Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hout in Frankrijk duur?

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2012-11-12 19:16:57

In een andere discussie had Maxandr geschreven:

[quote Maxandr] Overigens is grenen parket "déclassé" ook prima te gebruiken als hout voor allerlei doeleinden, vooral als je een zaagtafel hebt zodat je er latten e.d. uit kan halen. Meestal goedkoper dan geschaafd hout in de rekken bij de bouwmarkten.[/quote]


Dit is voor mij de aanleiding eens iets over de prijzen van hout in Frankrijk te schrijven.

Mijn ervaring is:

Hout in grote afmetingen, grof gezaagd, is goedkoper, geschaafd hout in kleinere afmetingen (des tasseaux, gefreesde profielen) is duurder dan in Nederland. Eikenhout is duurder dan vuren of grenen (du pin ou du sapin) maar lang niet zo duur als in Nederland.                    

Als men grotere hoeveelheden hout nodig heeft is het vaak de moeite waard bij een zagerij (une scierie) een offerte te vragen; die zijn vaak goedkoper dan de Brico’s en de bouwmateriaalhandelaren.


Ik ben een paar jaren geleden begonnen mijn eigen profielen te zagen en/of te frezen. Dat kwam zo:

Ik had op een zaterdagmiddag net nog een latje nodig. De Brico, 24km ver weg, zou ik niet meer halen, maar ik wilde mijn karwei graag afmaken. Dus heb ik gekeken bij de houtvoorraad die ik nog had. En ja, ik had van een ander project nog twee planken van parquet déclassé. Omdat ik die toch niet voor iets anders nodig had heb ik daaruit mijn latjes gezaagd. Klaar in acht minuten, terwijl de rit naar de Brico en terug bijna een uur geduurd zou hebben.
Later heb ik nog meer van die latjes gezaagd, en ook profielen gefreesd die zo niet verkrijgbaar waren.

Natuurlijk heb je daarvoor een beetje gereedschap nodig. Ik heb een Festool zaagtafel die ik ook als freesbank kan gebruiken (gewoon de bovenfrees erin zetten en de nodige geleiders erop). En inmiddels heb ik ook het nodige assortiment frezen, sommige op een vide-greniers gekocht. En je gelooft niet hoeveel profielen je alleen met een cirkelzaag al kunt maken! Vooral de US-amerikaanse websites en youtube-filmpjes geven een hele hoop voorbeelden. Vrijhand frezen met de bovenfrees, alleen met een kogellager als geleider, doe ik zo min mogelijk, het gevaar op een afwijking door een klein beetje verloop is te groot.

http://www.festool.nl/Products/Pages/Product-Detail.aspx?pid=570275&name=Tafelfrees-TF-2200-Set
kan

En uit welk hout maak je al die latjes en profielen? Ik maak die uit dat hout dat bij de bouwmarkt of Brico goedkoop is, soms is dat het profiel pour volets, of les barres-et-écharpes des volets, maar meestal le parquet déclassé; je hebt er wel een beetje afval bij vanwege de knoesten, maar in totaal is het goedkoop, zolang je aan een dikte van 21mm genoeg hebt.
Oude ramen en kozijnen zijn vaak van prima hout, fijn gestructureerd en door en door droog. Kan je prima latjes van zagen of frezen.

Christian von Klösterlein

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#1 Geplaatst: 2012-11-12 23:10:28

Dank Christian. Een verhelderend, nuttig en besparend stuk.

Chapeau.

aart

avatar#9485
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139

#2 Geplaatst: 2012-11-13 02:48:31

Ieder dal heeft aan het begin een zagerij, en bij mij zijn er zelfs twee vlakbij. Dat voelt als 'eigen hout'. Het is maar net wie je bent, want dat maakt de m3 prijs van het hout. Goedkoper dan in NL? Absoluut, maar soms stunt een Brico wel eens met iets, maar dan zit je met transport. Ik had laatst balken en planken, en betaalde de prijs die 1/10 was van die de Brico vraagt.

Bij de zagerij krijg je wat je wil, en ook belangrijk in welk houtsoort! Vuren, Grenen, Douglas of Lariks. En je kan je eigen kastanje stronk meenemen, dan maken ze er planken en balken van. Wat ik interessant vind zijn de maten, de vaste maten die ze standaard zagen in de zagerij. Die verschillen met NL.