zijn, en Credit Agricole heeft enorme bedragen in Griekenland geinvesteerd en als Griekenland het niet redt en falliet gaat dan zal Credit Agricole wederom veel steun van de overheid nodig hebben wil het niet compleet omvallen. Het is om deze reden dat vooral de Fransen bleven aandringen op blijven steunen van Griekenland. Dus zelfs als je belasting betaalt in Frankrijk maar niet zelf klant bent van CA, betaal je nog steeds mee aan de instandhouding van dit rotte instituut. Waarom is die bank niet gezond, waarom maakt die bank verlies? Omdat ze mensen zoals wij die daar duizenden euro's aan spaargeld geparkeerd hebben (waar we 1% rente over ontvangen, pffffff) en 500 euro per jaar aan bankkosten betalen, tegen de haren in strijken. Op de lange termijn kan dat niet goed gaan. Dat spaargeld gaat daar uiteraard ook zo snel mogelijk weg.

Groetjes,

Linda

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#10 Geplaatst: 2012-11-08 21:17:40

PS, nogmaals, het gaat dus om dit WETSARTIKEL op grond waarvan wij desnoods een advocaat inschakelen:

http://www.jcomjeune.com/prelevements-et-virements-bancaires/se-faire-rembourser-un-prelevement-injustifie

(art. L133-25 du Code monétaire et financier)

Excessieve afschrijvingen door een bedrijf die je toestemming hebt gegeven, kun je tot 8 weken na afschrijving om terugbetaling vragen.

Afschrijvingen door een bedrijf waar je geen toestemming aan hebt gegeven, kun je tot een jaar na afschrijving om terugbetaling vragen.

De  bank is VERPLICHT om hieraan te voldoen, dit is WETTELIJK geregeld. En ik hoef jullie niet uit te leggen dat als er 1 volk is dat uiteindelijk alles letterlijk volgens de wet zal doen omdat ze doodsbang is anders met een of andere instantie in de problemen te zullen komen, het de Fransen zijn. Punt is gewoon dat de dame die wij troffen bij Credit Agricole niet erg intelligent is en ook maar gewoon uit de klei is getrokken en dit wetsartikel natuurlijk helemaal niet kent. Daar bovenop had ze ook nog eens een hele luie dag en had die ochtend al voorgenomen zo min mogelijk te zullen doen. En wij pikken dat dus gewoon niet.


Groetjes,

Linda

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#11 Geplaatst: 2012-11-08 22:24:32

Dag Linda, ik heb artikel L133-25 van de Code monetaire et financier er maar eens op nagelezen. Zoals in de link die je geeft ook al duidelijk wordt uitgelegd, kan je van een bank een terugboeking eisen van automatische afschrijvingen:

1. die geen vaste bedragen betreffen, bv rekeningen van telefoon- en nutsbedrijven, waarvan je tevoren de hoogte niet kunt weten, én

2. die veel hoger zijn dan je op grond van je normale gebruik zou mogen verwachten.

Aan deze beide voorwaarden moet zijn voldaan. Jouw geval voldoet om te beginnen al niet aan de eerste voorwaarde. Je hebt namelijk getekend voor een automatische afschrijving van een vast bedrag van 58 euro per maand. Voorwaarde twee is misschien wel van toepassing, maar zonder 1 heb je daar dus niets aan.

Op grond van artikel L315-1 van deze Code zou je om gratis mediation kunnen verzoeken, waarbij een mediator van de bank zal proberen het conflict tussen de bank en de klant tot een oplossing te brengen. Maar ik ben bang dat dat in dit geval ook niet helpt, omdat de bank hoogstwaarschijnlijk niet eens mág terugboeken, omdat aan de twee voorwaarden niet wordt voldaan.

Volgens mij kun je je beter concentreren op de hoofdzaak en op de veroorzaker van alle ellende: SAT2Way, die wel afschrijft maar niet levert. Daarbij gaat het er in de eerste plaats om wat er in hun algemene voorwaarden staat. Staat daar inderdaad in dat je binnen een bepaalde tijd de schotel geïnstalleerd en het abonnement geactiveerd moet hebben en dat je anders opnieuw een abonnement moet afsluiten? En heb je die termijn overschreden? Zo ja, dan komt nog de vraag aan de orde of SAT2Way zo'n voorwaarde wel aan z'n klanten mág opleggen. Zo niet, dan zitten ze fout.

Kortom, dit is geen eenvoudige kwestie en je moet niet "desnoods" je advocaat inschakelen maar dat moet je zeker doen! En niet tegen je bank maar tegen SAT2Way. Wat de kosten betreft: hebben jullie geen verzekering tegen juridische kosten (protection juridique)? Ik wens jullie veel sterkte en succes.

PS Wind je niet meer op over franse banken. 't Zijn allemaal laaienlichters.

avatar#8394
Le Renovateur
Berichten: 3
Reacties: 116

#12 Geplaatst: 2012-11-09 10:25:27

Bosbess heeft gelijk- richt je energie tegen SAT2Way. Ik heb een identieke ervaring jaren geleden met Wanadoo, die ADSL zou leveren op een plek waar dat achteraf technisch onmogelijk bleek- wel automatisch blijven afschrijven, maar niet leveren. Het heeft me bijna een jaar gekost met inschakeling van een zo groot mogelijk netwerk ( copie van mijn juridisch onderbouwde schrijven aan alle mogelijke instanties tot aan de Prefect en ondertekend met jur. titel) voordat het geld werd terug gestort, En vooral (verantwoord) dreigen dat je de zondaar publicitair aan de hoogste boom gaat hangen als ze niet snel antwoorden.

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#13 Geplaatst: 2012-11-14 11:24:35

Hallo,

Ten eerste, ik heb zojuist de fax naar de bank gestuurd.

Ik heb nav jullie berichten het wetsartikel nogmaals gelezen en moet jullie gelijk geven maar zelfs zonder het bestaan van het wetsartikel had ik toch die fax naar de bank gestuurd. Voor de afschrijvingen zoals Sat2Way die heeft verricht heb ik namelijk geen autorisitie gegeven. Ik heb autorisatie gegeven voor 58 euro per maand, en Sat2Way heeft in 1 maand 464 euro afschreven. Het lijkt mij toch sterk dat wanneer een bedrijf geen bedragen aanzienlijk hoger dan de klant kan verwachten mag afschrijven, het ook geen bedragen aanzienlijk hoger dan waar de klant toestemming voor heeft gegeven, af mag schrijven. Ik kan mij goed voorstellen dat er nog wel wat meer in de wet is vastgelegd wat betreft automatische afboekingen en dat dit dus gewoon niet kan.

Daar bovenop staat in de algemene voorwaarden van Sat2Way ook nog dat het contract pas ingaat na activatie door Sat2Way van het account van de klant, en dat Sat2Way al het mogelijke in het werk moet stellen om de klant van de aangeboden dienst te voorzien.

Om jullie vraag te beantwoorden: bij de schotelset zat een brief met activeringscode en de opmerking dat we 15 dagen de tijd hadden om het account te activeren. Dit was echter midden in de vorige winter, die schotel is groot en zwaar en dat was toen echt niet te doen. En in de voorwaarden van Sat2Way vinden wij niets terug over deze installeer periode van maximaal 15 dagen. Er staat dat wanneer het account is geactiveerd, het contract in gaat met een duur van 1 jaar en daarna stilzwijgend verlengd wordt maar dan wel op ieder moment kan worden opgezegd.

Wij wachten nu het antwoord van de bank even af, als daar een negatief antwoord van komt gaan we ons op Sat2Way richten.

Ik hou jullie op de hoogte.

Groetjes,

Linda

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#14 Geplaatst: 2012-11-14 11:37:38

PS willen jullie hier naar kijken:

http://www.jcomjeune.com/prelevements-et-virements-bancaires/tout-savoir-sur-prelevement-automatique

Volgens mij staat daar dat juridisch gezien een autorisation prelevement automatique zowel naar het bedrijf als naar de bank gestuurd moet worden? Ik herinner mij dat nog van een paar jaar geleden, toen drongen bedrijven er altijd op aan dat je het formulier ook naar je bank stuurt maar de laatste tijd wordt dat niet meer gedaan. In het geval van Sat2Way hebben wij dat dus ook niet gedaan, is het dan niet zo dat we in de eerste plaats, juridisch gezien dan, helemaal geen autorisation hebben verleend?

Groetjes,

Linda

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#15 Geplaatst: 2012-11-15 07:04:01

Goeiemorgen Linda, ik vind het echt geweldig dat je je er in vastbijt en dat je alle mogelijke moeite doet om alles op internet op te zoeken. Maar dan moet je ook wel goed lezen wat er staat.

Er staat het volgende:

"Pour mettre en place un prélèvement automatique, il suffit de remplir un seul formulaire, appelé “mandat de prélèvement”, que vous remet l'organisme émetteur de la facture et de lui retourner accompagné d'un relevé d'identité bancaire (RIB). Ce formulaire contient bien deux autorisations: l’une est donnée à votre créancier de présenter des prélèvements sur votre compte, l’autre est donnée à votre banque de débiter votre compte du montant des prélèvements présentés."

Met andere woorden: je vult één formulier in, dat je opstuurt aan degene aan wie je moet betalen. Dit ene formulier bevat twee machtigingen: één voor de crediteur om af te schrijven en één voor de bank om die afschrijving uit te voeren. De crediteur stuurt dan het formulier naar de bank. Dat hoef je dus niet zelf te doen.

Wat betreft de afschrijvingen ineens van vele maandtermijnen heb ik je al geantwoord, dat je daarin misschien wel een punt zou kunnen hebben, maar dat de wet nu eenmaal eist dat voor een terugboeking door de bank aan twee voorwaarden moet worden voldaan. Jij voldoet niet aan de eerste voorwaarde, dus komt het afboeken van een veel te hoog bedrag ineens niet eens aan de orde. Sterker nog, ik betwijfel ten zeerste of de bank in dit geval wel mág terugboeken, omdat je niet aan beide voorwaarden voldoet.

Duidelijker kan ik het echt niet uitleggen, maar uiteraard wens ik je veel succes toe in je gerechtvaardigde strijd tegen Sat2Way.

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#16 Geplaatst: 2012-11-28 21:46:34

Bosbess, dat de crediteur het formulier naar de bank stuurt maak ik uit die tekst niet op, "l’autre est donnée à votre banque", maar door wie, dat zie ik daar niet. En als je het me niet kunt uitleggen zonder persoonlijk te worden, laat verdere pogingen dan maar zitten, zo belangrijk is het niet meer en als ik de hele Franse wet wist en begreep dan had ik hier nooit hoeven komen posten, toch?

Verder, nogmaals, en dit had ik al geschreven, zelfs wanneer je een APA tekent dan zegt gezond verstand dat een bedrijf niet meerdere keren in 1 maand het geautoriseerde bedrag mag afschrijven en daar zal vast wel een wet tegen bestaan, dat ik het over het verkeerde artikel had, daar was ik het mee eens en dat had ik ook al geschreven dus daarom was het aangehaalde artikel niet relevant meer. Het enige wat wel uit het artikel viel op te maken is dat er blijkbaar wetten zijn die de burger beschermen tegen misbruik van APAs. Wij hadden ons sowieso voorgenomen de afschrijvingen niet te pikken omdat ze niet geautoriseerd waren en waren bereid om er desnoods een advocaat op te zetten, en dat hebben we in onze fax naar de bank ook duidelijk gemaakt.

Resultaat van dreigen met een advocaat naar Credit Agricole: eergisteren heeft men alle bedragen weer naar onze rekening teruggeboekt.

Dus dit probleem opgelost. Bijft wel een onherstelbaar verlies van vertrouwen in CA, ons geld is daar niet veilig want ieder ander bedrijf dat wij geautoriseerd hebben kan in theorie 100 keer in 1 maand hetzelfde bedrag afschrijven zonder dat CA bereidwillig zal zijn om deze afschrijvingen weer ongedaan te maken, dus moet ons geld daar zo snel mogelijk weg. Dus wij trekken onze rekeningen nu leeg en houden er voor de lopende bankzaken een zo laag mogelijk saldo en gaan ons spaargeld weer op rekeningen in Nederland houden. En ook geen nieuwe APAs meer; zoals sommigen hier aanraden betalen we EDF etc in de toekomst vanaf een Nederlandse rekening via IBAN/BIC. Want het Franse banksysteem is verrot, dat is ons wel duidelijk nu.

Overigens stuurde Sat2Way ons een e-mail omdat ze het abonnement voor de maand december niet van onze rekening konden afschrijven (de bank heeft dit geblokkeerd). Ondanks dat ze ons abonnement niet wil activeren vinden ze dat ze wel recht hebben op een maandelijkse betaling. We gaan een eventuele incasso procedure door hen met vertrouwen tegemoet, het zijn namelijk hun eigen leveringsvoorwaarden die stellen dat het abonnement pas ingaat nadat het account door hen is geactiveerd, en we zullen ook uitgebreid over de praktijken van Sat2Way gaan schrijven in de Franse fora. En misschien over CA ook wel.

Groetjes,

Linda

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#17 Geplaatst: 2012-11-29 06:46:16

Goeiemorgen Linda, ik ben heel blij voor je dat het je gelukt is om de bank zo ver te krijgen dat ze alle bedragen hebben teruggestort! Daar kunnen we allemaal van leren dat de aanhouder wint en dat dreigen met een advocaat kan werken. Petje af voor je vasthoudendheid.

Waar je het vandaan haalt dat ik "persoonlijk" werd, begrijp ik niet, ik heb m'n best gedaan met je mee te denken en je succes gewenst. Ieder schrijft nu eenmaal in zijn eigen stijl. Als ik lullig wil doen, dan gaat dat heel anders, hoor!

Al met al wens ik je het beste, nu in je strijd tegen Sat2Way. Maar ik neem aan dat dat je ook wel gaat lukken.

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#18 Geplaatst: 2012-11-29 10:14:15

LindaA is goed ingeburgerd lijkt me, want er wordt erg vaak lutte geleverd. Een lutte met de everancier, met de bank en steeds met dreiging met advocaten.

Ik ben inmiddels benieuwd wat voor soort bedrijf LindaA heeft. Ik vraag dit omdat ik verbaasd ben ove de epistels die hier zijn gepost, waaruit blijkt dat communicatie (in het frans) geen sterk punt lijkt en dat bij alle acties moet worden gedreigd. 

Als je op die manier een bedrijf denkt te kunnen runnen, dan wens ik je veel succes.

dit klinkt ongetwijfeld erg cynisch, maar ik heb erg afwijkende ervaringen. 

Ik ben wel blij met mijn banken n LdF, de CA gebruik ik voor het afstorten van cheques, die ik in grote aantallen van mijn gasten ontvang en voor een overschot aan biljetten. De rekening bij CA kost niets ( tot mijn verbazing), ik heb er geen cheques en geen bankpas. Wel een kaartje om contanten te kunnen afstorten. Ing direct doet de rest, ook al gratis en met een uitgebreide internetservice. En evt vriendelijke mensen aan de telefoon. Heb toevallig gisteren alle incassos overgezet van de ene naar de andere rekening; ing heeft daar alles voor beschikbaar. En inderdaad met een bericht aan de bank en een bericht voor de incassant.

Succes met je lutte, want ik ben het natuurlijk wel eens met het principe dat je niet betaalt voor iets dat je niet gekregen hebt -))

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#19 Geplaatst: 2012-11-29 13:11:45

Bosbess, "Maar dan moet je ook wel goed lezen wat er staat." zie ik als een commentaar op de persoon. Je neemt aan dat ik dingen niet goed lees maar ik weet nu nog steeds niet waar je vandaan haalt dat in dat artikel staat dat het bedrijf een kopie naar de bank stuurt. Ik zeg niet dat ik gelijk heb, en ik wil het best van je aannemen, als je het onderbouwt. Dat is dan tevens weer een stukje Franse les voor mij want mijn Frans is niet perfect. Bij onze faxen naar CA hebben we hulp gehad van een Franse vriend hier in het dorp, alleen zou ik dat niet kunnen. Het was ook daarom dat ik jullie vroeg om dat artikel ook te lezen, 2 weten (en zien) meer dan 1.

JP: zo te lezen ben jij meer ingeburgerd dan ons. Want de gemiddelde Fransoos is doodsbang voor alles wat autoriteit heeft en een pak draagt en banken en grote bedrijven en de eerste regel die men ons hier probeerde te leren was dat grote bedrijven altijd gelijk hebben en dat weerstand bieden dus geen zin heeft.

"betaal nu maar gewoon joh en ga door met je leven".

Het ging niet om niet willen betalen voor iets wat niet was geleverd, het ging om een bedrijf dat onze rekening aan het plunderen was, en een CA die daar in eerste instantie niets aan wilde doen omdat de CA medewerkster die wij troffen die ochtend had besloten om zo min mogelijk te doen en eens lekker uit te rusten. Zo gaat dat nu eenmaal in Frankrijk. Jij zou die dame dan wellicht een bos bloemen sturen uit dank, wij stuurden een fax op poten naar 3 grotere CA kantoren in de regio.

Ik ben blij voor je dat je tevreden bent met al die Franse banken, waarom je dan toch je incasso's naar een andere rekening moet overzetten begrijp ik dan weer niet.

Ons bedrijf betreft im- en export (oa wijnen en tuinartikelen) en we draaien al 20 jaar prima. Ondernemen houdt volgens mij o.a. dat je altijd je rug recht moet houden en geen onrecht moet accepteren, en de kwestie CA was echt heel erg zwart/wit voor ons. Vanmorgen heb ik er nog over na zitten denken... wie heeft nu eigenlijk wie nodig? Hebben wij CA nodig, of heeft CA ons nodig? Ik weet het antwoord wel, maar ik weet ook hoe een echte Fransoos er over denkt.

Groetjes,

Linda

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#20 Geplaatst: 2012-11-29 14:50:48

Jammer Linda, dat dit je allemaal overkomt. Goed dat je zo volhardend bent en dat het vruchten afwerpt.

Maar ook jammer, dat je generaliserend wordt over "de fransen" of "zo gaat dat in Frankrijk nu eenmaal", want dat is dus echt niet waar.

Jammer ook dat je Bosbess' commentaar niet echt goed gelezen hebt en er dan ook die ene zin uithaalt, waarin zij meldt dat je niet goed gelezen zou hebben als bewijs voor haar aanval op de persoon.

Jammer dus.

Soms treft noodlot vaak dezelfden en anderen raakt het nooit. Iets om over na te denken?

Succes verder

Jaap

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#21 Geplaatst: 2012-11-29 15:58:48

Hoi Jaap,

Ik zeg niet dat het in Frankrijk slechter is dan in Nederland, over hoe sommige zaken in Nederland gaan valt natuurlijk ook heel veel te zeggen. Echter wat bankzaken betreft hebben we hier dingen meegemaakt die in Nederland simpelweg ondenkbaar zijn en dit komt m.i. doordat de Fransman in het algemeen ontzettend veel accepteert. Van alle Fransen die wij over dit probleem spraken zei iedereen dat we geen enkele kans hadden en dat men bij CA wel weet waar men het over heeft. Zou hetzelfde in Nederland gebeuren dan zouden de meeste Nederlands zeggen: "maar dat pik je toch niet?". En wij blijven nu eenmaal Nederlanders in Frankrijk.

Verder was dit niet ons eerste incident met CA. Over de eerdere incidenten ga ik verder niet uitwijden, behalve dat het iedere keren gevalletjes "geen zin" waren. Na een telefoontje na het hoofdkantoor in Dijon kon het dan opeens wel. En wij liepen daarna toch iedere keer weer breed lachend het CA kantoor binnen.

En "noodlot", overdrijf je nu niet een beetje? :-)

Als je bedoelt pech, of weerstand... hoeveel info heb je over iemand nodig om te concluderen dat ie altijd pech heeft? Kom eens een bakkie koffie bij ons doen dan laten we je zien hoe gezellig het er aan toe gaat hier in de streek. De bakker, de slager, de gendarme, onze Franse vrienden. Vanmorgen ontvingen we een pamflet van de burgemeester met een waarschuwing over een bedrijf dat mensen in de streek heeft gedupeerd. In Nederland zul je dat niet meemaken, dat de burgemeester je waarschuwt tegen oplichters zeiden we tegen elkaar. Wij gaan ons hier steeds meer thuis voelen.


Groetjes,

Linda

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#22 Geplaatst: 2012-11-29 18:39:18

Dank Linda voor de uitnodiging. Wie weet komen we nog eens langs (waar?)

Overigens, ook hier (in de Limousin)  is eenieder van harte welkom, zeker omdat de ervaringen in positieve zin vergelijkbaar zijn met die van Linda in haar omgeving en bovendien is alhier de CA een prettige bank. Toch mooi meegenomen.

Tja, en wat betreft Fransen. Het is net Nederland. Je hebt leuke en minder leuke.

En net zoals Fransen generaliserende dingen over 'de' Nederlanders roepen, doen wij dat ook over 'de' Fransen. (je hebt het zelf ook (weer) over "de Fransman" in je reactie.)

Wat heeft Maxima toch gelijk met haar uitroep dat 'DE' Nederlander niet bestaat.

Ik zou eenieder toewensen, dat idee te omarmen en dan per individu te bepalen hoe die te benaderen.

Succes met de verdere acties ri. die sat provider (lijkt me een boevenfirma, maar daarmee zijn niet alle sat providers boevenfirma"s, toch?)

Jaap

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#23 Geplaatst: 2012-11-29 19:30:51

Jaap geeft min of meer we wat ik ook heb willen schrijven: ik vind de ervaringen en de wijze waarop LindaA schrijft over fransosen, alleen het woord al, een beetje triest. Noodlot, waar heb je het over? Als je na  20 jaar, want ben je echt al zo lang hier, of werk je pas 20 jaar met fransen, en nog steeds iemand nodigt hebt om de bank te bellen, is er iets grondig mis.

En ja, MIJ heeft het noodlot getroffen: mijn partner is overleden en dan vraagt de bank een nieuwe bankrekening te openen...... Kost een half uur en daarna kan ik weer gewoon vrolijk verder (wat bankzaken betreft)! 

Jp

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#24 Geplaatst: 2012-11-29 20:15:10

Hoi Jaap,

Persoonlijk vind ik wel dat er verschillen zijn tussen Nederlanders en Fransen en dat ik daarom best van "de Fransman" mag spreken. Daarnaast is er ook nog zoiets als de Nederlandse en de Franse cultuur. Kijk alleen al hoe men in Frankrijk een brief afsluit en vergelijk dat met Nederland. Wij Nederlanders zijn ook veel directer dan Fransen, in fact zijn wij Nederlanders het meest directe volk in de wereld. Praat daar maar eens over met bijv. een Amerikaan.

Ik denk niet dat ik doorgeneraliseer wbt Fransen, misschien wel wat betreft Franse banken, maar dat onderbouw ik door te stellen dat er in die branche hier dingen gebeuren die in Nederland niet zouden kunnen. Voordat ik hier kwam posten over mijn relaas heb ik eerst uitgebreid in het forum zitten speuren en ik las voornamelijk over slechte ervaringen met Franse banken en hier en daar wordt aangeraden om de bankzaken vanuit Nederland te verrichten via IBAN/BIC. Dat is niet voor niets natuurlijk.

En wat weet Maxima nu over Nederlanders? Je weet dat als ze zin heeft om te shoppen, ze de hele Bijenkorf laat ontruimen zodat ze de hele toko voor zichzelf heeft? Als ik iets over Frankrijk en Fransen wil weten ga ik liever babbelen met het oude arme kromme vrouwtje die hier 2 keer per dag voorbij komt slenteren en niet met Mevrouw Sarkozy.

Nogmaals, al het bovenstaande is persoonlijk, ik hoop dat dat mag. Wat wij vaak hebben gezien is dat sommige Nederlanders die in Frankrijk gaan wonen, hyper hun best gaan doen om zo snel mogelijk in te burgeren, je ziet in fora dan draadjes als "er komen Fransen bij ons eten, help, hoe moeten we dat aanpakken?". Wij echter hebben altijd tegen elkaar gezegd: gewoon jezelf blijven en je afkomst niet verloochenen. We zijn en blijven kaaskoppen. We zijn zoveel mogelijk geintegreerd in de streek, doen expres onze aankopen bij de lokale bakker, slager en Petit Casino, maar we nemen ook kratjes Amstel en frikandellen mee uit Nederland en kijken nog steeds iedere avond Nederlandse TV.

En nee, niet alle Sat internet providers zijn boeven, we zitten nu bij SkyDSL en dat bevalt prima, ik kan het mensen echt aanraden.

Groetjes,

Linda

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#25 Geplaatst: 2012-11-29 20:40:00

JP,

Voor mij is "Fransoos" geen scheldwoord, maar een heel normaal woord om iemand uit Frankrijk mee aan te duiden. Wij worden nu in Nederland door sommigen ook "Fransosen" genoemd en ik vat dit nooit negatief op. Het woord Noodlot werd niet door mij in de discussie geintroduceerd dus je stelt je vraag aan de verkeerde persoon en ik woon hier geen 20 jaar en heb dat ook nergens geschreven. En ja er mankeert van alles aan mij maar toch ben ik trots en verheugd dat ik dit probleem snel en eenvoudig op heb kunnen lossen, ik vind het een zeer positieve ervaring en het geeft mij zelfvertrouwen en moed.

Groetjes,

Linda

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#26 Geplaatst: 2012-11-29 22:01:20

OK Linda, je mag van mij natuurlijk alles vinden, want dat is de essentie van mijn betoog, dat men zelf aankijkt tegen eenieder die men tegenkomt en dan een oordeel vormt over die persoon.

Maar dan moet je accepteren, dat ik vind dat je generaliseert in je aanpak van die vrijheid door te praten over "de" Fransman en dergelijke. En je beweerde dat je niet generaliseerde. Tja....ik lees het toch anders....niet erg, mag allemaal, maar geef het dan toe....

Nog steeds met respect

Jaap

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#27 Geplaatst: 2012-11-29 23:17:28

Jaap, je mag van mij denken wat je wilt maar ik ben het niet met je eens dus geef je geen gelijk en geef niets toe. Overigens denk ik van jou ook een en ander, en daar komt steeds meer bij, maar ik hou het voor mijzelf. Volgens mij is dat respect, plus dat dit forum over geldzaken gaat. Voor hobbymatig psycho-analyseren op afstand zullen vast wel andere speciale forums zijn.

Groetjes,

Linda

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#28 Geplaatst: 2012-11-29 23:36:15

LInda,

Je schreef: 'voor mij is "Fransoos" geen scheldwoord', maar zo gemakkelijk kom je daar niet mee weg. Het is wel degelijk een scheldnaam, net als Spanjool, Mof, en ik ken er nog een paar. Dat jij het geen scheldwoord vindt, wil nog niet zeggen dat het er geen is. Ik zou nog maar eens gaan nadenken over de Nederlanders die jou zo noemen...

Maar ik geef onmiddellijk toe dat je je niet aangesproken hoeft te voelen.

Groet,

Frans

En ja, de scheldnaam is een afleiding van François...

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#29 Geplaatst: 2012-11-30 12:22:43

Hoi Frans,

Dat wist ik dus echt niet en ik neem je uitleg ter harte. De Nederlanders die ons zo noemen doen dat dan misschien met een knipoog, net zoals wij hen kaaskopjes noemen en tegen de Fransen zo vaak over "de Fransen" hebben met een knipoog. Ja, Fransen hebben ook gevoel voor humor, en ook voor zwarte humor, daarentegen kom je ook onder Fransen overdreven politiek correcten tegen.


Over het onderwerp, ik ontving vanmorgen een brief van Credit Agircole, met bevestiging van de terugbetaling en een uitleg, die heel erg interessant is, maar aangezien de gedachtenpolitie besloot dat het niet meer over dit onderwerp moest gaan maar over medeposters, lijkt scannen en hier posten van die brief mij zinloos.


Groetjes,

Linda

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#30 Geplaatst: 2012-11-30 17:34:18

Ik vind het jammer dat je ons een samenvatting in twee regels van de brief van CA onthoudt. Gelet op alle adviezen en jouw vragen  hebben we daar een beetje recht op, dunkt me.

jp

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#31 Geplaatst: 2012-12-01 09:44:01

LindaA,

Ik sluit me aan bij JP.

Nu we weer terug zijn bij het eigenlijke onderwerp, namelijk onterecht prélèvement, ontbreekt in deze inmiddels 32 bijdragen tellende discussie alleen als slot een (desnoods geparaphraseerd) citaat uit de brief van CA.

Christian von Klösterlein

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#32 Geplaatst: 2012-12-01 18:56:36

Over het onderwerp zelf doorbomen doe ik graag!

De brief begint met een uitleg over op welke grond men in staat was om de bedragen toch bij Sat2Way weg te halen en terug naar onze rekening te boeken. Maar dit wordt gevolgd met: "Nous tenons, cependant, a vous informer que le Societe Sat2Way est en mesure de contester notre demande de rejet. Dans ce cas, nous serons contraints de contre-passer notre ectriture de rejet sur votre compte et ce dernier sera, par consequent, de nouveau débité. Il vous appartiendra alors de prendre directement contact avec la Societe Sat2Way pour règler le litige qui semble vous opposer."

Ik heb inmiddels alle saldi van onze CA rekeningen weggehaald door alles snel over te boeken naar rekeningen van vrienden en een kasopname te doen. Mocht Sat2Way toch nog proberen om de bedragen wederom te incasseren dan zal CA dat moeten weigeren wegens onvoldoende saldo. Laat Sat2Way dan maar bij ons aankloppen. Wij hebben hun eigen leveringsvoorwaarden aan onze zijde, niets van wat daarin staat rechtvaardigt hun handelen.

Groetjes,

Linda

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#33 Geplaatst: 2012-12-01 19:53:03

Dankje, LindaA,

heeel duidelijk.

Christian v.K.

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#34 Geplaatst: 2012-12-01 20:35:10

Graag gedaan Christian.

M.i. is het systeem van Prelevement Automatique dus simpelweg gevaarlijk, want volgens het antwoord van CA zou in theorie een bedrijf waar je een APA aan hebt verleend op 1 dag 100 keer het geautoriseerde bedrag van je rekening kunnen halen, en je rekening dus helemaal leeg kunnen plunderen, daarna is het maar afwachten of je bank bereid is die transacties weer ongedaan te maken, en als je de mazzel hebt dat ze dat doet, kan het bedrijf dat later toch weer ongedaan maken, en mag je zelf bij dat bedrijf gaan aankloppen om je geld terug te krijgen. Stel je voor, een overspannen boekhouder die bij EDF werkt en op deze manier je rekening leeghaalt en naar Hawai vertrekt.


Maar ik betwijfel of het verhaal van CA wel klopt. Het gaat geheel voorbij aan mijn stelling dat als je een APA tekent voor de maandelijkse betaling van een vast bedrag, op grond daarvan dat bedrag dus maar 1 keer per maand mag worden afgeschreven. Ik wees CA hierop in mijn tweede fax en CA negeert het in haar antwoord. Het grappige is dat een van die betalingen banktechnisch gezien gerechtvaardigd was omdat het de betaling voor de betreffende maand betrof, maar CA toch alle bedragen heeft teruggeboekt.

Ik ga de brief van CA in ieder geval beantwoorden en hen erop wijzen dat de informatie die zij over het PA systeem aan haar klanten geeft, niet juist is. Zie bijv deze pagina:

http://www.credit-agricole.fr/infos-pratiques/moyens-de-paiements/prelevement-virement-tip-mode-d-emploi.html

Het "en toute sécurité" is gewoon niet waar, het wordt hier als een soort verkoopkreet gebruikt.

Nogmaals, misschien ten overvloede, maar CA is voor ons dus passé, het vertrouwen is helemaal weg.

Trouwens, zojuist in Kassa op de Nederlandse TV, over phishing; mensen waarbij 35,000 euro van de rekening is gehaald met een list. ABN-Amro betaalt dat dan terug, maar de Rabobank niet. Die mensen zijn naar de Financieële Ombudsman gegaan en die zegt: eigen schuld, dikke bult.


Linda

avatar#7477
JP (32)
Berichten: 29
Reacties: 258

#35 Geplaatst: 2012-12-02 22:01:34

Ik denk dat LindaA geheel in haar recht staat. De Sat mij heeft immers geen titel, recht om te incasseren. Succes met de nieuwe brief aan CA, al ben ik bang dat ze weinig concreter zullen worden. Ik zou ook nog 1 keer een heldere brief naar de SAT mij schrijven en je standpunt duidelijk maken. Aangetekend versturen en daarna vrolijk verder met andere dingen.

ikzelf wilde vanmorgen iets via internet bestellen met mijn NL creditcard van AbnAmro. Betaling werd geweigerd en binnen 5 seconden een sms met bericht dat creditcard was geblokkeerd. Bij tel. Contact bleek dat de kaart wereldwijd werd aangeboden voor transacties. En dat fraudedetectie had voorkomen dat ik het schip in ging. Creditcard 1 keer eerder gebruikt, nooit eerder via internet.  Morgen zoek ik contact met Pixmania, waar blijkbaar een lek schijnt te zijn..... Merci ABN AMRO ! -)))

avatar#8857
LindaA
Berichten: 4
Reacties: 22

#36 Geplaatst: 2012-12-03 21:21:35

Nogmaals JP, ik hou het saldo op de CA rekening minimaal zodat er niets meer af te halen valt. Met Sat2Way ga ik verder niet in discussie, hun houding is duidelijk, ze willen de dienst niet leveren maar wel maandelijks geld van onze rekening halen, maar dat lukt ze nu dus niet meer. Ik ga daar over schrijven op dat internet provider forum, met een scan van ons bankoverzicht erbij waarop duidelijk is te zien hoe ze in 1 keer 7 betalingen van onze rekening haalde.

Het verhaal van CA slaat nergens op, raakt kant noch wal. Zij vinden dat wij geen zeggenschap hebben over ons bij hen geparkeerde kapitaal en er is natuurlijk geen wet in Frankrijk die dat ondersteunt. Mijn brief naar hen zal slechts zijn om een signaal af te geven, want wie zwijgt bereikt zeker niets. Verder heb ik geen illusies. En na die brief zal het zeker weer tijd zijn om te vergeten en weer vrolijk verder te leven.

Ben blij voor je dat de plunder ellende je bespaard is gebleven.

Linda