Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Als architect werken in Frankrijk

Auteur Bericht

avatar#10311
Swaane
Berichten: 4
Reacties: 10

#0 Geplaatst: 2012-11-09 15:11:31

Beste, Mijn vriend heeft net zijn diploma als architect gehomologeerd hier in Frankrijk. We zijn nu aan het uitpluizen welk statuut het beste voor hem is: - auto-entrepreneur of micro entreprise? Iemand een tip? - En we kunnen er niet zo goed aan uit hoeveel sociale bijdragen en belastingen we uiteindelijk zullen moeten betalen. Enkel als we dat weten kunnen we een juist uurloon bepalen. Kan iemand ons hiermee helpen? Bedankt alvast!

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#1 Geplaatst: 2012-11-09 15:40:41

Als je even op deze site zoekt vind je op deze site werkelijk een stortvloed van aanmerkingen en opmerkingen over de bedrijfsvorm die je kunt kiezen. Als je serieus wil gaan werken in Frankrijk, dan is n.m.m. alleen een SARL geschikt.

M.b.t. het uurloon maak je de klassieke fout van een beginnende ondernemer, n.l dat je kunt berekenen voor jezelf wat het uurloon is dat je in rekening kunt brengen. Zo werkt dat niet en zo heeft dat ook nooit gewerkt. Uitgangspunt is wat de klant wil betalen voor een job die hij jou willen laten doen en die jij wilt doen.

Bijv. het aanvragen van de bouwvergunning voor een eenvoudige bungalow van 140 m². In dse Ariege wil men daar EUR 1500 voor betalen is mijn ervaring. Jij als architect in die streek zal zo efficient moeten werken, dat jij hier genoeg aan overhoudt. Je moet het vooral goed doen. Dan is wat je uiteindelijk te weinig overhoudt aan uurloon, leergeld en  investering in reclame. De enige goede manier om jouw uurloon te verbeteren, is om jouw efficientie te verhogen.

Ik ben nu betrokken bij twee verbouwingsprojecten:

het eertste project heb ik aangeboden aan een klein beginnend bouwbedrijf, dat zwoegend (tekenen en hertekenen) mij een project probeert teovertuigen hen de opdracht te gunnen, waarbij alles wordt gecalculeerd volgens de normen en regels van de opleiding. Zelfs het aanvegen na de klus wordt ingeclculeerd. Hij komt met een zeer gespecificerde prijs, veel te hoog, en ik ga vreselijk afdingen en noem uiteindelijk een bedrag x,  take it or leave it.

Project 1 is gedaan, maar ik ga nooit meer naar dat bedrijf terug.

Het tweede project is veel en veel groter van omvang (het aanbrengen van een lift in een bestaand gebouw). Zowel de leverancier van de lift als ik vinden, dat de vebouwing niet duurder mag zijn dan de lift zelf. De man kwam snel terug met een schitterende google sketchup simulatie, zonder tekeningen en zonder ingewikkelde berekeningen. Wijzigingen deed bij mij op kantoor op zijn laptop. maar wel 100 EUR onder de prijs van de liftinstallatie. Ik zei: "ik vind dat het geld waard" en hij zei: "ik kan er mee uit" Of hij zijn theoretische uurloon gehaald heeft weet ik niet. Maar als dat belangrijk is, moet je bij een baas gaan werken. Dan krijg je je uurloon, maar meer ook niet. 

Hij heeft de opdracht gekregen en begint volgende week.

Conclusie: een ondernemer moet inschatten wat zijn klant ervoor over heeft en moet zich niet bezighouden met onbenullige kostprijsberekeningen. Dat moet je alleen maar doen voor massaproduktie. Als hij met het bedrag niet uit komt moet hij als een haas uit de markt vertrekken.

Trouwens kun je mij vertellen wat 'kostprijs' of zo je wilt 'uurloon' is?

Tenslotte: neem eens kontakt op met forumlid Willem van Teefelen. Je gaat toch ook niet op vakantie zonder een goede reisgids te kopen?