Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

vmc double flux

Auteur Bericht

avatar#9016
nancy1
Berichten: 7
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2012-11-16 08:33:53

We zijn aan het kijken om een een vmc double flux te kopen.

Veel ken ik er niet van, maar ik zie toch grote prijsverschillen.

In leroy Merlin heb ik prijzen gezien vanaf 700,00 euro en meer.

In Mr Bricolage heb ik eentje gezien van 350,00 euro, die minder electriciteit verbruikt!

Kan er mij iemand tips geven, waar ik moet op letten. Waar zit het prijsverschil in de verschillende winkels?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-11-16 11:35:12

Nancy,

ik heb nog geen VMC double flux geïnstalleerd maar omdat ik van plan ben dat te doen heb ik hier een daar informatie vergaard. Op basis van informatie uit andere fora en mijn technische achtergrond kan ik zeggen:

1.  Let op de warmteterugwinning.

Met een simpele warmtewisselaar (de double flux unit waarin uitgaande warme lucht de inkomende koude opwarmt) kan de fabrikant veel geld besparen. Dan is er wel minder elektriciteitsverbruik (door de geringere weerstand) maar dan is er ook minder warmteterugwinning. Goede systemen hebben meer dan 90% terugwinning, de beste hebben 98%.

Is bij de units van LeoyMerlin en MrBricolage hierover iets aangegeven?

2.  Vaak wordt ook op filters bespaard. Een goede filter die ook regelmatig schoongemaakt wordt is belangrijk voor de hygiëne. Stoffige filters zijn nesten van bacteriëgroei.

3. De duurdere units hebben betere besturingsopties (flux aanpassen op grond van vochtsensoren, geforceerde highspeedflux etc.)

4.  Volgens mijn ervaring en die van een aantal andere forumsleden zitten MrBricolage en Bricodepot regelmatig aan het onderste einde van de kwaliteitsskala, en LeroyMerlin en Lapeyre meer aan het boveneind.

Ik ben benieuwd de ervaringen van anderen te horen die een VMC df geïnstalleerd hebben, en hoe het zit met het schoonmaken van de filters (toegankelijkheid, uitblazen/uitwassen, of wegwerpunits?).

Christian von Klösterlein

avatar#6375
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93

#2 Geplaatst: 2012-11-21 12:34:24

De vraag is zeer legitieme, want voor luchtinstallatie zijn speciaal opgeleide luchttechnici tbv voorkomen van zgn luchtlagen, tochtverschijnselen en luchtkwaliteit! Dit is voor de gemiddelde bricoleur naar mijn bescheiden inzichten een brug te ver. Je bent nl niet klaar door een del van de warmte terug te winnen, maar je zit dan ook vast aan een luchtverwarming/verversing systeem.

Misschien voor 1 enkele ruimte bijv. de badkamer, maar daar heb ik (jammer genoeg) geen ervaring mee;

mvg, Hans

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#3 Geplaatst: 2012-11-22 13:01:23

Ik ken nauwelijks mensen, die tevreden zijn met warmteterugwininstallatie. Ik ken wel veel mensen, die na korte tijd dat ding uit huis hebben gegooid, omdat ze ademhalingsproblemen en andere kwalen door kregen..

Ik zelf ervoer als grootste probleem, dat - wil het systeem werken - je absoluut geen raampje, deur of schuif open mag laten gedurende de gehele dag en nacht. Het is een oplossing voor huizen, waar de ramen niet open kunnen en waar je toch in wilt leven. Een tweede punt is, dat wat je bespaart op electra geef je weer uit aan redelijk dure eenmalige filters.

In NL  en waarschijnlijk ook komen ze in de stedel9ijke nieuwbouw vaker voor, omdat de nieuwbouw zonder die dingen niet aan de strenge eco-normen voldoen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2012-11-22 14:29:27

De Nationale Kierenjacht van de 80-er jaren heeft huizen en gebouwen dichtgemaakt en zelf ventileren was nauwelijks mogelijk.

Klimaattechniek is een echt vak. Het is al moeilijk om een installatie in te regelen maar als gebruikers daar ook nog aan gaan zitten door bijvoorbeeld inblaas- of afzuigopeningen (want tocht, geluid etc.) dicht te maken, te sleutelen aan de regelingen dan kan het zelfs gevaarlijk worden, zie verschillende gevallen van koolmonoxydevergiftiging in nieuwbouwhuizen maar ook veel klimaatklachten in kantoren (sick building syndrome).

Basisprincipe is dat elke ruimte geventileerd (lees: frisse buitenlucht moet krijgen en vervuilde lucht moet weg)  dus recycling van lucht moet worden mag niet overdreven worden. Filters worden altijd vies, worden zelden regelmatig of op tijd vervangen en zijn broeinesten van bacteriën, virussen en schimmels. Hetzelfde voor de luchtkanalen. Van wat ik daar regelmatig in aantref kun je mooie truien van breien.

Voor mij, in het geval van woningen is afzuiging van gebruikte lucht belangrijk (toiletten, keukens, badkamers, werkplaatsen) en wel direct naar buiten. Aanvoer mag best ook mechanisch maar liefst niet alléen en dan nog hoogstens met een filter dat gemakkelijk bereikbaar is. Het "luchten" waarbij in korte tijd veel vieze lucht weg kan (slaapkamers in de ochtend, huiskamer na een feestje....) is belangrijk. Dus gewoon ramen en deuren wijd open kunnen zetten.

Geen ingewikkelde systemen dus.

Onvoldende aanvoer van frisse lucht is gemakkelijk te meten met een CO2-meter, uitgaande van de mens als belangrijkste producent.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-11-22 16:57:19

Bonjour,

Uit alle publicaties over de VMC double flux die ik ben tegengekomen blijkt dat deze systemen een aanzienlijke energiebesparing kunnen opleveren. Die besparing komt echter niet vanzelf. Allereerst moeten VMC installatie en woning zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast is zorgvuldig gebruik en onderhoud van het systeem van het grootste belang. Ik heb zelf de installatie van een VMC double flux overwogen en daar uiteindelijk definitief van afgezien. Voor de belangstellenden is hier een uitgebreide wetenschappelijke verhandeling over de verschillende manieren van luchtbehandeling in woningen (inclusief gewoon "luchten") en hier een beknopt overzicht van de de nadelen van een VMC double flux (met in de tekst een link naar een artikel met uitleg en voordelen).

Een korte opsomming van mijn persoonlijke observaties voor wat betreft de VMC double flux, in willekeurige volgorde en zonder waarde-oordeel:

1) Moeilijk goed af te stemmen op een bestaande gebouw-indeling

2) Lastig esthetisch verantwoord te integreren in bestaande bouw

3) Het gebouw moet eigenlijk absoluut lucht-tochtdicht zijn

4) Binnendeuren zo min mogelijk open laten staan als het systeem draait

5) Onderhoudskosten (filters etc) niet vergeten mee te rekenen

6) Uitsluitend nuttig als het buiten koud is

7) Open haarden en systemen met natuurlijke trek raken in de war

8) Er wordt niet méér lucht ververst dan nodig

Punt (8) is het nader bestuderen waard. Omdat er niet te veel lucht wordt ververst werkt de VMC double flux efficient. Maar door verstoringen of afwijkingen van de voorziene luchtstroming (ramen of deuren open bijvoorbeeld) kan de de verversing minder effectief uitvallen dan vooraf ingeschat. De atmosfeer in de woning kan dan minder aangenaam aanvoelen.

Bij het traditionele "luchten" van een woning wordt deze als het ware met een grote overmaat aan lucht "doorgespoeld". Veel eigenaren van een VMC double flux missen dit verfrissende effect en gooien derhalve tóch regelmatig ramen en deuren open. Het mag duidelijk zijn dat dit het rendement van het systeem niet bevordert. 

Ik ben bezig een bestaand oud gebouw te renoveren. In deze situatie wogen uiteindelijk voor mij de potentiele voordelen lang niet op tegen de tastbare nadelen. Dus voor mij geen VMC double flux, maar gewoon zo nu en dan alle ramen open. En omdat ik geen VMC heb die daarvan in de war raakt kan ik zonder schuldgevoel op de slaapkamer altijd een raam open laten. Heerlijk!

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2012-11-22 19:06:37

Jos beschrijft precies waarom het vaak misgaat met de VMC double flux: het systeem is te gevoelig voor verstoringen en te afhankelijk van goed onderhoud.

Ik wil daar nog aan toevoegen dat vaak met dit soort systemen de luchttemperatuur en -vochtigheid overal nagenoeg gelijk zijn. De mens is gebouwd om zich aan te passen aan zijn omgeving en een dergelijke omgeving wordt vaak als "verstikkend" ervaren hoewel daar thermodynamisch geen redenen voor zijn aan te wijzen.

Steven

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#7 Geplaatst: 2012-11-22 20:07:55

Toen ik nog in nederland woonde had ik zo'n systeem in mijn huis. En ik moet zeggen tot volle tevredenheid. De bovenstaande theoretische problemen van balansverstoringen heb ik nooit als zodanig ervaren. Maar ik moet daarbij zeggen dat ik natuurlijk niet kan bewijzen dat het systeem erg efficient was. Ik heb het huis kompleet met Warmte-terug-winning systeem gebouwd en heb geen meting voor en na installatie kunnen doen. Het energieverbruik van de woning was wel erg laag maar dat was natuurlijk mede te danken aan een voor die tijd uitstekende isolatie. Ik was er zo over tevreden dat ik ook zo'n apparaat in mijn franse huis wilde hebben en ben opzoek gegaan naar een VMC double flux. Echter die dingen in frankrijk hadden allemaal een beroerde efficientie dus heb ik er eentje tweedehands in Nederland aangeschaft. 
Toen kwam ik achter het genoemde punt van Jos tegen 2) Lastig esthetisch verantwoord te integreren in bestaande bouw . Het bleek onmogelijk om het systeem eenvoudig aan te leggen in mijn huis en daarom heb ik er na lang nadenken maar van afgezien.

Dus voor de liefhebber heb ik zo'n systeem staan het is WHR90 van Storkair.

Aat

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#8 Geplaatst: 2012-11-22 20:08:54

Bonsoir Steven,

In je laatste en voorlaatste bijdragen sla je de spijker weer op zijn kop. Geinspireerd door je opmerkingen ging ik nog even verder zoeken. En inderdaad, hier lees ik dat de deskundigen een beetje verontrust raken doordat de focus op energiebesparing wel eens wil leiden tot té weinig aandacht voor de luchtkwaliteit in het interieur. Die conclusie deel ik volledig.

Helaas ziet men als typisch FR oplossing natuurlijk weer het invoeren van nóg meer regels en controles. Daar word ik dan weer minder vrolijk van. Maar dat hoort in een andere draad thuis.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2012-11-22 21:40:54

Steven en Jos,

de vervuilingskwestie was ook de reden waarom ik in mijn eerste bijdrage op de problematiek van de filters wees.

Waarom vinden in ziekenhuizen met airco meer random infecties plaats dan in die zonder?

Omdat in de aircokanalen een ophoping van stof plaatsvindt als die (en de filters) niet regelmatig schoongemaakt worden. Steven wees al op het effect. Vervuilde filters zorgen voor een hogere drukval; dit leidt, omdat de ventilatoren onverminderd doordraaien, tot een gereduceerde luchtflow, tot op een gegeven ogenblik de opgehoopte stofdelen door het hogere drukverschil losgerukt worden en ergens in het leidingssysteem terechtkomen. En stof is nu toevallig de beste voedingsbodem voor bacteriën, vooral als die door de airco op een constant temperatuur- en vochtniveau gehouden wordt.

Op mijn colleges Heizung/Lüftung/Klimatechnik, jaren geleden, werd op deze problematiek reeds gewezen.

Daarom:

Een VMC double flux moet goed toegankelijke filters hebben, en het moet een gewoonte worden die regelmatig te reinigen of te vervangen.

En dit zou in een traditioneel huis moeilijk esthetisch verantwoord toe te passen zijn? Hier is juist de inventiviteit en het interdisciplinaire denken van de klusser gevraagd. Ik had dit probleem ook bij de simpele afzuiging van mijn badkamers en WC's. Er is steeds een weg te vinden, door nevenvertrekken of inbouwkasten, en helemaal geen probleem bij een verlaagd plafond.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2012-11-22 21:42:41

Binnenklimaat is beleving en valt maar deels te meten.

Daarom denk ik dat mensen veel invloed zelf moeten kunnen uitoefenen op hun binnenklimaat en dat gecompliceerde systemen dat belemmeren.

Het serieus nemen van klachten van mensen is essentieel.

Als jong broekje in mijn vak kreeg ik te maken met hordes klagende ambtenaren die na het betrekken van een nieuw kantoor klachten kregen.

Allemaal gezeur vond men. Totdat ik ontdekte dat de binnenlucht in open verbinding stond met glaswoldekens die het lattenplafond bedekten. Toen die ingepakt waren, waren de problemen weg. Was toch maar mooi mijn eerste wetenschappelijke publicatie ;-)

Steven