Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

brandhout kopen

Auteur Bericht

avatar#5897
la Gravetière
Berichten: 50
Reacties: 77

#0 Geplaatst: 2012-11-14 18:47:32

we hebben ons zomerhuisje afgesloten. Het brandhout raakt aardig op dus moet er weer een stapeltje besteld worden. Ik vroeg mij af of het verstandiger is om voor de winter te bestellen of in het voorjaar of zou het helemaal niet uitmaken wanneer je besteld qua prijs en levertijd.  we hebben nog 2 kuub dus geen haast

avatar#6311
Wubbe
Berichten: 9
Reacties: 27

#1 Geplaatst: 2012-11-16 22:50:13

Of je er iets aan hebt weet ik niet, maar ik heb inmiddels 3 zaken geleerd:

Bomen worden in de winter gekapt. Dan zit er veel minder vocht in het hout en droogt het hout dus makkelijker (dat zegt waarschijnlijk niets over het tijdstip van kopen van het hout)

Brandhout (bois de chauffage) moet je minstens een jaar laten drogen alvorens te gebruiken.. Hoe droger hoe beter.

Ik heb bij mijn houthandelaar in het najaar en in de zomer hout gekocht. Geen prijsverschil.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2012-11-17 14:42:23

Hier in les Landes begint de aankoop van brandhout in augustus / september. Je ziet overal de houtstapels aangevuld en in de kranten staan kleine advertenties. Voor de winter wil je het hout op orde hebben.

Je kunt nu ook hout aankopen maar kijk goed of het hout droog genoeg is. Met de ervaring leer je het wel maar ik heb me er ook een keer op verkeken. Afgelopen winter heb ik eind februari, na die hele koude periode, toch nog een paar sterres hout moeten kopen. Het was een melange van pin, eiken, acacia en wat zacht hout ( niet duur overigens). Men had mij verzekerd dat het 'bien sec' was. Ik koop altijd op 50 cm en doe de rest zelf. Ik had de berg hout op le bon coin gevonden. Het hout was toch natter dan ik had gedacht. Ik heb nu zo een apparaatje om te meten. Dat hout was tussen de 25-30% vocht dus lastig stoken. Deze zomer via via weer hout gekocht en prachtig droog eiken op 50cm voor 40 euro de sterre. Het mooiste is toch als je mensen kent dan word je ook niet bedonderd. Het handigste is toch om van te voren te gaan kijken naar de de kwaliteit en droogheid van het hout. Heb je een camionette kun je het gelijk meenemen en dus afdingen op de prijs. Als het gebracht wordt storten ze al het hout voor de deur en dan maar afwachten wat de kwaliteit is.

Ingrid

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2012-11-17 18:47:48

Nog eens nagedacht, jullie zijn er niet in de winter. In het voorjaar hout kopen kan voordeliger zijn omdat de grote hap verkocht wordt in de nazomer. Er is dan onderhandelingsruimte. Dan praat je over 5 euro per sterre meer of minder. Bijvoorbeeld: hij wil leveren per echte sterre dus buches van een meter en je onderhandelt dat hij ze zaagt op 50 cm.

Ik kwam net bij brico leclerc vandaan: daar stonden stapels brandhout, fendu op één meter, kurkdroog eikenhout voor 50 euro/sterre. Ik weet het, de prijzen verschillen per streek maar voor hier was het niet gek. In de advertenties gaat het eiken weg voor 60 euro de sterre op 50cm.

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2012-11-17 18:51:39

De enorme houtstapels die je hier in 21/52/70 ziet zijn alleen te verklaren uit het feit dat de mensen het hout drie jaar laten liggen. Mijn buurman die zijn CV op hout stookt zegt in een normale winter 11 stère te verstoken, dus heeft hij er 35 of 40 in voorraad.

En de houtstapels worden hier mooi dwars op de voornaamste windrichting opgezet, en alleen hun bovenkant wordt afgedekt.

Christian von Klösterlein

avatar#6672
CeesV
Berichten: 1
Reacties: 18

#5 Geplaatst: 2012-11-21 17:20:11

Wij kopen ons hout (in de Morvan) altijd in september. In de winter kan ook wel, maar meestal wordt dat dan een soort depannage; de prijs is dan veel hoger dan de gebruikelijke 30 a 40 euro per stère.

Het hout is dan een seizoen eerder gekapt en wordt een jaar buiten opgeslagen en gaat daarna in de zomer naar binnen voor de daaropvolgende winter.

We hebben een vaste leverancier; we kunnen altijd op hem rekenen.

Veel gemeenten bieden hun inwoners (ook tweede huizen-bezitters) de mogelijkheid om goedkoop hout te kopen. Ik maak daar geen gebruik van, omdat de kwaliteit nogal uiteenloopt en ik de voorkeur geef aan charme (haagbeuk), i.v.m. de hoge warmteopbrengst.