Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

nieuwe houten vloer ook behandelen tegen 'beestjes' als deze gebeitst wordt?

Auteur Bericht

avatar#8976
marhout
Berichten: 25
Reacties: 76

#0 Geplaatst: 2012-11-11 21:22:55

Beste mensen,

Over een poosje willen we een nieuwe houten vloer gaan leggen. Nu behandelen we in principe alle nieuwe hout tegen ongedierte, maar is dat ook nodig bij een vloer die behandeld gaat worden met beits of olie?

Wim3

p.s. ik had verwacht dat de prijzen van planken vloeren in LDF goedkoper zouden zijn dan in NL, maar in NL worden grenen vloeren soms goedkoper aangeboden dan degene die ik bij BricoDepot vindt. Is dat ook jullie ervaring?

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#1 Geplaatst: 2012-11-12 03:59:19

Lijkt me niet nodig, ik weet niet in welke ruimte je de vloer wil gaan leggen, maar gewoon behandelen met lak, olie of beits is voldoende. Toen ik een charpentier vroeg of het hout voor het dak behandeld was, zei hij 'nee, ik moet in de toekomst ook nog werk hebben' ...

Nu 9,50 p/m2 bij die brico arrivages, goedkoper ga je het -in NL- echt niet vinden. Succes.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2012-11-12 06:19:50

Wim,

over het probleem ongedierte-behandeling kan ik niets zeggen.

Maar de prijzen van grenen vloerdelen.

Deze worden in de volgende classificaties aangeboden:

-  sans noeuds

-  petits noeuds

-  noeuds (noueux)

-  déclassé.

Déclassé wordt bij onze BricoMarché normaal voor € 9,95/m² verkocht, les offres speciales voor € 7,95.

Het soort déclassé bevat behoorlijk veel knoesten, maar ik heb dit bij een project gebruikt en heel konsekwent alle stukken met knoesten niet gebruikt; gewoon plank doorgezaagd en het slechte stuk niet gebruikt. Ik had tenslotte iets van 5% afval. Dan kom ik op een prijs van € 8,36/m².

Iedereen mag zeggen of hij dat duur vindt of niet.

Christian von Klösterlein

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#3 Geplaatst: 2012-11-12 12:44:02

Beste Wim3

Beits en olie houden geen beestjes tegen, dus als er houtworm voorkomt (of althans als er kennelijk een behoorlijke kans is) zou je kunnen overwegen het hout voor te behandelen (alleen de onderkant lijkt me). Maar het verwerken van voorbehandelde delen lijkt me niet prettig. Als een tussenoplossing zou je kunnen overwegen alleen de onderconstructie te behandelen als die van hout is. Behandeling van een vloer die op beton komt te liggen lijkt me een beetje overdreven.

Ik ben het eens met Christian voor wat betreft de kwaliteit "déclassé". Ik heb dat ook verwerkt in de vorm van massief grenen parket). Het kost wat extra tijd (en afval) maar bespaart een hoop geld. In geval van massief parket kan je overwegen verschillende breedtes door elkaar te verwerken (als die qua messing groef hetzelfde zijn), b.v. met breedtes 70, 100 en 140 mm. Dat ziet er leuk uit, kan ik uit eigen ervaring zeggen (maar is niet altijd verkrijgbaar, dus toeslaan bij aanbiedingen!)

Overigens is grene parket "déclassé" ook prima te gebruiken als hout voor allerlei doeleinden, vooral als je een zaagtafel heb zodat je er latten e.d. uit kan halen. Meestal goedkoper dan geschaafd hout in de rekken bij de bouwmarkten.

Maxandr

avatar#6073
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159

#4 Geplaatst: 2012-11-12 17:32:51

In mijn boerderijtje moesten vanwegen de insectes de bois alle balken en vloeren worden vervangen.

Heb gekozen voor de originele plankmaat 7 x 200 x 2,3 cm met rondom messing/groef.

Die kostte mij ca 11,-- /m2.

Ben erg tevreden over het uiteindelijke resultaat m.n. ook omdat de de maatvoering erg nauwkeurig was. Deze planken zijn door mijn vrouw vooraf stuk voor stuk 2x in de Xylophene gezet en na verwerking met hardwaxoil behandel. Dat laatste om vlekken minder kans te geven in het hout door te dringen. De bedoeling is dat de vloer uiteindelijk vergrijst zonder dat de beestjes hem oppeuzelen.

Heb daarna de vloer van de hooizolder vervangen (en ook de balken daaronder) maar toen met 10 x 200 x 2,1 cm sapin declasse planken van de Brico Depot. Nou dat heb ik geweten; veel planken gelijk uit de verpakking al krom, waardeloze maatvoering en slechte kwaliteit (veel noesten). Ik heb eerst de vloer gelegd en daarna de Xylophen er overheen gegoten en uitgesmeerd/ingeboend. Werkt ook prima.

De balken (en ook het overige lathout) haal ik niet bij een bouwmarkt. Daarvoor heb ik in mijn buurt (zuidkant montagnes Bourbonnaise) te veel houtzagerijen. Je geeft gewoon op wat je nodig hebt en 2 dagen laten kun je het gezaagd komen halen. En de prijs gaat per m3 hout. Zo heb ik voor de 14 grenen balken van 7,5 x 17,5 x 500 cm in totaal 200,-- betaald. Kom daar maar eens voor in NL!

De dakcontructie van het huis en de schuur heb ik behandeld met Xylophen gel; volgens de beschrijving trekt het 8 cm diep het hout in en je krijgt 25 jaar garantie tegen de beestjes. Mooi spul dat zich gemakkelijk met de kwast laat verwerken en soppig opgezet in alle hoeken en gaten komt. Kwam een wespennest tegen met nog een kluwen levende wespen; die ook met de gel 'behandeld' en na 5 minuten geen teken van leven meer te bespeuren.

Heb in totaal toch wel zo'n 100 liter Xylophene gebruikt maar ik hoop niet dat mijn leven door dat spul (wel altijd handschoenen aangehad die beschermen tegen chemicalien maar de effectieve stof van Xylophen bestaat hoofdzakelijk uit plantenextracten van de goudsbloemigen; plantaardig klinkt echt niet gevaarlijk) is bekort :(

Tip: voor het vervangen van de vloeren heb ik een tacker met compressor gebruikt (voordeel, je kunt de planken met 1 hand goed aandrukken en met de andere vastnieten en de nieten kosten vrijwel niets) en kniebeschermers zoals die ook door stratenmakers worden gebruikt. Want het is toch een rotklus als je 150 m2 vloer moet leggen.

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#5 Geplaatst: 2012-11-12 19:42:44

Lak, beits en verf houden wel in enige mate beestjes tegen maar je moet een aaneengesloten 'verpakking' hebben dus alle zijden moeten worden behandeld. Daarmee voorkom je dat eitjes aan de buitenzijde worden gelegd, boktor en houtworm hebben een voorkeur voor onbewerkt (spint) hout.

Als je meer zekerheid wil kan je een produkt nemen dat preventief werkt, bijvoorbeeld Lasure en Xylophene combinatie. Arbeidsintensief, maar in een regio of huis met veel aantasting het overwegen waard. Zie bovenstaand verhaal, mede op basis van dat verhaal heb ik besloten geen Bricot Depot vloerdelen te kopen, maar die van Lapeyre. Iets duurder maar allemaal perfect. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2012-11-12 19:55:49

Sjefke,

dat is ook mijn eravring:

parquet déclassé van BricoA is niet gelijk parquet déclassé van BricoB.

Met mijn BricoMarché ben ik meestal tevreden, maar zij hebben soms ook leveringen waar ik niet aan begin. Ik heb eens een aantal bundels planken teruggebracht, zo slecht waren die.

Maar waarover praten wij eigenlijk? € 9,50 of 12,50 per m²! Voor drie euro meer geen zorgen (maal honderd als je honderd m² moet leggen).

Christian von Klösterlein

PS.  over andere hout-geralateerde vragen ben ik net hier een nieuwe discussie begonnen

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#7 Geplaatst: 2012-11-13 11:05:57

Een nadeel van het preventief behandelen van een houten vloer, dus een groot oppervlak met Xylophene lijkt me dat men tijden wordt blootgesteld aan de damp van dat spul. Misschien niet merkbaar, maar toch. Ik begrijp dat Pentachlorophenol (PCP) de werkzame stof in Xylophene is.

In een engels forum kwam ik o.a. volgende tekst tegen (cursering door mij):

Its [PCP] toxicity is due to interference with oxidative phosphorylation. Acute and chronic poisoning may occur by dermal absorption, inhalation or ingestion. Chronic poisoning occurs mainly in sawmill workers or people living in log homes treated with PCP-containing wood protecting formulations. The clinical features of acute and chronic PCP poisoning can be classified systematically into effects on the skin, metabolism (fever), the haematopoietic tissue, the respiratory system, the central and peripheral nervous system, the kidney and the gastrointestinal tract. Although PCP is not classified as a human carcinogen, some epidemiological observations suggest that exposure to chlorophenols in general and PCP solutions in particular may result in an increased risk for certain malignant disorders such as nasal carcinoma and soft tissue sarcoma.

Use of PCP-based products as indoor wood preservatives poses an unacceptable risk to human health.

(cursering door mij)

Omdat het spul overall verkocht mag worden valt het misschien wel mee met die giftigheid. Ik vraag mij af of een forumlid dit aspect wel eens verder heeft onderzocht, vooral met het oog op gebruik van grote oppervlakken binnenshuis als een vloeren.

Nog een vraag aan Sjefke. Je schrijft dat het de bedoeling is dat de vloer vergrijst. Hierover is al eens een discussie geweest op het forum (ik dacht dat een grenen vloer binnen met de tijd oranjer/donkerder wordt en dat grenen alleen buiten vergrijst). Wat is je ervaring tot nu toe?

Maxandr

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2012-11-13 12:25:59

Bonjour,

Hohoho, even terug naar de feiten vóórdat we hier mensen een complete doodsangst aangaande Xylophène aanjagen. Ik ben helemaal geen fan van dit soort producten en ook geen aandeelhouder van bedrijven die ze maken, maar een beetje relativering kan geen kwaad.

Allereerst, het gebruik van PCP is in Frankrijk al sinds 1994 aan banden gelegd. Het mag nog slechts voor bepaalde toepassingen worden ingezet, en in "normale" producten slechts tot een maximale concentratie van 0,1% voorkomen. Dus het zal niet zo zijn dat je nu plotseling onwetend een huis vol PCP damp krijgt.

Xylophene is een verzamelnaam voor een heleboel producten voor bestrijding en voorkoming van houtaantasting. Één hoofdonderscheid is alvast de serie producten voor binnen- en buitengebruik. Voor gebruik binnenshuis moet men vanzelfsprekend wel de interieur-variant van Xylophene gebruiken. 

De standaard Xylophene interieur bevat als belangrijkste chemisch bestanddeel de stof Cyperméthrine. Daarvan heeft onderzoek nog geen schadelijke gevolgen voor mensen aangetoond. In de opsomming van de ingrediënten tref ik géén PCP aan.

Echter, mocht u welke chemische stof dan ook toch met de nodige achterdocht beschouwen, dan kunt u overwegen een Xylophene op basis van natuurlijke bestanddelen toe te passen. Daarmee worden de risico's op chemische narigheid nog eens verder verkleind. Hoewel ook dat moet worden gerelativeerd, zo is bijvoorbeeld curare ook een natuurproduct.

De écht getailleerde informatie over de chemische samenstelling van producten kunt u vinden op de site van QuickFDS. Even inloggen met een (desnoods verzonnen) naam en Email adres en u kunt zoeken in bijvoorbeeld de producten van de firma Dyrup, de makers van Xylophene. Dan weet u net zoveel van de samenstelling als de maker ;-)

Mijn aanbeveling, check vóórdat u met een product begint de chemische samenstelling ervan, en ga na of deze spoort met uw risicobeleving aangaande dergelijke middelen. En kiest u welbewust en geïnformeerd voor standaard interieur behandelmiddel, of liever een behandelmiddel op basis van natuurlijke stoffen, of zelfs voor helemaal niet behandelen.

Voor wat het waard is, persoonlijk gebruik ik binnenshuis gewoon de standaard Xylophene voor interieur. Wél laat ik de behandelde ruimten minimaal een maand intensief luchten/doortochten vóórdat ik er echt gebruik van ga maken, zeker als het om slaapkamers gaat. De hoek van FR waar ik woon is "zwart" op de termietenkaart, dus helemaal niet behandelen (zeker van zachthout) brengt weer zijn eigen risico's met zich mee. Op instorting bijvoorbeeld.

Salutations, Jos

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#9 Geplaatst: 2012-11-13 12:52:12

Jos,

Bedankt, dat is interessante informatie.

Het  was overigens niet mijn bedoeling om doodsangst aan te jagen. Maar je aanbeveling een behandelde ruimte een maand intensief te luchten lijkt me van belang. Ik kan me overigens voorstellen dat zo'n periode soms best lastig kan zijn.

maxandr

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#10 Geplaatst: 2012-11-13 13:37:09

Rebonjour,

@MaxAndr: ik snap dat dat niet je bedoeling was, wellicht was "doodsangst" een wat radicale woordkeuze mijnerzijds maar dat kwam ook door de stellige formuleringen in het Engelse artikel.

En ja, dat lange tijd luchten is niet altijd even gemakkelijk. Voor mij wel want ik woon (nog) niet in het gebouw waar ik aan werk. Mensen die niet permanent in FR wonen kunnen het werk wellicht zodanig plannen dat de Xylo behandeling plaatsvindt vlak vóór hun vertrek. Of anders ergens in de zomer, als er veel ramen en deuren dag-in dag-uit open kunnen blijven staan.

Persoonlijk zou ik liever een maandje op de bank in de woonkamer slapen dan in een met Xylo verzadigde slaapatmosfeer. 

@Ratatouille

Ik veronderstel dat u deze vloerdelen heeft toegepast, ik herinner me zoiets uit een eerdere discussie. Ze bevallen dus goed? Ik overweeg namelijk hetzelfde product te gaan aanschaffen.

Één vraag, hoeveel krimp is er nog na het leggen? Bij die brede delen heb je altijd het risico op té brede naden na verloop van tijd, zeker als het hout nog vochtig is en/of onvoldoende geacclimatiseerd bij het leggen. Daarom heb ik zelf tot op heden smaller hout gebruikt, tot 8 cm. Wat zijn uw ervaringen?

Salutations, Jos

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#11 Geplaatst: 2012-11-13 16:56:26

Bonjour Jos,

Ja dat zijn ze, geen enkel stukje verlies, alles bruikbaar en kaarsrecht en vrijwel knoestvrij. Bovendien waren ze in de aanbieding, dus ik heb er minder voor betaald. Was wel even sjouwen! Niet te vergelijken met de BricoDepot vloeren.

Ik kan nog niets zeggen over krimp, je moet de delen wel eerst in verpakking een maand op de plek leggen waar je de vloer wil hebben. Ik vind brede delen mooi, overigens heb ik ook een vloer van +100 jaar? oude kerktoren dakdelen. De binnen bekleding van de spits. Als ruw hout gekocht met aan een kant wat teerresten.

Die heb ik iets moeten zagen maar de meeste planken zijn 4,5 meter lang, dat is prachtig, 19cm breed en 32mm dik. Dan heb je vrijwel geen kopse naden.  Met een parketschuurmachine en grove korrel alles vlak geschuurd en later in de olie gezet.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#12 Geplaatst: 2012-11-13 17:10:13

Jos,

zelfde ervaring als ratatouille.

Planken 190x21 , 15 jaar geleden gelegd (weliswaar in NL, maar waarom zouden planken zich in LDF anders gedragen?  ;-) 

Eerst een paar weken in huis laten acclimatiseren, dan strak gelegd.

De naden gaan, afhankelijk van het seizoen, open en dichjt, maar dat is gemiddeld niet meer dan 0,5mm per naad (ik kan er mijn bankpas net insteken) en valt vanwege de chanfrein bijna niet op. De foto is vandaag genomen, dus in het stookseizoen waar het in huis het droogst is, de naden dus het meest open staan en geen enkele deur meer klemt.

En bij Lapeyre € 16,06 par botte van 1,24m², dat is iets van € 13/m², echt niet duur.

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#13 Geplaatst: 2012-11-14 08:23:56

Bonjour,

@Christian, @Ratatouille: hartelijk dank voor jullie uitgebreide reacties, daar kan ik mee verder. Ik denk dat Lapeyre binnenkort weer een paar vloerdelen verkoopt :-)

@Christian: ja, die vloer ziet er op de foto prachtig uit. En zo te zien heb je die verdekt gespijkerd, klopt dat? en heb je daar een tacker voor gebruikt? Ik was bij die brede delen altijd een beetje bang dat ze wat bol zouden gaan staan als je ze alleen aan de randen spijkerde. Bij jou toont het perfect strak.

Salutations, Jos

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#14 Geplaatst: 2012-11-14 10:53:25

Heel mooie projecten worden hierboven beschreven.

Ben zelf net begonnen aan een miniproject, het leggen van massief grenen pakket (jawel déclassé, en verschillende breedtes door elkaar) in een kamertje van ruim 3 x 3 m. De ondervloer bestaat uit goed uitgevlakt beton. Ik wil daar een 3 mm dik sous-couche van polystrène op maken (blauw spul op rol) en de planken gewoon los leggen.

Vraag: zou er een reden zijn om de planken onderling nog (verdekt) met kleine nagels te verbinden (met de tacker), of de delen hier en daar aan de ondergrond vast te maken (met pluggen?)?

Maxandr

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#15 Geplaatst: 2012-11-14 11:05:21

@Jos (het gaat niet meer om de 'beestjes' zoals bij de OP, maar om de keuze en manier van leggen van vloerplanken):

 

Het is al weer zo lang geleden, een van de eerste vloeren die ik gelegd heb, toen bij het opknappen van ons huisje in NL.

Maar ik weet zeker dat ik toen geen tacker had of gehuurd heb. Dus ik heb of verdekt gespijkerd of verdekt geschroefd.

 

Wat ik toen ook geleerd heb:

lange planken zijn niet zo goed, want hoewel een plank in de lengte veeel minder werkt dan in de breedte komt op zo'n stuiknaad toch de hele uitzetting/krimp van 4m terecht. Dus 4m-planken alleen als je ermee over de hele kamerbreedte komt zodat uitzetting en krimp onder de plinth plaatsvindt, of planken van typisch 1,2 à 2,0m zoals in de bosses de parquet van Lapeyre en BricoMarché.

 

Verdere info per PM.

 

Christian von Klösterlein

 

 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2012-11-14 11:13:14

@Maxandre

Wat jij beschrijft is het zogenaamde parquet flottant.

Bij een soortgelijk project hebben wij onlangs in een kamer van 4 x 6m de planken los gelegd en dan rondom met veerklemmen vastgezet. Niks gespijkerd of met pluggen vastgezet.

Ik probeer nog een foto van die veerklemmen te bemachtigen, die plaats ik dan hier. Ja, hier gevonden.

Christian von Klösterlein

avatar#4411
MaxAndre
Berichten: 17
Reacties: 106

#17 Geplaatst: 2012-11-14 12:56:46

@Christian: bedankt voor info.

Nog even over Xylophène. Ik heb een tijd terug hele zolder met dit spul bewerkt en een balklaag/onderkant vloer van een ruimte op de begane grond (met een nevelspuit). In het laatste geval haalde ik buiten diep adem, ging rustig naar binnen en een trappetje op, een stukje spuiten, en weer naar buiten om adem te halen. Want inademen van de nevel als je omhoog werkt leek me niet fijn.

Ik heb geen enkele nadelige gevolgen van die klussen ondervonden (voor zover ik weet), en kon de ruimten lang laten ventileren. Maar het spul is "pas un apéro" zoals een verkoper mij eens zei.

Iets over de giftigheid van cypermetrine zie nog hier maar zo'n stukje zegt natuurlijk weinig over de mogelijke nadelige gevolgen voor de bricoleur. Bij (mannelijke) ratten bleek het niet goed voor de voortplanting, dus jongelui oppassen.

Maxandr