Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Orangeperikelen

Auteur Bericht

avatar#8731
Elke
Berichten: 5
Reacties: 9

#0 Geplaatst: 2012-12-11 10:14:07

Livebox werkt niet, onduidelijkheden over het contract en over de mogelijkheden voor meer downloadsnelheden etc etc. Begrijp ik goed dat Thomas bij Orange werkt en we hem via deze weg vragen kunnen stellen? En zo ja, dan liever via het forum of per mail?

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2012-12-12 10:33:44

In afwachting van het antwoord van Thomas die inderdaad meer dan full-time voor Orange zijn best doet misschien voor wat de techniek betreft een verwijzing naar één van de vele uitstekende helppagina's die op de website van Orange te vinden is: vous n'avez pas de connexion internet

Wat die downloadsnelheid betreft: daar is al veel over geschreven hier op het forum. Hoe beter de kwaliteit van de telefoonbedrading tussen abonnee en telefooncentrale, en hoe korter, des te hoger de realiseerbare downloadsnelheden.  Je kunt op diverse websites zoals deze testen wat je ongeveer kunt verwachten aan snelheid.  Het is slechts een indicatie, gebaseerd op "papieren" gegevens over de afstand tussen de abonnee en de telefooncentrale, en de verschillende diktes telefoondraad die daarvoor zijn gebruikt.  Dat is dus een theoretische benadering, geen meting met testapparatuur. De praktijk kan mee- of tegenvallen.

De praktijk leert tevens dat de problemen zo'n beetje fifty/fifty verdeeld zijn tussen problemen die hun oorzaak vinden in het netwerk van de provider, en wat de klant er thuis aan bedrading heeft vastgeknoopt. Dit nog los van de problemen op software niveau: instellingen in modem of pc. Bijvoorbeeld firewall instellingen, een pare-feu die internetverkeer vertraagt of blokkeert. Voor de bedrading thuis heb ik een keer op een Britse website een checklist opgesteld, onder de forumnaam RobertArthur.  

Verder bieden dit soort websites ook allerlei antwoorden op praktijk problemen. Ariase is ook een aardige. En niet te vergeten dit forum van Infofrankrijk zelf, voorzien van een zoekfunctie. Het is niet mijn bedoeling iedere vragensteller (m/v) een omscholingscursus tot ict hulpmonteur aan te reiken, maar ook wanneer je de helpdesk van Orange zou bellen, zullen ze daar toch beginnen met het doornemen van een standaard vragenlijstje. Dat kun je met de website info van Orange ook al in eigen beheer doen, dat versnelt het verdere spoorzoeken aanzienlijk. 

Onduidelijkheden over de inhoud van het contract: dat laat ik graag aan Thomas over. Maar wanneer het de downloadsnelheid betreft geldt voor iedere internetprovider op deze wereldbol dat de geadverteerde snelheden de maximaal haalbare zijn. Wanneer je niet naast de telefooncentrale woont zal je snelheid lager zijn, of veel lager wanneer je adsl signaal een afstand van  een kilometer of zes moet afleggen, en geheel verzwakt door deze uitputtingsslag zich aandient bij je Livebox. 

Rob van der Meulen

avatar#8731
Elke
Berichten: 5
Reacties: 9

#2 Geplaatst: 2012-12-13 09:12:12

Bedankt Rob, dat is al verhelderend.

Behalve de problemen met het contract met Orange, hebben we daarnaast de wens met bijbehorende problemen om de camping te gaan voorzien van wifi. tKnelpunt hier is dat we 4 mb downloadsnelheid nodig hebben om met osmozis in zee te kunnn voor de wifi. Orange zegt gemiddeld 2 mb te kunnen leveren, sfr geeft een gemiddelde van 4 mb. Maar dan zegt orange weer op hun beurt dat zíj France telecom zijn, dus zíj leveren de 'bekabeling', dus meer dan 2 mb gemiddeld kan ook sfr niet leveren. Hetverschil tussen france telecom en orange snap ik niet goed. Het is volgens mij niet helemaal hetzelfde, want ze verwijzen wel nog naar elkaar. 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#3 Geplaatst: 2012-12-13 09:55:38

Over het wonder van de privatisering van allerlei voormalige overheidsdiensten in Frankrijk, en ook in de andere lidstaten van de EU, hebben velen zich reeds verbaasd en de vingers blauw geschreven. Ooit was France Télécom een machtige overheidsorganisatie, verantwoordelijk voor alles wat met telefoon en telecommunicatie te maken heeft. Samen met de EDF deelden zij de lakens uit in Frankrijk. Staatsmonopolies, niet erg efficient, en vaak ook niet erg klantgericht. Ministers komen en gaan, en zij bleven bestaan. En nog steeds ben je hier in Frankrijk een uiterst betrouwbaar persoon wanneer je een rekening van FT of de EDF kan laten zien als justificatif de domicile

Toen mocht dat niet meer van Brussel, omdat de markt alles per definitie efficienter regelt. Met shareholder value als kompaskoers komt alles automatisch goed. Privatisering dus en dochterondernemingen. Orange voor de mobieltjes, en Wanadoo voor het internet. En nieuwe telecom aanbieders, en iedereen nu weer ernstig opgeschrikt door de low-cost knuppel die Free in het voorheen zo lucratieve telecom kippenhok heeft gegooid.

Voor de vaste telefoon moest je nog bij FT langs. Tegenwoordig is alles wat met de commerciële contacten met de klant te maken heeft voor deze drie technieken bij Orange ondergebracht. FT, de société mère, is echter nog steeds eigenaar van een groot deel van de telecommunicatie infrastructuur in Frankrijk, en dat merk je vooral bij de "last mile": de verbinding van de telefooncentrale naar de abonnee toe. En FT is dus verantwoordelijk voor het onderhoud. Ben je adsl klant bij SFR, al dan niet in combinatie met een ligne fixe, dan wordt een deel van je abonnementsgeld als huur voor die paar kilometer koperdraad aan FT betaald. Maar dat zie je niet apart gespecificeerd op je rekening terug. Geef je een technisch probleem door aan SFR, dan bellen zij de technische dienst van France Telecom.

Om niet voor verrassingen te worden geplaatst, promesses non tenues, zou je misschien kunnen vragen om een technische meting ter plekke te laten uitvoeren, om te zien welke maximum downloadsnelheid er voor jullie lijn in zou kunnen zitten. Bij verzoeken om een adsl aansluiting aan de rand van het adsl bereik, zeg zes à zeven kilometer, is dat een niet ongebruikelijke procedure. Dan weet je in ieder geval al weer iets meer. Misschien dat ze (Orange/FT) ook in dit geval wat meetapparatuur van de plank zouden kunnen halen. Geen idee wat de interne procedures zijn, en of er aan zo'n "feasibility study" nog een prijskaartje hangt. Zie verder de vele eerdere discussies, un peu de lecture zoals Thomas al schreef: ondermeer hier en hier en ook daar.

Rob van der Meulen

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#4 Geplaatst: 2012-12-15 22:37:53

@Elke : een concrete omschrijving van uw eventuele vragen heb ik nog niet kunnen ontdekken. Mocht u deze wel kunnen geven dan kan ik even kijken of ik er iets mee kan.

@Rob : bedankt voor de eerste uitleg van een aantal basisbegrippen :-).

Groeten,

Thomas

avatar#8731
Elke
Berichten: 5
Reacties: 9

#5 Geplaatst: 2012-12-16 11:52:08

Bedankt Rob, wat een wereld eigenlijk...

ik zal later eens bij 'hier, hier en daar' gaan kijken. Het bovenstaande was al prettig om te weten in ieder geval. 

Thomas, het betreft het contract wat op naam van de camping staat. Ik ben nu in nederland op vakantie en ik heb niet de papieren meegenomen. Vind je het goed dat ik er op terug kom (per mail?) in januari?

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#6 Geplaatst: 2012-12-16 13:53:37

Uiteraard geen probleem om hier in januari op terug te komen, maar het contract is gewoon standaard en hier te vinden, dus daarvoor hoeft u niet in Frankrijk te zijn ;-) (en het een en ander samengevat in een Fiche d'Information Standardisée zoals die door alle Franse Internetaanbieders gehanteerd worden).

Op basis van uw precieze vragen kan ik dan kijken of ik die zo kan beantwoorden of dat ik uw abonnement en dergelijke preciezer moet bekijken. In dat geval zou ik uitsluitend uw vaste telefoonnummer nodig hebben, op basis daarvan kan ik normaal gesproken alles terugvinden.

Groeten,

Thomas

PS De titel van dit forumonderwerp klinkt mij wat negatief in de oren ... voorlopig heb ik op basis van wat u schreef nog niet kunnen vaststellen dat er bij Orange echt iets mis is gegaan wat betreft uw abonnement of aansluiting ....