Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

auto invoeren en oude verzekering

Auteur Bericht

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#0 Geplaatst: 2012-11-08 17:14:20

Met de vele raadgevingen van het Forum op zak begonnen aan de invoer van onze auto in Franrklijk.

Na kleinere zaken nu een vervelende kwestie. Onze auto is overgezet, de verzekering stop gezet in Nederland en in Frankrijk een nieuwe verzekering afgesloten. Omdat er in Franrkijk niet meer gelijk een definitief kenteken afgegeven wordt overleg gevoerd met de RDW en op aanraden van hen in eerste instantie het tijdelijke kenteken bij het verzoek voor uitschrijving gevoegd. Inmiddels bericht gehad dat dit niet geaccepteerd wordt en daarom het defintieve kenteken (inmiddels ontvangen) aan hen toegezonden.

Lijkt voor ons allemaal nog logisch. Nu krijgen wij bericht dat bij een controle van de RDW onze auto nu niet meer in Nederland verzekerd is en wij daarom een boete ad 390 zullen ontvangen.

Contact gehad met de RDW en zij geven op dat het uitschrijfverzoek bij hen nog niet afgehandeld is en dat daarom de Nederlandse verzekering nog niet beèindigd had mogen worden. Uitgelegd dat wij dit vooraf met alle partijen overlegd hebben en onze Nederlandse verzekering opgeeft dat zij automatisch beèindigen zodra er een Frans kenteken op de auto zit.

Het RDW snapt dit wel maar stelt dat het nu eenmaal zo is dat de auto nu, volgens hen, niet verzekerd is en dat de boete niet ongedaan gemaakt kan worden. Wel adviseren zij omdat bezwaar te maken, zij kunnen echter niets doen.

Zal natuurlijk bezwaar maken maar m.i. wel een rare zaak met een hoop gezeur, tenslotte is de auto doorlopend verzekerd geweest.

Wellicht een aandachtspunt voor anderen, Willem

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2012-11-09 12:04:34

Een goede weet voor andere gevallen, dank. Het lijkt erop dat de RDW de auto als nog steeds niet afgevoerd heeft beschouwd, omdat het nieuwe Fr kenteken geen officiele definitieve is. De RDW heeft deze constructie zelf aangeraden aan jullie? Vreemde zaak, lijkt me iets voor de NL ombudsman. 

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#2 Geplaatst: 2012-11-09 12:32:21

Aanvulling

Heb inmidels advies gevraagd aan onze rechtsbijstandverzekering in Nederland, Zij snappen het probleem maar waarschuwen wel dat ik niet raar moet kijken als ik het bezwaar verlies en de boete toch moet betalen. Ik snap de constructie maar het tast mijn rechtsgevoel wel flink aan.

Maar er zijn ook zoveel mooie dingen in het leven hier in Orniac dat de weegschaal dagelijks flink in het positieve staat. Wilem

avatar#7837
sarazac
Berichten: 2
Reacties: 147

#3 Geplaatst: 2012-11-10 22:48:37

Ik snap de constructie niet behalve als die opgezet is om nog een laatste poot uit te draaien.

Du moment dat er een kenteken, al dan niet tijdelijk, is afgegeven is het geen Nederlands voertuig meer en is de Nederlandse verzekering niet meer geldig.

Het lijkt mij dat de Franse verzekeringspolis voldoende bewijs is dat de auto verzekerd is ten tijde van de constatering.

Dat de RDW er een tijdje over wil doen om het uit te schrijven is hun probleem.

Dus, schriftelijk bezwaar maken met een kopie van de verzekeringspolis erbij tezamen met kopie carte grise waarop het oude kenteken is vermeld en alles richten aan de directeur van de RDW.  Moet lukken.  Succes, Robert.

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#4 Geplaatst: 2012-11-11 17:01:50

Beste Robert,

Je hebt gelijk dat het simple lijkt. Helaas heeft het geen enkel nut om de RDW te overtuigen want zij hebben de melding aan justitie gegeven en die leggen de boete op. RDW stelt dat zelfs als zij zouden willen, zij het niet kunnen terug draaien.

Verwacht dat het helaas een vervelende bezwaarzaak bij justitie zal worden. Heb het RDW wel gevraagd om de uitschrijving nu eindelijk te bevestigen omdat ik dit besluit dan bij mijn bezwaar kan voegen.

Willem

avatar#4536
franse-wim
Berichten: 22
Reacties: 12

#5 Geplaatst: 2012-11-13 23:58:44

Ik maakte onlangs iets soortgelijks mee, maar wel anders. Mijn verzekeringsmaatschappij weigerde de verzekering op te zeggen totdat ik de uitschrijving van de RDW kon overleggen. Het omgekeerde dus.

Dat betekende wel dat ik ongeveer twee weken premie heb betaald voor een auto die al een carte grise had en dus was uitgevoerd, maar een protest hielp niet. Zij mochten mijn polis pas beeindigen na de uitschrijving door de RDW.

Logisch? Nee, natuurlijk niet, want ik hen al een kopie van de carte grise gestuurd. Lijkt toch wel een beetje op wat je in Frankrijk kan tegenkomen ...

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#6 Geplaatst: 2012-11-14 08:45:09

En toch, Franse Wim, is dat de enige manier om alle moeilijkheden te voorkomen en altijd binnen de regels van de wet te blijven. Ik heb me de hele tijd al afgevraagd of de medewerker van Willem's verzekeringmij hem wel juist heeft voorgelicht. Volgens mij is dat niet het geval.

In de hele EU moeten auto's WA verzekerd zijn en wel in het land waar ze zijn geregistreerd. Als door Frankrijk een tijdelijk kentekenbewijs wordt afgegeven, blijft de auto in NL geregistreerd. Een verzekeringmij die op dat moment automatisch de verzekering zou beëindigen, brengt haar verzekerde in een strafbare positie. Ik kon me daarom niet voorstellen dat dat waar was.

Willem heeft, afgaande op die foutieve informatie en om moeilijkheden te voorkomen, zelf de verzekering opgezegd en in Frankrijk een nieuwe afgesloten. Daarmee bracht hij zichzelf zonder het te weten en met de beste bedoelingen in een strafbare positie. Als Willem kan bewijzen dat hij fout is voorgelicht door de medewerker, zou hij een eventuele boete kunnen proberen te verhalen op de verzekeringmij.

Als de regel werkelijk is dat een verzekering pas (al dan niet automatisch) kan worden beëindigd op het moment dat de auto is uitgeschreven bij de RDW, dan is dat het meest logische. Wel blijft er altijd een niemandsland bestaan tussen afgifte van de carte grise en de uitschrijving door de RDW, in welke tijd de auto in twee landen staat geregistreerd. Ik zou zeggen dat je in die tijd ook een franse verzekering mag hebben. Maar misschien is het wel ergens zo geregeld dat je dan toch in het oude land verzekerd moet blijven tot moment van uitschrijving.

Je zal ze de kost niet moeten geven die in hun onwetendheid gewoon hun NL verzekering opzeggen, in Frankrijk een nieuwe afsluiten en dan pas een carte grise aanvragen. Zo heb ik het vier jaar geleden ook gedaan. De NL verzekering heeft me geen strobreed in de weg gelegd, hoewel ik nadrukkelijk opzegde wegens emigratie. De nieuwe franse verzekering wilde de auto voor één maand verzekeren, maar voor voortzetting ervan moest ik dan wel binnen die tijd een carte grise zien te bemachtigen. De NL verzekering had me dus moeten waarschuwen dat ik door opzegging strafbaar werd en de franse verzekering had me helemaal niet mogen verzekeren.

Normaal gesproken kraait daar natuurlijk geen haan naar, maar misschien dat de RDW door de invoering van het nieuwe franse tijdelijke kentekenbewijs ineens een mogelijkheid tot extra controle zag.

Conclusie: de boete is formeel terecht. Toch zie ik nog wel een kans voor een bezwaarschrift. Er bestaan namelijk wettelijke Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur, waaraan de overheid zich moet houden bij ieder besluit over een burger. De nadruk moet dan worden gelegd op het doel van de wettelijke regels. Dat doel is dat in de hele EU auto's niet zonder WA verzekering rijden en voor de controle moet die verzekering zijn in het land van registratie. Maar als een auto bijna op het punt staat uitgeschreven te worden, altijd verzekerd is gebleven en de eigenaar bovendien (op grond van verkeerde voorlichting, ook door de RDW zelf!) dacht het juiste te doen, dan heeft de overheid geen enkel belang bij het handhaven van deze wettelijke regels. De RDW had dan ook in dit geval  in alle redelijkheid niet kunnen besluiten tot het opleggen van een boete. Ook is een boete een veel te zware maatregel ten opzichte van de door Willem gepleegde formele wetsovertreding.

De RDW deed er beter aan zijn energie te steken in kontakt met het Verbond van Verzekeraars om de kwestie te bespreken en zo te zorgen voor voorkoming van dit soort gevallen, in plaats van goedwillende burgers te achtervolgen met hoge boetes.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#7 Geplaatst: 2012-11-14 10:09:16

PS Er zit wellicht nog een mogelijkheid voor toekomstige emigranten (en voor Willem?) in het volgende:

Hoewel een auto moet zijn verzekerd in het land waar hij staat geregistreerd, mag op grond van het EU principe van vrij verkeer van goederen en diensten iedere EU burger verzekeringen afsluiten bij een verzekeringmij in iedere andere EU staat, óók autoverzekeringen. Daarvoor geldt wel een voorwaarde: deze buitenlandse verzekeringmij moet óf ook een vestiging/tussenpersoon hebben in het woonland van de burger/registratieland van de auto óf zij moet een vergunning hebben om in het woon/registratieland verzekeringen te verkopen.

Volgens Bartjens zou dat moeten betekenen, dat als Willem in NL verzekerd was bij bv Delta Lloyd en hij heeft zijn nieuwe verzekering bij de franse Delta Lloyd afgesloten, hij al die tijd rechtmatig verzekerd is gebleven. Hetzelfde geldt als zijn nieuwe franse verzekeringmij een vestiging/vergunning heeft om in NL verzekeringen te verkopen. In beide gevallen zou de boete dan (als mijn conclusie juist is) van de baan zijn.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#8 Geplaatst: 2012-11-14 12:49:53

Ik krijg de indruk dat de interpretatie van 'voertuig afgevoerd' voor de RDW en voor de nederlandse verzekeringen verschilt. Er zit niets anders op dan de auto voor 2 of 3 weken dubbel te verzekeren. In NL en in FR. Altijd nog goedkoper dan de 380 euro boete. Je voert hem NL uit, zegt (nog) niets tegen de verzekering, voert hem in FR in, verzekert hem daar, en zodra er een normaal kenteken is, meldt je de auto af bij de NL verzekering. Die kunnen aan de datum van uitvoer mogelijk wel zien dat je 2 weken bij hun verzekerd was met een buitenlandse auto, wie weet is dat ook weer 'strafbaar'. Maar dat komt over enkele maanden dan wel op dit forum ter sprake. Reaktie op bovenstaande: verzekringen werken niet europees, een franse Delta Lloyd mag nooit een voertuig in NL verzekeren, en zelfs als dergelijk grensoverschrijdend gedrag wel mag, zullen ze dat nooit willen doen. Goederen gaan nog wel door de hele EU, diensten vrijwel niet.

avatar#6597
barki
Berichten: 5
Reacties: 27

#9 Geplaatst: 2012-11-14 13:01:42

Wij hebben een andere ervaring met de verzekering.

Wij hadden onze auto meegenomen naar Frankrijk en gewacht met de opzegging tot wij een frans nummerbord hadden.

Toen de verzekering er achter kwam dat wij in Frankrijk woonden hebben zij eenzijdig de verzekering opgezegd zonder ons in te lichten; wij hadden daardoor een paar maanden onverzekerd rondgereden zonder dat we dat wisten.

Ongehoord vonden we dat.

Barki

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#10 Geplaatst: 2012-11-14 13:42:45

Dag Dit, je bent nogal stellig in je bewering dat een franse verzekeringmij nooit een auto in NL mag verzekeren, maar ik kan je verzekeren dat ik niet gewend ben om dingen uit mijn duim te zuigen. Hier vind je bijvoorbeeld dat het tegendeel waar is. Ook in een mededeling van de Europese Commissie heb ik gelezen dat op grond van het beginsel van vrij verkeer van goederen en diensten EU onderdanen in iedere lidstaat een autoverzekering kunnen afsluiten op de voorwaarde die ik hierboven heb genoemd. Helaas kan ik die link niet meer vinden. Franse internationale verzekeringmijen zullen een nieuwe autoverzekering zeker niet weigeren als ze weten dat invoer van de auto onderweg is. Dat heb ik zelf, zoals ik hierboven beschreef, zelfs bij een niet-internationale franse verzekeringmij ondervonden.

Wat Barki heeft meegemaakt, begrijp ik niet zo goed. Jullie zijn naar Frankrijk verhuisd, hebben de verzekeringmij daarover niet ingelicht en toen zijn ze er op de een of andere manier toch achter gekomen. Maar hadden ze dan jullie nieuwe adres in Frankrijk wel? Zo niet, waar hadden ze de mededeling dan naartoe moeten sturen? Naar jullie oude adres kon niet meer, want ze wisten dat jullie daar niet meer woonden. Het is natuurlijk wél schandalig als ze jullie nieuwe franse adres kenden, want een verzekeraar behoort de verzekerde altijd van beëindiging van de verzekering op de hoogte te stellen. Gelukkig voor jullie dat er in de tussentijd niets is gebeurd.

avatar#4636
willemfrance
Berichten: 23
Reacties: 52

#11 Geplaatst: 2012-11-14 14:18:13

Boete en verzekering

Inmiddels iets verder. Nu geeft de verzekering ook op dat zij deze hadden kunnen laten doorlopen tot de uitschrijfdatum bij de RDW. Zij zullen de verzekering alsnog verlengen en de RDW daarvan op de hoogte stellen. Wel aardig maar in de praktijk heb ik van de RDW begrepen dat ik er weinig aan heb voor de bekeuring en 390 euro vind ik toch wel veel geld. Daarnaast een zotte situatie dat ik nu een maand lang 2 verzekeringen heb. Ook vreemd dat je afhankelijk bent van hoe lang je op de stapel ligt bij de RDW. Wellicht was dit eerder niet problematisch maar nu met de nieuwe regeling waarbij je een voorlopig kenteken krijgt is het wel jammer. We zullen zien.

Willem 

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#12 Geplaatst: 2012-11-14 16:44:36

In ieder geval, Willem, blijkt hier uit, dat de verzekering je

a. beter had moeten voorlichten toen je om informatie vroeg en 

b. je had moeten waarschuwen toen je de verzekering opzei.

Wat de RDW zegt, daar moet je je niet teveel van aantrekken, want zij zijn degene die het besluit tot boete hebben genomen dat je met je bezwaar aanvecht. Ik weet niet of je al een bezwaarschrift hebt geschreven, maar als dat zo is kan je altijd nog een aanvullend bezwaarschrift schrijven. Want dat de verzekeraar nu alsnog zelf de verzekering verlengt, terwijl jij zelf notabene had opgezegd, is een nieuw gegeven dat zeker van belang kan zijn.

Je hebt het ergens over je rechtsbijstandverzekering. Is die nog in het spel? Alles wat hier de revue passeert en ook het bezwaarschrift is hun pakkie-an hoor! Daar betaal je premie voor. Niet om te horen dat het dubbeltje alle kanten op kan rollen en misschien de verkeerde, dag meneer.

Wat de dubbele verzekering betreft is het misschien goed te weten dat in geval van schade de verzekerde de keus heeft wie van de twee verzekeraars hij aanspreekt. Die moet de schade vergoeden en onderling moeten ze dan uitvechten wie wat betaalt. Natuurlijk hoop ik van harte dat dat voor jou nooit aan de orde komt.

avatar#7710
piest
Berichten: 3
Reacties: 23

#13 Geplaatst: 2012-12-07 11:56:16

Bij de oude verzekeraar een artikel 34 WAM verklaring opvragen, dit meesturen bij het bezwaarschrift.

Is gegrond verklaard en de boete vernietigd.

Groeten Albert

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#14 Geplaatst: 2012-12-07 16:54:10

Grensoverschrijdend verzekeren mag alleen als de verzekeringsmaatschappij een vertegenwoordiging heeft in dat andere land, zoals uit de info-link blijkt. Mij werd indertijd de verzekering gewijgerd voor een auto met -nog- NL registratie. Hetzelfde gebeurde met de lopende verzekering in NL, geen polis meer, zodra de auto uitgevoerd werd. Wellicht had ik moeten zoeken naar een die een agentschap 'over de grens' had. Welke zouden dat eigenlijk zijn dan? Hoe dan ook, ca 3 weken 'dubbel' verzekerd houden, en 'dubbele kentekenregistratie' is voor mij de beste weg. Een franse maatschappij verzekert wel als de auto een tijdelijk, frans, kenteken heeft.  

avatar#10225
Jaap Pijpe
Berichten: 0
Reacties: 61

#15 Geplaatst: 2012-12-07 18:45:41

Onze auto op exportkenteken (witte NL plaat) meer dan 5 maanden verzekerd gehad bij onze Franse verz mij. Nooit geen probleem gehad. Kon zonder slag of stoot meteen. (Groupama Centre Ouest). Was wel in 2002/2003