Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Frankrijk groeit!

Auteur Bericht

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#0 Geplaatst: 2012-11-16 07:42:02

Ik hoor niemand over de groei van 0,2% van de franse economie in het derde kwartaal 2012. In NL gaat het beduidend slechter. Zó kwaad doet Hollande het dus niet, integendeel.

Ik heb 't altijd al gezegd: pessimisten hebben altijd gelijk. Als hun sombere voorspellingen uitkomen, roepen ze luidkeels "Zie je nou wel?" en als de optimisten gelijk krijgen doen ze er het zwijgen toe. En in de algemene blijdschap om de positieve ontwikkeling merkt niemand dat op. Behalve natuurlijk mensen die een weddenschap om een fles wijn hebben lopen...

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-11-16 08:09:58

Zo te lezen naderen we het eind van het jaar: Sweet dreams around the Christmas tree and a time-bomb, so happy together. Naast optimisten en pessimisten zijn er ook mensen die zaken analyseren. 

Rob

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#2 Geplaatst: 2012-11-16 08:22:55

Komt omdat er een nieuw bedrijf is gestart in la rochelle, met een veelbelovende toekomst voor Frankrijk ;-)

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2012-11-16 10:39:56

Bonjour Bosbess,

Wellicht hoort u niemand over de groei van de FR economie omdat de berichtgeving daaromtrent gewoon nergens over gaat. Een beknopte analyse:

1) Men roeptoetert over een door Insee becijferde groei van 0,2% in het derde kwartaal;

2) Men "vergeet" dat Insee tegelijkertijd de cijfers over het tweede kwartaal heeft bijgesteld van 0 naar -0,1%;

3) Daarmee komt men op een "groei" (tot dusver) van 0,1% voor heel 2012;

4) Terwijl de standaard onnauwkeurigheid van dergelijke voorspellingen minimaal 0,3% is, zie hier.

Het gaat hier dus overduidelijk om cijfermatige fluctuaties die ruimschoots binnen de onnauwkeurigheids-ruis vallen. Wetenschappers, analisten en mensen die kunnen rekenen weten dat je daaruit niets kunt afleiden. Dit in tegenstelling tot politieke clowns zoals Pierre Moscovici: "Cela montre que la France est une économie solide, qui a un potentiel de rebond", "ça vient démentir les craintes de récession". Om nog maar te zwijgen van Jean-Marc Ayrault: "un indicateur prometteur", appelant à "persévérer dans la politique que nous avons engagée". En u roept hier naadloos achteraan "Zó kwaad doet Hollande het dus niet, integendeel".

Ik zou er hardop om moeten lachen als het niet zo droevig was. De hele EU kraakt in haar voegen, alle economische seinen staan op rood, en de FR politici zien één cijfertje en concluderen dat alles prima gaat. Zoals de man die van een torenflat afspringt en halverwege zijn val vrolijk roept "so far, so good".

Nu, u mag mij ervan betichten pessimistisch te zijn. Sommigen noemen dat overigens realisitisch. Maar de heer Moscovici heeft nog méér gezegd. Namelijk, dat dit gecijfer "conforte l'idée qu'une croissance de 0,8% en 2013 reste un objectif réaliste, mobilisateur et atteignable".

Okee, dat is genoteerd. Als FR daadwerkelijk 0,8% groei -dus ex inflatie- boekt in 2013 zal ik oprecht blij zijn. Pessimistisch of niet, ik prefereer toch altijd goed nieuws boven slecht nieuws. Dus als dat goede nieuws er komt zal ik u zeker met het grootste genoegen een prima fles wijn laten toekomen. Maar op de één of andere manier vrees ik dat het anders zal uitpakken.

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

Salutations, Jos

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#4 Geplaatst: 2012-11-16 11:05:31

Jos, het verschil tussen links en rechts zit hem in het rekenen;

De een rekent van zich af (gaan we dit wel halen?) de ander rekent naar zich toe (alles zal reg komm)

Hollande rekende ook naar zich toe dat de crisis al bijna voorbij is (wat zullen ze gelachen hebben in de burelen in Brussel)

Heel socialistisch homofrankrijk rekent ook al naar zich toe dat we volgend jaar kunnen trouwen, zelfs Hollande gelooft erin.

In werkelijkheid zijn we nog niet veel verder als de goedkeuring dat er politiek over gesproken mag gaan worden.

De grote kans dat het afgekeurd wordt ligt nog in een ver verschiet, maar ach, het gaat toch ontzettend goed zo? we gaan praten!

Nee, het komt goed met Frankrijk, gewoon doorgaan.

Wie die schuit ook van de zandbank trekt, het zal me een worst wezen, als die maar los komt.

Ik gun het bosbess van harte, maar ik bouw toch maar vast een reddingssloep voor mijzelf.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#5 Geplaatst: 2012-11-16 11:22:35

"Lies, damned lies and then there are statistics" .

Je kunt alles 'bewijzen' met statistieken, de Britten en Amerikanen zijn daar meesters in en kennelijk hebben de Fransen goed opgelet. Volgend kwartaal stel je gewoon de groeicijfers van de vorige kwartalen weer een beetje naar beneden bij, dan kun je kwartaal-op-kwartaal opnieuw 'groei' laten zien. In de VS moeten de getallen gewoon groot zijn, dus publiceren die 'op jaarbasis'. Niks jaarbasis, gewoon het kwartaalcijfer*4. De VS zou hetzelfde cijfer dus als 0,8% groei rapporteren. Dat het jaar-op-jaar cijfer uiteraard nog steeds slecht uitpakt laat je vervolgens gewoon ondersneeuwen in de publicatie van opnieuw 'uitstekende' kwartaalcijfers. De 'beursmannetjes' willen dolgraag in de betere cijfers uit VS blijven geloven, tegen beter weten in.

Kennelijk is ook ineens onbelangrijk op welk niveau de economie als geheel presteert. Meestal wordt de piek net voor de crisis in 2007 als basis genomen.

Dan zit Nederland daar ongeveer op, Duitsland ook waarna extra groei moeilijk is en krimp gemakkelijk.

Desondanks publiceren de NL media dat Griekenland 3,5% groeit en NL met 1,2% krimpt. 'dus' doet Griekenland het beter dan Nederland. 3,5% van NUL is nog steeds niks.

Frankrijk zit nog enkele procenten onder niveau en het VK zelfs 4%. Met  hun gedevalueerde pond zouden de Britten dus gemakkelijk procenten per jaar moeten kunnen groeien om na een paar jaar gelijk te komen met ...Frankrijk. Dat lukt echter voor geen meter, dus begint de Britse pers maar met 'Frankrijk-bashing' . (The economist)

Altijd leuk om de eigen onkunde te verbergen achter die van een ander.

Het grootste gevaar in Europa is niet Frankrijk, maar de kans dat het VK ineenstort. Gelukkig hebben ze geen Euro en kunnen ze geen aanspraak maken op financiële hulp uit Europa. Maar hun failliete bankensector zal die van de eurozone mee kunnen  trekken. De Britten doen alsof de dreiging andersom is, 'keeping up appearances'.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#6 Geplaatst: 2012-11-16 11:33:58

Mijn eerste gedachte bij 'frankrik groeit', was 'frankrijk knoeit'. Nu weet ik een beetje hoe je dat moet doen met die cijfertjes. Altijd nuttig. Dank. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#7 Geplaatst: 2012-11-16 11:48:02

He, grappig, iemand die deze cijfers gelooft!

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#8 Geplaatst: 2012-11-16 12:51:19

@ Jako

De Britse pers die aan "Frankrijk bashing" doet om het VK een beetje in de luwte te houden? Dat geloof jezelf toch niet, dan kunnen we dertig jaar OESO studies nu meteen in de vuilnisbak kieperen.  Voor de Fransmens is het altijd het buitenland waar het kwaad vandaan komt, vandaar dat Hollande daar totdat hij gekozen werd ook nooit kwam, en zeker het perfide Albion wordt met graagte gewantrouwd. Niet helemaal ten onrechte, maar hoort machtsdenken niet van nature in het DNA materiaal van de wat grotere landen?

Overigens grossiert de Economist ook in plezierige prenten waarmee de regering Cameron en the grand old lady (Bank of England) raak worden getypeerd. Ze zijn uit liberaal hout gesneden, klopt. En ze zijn tevens kritisch, maar dat zijn ze voor alle patienten die daar publiekelijk op de economische operatietafel komen te liggen. In het geval van Frankrijk dringt zich een Nederlands schilderij aan me op: de anatomische les.

Rob

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#9 Geplaatst: 2012-11-16 13:00:39

Wat ziet jullie site met jullie fraaie product er goed uit Cees. Van harte gefeliciteerd.

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2012-11-16 13:06:53

Goochelen met getallen.

Eeen van de meetkundige basisfeiten is toch (Jos zei het met andere woorden):

De fout van het meetinstrument moet kleiner zijn dan de vast te stellen verschillen.

Goochelen met getallen!

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2012-11-16 13:08:50

@Cees:

Zo te zien ben je erin geslaagd een deelbaar surfplank te maken. Goed zo!

En pas 4kg? Ongeloofelijk!

Felicitations

Christian

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#12 Geplaatst: 2012-11-16 13:26:22

Het einde van het jaar nadert The Economist niet snel genoeg: een artikel dat is geschreven op 17-11-2012 publiceren op 16-11? Tijdmachine uitgevonden? 

Al met al is het artikel weliswaar negatief over Frankrijk, maar toch gematigd positief over Mister Hollande. En er wordt terecht op gewezen dat de man een wijziging moet zien te brengen in een koers die 30 jaar lang (sinds de laatste PS president Mitterand) is gevaren. Ga er maar aan staan.

Ook wordt er op gewezen dat Hollande de meeste aanbevelingen uit het rapport Gallois wil overnemen. Verzuimd wordt echter te melden dat de 75% belasting voor inkomens boven 1 miljoen euro slechts geldt voor het bedrag dat boven dat miljoen uitkomt én slechts voor 2 jaar (anders zouden de tranen me in de ogen springen voor die stakkerds). Verder luistert Hollande ook naar protesten uit de samenleving, zeggen The Economist en ik (de olifant en de muis stampen samen weer hard). Daarom worden bepaalde maatregelen verzacht. Terug durven komen op een eerder genomen besluit getuigt van moed en grote wijsheid, zeker voor een president.

Inderdaad zijn er, zoals Rob opmerkt, ook mensen die zaken analyseren. Inmiddels ben ik begonnen aan het boek Survival + van Charles Hugh Smith, aanbevolen door Jos. Dat valt niet mee. Dat ligt niet aan mister Smith, die buitengewoon plezierig schrijft, maar aan mijn beperkte kennis van zaken en de ingewikkeldheid ervan. Inmiddels ben ik aan Hoofdstuk 2 gekomen (ik moest eerst mijn franse avonturenroman uitlezen) en ik heb al veel geleerd.

Zoals:

1. Er bestaat in de maatschappij een superrijke en daardoor supermachtige elite. Zij vormen ongeveer 1% van de bevolking en hebben ongeveer 90% van de economie in handen. Daardoor hebben zij macht over de regering én over de media.

2. Deze elite wil koste wat het kost haar rijkdom en macht behouden. 

3. De oplossing van een probleem ligt besloten in de manier waarop je het formuleert.

4. De elite formuleert het probleem dus zodanig dat de oorzaak ervan overal wordt gelegd, behalve bij henzelf, terwijl zij er met hun ongebreidelde hebzucht juist de veroorzakers ervan zijn. Vanwege hun grote invloed op regeringen en media worden de problemen dus overal zo geformuleerd.

5. De oplossing die daaruit voortvloeit spreekt voor zich: alles en iedereen moet worden aangepakt, behalve zijzelf. Want zij zijn zogenaamd de motor van de economie. Terwijl ze decennia lang niet anders hebben gedaan dan zichzelf verrijken ten koste van de maatschappij, de natuur en de derde wereld, zichzelf daarbij voorstellend als de brengers van steeds meer welvaart.

6. Die ballon van steeds meer en meer en meer op krediet, waaraan zij verdienden, is in 2008 geknapt en een drastische koerswijziging is noodzakelijk. Want dit is niet zo maar een crisis, zoals de elite ons wil doen geloven, dit is een structurele instorting van een ondermijnend systeem, dat het kapitalisme niet gebruikte maar misbruikte.

En zie, daar komt Mister Hollande, die die nieuwe drastische koers inslaat en deze rijke en machtige elite een ietsiepietsie laat bijdragen aan het herstel van puinhopen die zij hebben veroorzaakt. En in navolging van alle door de elite beïnvloede media valt heel Frankrijk over hem heen, vanaf de eerste maand van zijn aantreden. Kijk eens hoe alle rijken het land verlaten, kijk eens hoe alle bedrijven het land mijden als de pest! En de groei was, is en blijft 0,0 en zelfs minder. Schande!

Maar plotseling komt daar een lichtpuntje: 0,2% groei in het derde kwartaal, zes maanden na Hollande's aantreden. De reacties vielen te voorspellen: nu deugen plotseling de cijfers niet meer.

Gelukkig zijn er inderdaad mensen die de zaken analyseren. En daar kan je heel veel van leren, zoals van Charles Hugh Smith.

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#13 Geplaatst: 2012-11-16 13:57:22

Aan Christian off topic; de kleinste board weegt 2800 gram.
Weet je nog die vraag in een ver verleden? we hebben een beetje gesteggeld, dankzij german carbon technology is ons gelukt waar de hele wereld van droomde.
fièrement fabrique en France! met een klein beetje Duitse hulp, hihi.
Maandag een intervieuw bij de Financiel Times.
Als Hollande het niet lukt om de groei op te beuren doen wij het wel, haha!
Ik ben een man van de straat, een werker, mouwen op.
Ik heb het niet op al die dure rapporten en profesoren die het zo goed weten (vanachter hun bureau)
De ene fabriek na de andere legt het loodje, hier deze week 600 man op straat, een maand geleden al 350 in fonteney le comte.
De tweede grootste fabriek van zeiljachten ter wereld (!) bilan depose.
Jaja, en die worden waarvandaan betaald?
La Rochelle, 40% minder toeristen deze zomer (waarschijnlijk heeft men het aantal hoofden geteld op de partij congressen van de PS in de stad, daarna was het weer verdomd stil)
Leuk geprobeerd, dat wel.
Ik ben overigens een fel voorstander van positieve berichtgeving, als we allemaal ophouden met altijd maar weer die crisis dan gaat het misschien een stuk beter.
Zolang we miljoenen kilo’s aan voedsel in de kliko storten, zolang we niet met beide handen de zijkanten van de tv vast kunnen pakken, zolang we een Ipad en Iphone in de zak hebben, valt het allemaal nog wel mee.
Wat mij betreft, ik heb het al eerder gezegd; laat die crisis nog maar even duren, krijgen de mensen weer een prikkel om te bewegen misschien.
Deze week zei iemand bij gammvert in de winkel (ik wordt overal herkend helaas) hoe verzin je het!
Ik keek naar een aanbieding van onverkoopbare tractortjes met hooikarren, en wees daarop “wij speelde met potloden en wasknijpers, oude schoenendozen waren de schuren, mijn broertjes houtzagerij waren takjes dennennaalden uit de tuin.
Fantasie beste mensen, we leerde onszelf te vermaken."
Vandaag is het de pc en de Iphone die ze vermaakt, als deze week alle elektriciteit het begeeft gaat een kwart van de mensen dood in ziekenhuizen, een kwart aan eenzaamheid, en een kwart pleegt zelfmoord omdat ze geen facebook meer hebben.
De laatste kwart koopt bij ons een board.
Lang leve de crisis.
Het volgende idee gaat in februari lopen; franchise business, als macdo het kan, kan ik het ook.
Als u niet naar het restaurant toe gaat, komt het restaurant wel naar U toe!
Nieuw in Frankrijk, ik heb alle rechten gebreveteerd, inclusief de naam, ik heb twintig oude stadsbussen gekocht, begin maart open,
Lang leve de crisis, 60 banen erbij!
(wie geïnteresseerd is roept maar, voor oost Frankrijk zoeken we liefhebbers)

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#14 Geplaatst: 2012-11-16 16:19:53

@Rob, de eilandmentaliteit van de Britten maakt ze nog schuwer voor invloeden van buitenaf dan de Fransen.

Qua arbeidshervormingen, flexibele arbeidsmarkt etc lopen de Britten ver voor op de Fransen maar al die voordelen zijn 'op', daar valt verder niets meer te verbeteren. De Britse  regering spendeert nog steeds ruim 8% meer dan er binnenkomt, de BoE creëert 375 MILJARD pond uit het niets en nu betalen de Britten zelfs die coupon (rente) niet meer. En dat noemen ze dan 'austerity'. Ondanks deze enorme stimulans en monetaire financiering doet de Britse economie het nog steeds slechter dan de Franse.

Hollande hoeft maar een paar goede maatregelen te nemen  (ooit...) opdat de Franse economie wel gaat groeien.

De Britse positie daarentegen is hopeloos. Zodra de markt erkent dat het Pond al lang geen steun meer heeft uit een economie maar slechts een centrale bank, is het spel over.

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#15 Geplaatst: 2012-11-16 16:59:22

Dat hebben de britten al sinds michiel de ruyter in de gaten, daarom is oorlogvoeren hun beste kant.

Dat ze nu zo roemen over het binnenhalen van de franse ondernemer is een zwak geluid, al eeuwen is de engelsheer met goede scholing het land ontvlucht om elders een goede baan te vinden, zelfs in Frankrijk.

Ik weet uit ervaring dat men in gb naarstig op zoek is naar mensen met hoge capaciteiten, alleen willen ze er niet voor betalen.

Een eiland is nooit rendabel geweest, noem mij er één die dat wel is.

De beste positie voor een land is; omring door landen en aan zee gelegen en geen bergen, goh...

Waar frankrijk in gefaald heeft is de logistiek tussen oost en west, je rijd nog steeds sneller van parijs naar bordeaux dan vanaf lyon, wat dichterbij ligt.

Al die luchthavens ten spijt, ze kunnen ze net zo goed sluiten, kost bakken met subsidie wat er nooit uit komt, leg er fatsoenlijke snelwegen voor aan waar je kunt racen.

Neem een voorbeeld aan US, waar semi-trucks rijden, zelfs in nl neemt men al proeven met deze LZV, terwijl ze in Frankrijk nog steeds met veel te hoge snelheid door de bebouwde kom donderen.

Om niet te ver van de discussie af te dwalen, het is niet links of rechts, allemaal hebben ze er een zooitje van gemaakt, en een knappe kop die daar verandering in brengt.

Ik geef het Hollande te doen, maar ik vrees het ergste.

Al met de vorige verkiezingen heb ik gezegd, Royal? nooit, je hebt een vent (of Angela) met ballen nodig, niet bang voor de sncf en niet voor wie dan ook.

Je moet niet alleen een land economisch verbeteren, je moet 61 miljoen mensen een andere mentaliteit leren, da's heel wat anders.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#16 Geplaatst: 2012-11-16 18:51:57

Bonsoir Bosbess,

Ik krijg nu de indruk dat u het boek van Charles Hugh Smith erbij trekt om uw gelijk te halen en het wéér eens op die goede beste brave socialisten versus die grote boze kapitalisten te gooien. Met de heer Hollande als edelmoedige ridder op het witte paard die de verdorven en uitbuitende elite wel eens even mores zal gaan leren. Dat mag u vinden, maar het is zeker niet de strekking van het boek.

Als u wat verder gevorderd bent in het boek leest u bijvoorbeeld in het hoofdstuk "The Artifice of Political Ideologies" de tekst: "From this long-range cyclical perspective, the artificial nature of political ideology is starkly revealed. The Right focuses all its attention and ire on the insatiable appetite of the State for more power and revenue, while the Left focuses all its attention and ire on the insatiable appetite of the Plutocracy for increased privilege and wealth. Unknown to the ideological adherents, each is one side of a single coin". Kortom, volgens de schrijver boeit het niet of men nu door de socialistische kat of de kapitalische hond gebeten wordt. "In all cases, the Empire is managed by a centralized-State Elite which is untouched by any feedback/influence instigated by the citizenry". 

De analyse van Charles Hugh Smith gaat over de USA, maar zij gaat ook vrij vérgaand op voor Frankrijk. Ongeacht de politieke kleur en ideologie van de presidenten in de afgelopen tientallen jaren is l'état sluipenderwijs steeds groter, machtiger, kostbaarder, bemoeizuchtiger en bureaucratischer geworden. Cees slaat hierboven de spijker op de kop: het is niet links of rechts, allemaal hebben ze er een zooitje van gemaakt. En de huidige regering zet de ontwikkelingen onverminderd, ja zelfs versterkt voort. Het woud aan regels blijft voortwoekeren en het beslag van de staat op het inkomen van haar onderdanen blijft groeien. Dit gaat natuurlijk een keer ophouden, en dát is de ineenstorting waar Charles Hugh Smith op doelt. 

En tsja, met "De reacties vielen te voorspellen: nu deugen plotseling de cijfers niet meer" wuift u de critici wel érg gemakkelijk weg. Het is gewoon een wiskundig/natuurkundig feit dat je met een instrument met 0,3% onnauwkeurigheid niets kunt zeggen over waarnemingen met 0,1% fluctuatie. Als je dat als politicus tóch doet laat je precies zien wat je bent: een domoor.

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

 

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2012-11-16 19:45:28

Of de economie wel, niet of een beetje groeit is nauwelijks van belang. 

Leuk voor het consumentenvertrouwen, dat wel.

Uiteindelijk bepalen emoties of de markt wil aantrekken. 

Steven

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#18 Geplaatst: 2012-11-16 20:07:12

"Hollande hoeft maar een paar goede maatregelen te nemen  (ooit...) opdat de Franse economie wel gaat groeien."

Hoe kom je daar nu bij? Dat was misschien waar in de tweede helft van de vorige eeuw, maar de verhoudingen zijn thans zodanig verandert dat dat niet meer opgaat.


Om te groeien heb je allereerst een productieapparaat nodig van goederen en diensten waar de markt op zit te wachten.Als Europa hebben we sdat niet meer. Als Nederland hebben we wellicht nog bedrijven als de ASLM en een paar andere inoverende bedrijven.


Daarbij zit de koopkrachtige vraag alleen te wachten op luxe goederen uit Europa, en alleen maar omdat ze nu exclusief zijn in die landen.

Dit statement is gelijk de doodsteek in de toekomst. Want als je genoeg levert is een LV tas niet langer uniek en verliest het zijn waarde.

Maar bij bedrijven als Philips kun je stimuleren wat je wilt, maar de productie in Europa is lang geleden verloren gegaan en komt niet terug. Bovendie wordt elders beter en goekoper geproduceerd.  

Dat is ook zo in het VK en Frankrijk.

Airbus als bedrijf kan nog wel groeien, maar Airbus is al enige tijd bezig met het opzetten van een productiefaciliteit in China en de VS en ook in die bedrijfstak zit in de toekomst voor Frankrijk geen  stimulering van de economie meer in. 

Ik hoor Bosbess al zeggen 'Ze worden nog wel in Frankrijk ontworpen'.  Maar net als de Duitse autoindustrie de ontwerpafdelingen verplaatst naar Azie, zal ook de vliegtuig industrie dat gaan doen. Er zijn in Europa gewoon geen slimme ingeneurs genoeg 

Nee, het is over en uit. Onze generatie zal langzamerhand zijn welvaart moeten inleveren en de volgende generatie grijpt er volledig naast. 


Geen enkele maatregel van politici in Brussel of Parijs kan het tij keren.

De discussie hier gaan uit van verouderde veronderstellingen, dat is zeker.

Cees heeft gelijk. Vertrouw op je eigen reddingssloep en niet op maatregelen van een stel ongekwalificeerde politici


avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#19 Geplaatst: 2012-11-16 20:30:15

@Taciturne.

Ik heb vroeger 6 jaar in Suriname gewoond en vanuit mijn economische achtergrond heb ik nachten lang geworsteld met de vraag hoe een bosneger gemeenschap kan overleven.

Een van de dingen die zeker zijn, dat een noodzakelijke voorwaarde is, dat de gemeenschap geen goederen en diensten van buiten gebruikt. Alles wat je aan inkomen in de gemeenschap produceert lekt dan op die manier weg.

Jij denktr wellicht dat omdat onze voorouders in hun stammen kondeboverleven, wij dat als moderne Europeanen dat ook zouden moeten kunnen. De fout in deze gedachtengang is, dat onze voorouders alleen konden overleven door weer andere stammen of de Romeinen en masse de kop in te slaan en geld, goederen en knapen als buit mee te nemen. Ook de Romeinen zijn door een economische crisis hun wereldrijk kwijt geraakt.

Emoties hebben alleen te maken met de binnenlandse consumptie en productie. Maar die laatste is steeds meer onvoldoende om alle monden te voeden, en lekt bovendien door de import in no time weg.

Als remedie tegen het weglekken van het inkomen naar buiten wordt door simpele mensen gesteld 'Koop Frans'. Dat is kortzichtig, omdat daar het probleem niet mee wordt opgelost. Zoiets als een pleisterje op een steenpuist.

De statistieken op dit gebied zijn nog verwarrender dan inkomensstatistieken. 

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#20 Geplaatst: 2012-11-17 00:01:15

Ik moet zo vreselijk lachen om al die dokterandersen hier, ze denken het allemaal te weten, met stapels dikke boeken van nog meer wetenschappers, en zal ik je eens wat vertellen, allemaal onzin.
We zitten in een nieuwe tijd, we halen ons zelf in zonder dat we tijd hebben in het spiegeltje te kijken, sneller dan we denken kunnen, ontwikkeld de wereld om ons heen, we raken steeds meer de controle kwijt.
Amerika heeft een grotere schuld dan ooit in de mensheid heeft bestaan, europa zit als een molensteen vast op de bodem van een modderpoel, en alles vertroebeld meer en meer.
Er zijn nooit zoveel oorlogen geweest uit democratische oorsprong als ooit voorheen, we hebben brandhaarden waar we ze denken onder controle te hebben, en alles is fake.
We hadden de sovjets onder controle, de cubanen, de irakies en de algerijnen, egypte was al was in onze handen.
Vandaag zweten geheime diensten hun bilnaad nat want de grip is volkomen verdwenen, we weten niets meer sinds de beroemde 11de.
De media gaat zijn eigen gang, de persvrijheid geeft de mensen de moed te zeggen wat ze willen, we krijgen meer te horen dan goed voor ons is.
Welke landen gaat het goed? Haha, U raad het al, de chinezen, kijk die regio eens groeien, dankzij regiem.
Aanzien bestaat niet meer, als we iemand niet mogen knallen we hem uit zijn schoenen, zie het tij maar te keren.
Financieel zijn we afhankelijk geworden van een systeem door onze welvaart, of lees liever; dank zij de welvaart, wat we zelf ter ziele hebben geholpen.
Wenend staan we te kijken naar het graf, in onze handen de bijl waar de dode mee onthoofd hebben.
Ziet niemand de logica in de geschiedenis? Schijnbaar niet.
We maken meer op dan we produceren, we verbruiken meer dan de aarde schept, en we denken dat door het ophemelen van bankpapieren we de financiën weer op orde kunnen krijgen.
Alles wat we kopen heeft een waarde, die waarde wordt door een geleerde bepaald, maar wat is de werkelijke waarde dan eigenlijk, doet die er niet meer toe?
We menen nog steeds dat alles weer goed komt, de huizenprijzen gaan weer stijgen, de lonen gaan omhoog, we komen er uit!
Vergeet het maar, waar oorlogen (bedankt midipyr voor je Romeinse voorbeeld) de stand van zaken weer in evenwicht bracht, hebben we met onze felbegeerde democratische vrede de natuur om zeep geholpen.

Jos, Bosbess, jammer hoor, maar lezen jullie die ouwe verstandige boeken nog maar eens door, net als de predikant de bijbel, een fabeltjesboek van 2000 jaar oud.
De wetenschap regeert, de nieuwe wereld is het, weg met die oubollige wetenschappers die op oude leest zijn geschoeid, internet, socialmedia, we zullen er aan moeten geloven.
Alle goden ten spijt, er is een nieuwe godsdienst geboren; socialmedia, hele volkstammen zijn eraan gehecht, ze ontketenen oorlogen, het geeft ze moed, kracht, ze offeren zich er voor op.
Bouw je reddingssloep, dat is de enige manier om je huid te redden.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#21 Geplaatst: 2012-11-17 07:39:20

Goeiemorgen Jos, 

Je kunt tot in lengte van dagen blijven roepen dat Hollande en de PS Frankrijk naar de kloten helpen, maar waar slaat dat nou toch op, als het land al lang naar de kloten was toen ze het erfden?

Ook kun je me blijven beschuldigen dat ik "de socialisten" verdedig, maar ik verdedig niemand, want laat het nu eens en voor al tot je doordringen: ik ben geen socialist. En ik veroordeel ook het kapitalisme niet, maar de uitwassen ervan. Net zoals jij de uitwassen van het socialisme veroordeelt. Alleen komt daar bij jou nog eens een ingekankerde afkeer bij tegen alles wat alleen maar naar socialisme ruikt.

Roepen dat zowel links als rechts de boel naar de verdommenis heeft geholpen is zowel een Jantje van Leiden als een dooddoener. En na 17 jaar rechtse regering is het een gotspe.

Als ik het voor Hollande opneem, is dat niet vanwege z'n mooie blauwe ogen of omdat hij socialist is (is hij dat wel?), maar omdat iedereen over hem heenvalt nog vóór hij ook maar één stap heeft kunnen zetten. Dat ik Survival + daar bij haal, is omdat daarin zo mooi staat beschreven hoe maatschappelijke en economische mechanismen werken. Hoe media en daarmee de publieke opinie worden gestuurd door overrijke machtigen, die alleen hun eigen belang voor ogen hebben, notabene onder het mom van "algemeen belang". Dat boek zet (tot nu toe) alle overduidelijke maatschappelijke en economische waarheden op een rijtje. Waarheden die je als gewoon mens wel weet, maar waar je nooit echt bij stilstaat, ik tenminste niet. Een eye-opener. En zeker van toepassing op hoe via de leiband-media de publieke opinie over Hollande negatief wordt beïnvloed.

En aan al die mensen die denken dat ze uit het systeem kunnen ontsnappen door uitsluitend en geheel autonoom voor zichzelf te zorgen, laat Smith zien dat dat onmogelijk is. Dat hou je, zonder anderen, hoogstens zes maanden vol. En de zevende maand? vraagt hij. En denk je echt dat als niemand meer iets heeft en jij wel, dat ze je met rust laten en je rustig van je zelfvoorzienende huishouding laten genieten, terwijl ze zelf sterven van de honger? Forget it.

Het Romeinse Rijk is niet ten onder gegaan aan economische omstandigheden, maar aan verregaande decadentie, waardoor er geen enkele verdediging meer was tegen de oprukkende primitievere volken, die lichamelijk en geestelijk nog sterk waren en bovendien niets te verliezen hadden.

Raar als het klinkt voor deze optimiste in hart en nieren: datzelfde staat onze beschaving te wachten. Na eeuwen van knechting, uitbuiting en veronachtzaming van hun belangen zullen op een dag de gekleurde volken van de wereld ons gaan overspoelen en de rekening presenteren van de "welvaart" die we over hun rug heen hebben verdiend. En wat zijn wij, met ons verwende zitvlees achter computerschermen en onze jacuzzi-lijven, daartegen waard? Nul komma nul.

De titel "Frankrijk groeit!" was als uitdaging bedoeld. Dat doel is ruimschoots bereikt. Ik lees (en open mijn ogen) verder, benieuwd of Charles Hugh Smith met een oplossing komt, en zo ja, welke.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#22 Geplaatst: 2012-11-17 08:08:40

Dertig jaar rechtse regering? En de grote leermeester van Hollande dan, Mitterand, twee presidentiële ambtstermijnen van zeven jaar, 1981 - 1995? 

Rob

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#23 Geplaatst: 2012-11-17 09:41:47

Oei! Foutje, bedankt! Heb het hersteld. 

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#24 Geplaatst: 2012-11-17 12:20:21

Dit is de theorie van een achtjarige, ik heb het even voor haar geplaatst want ik vind het zeer vernuft.

plaatsjes plakken lukt weer is een keer niet.

Ze heeft het beter in de gaten dan vele economen.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#25 Geplaatst: 2012-11-17 13:10:47

Beste Bosbes,

Zwarten en anderzins wat over ons heen komt rollen? Ben je daar bang voor? Onthoudt, van een kale kikker kun je niet plukken. Misschien zou die golf wel eens de enige manier kunnen zijn om in ieder geval de bassale binnenlandse economie weer te stimuleren. Lieve Heer, bespaar mij de plaatjes en verhaaltjes van achtjarigen.

Voorts:

Buiten Bosbes zijn we het wel met elkaar eens, al gissen we allmaal wat anders.... 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#26 Geplaatst: 2012-11-17 16:06:19

Bonjour Bosbess,

Ik begrijp dat de begintitel van dit draadje als uitdaging was bedoeld. Nu, ik heb die uitdaging opgepakt. Mijn mening over allerlei zaken staat duidelijk diametraal tegenover de uwe. Geen probleem wat mij betreft, maar laten we proberen de argumentatie zuiver te houden.

Ik heb het eerder geschreven, ik heb levensbeschouwelijk gezien in hoofdzaak een afkeer van een almachtige overheid. Als diehard liberaal geloof ik dat een overheid zoiets moet zijn als een scheidsrechter in een wedstrijd: toezien op het spel en de naleving van de regels, maar zeker niet zelf meespelen. De socialistische ideologie is onlosmakelijk verweven met het idee van een alomtegenwoordige overheid die bepaalt, regelt, neemt en geeft zoals zij dat wenselijk acht. Het mag derhalve duidelijk zijn dat tussen mij en het socialisme weinig liefde verloren is. Dat heeft niets te maken met een ingekankerde afkeer maar met een fundamentele incompatibiliteit in levensbeschouwing.

Dat u zich geroepen voelt de heer Hollande te verdedigen is natuurlijk uw goed recht. U vindt het vervelend dat iedereen over hem heenvalt en dat de media de publieke opinie over hem negatief beinvloeden. Ik zie dat anders. Voor mij is de heer Hollande een typisch product van de ENA bureaucratenschool, een apparatchik die de echte wereld altijd van achter glas heeft bekeken en die nu op de harde manier ondervindt dat zijn studeerkamerdogma's in de praktijk niet werken. En wat u beïnvloeden van de publieke opinie noemt is volgens mij terecht concluderen dat de man niet berekend is voor zijn taak. Het feit dat hij als product van zijn ideologie direct begonnen is de rol van een reeds opgeblazen en bureaucratisch overheidsapparaat nog eens te vergroten, sterkt mij in mijn overtuiging.

Tenslotte, het grote Romeinse rijk is niet ten ondergegaan aan decadentie. De decadente taferelen die zich voordeden waren slechts illustraties van het verval. Het Romeinse rijk is in hoofdzaak ten onder gegaan aan bureaucratie. Om een tipje van de sluier op te lichten: "In conclusion, the fall of Rome was fundamentally due to economic deterioration resulting from excessive taxation, inflation, and over-regulation. Higher and higher taxes failed to raise additional revenues because wealthier taxpayers could evade such taxes while the middle class--and its taxpaying capacity--were exterminated". Komt dit iemand wellicht bekend voor?

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

 

Salutations, Jos

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#27 Geplaatst: 2012-11-18 07:51:41

Na een paar laatste losse flodders dacht ik me rustig te kunnen terugtrekken in bed, teneinde me naar hartelust te verpozen met mister Smith, maar natuurlijk had ik buiten de waard Jos gerekend. En zo stond ik plotseling met twee benen in het Romeinse Rijk, tot over de oren in de West-Gothen, de Vandalen en de Hunnen, welke laatsten uiteindelijk de schuld van alles blijken te zijn. Want komend uit het oosten joegen zij andere volken op, het Romeinse Rijk binnen. En toen de Vandalen zich eenmaal meester hadden gemaakt van Noord-Afrika, hét wingewest van de Romeinen, droogde de voornaamste inkomstenbron van het (west)Romeinse Rijk op, de economie raakte in verval en ze konden hun soldaten niet meer betalen. Zo werden hun grenzen, toch al moeilijk verdedigbaar door de enorme omvang van het rijk, niet meer bewaakt en hadden de "barbaren" vrij spel.

Hoezeer we het soms ook oneens zijn Jos, net als jij ben ik een overtuigd gebruiker van Google. En als je dan googelt op bv Oorzaak val Romeinse Rijk, dan kom je er achter dat de geleerden het daarover weer eens oneens zijn en dat in het allerbeste geval wordt gemeld dat er diverse oorzaken voor bestonden, waarvan economie er een is. Eerlijkheidshalve moet ik er bij zeggen dat ik de door mij gemelde decadentie niet heb teruggevonden. Daarentegen is jouw link vanaf de eerste alinea duidelijk herkenbaar als een artikel van de hand van een rechtse econoom.

Al eerder waren we het eens over het gevaar van grote, superrijke en daardoor supermachtige organisaties, die aan iedereen de wet kunnen voorschrijven. Daar hoort uiteraard de Staat ook toe. En dat is dus ook precies de reden waarom ik geen socialist ben. Ik ben (althans dat vind ik zelf...) een liberaal in hart en nieren, maar wél sociaal. Zowel in het socialisme als in het kapitalisme zie ik goede dingen. En ik ben tegen de uitwassen van beide. Volgens mij ben jij dat ook, alleen vind je de uitwassen van de een erger dan die van de ander. Bij mij ligt dat andersom en wel omdat ik meeleef met degenen die niets hebben, de kanslozen in de maatschappij. Ja, die bestaan!

Hollande: ik vind dat die man een eerlijke kans verdient, net als iedereen. En dat hij niet op grond van zijn afkomst, opleiding, gebrek aan theatraliteit (zoals zijn voorganger) en zijn bescheidenheid meteen al vanaf het begin moet worden afgebrand. Want ook op dit onderwerp verschillen de deskundigen van mening: 50% van de economen is het met hem eens, 50% niet. Wie heeft gelijk? De tijd zal het leren. Gun hem die.

Gisteren zag ik in Een Vandaag een interview met de Duitser Klaus Regling, de nieuwe baas van het nieuwe ESM (Europees Stabiliteits Mechanisme). Hij memoreerde onder meer dat The Economist in 2000 op de voorpagina meldde dat Duitsland de patiënt van Europa was. En terecht, zei hij, "wij waren een van de zwakste economieën van Europa". 't Kan verkeren.

Tot slot meldde hij dat de bevolking van Europa aan het begin van de 20e eeuw 20% van de wereldbevolking uitmaakte, dat is nu 10% en over 100 jaar zal dat nog 5% zijn. Interessante cijfers.

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#28 Geplaatst: 2012-11-18 11:19:48

Weet ja wat ik zo grappig vind; jullie baseren je op cijfertjes, voorspellingen, en jullie vergeten helemaal dat je maar een microscopisch klein stukje bent van het universum.
De wereldbevolking groeit, jaja, volgens sommige rekenwonders zouden we zelfs in 2050 een derde meer mensen op deze bol hebben lopen als nu.
We gebruiken al veertig maal meer grondstoffen als de aarde leveren kan, als hier in onze omgeving de boeren stoppen met het beregenen van hun akkers is er volgend jaar een voedselschaarste in europa, nee, blijven beregenen, dat waterprobleem leggen we wel weer bij de burger neer, komt later wel.
Denk je dat die Sandy in US zomaar uit de lucht komt vallen? De xyntia, en wat staat ons deze winter weer te wachten?
In onze regio valt nu in de winter( 2010 – 2011) in één jaar net zoveel water als voorheen in zes jaar!
Deze week in La Rochelle, nachtvorst, overdag 19 graden! We hebben een zomer gehad die al dertig jaar niet zo koud is geweest.
Ik ben bang dat alle wetenschappers ten spijt, grote bevolkingsgroepen het loodje moeten leggen om de natuur in stand te houden.
Voorheen hadden we elke periode van zoveel jaar een oorlog die kortemette maakte met teveel mensen, we kregen enge ziektes waar hele volksstammen door uitstierven, nu zijn we als mensen zo oppermachtig dat we medicijnen uitgevonden hebben om de mens te redden van haar ondergang, we beregenen Afrika terwijl we in europa met de vingers in de neus toekijken hoe we onszelf vernietigen.
Het is gewoon wachten op een volgend scenario, een oorlog of een epidemie.
Geef de moed niet op, maar verwacht geen wonderen van de economische lieden, ze zijn ook maar een vlo in de poppenkast.
Dat ik zo redeneer komt omdat ik heel egoïstisch mijn lijf probeer te redden, ik heb geen stemrecht, ik mag niet meebeslissen wie mijn economie bewaakt, ik moet wel betalen voor hun falen, dat is oneerlijk, dus bepaal ik mijn eigen economie.
Europa dondert net zo in elkaar als toen het Romeinse rijk, we zullen natuurrampen op ons dak krijgen waar we van huiveren, als arme kevers kruipen we de hoger gelegen gebieden in om niet te verzuipen, en we zullen verplettert worden door volksstammen.
We hebben door onze welvaart god niet meer nodig, de kerk is verlaten, terwijl hele volksstammen door armoede geteisterd alles op alles zetten om het hun god te behagen.
Gevoed door haat zijn ze veel sterker dan ons, alleen missen ze een leider die de klap op de vuurpijl geeft.
Hij is er, dat weten de wereldleiders, dat weet ook Hollande.
Economie is maar een spelletje om ervoor te zorgen dat we met de kerst weer te vreten hebben.
Zo kijk ik er tegenaan, dat spelletje kost U en ik zoveel geld dat uiteindelijk ook U en ik de baricade opgaan en schreeuwen, revolutie!
Fijne zondag.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#29 Geplaatst: 2012-11-18 17:08:46

Canalsat heeft speciaal voor u een  'einde van de wereld" TV kanaal:

http://www.lachainedelafindumondebysyfy.fr/

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#30 Geplaatst: 2012-11-19 08:12:33

Als nou iedereen die daarin gelooft zijn kapitaal aan Hollande geeft dan zijn we binnen een week uit de crisis.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#31 Geplaatst: 2012-11-19 09:59:51

Het antwoord van de gelovigen zal eenvoudig zijn: moet u bij de buren zijn, die zijn rijker. Dus het antwoord zou wel eens in 2013 kunnen komen van de internationale kapitaalmarkt: tegen welke rentetarieven zal men bereid zijn te lenen aan een land dat dan in de eurozone nummer één zal staan met de hoogte van zijn overheidsschulden, en hoe groot de kans op terugbetaling wordt ingeschat. 

Rob

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#32 Geplaatst: 2012-11-19 19:01:10

@Tantes

Dat laatste geloof ik niet. Mensen die daarin geloven zijn niet welgesteld. Met uitzondering wellicht van die Franse Parfumeur, die bij het vorige einde van de wereld zich ergens had teruggetrokken.

De Paus heeft het ook ontkent, en als hij het ontkent zal het ook wel niet waar zijn, hij kan het immers weten, hij is kampioen sprookjesverteller

avatar#6801
lesdeuxsabots
Berichten: 6
Reacties: 146

#33 Geplaatst: 2012-11-21 15:46:25

Het meest "warme" van deze discussie zijn de woorden van Bosbess (ik ben een liberaal in hart en nieren) Heb ik me daar nu zo druk overgemaakt de laatste maanden? Beter ten hele............. TON

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#34 Geplaatst: 2012-11-21 15:55:16

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Tot de volgende keer, Ton.