Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Souperen

Auteur Bericht

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#0 Geplaatst: 2012-12-09 17:28:49

Niets is Franser dan het eten, we verspelen er jaren mee op een mensenleven.
De traditionele lunch is uitgebreider dan een hoofdschotel in de lage landen, en zelfs op de avondtafel staat een drie-gangen menu waar menig eetgelegenheid in het noorden niet aan kan tippen.
Kerst, en natuurlijk Jour de l’An waar in grote groepen de oudjaarsavond uitgegeten wordt en de nieuwjaarsdag in.
We zijn al bezig met de inkopen en het regelen van wie wat doet, vaste prik zijn de streekgerechten die aangeleverd worden door diegene die er wonen, zoals oesters van het eiland Ré, de muscadet door vrienden uit Nantes, en de zalm door de bretons uit Quimper.
Voor ons zijn beide tafels faite à maison, de Kerst een hoofdschotel met traditioneel uit moeders keuken foie gras en Pintade, en de laatste decemberdag zeefruit, vis, vlees, en kunstig gemaakte kleine lekkernijen, met een keur aan wijnen.
Grote torens van chocolade sieren de supermarkten, enorme pallets met foie gras, noten en zuidvruchten, Frankrijk staat in de startblokken om de tafel te vullen.
Maar……… wat zet U eigenlijk op tafel?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2012-12-09 19:52:07

Cees, bij ons hangt het er maar helemaal vanaf wie er komen. Kerst familie, Oud-en Nieuw vooral directe vrienden.

Kerstmaal heel klassiek alleen wordt er zoveel gegeten bij het l(late) déjeuner dat het 's avonds kalm aan is.

Oudjaarsavond is eigenlijk een soort "apritif dinatoire" (champagne) met heel lekkere hapjes dat vervolgens naadloos overgaat in veel verschllende gangen van kleine hoveeelheden van veel lekkers. Bij de obligatoire foie gras, vaak met een terrine ernaast een hele goede Sauternes, vervolgens gaan er Poully-Fumé, Pommard en Margaux doorheen, afhankelijk van het gerecht. Oesters vaste prik, pavé de biche en/of tournedos Rossini. Het dessert altijd met een Gewürztraminer Vendanges Tardives.

Allemaal heel klassiek. Ik mag me als allochtoon er niet mee bemoeien, alleen de oesters en wijn openmaken ;-)) En eventueel de aspirine en middeltjes voor "crise de foie".

Hoewel dit jaar wellicht anders. Ik heb een heuse rookoven voor mijn verjaardag gekregen en ik denk dat ik die eens ga gebruiken!

En natuurlijk, iedereen kleedit zich voor het dîner! "Tenue de combat & couleurs de guerre" zijn verplicht. De enige dagen dat ik een strikje draag. Erfenis van het rokkostuum van mijn vader.

Steven

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#2 Geplaatst: 2012-12-09 20:43:06

Ik heb een heuse rookoven voor mijn verjaardag gegeven en ik denk dat ik die eens ga gebruiken!

Is dit nu een Freudiaanse verspreking?

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2012-12-10 00:50:57

Ingrid, dat krijg je nou als je teveel rookt... ;-)

Steven