Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Hoe groter de biljetten, hoe groter de boeven

Auteur Bericht

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#0 Geplaatst: 2012-12-04 20:18:43

Bonjour,

Geloof mij, ik heb het meerdere keren gelezen, mijn ogen uitgewreven, nóg eens gekeken en toen bulderend van het lachen over de grond liggen rollen. Waarom?

Wunderkind Moscovici en zijn trawanten hebben weer een nieuwe misstand ontdekt. In het criminele circuit worden schijnbaar vaak grote bedragen afgerekend in biljetten van 500 euro. Dus u denkt, we verscherpen de jacht op criminelen, verhogen de sancties, sporen boeven op, berechten ze en gooien ze in de petoet. Eenvoudig, toch?

Fout. Het kan nog eenvoudiger. We verbieden gewoon die biljetten van 500 euro.

Briljant, toch? Al die criminelen kunnen plotsklaps niet meer onderling afrekenen. Einde zwarte circuit, einde criminaliteit, brave new world kom er maar in. Immers, in kleinere coupures kan niet betaald worden, en van geldswaardige 1-ounce gouden munten om maar een voorbeeld te noemen hebben die criminelen nog nooit gehoord. Dus rest ze niets anders dan stilletjes de wijk te nemen, te verhongeren of zich tot brave burger om te vormen.

Maar goed. Persoonlijk raak ik er steeds meer van overtuigd dat de heer Hollande en zijn équipe net zo goed zijn toegerust om een land te besturen als een stel koekenbakkers in een atoomfabriek. A suivre.

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2012-12-04 23:18:28

Jos,

aanvullend voorstel:

Omdat criminelen vaak in een bepaald automodel rijden dit model van de markt nemen - en wij zijn af van alle criminaliteit.

Christian von Klösterlein

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#2 Geplaatst: 2012-12-05 00:42:43

Jos,

nog leuker: in Nederland is er al vrijwel geen winkel waar je met een biljet van 500 euro kunt betalen. Meestal staat dat met een keurig stickertje op de kassa aangegeven. Banken accepteren nog wel de bankjes van 500. Dus de theorie van M. is waarschijnlijk wel kloppend. 

Frans

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#3 Geplaatst: 2012-12-05 06:54:50

Al jaren worden briefjes van 500 geweigerd, zelfs die van 200 soms. Ook banken hebben er moeite mee, tenzij ze u kennen als klant.

Niet vanwege 'de criminelen', wèl vanwege de verhoogde kans op namaak.

Peter.

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#4 Geplaatst: 2012-12-05 07:38:10

Goeiemorgen Jos, ik gun je alle plezier van de wereld en van mij mag je de hele dag schuddebuikend van het lachen over alle vloeren van je huis rollen (zou 't wel eens willen zien), maarre... heb je ook zo'n pret gehad toen Obama en "trawanten" (nieuw ontdekt woord in je woordenboek?) om dezelfde redenen het 1000-dollarbiljet uit de roulatie haalden? En vind je de reden van de Duitsers om het 500-eurobiljet te willen behouden, omdat het hen herinnert aan het oude 1000-markbiljet (!), niet een beetje kinderachtig?

Ik geef toe dat ze beter de hopeloze strijd tegen marihuana op kunnen geven door het te legaliseren en er taxe op binnen te halen, maar goed, iedere stap die het criminelen weer iets moeilijker maakt is er één. Anders kan je het hele justitiële apparaat wel opdoeken, want het is en blijft toch eeuwig dweilen met de kraan open.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-12-05 09:07:15

Bonjour,

@Frans: in mijn bijdrage ontken ik niet dat de heer M. gelijk heeft als hij zegt dat de 500 euri biljetten vaak in het criminele circuit worden gebruikt. Ik maak mij slechts vrolijk om de conclusie die hij eraan verbindt, namelijk dat die biljetten dan maar verboden moeten worden. Een kind kan voorspellen dat dat nulkommanul effect gaat hebben, maar er wordt wel weer veel geld en moeite aan verspild. Inname en vernietiging van de oude biljetten, voorlichting, regeltjes, drukken vervangende biljetten in kleinere coupures, etcetera. Kortom, een hoop kostbare heisa die nergens toe dient maar waar de nodige fonctionnaires weer druk mee zijn. Of was dat soms de bedoeling?

@Bosbess: voor zover ik weet worden in de USA al sedert 1969 geen grotere biljetten dan 100 dollar meer gedrukt. Er bestaan wel grotere denominaties maar dat zijn allang collectors items. Ik heb persoonlijk nooit van een plan van Obama en consorten gehoord om die grotere denominaties uit de circulatie te nemen (een bron is welkom, ik leer altijd graag bij). Doch mochten dergelijke plannen bestaan dan zou ik daar net zo hard om moeten lachen, en om dezelfde reden.

Ik heb overigens begrepen dat de Duitsers niet zozeer aan het 500 euri biljet hechten vanwege de oude 1000 DM, maar omdat in Duitsland van oudsher grotere bedragen in contanten betaald worden, terwijl FR hiervoor reeds lang wettelijke beperkingen kent. Wellicht weet Christian hier meer van.

En nee, voor maatregelen van overheidswege geloof ik niet in "alle beetjes helpen". Maatregelen kosten geld (organiseren, uitvoeren, controleren) en een overheid hoort dat geld te besteden aan weloverwogen inspanningen die leiden tot kwantitatief meetbare en kwalitatief waardeerbare resultaten, niet aan wishful thinking en hersenschimmen van roeptoeterende politici.

@Peter: het weigeren van grote coupures vindt in het algemeen niet zijn oorzaak in de kans op vervalsing maar in de wens de hoeveelheid contant kasgeld te beperken in verband met overvalrisico. Men wil gewoon niet zulke grote bedragen in de kassalade hebben. Daarom bestonden er vroeger al van die stickers met zo'n doorgestreept bankbiljet en de tekst "daar hebben wij niet van terug", duidend op een beperkte wisselgeldpositie. 

Overigens zijn de meest vervalste biljetten die van 20 en 50 euri, die maken samen zo'n 80% van de vervalsingen uit. Criminelen vervalsen zelden of nooit grote coupures omdat daar door de ontvanger veel kritischer naar gekeken wordt.

Mijn punt is dat als ministers in het openbaar opperen dat het uit de circulatie nemen van grote coupures gaat helpen tegen de criminaliteit, deze zó ver van de realiteit zijn losgezongen dat het onrustbarend is te weten dat dergelijke lieden FR uit de economische problemen moeten loodsen. 

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

 

Salutations, Jos

 

avatar#6601
P’Homme de la Terre
Berichten: 73
Reacties: 1367

#6 Geplaatst: 2012-12-05 09:58:19

Je tegenspreken durf ik nauwelijks, Jos, en het geopperde ideetje lijkt me inderdaad lachwekkend.

Maar "Ook banken hebben er moeite mee" (met die grote coupures), en dat heeft niets te maken met 'n gebrek aan wisselgeld als je geld op 'n rekening wilt storten.

Overigens zouden bepaalde automerken inderdaad verboden motte worden. De berijders ervan zijn of zelf crimineel of minstens lid van 'n criminele organisatie. In sommige landen kun je daarvoor standrechtelijk worden geëxecuteerd.

Peter.

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#7 Geplaatst: 2012-12-05 10:59:43

Het regelmatig vervangen van biljetten door andere zorgt beter voor het uitspoelen van zwart geld. In Europa heel gebruikelijk (vanaf 2013 komen er nieuwe euro biljetten, zie ECB), maar in de VS worden oude biljetten nooit afgeschaft.

Weliswaar heeft een oude dollar na 20 jaar nog maar 1% waarde, maar hij blijft geldig, dit in tegenstelling tot oude euro's (guldens/marken/franken etc) die  met enige regelmaat uit de 'zwart-geld kluis' moeten komen om te worden ingewisseld/uitgegeven.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2012-12-05 11:17:27

500-euro-biljetten in het criminele circuit? Misschien ja.

500-euro-biljetten vaak vervalst?

Volgens deze melding (en anderen die ik de afgelopen weken in de Duitse pers vond) zeker niet, het zijn juist de kleine biljetten, die van 20 en 50 Euro, die massaal nagemaakt worden, omdat dit minder in het oog valt. En juist daarom krijgt de nieuwe serie Euro-biljetten bij alle waarden een betere beveiliging.

En dan de vrag van Jos, of er in Duitsland veel contant betaald wordt:

ik weet het niet, omdat ik me meer in BeNeLux en Frankrijk beweeg dan in Germania. Maar ik heb mijn laatste grotere aankoop in Duitsland (een tweedehands auto) zeker niet contant betaald. 

Christian von Klösterlein

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#9 Geplaatst: 2012-12-05 12:58:36

Eén keer ben ik te lui om iets op te googelen en het wordt meteen genadeloos afgestraft. En terecht. Want wie kaatst moet de bal verwachten. Overigens had ik de weetjes over de Amerikanen en de Duitsers uit het artikel waarnaar de link verwees. Want zelf weet ik niet zoveel van dat soort dingen, maar dat hadden jullie vast al begrepen.

Geprobeerd me uit m'n hoofd te herinneren wie er in 1969 president van de VS was. Ik had toen m'n handen vol aan een net afgestudeerde echtgenoot in militaire dienst(plicht) en drie kleine kinderen. En dus wel iets anders aan m'n hoofd. Ik gokte op Nixon of Johnson. 't Is Nixon, op 20 januari 1969 beëdigd als 37e president van de VS. Johnson was z'n voorganger (meneer de president, slaap zacht). Beiden met trawanten.

Zo goed?

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#10 Geplaatst: 2012-12-05 15:57:59

Goh, bosbess zonder google.
Hebt U ook een eigen menig zonder alles te copieren van internet?

Overigens, het kan nog gekker;
De beste manier om de armoede te bestrijden is te zorgen dat mensen weer uit de armoede komen, zegt een minister in Nederland.
Tja, zo kan ik ook minister worden, even kijken, wat denkt U van “de beste manier om de kou te bestrijden is door te zorgen dat U het warm hebt”.

Jako en Jos hebben gelijk; het herdrukken van geld is grotendeels bedoeld om zwart geld op te sporen, en het weigeren van grote biljetten een pure handigheid, anders heb je de kassala zo vol zitten met flappen en heb je niets terug.  
Dus voor meneer M, droom lekker verder jongen, pluche zit lekker.

Nee, deze regering weet van wanten als het om geldzoeken gaat, nu iedere tweede huis bezitter er aan begint te denken zijn opstalletje maar van de hand te doen komt Hollande weer met de toverlantaarn aanzetten, betalen over die handel!
Wist U trouwens dat er in Frankrijk een perfecte manier bestaat om de sociale woningbouw te stimuleren?
Wij hebben een huis gekocht van de belasting die we anders moeten betalen.
Dat huis moet je verhuren, en na negen jaar heb je recht het te verkopen.
Je betaald zo geen inkomsten belasting, je helpt jonge mensen aan woonruimte, en je vangt meer dan je centjes op de bank, als Hollande tenminste tegen die tijd weg is.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#11 Geplaatst: 2012-12-05 21:55:39

Cees, dat is toch wat denigrerend wat je zegt over Bosbess. Ik sta altijd weer versteld van haar leergierigheid en haar gedifferentieerde mening die ze geeft over zaken. Ze geeft eerlijk toe dat ze van bepaalde zaken geen verstand heeft maar doet wel haar best er zoveel mogelijk over te lezen. Tja, als je in een klein dorpje in de Cevennen woont dan kun je niet anders dan internet cq Google. En let wel, ze behandelt iedereen met respect.

Ingrid

avatar#8769
aart
Berichten: 13
Reacties: 55

#12 Geplaatst: 2012-12-05 22:07:21

Ik ben blij dat Cees zich weer in het kippenhok vertoont. Vliegen er af en toe wat veren door de lucht. Een beetje opschudding en gepaste ongenuanceerdheid kan dit eerbiedwaardige forum wel verdragen.

Maar op de vrouw of man spelen is niet prettig. Bovendien -met alle permissie- inhoudelijk slaat de waarneming van Cees vwb Bosbess nergens op. Wees blij dat iemand pas een -desnoods gepeperde- mening geeft als de feiten gecheckt zijn. Op internet, bij de buren, bij Orange, de notaris, de burgemeester, de kroegbaas of wie/wat dan ook.

Aart

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#13 Geplaatst: 2012-12-05 22:20:22

Prinsesje, ik wil niet denigrerend zijn, ook niet tegen mevrouw bosbess, en ja, ook ik geniet van de manier waarop ze discussies aan de gang houd en laat ik niet vergeten, de tegenreacties die advieseurpiet daarop schrijft.
Wat ik alleen frustrerend vind is dat bosbess alles publiceert vanaf een gecopieerde pagina, precies hoe de franse samenleving (en misschien wel de wereld) in elkaar steekt.
Het staat zo geschreven, dus is het zo.
Al eerder heb ik aangegeven dat oude stoffige professors die boeken vol geschreven hebben over allerlei (economische) zaken, gestoeld zijn op wat er sinds de eerste en tweede wereld oorlog gebeurd en bestudeerd is; het marsmannetje is groen en heeft spitse oren.
De wereld vandaag is veranderd, die stoffige theorieën zijn achterhaald, de marsmannetjes kunnen microscopisch klein zijn en zes benen hebben, de economie draait om politieke geaardheden van (wereld)leiders die hun haantjesgedrag uitveilen aan mensen die sneller dan het licht hun opinies geven via twitter en andere.
We moeten een eigen karakter hebben, de wil om te rivaliseren, de moed om te knokken.
Niet het na-apen van wie dan ook.
Frankrijk is gestoeld op “wat de president zegt is waar”, of wat hij zegt is absoluut niet waar maar wie er dan gelijk heeft weten ze ook niet, in dat geval kiezen we gewoon de volgende keer een ander.
De beredenering van Jos tegen het “besluit” van moscovici is een uit zijn hart, ook al is het discutabel.
Om dan met google-informatie aan te komen is als de meester vragen “wat moet ik zeggen meester?”
Zo denk ik er over, maar wellicht zal ik wel weer mensen in het harnas jagen.
Bosbess, laat je niet weerhouden, ik geniet van je bijdragen, maar als eigengereide dorpsbewoner in een land wat volkomen verrot is mag ik mijn overtuiging toch aanvechten, niet?

Ps, ik ben pisnijdig en dat is misschien wel de reden dat ik steeds vaker tegen (bijna) ieders schenen aanschop.
Merkel heeft gezegd dat ze paren van gelijk geslacht niet dezelfde fiscale rechten toe wil kennen als gehuwde heterostellen.
Hollande heeft ons die rechten beloofd en komt er ook op terug.
We zijn stemvee, meer niet, alleen maar bedoeld om de man met macht op de stoel te helpen en daarna kunnen we weer oprotten.
Gaan ze zaniken over een geldbiljetje, zucht.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2012-12-06 15:23:07

Cees,

tempora mutantur et nos in illis, zie hier.

Vroeger heb ik, als ik over een onderwerp achtergrondinformatie nodig had of mijn mening aan die van autoriteiten wilde toetsen de grote Winkler-Prins, de Encyclopedia Britannica en andere naslagwerken geraadpleegd - maar dan had ik alleen een of twee aanzichten, maar zo langzamerhand wist ik ook wie op welke probleemgebieden de beste antwoorden gaf.

Nu heb ik het internet ter beschikking, met Google en Wikipedia. Natuurlijk moet je niet alles voor bare munt nemen, dus niet het eigen oordeel uitsluiten, maar je hebt in een oogopslag diverse meningen. Het is alsof je in de kroeg niet alleen de melkboer vraagt maar alle twaalf aanwezigen.

Wat is daaraan mis? Volgens mij weinig, zolang ik iedere mening op zijn gewicht en waarheidsgehalte toets. In bouwvragen weegt bij mij meer wat de timmerman zegt, in andere vragen de andere experts, en dat geldt zowel in de kroeg als in het internet.

Ceterum censeo: het is niet zo belangrijk waar iemand informatie vandaan haalt maar wat hij (of in dit geval zij) ermee doet.

Overigens: ik vind bosbess een verrijking voor dit forum. Als ik alleen mijn eigen mening wil horen dan kan ik in een heel klein kamertje zitten en zingen.

Christian von Klösterlein