Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Minable, vous avez dit 'minable'?

Auteur Bericht

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#0 Geplaatst: 2012-12-16 15:37:58

Gérard Depardieu heeft een week lang gezwegen temidden van over elkaar heen buitelende, vaderlandslievende politici en ministers. Terwijl eerst luide de roep ter linkerzijde klonk om fiscale emigranten van staatswege de Franse nationaliteit te ontnemen, wordt ook op dit terrein eigen initiatief niet op prijs gesteld. De vlam is nu helemaal in de pan nadat vanochtend Le Journal du Dimanche deze open brief van Depardieu aan Ayrault publiceerde, onder gelijktijdige inlevering van zijn Franse paspoort en zijn sécurité sociale.

Een vraag die dan zomaar bij je opkomt, wie van de huidige bewindslieden heeft vanaf zijn veertiende gewerkt? Wie heeft er van zijn verdiensten 145 mln euro braaf aan de fiscus afgedragen? Wie heeft er zelf ondernemingen van de grond getrokken die werkgelegenheid aan tachtig werknemers bieden? Een vraag die je beter maar niet kunt stellen aan politieke vergadertijgers, die vooral bedreven zijn in het opwarmen van oude kliekjes. Voornaamste ingredient: "langue de bois" uit het begin van de zeventiger jaren.

Ergert u zich aan de teneur van het bovenstaande? Wees gerust, zeer binnenkort worden al forumbijdragen naar de afdeling "oud archief" op de website nieuwe stijl verbannen, en zullen daar aan het onmiddellijke zicht onttrokken zijn.

Rob

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#1 Geplaatst: 2012-12-16 16:44:07

Bonjour Rob,

Overheden met een volslagen uit de hand gelopen uitgavenpatroon menen het recht te hebben ieders bezit te confisqueren, met geen andere rechtvaardiging dan dat ze geld nodig hebben. In dat opzicht verschillen ze niets van alcoholisten of drugsgebruikers die stelen van om het even vrienden, familieleden of vreemden om hun verslaving te bekostigen.

Gérard Depardieu is een held en er zouden meer mensen op de barricaden moeten klimmen tegen het politiek-correcte geleuter over sterkste schouders, het moet eerlijker, solidarideit en ga zo maar door. Een duidelijk statement van de resterende verdieners in de Franse economie richting de politiek:

En nú is het genoeg.

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

Salutations, Jos

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#2 Geplaatst: 2012-12-16 17:50:34

Dag Rob, óf je hebt mijn bijdrage gemist in het vorige item, waar ik dit al meldde, óf je vindt het zó belangrijk dat je er een afzonderlijk onderwerp aan wilt wijden! Dat is prima en als bijdrage lever ik dan maar wat ik onder "De Eurocrisis is bijna voorbij" schreef:

"Lees trouwens net dat Depardieu z'n franse paspoort heeft opgestuurd aan Ayrault. Meneer is beledigd omdat hij "zielig" is genoemd door de eerste minister. Nu wil hij geen Fransman meer zijn. Paspoort of niet hij behoudt de franse nationaliteit. Zielig dus. Zie de Midi Libre, die zijn brief van drie kantjes "een tikje theatraal" noemt. Dat noem ik een tikje eufemistisch. Het is een lange theatrale monoloog van een doorgewinterde acteur. (Zie ook de commentaren van lezers van dit bepaald niet linkse blad.)"

Dag Jos, ben je vergeten wat ik schreef over de vrouw die ik ken, moeder van drie kinderen, die 34 jaar in een fabriek heeft gewerkt? Oorspronkelijk aan de lopende band, later "gepromoveerd" tot een computerscherm. Na drie operaties aan schouder en arm vanwege klachten veroorzaakt door het werk werd ze arbeidsongeschikt verklaard. Van de bijbehorende (franse, dus zéér lage) uitkering moet ze het zien te rooien. Zij levert haar paspoort niet in, dat kan ze niet eens betalen. Integendeel, ze prijst zich gelukkig, omdat haar collega's hun 42 jaar aan de lopende band moeten volmaken. En zo zijn er miljoenen.

Als meneer Depardieu in 40 jaar tijd 145 miljoen belasting heeft betaald (wie controleert dat bedrag en heeft hij het omgerekend naar euro's?), kan je nagaan hoeveel hij heeft kunnen verdienen, als acteur. Zoals ik in het vorige item al schreef: het grootste deel van het inkomen van zulke superrijken bestaat uit rechten, dividenden en bonussen, die aan een veel lager belastingtarief zijn onderworpen. Gôh, hij houdt 80 mensen aan het werk, nou nou. Dat is nog eens wat anders dan 43000 nieuwe lerarenbanen! Maar dát deugt niet. Zulke mensen vergeten gewoon hoeveel geluk ze hebben gehad dat ze dit hebben mógen verdienen met fantastisch werk, waarmee ze ook nog eens aanbeden werden. 

Ga lekker de barricaden op Jos, dat heb ik zo vaak gedaan. Maar niet voor jouw "helden" als Gérard Depardieu.

Voor het overige ben ik van mening dat het oude forum-archief moet blijven!

avatar#5962
Zomersproetje
Berichten: 1
Reacties: 15

#3 Geplaatst: 2012-12-16 18:11:07

Mijn steun heeft Depardieu voor de volle 100 procent.

Ik zou hetzelfde doen in zijn geval. Eindelijk iemand die durft te anwoorden.

Met welk recht denkt Monsieur Ayrault, Depardieu aan te vallen. Heeft Ayrault mischien geen zwiterse bankrekening waarop hij hier in Frankrijk geen belastingen op betaald ??

Het zou me verbazen van niet.

Ik vind het vooral laag bij de grond van Ayrault. Er zijn wel belangrijkere zaken dan dat.

avatar#4611
MidiPyr
Berichten: 2
Reacties: 77

#4 Geplaatst: 2012-12-16 19:37:02

Een lekkere Bosbes zit in een potje, luchtdicht ingemaakt met veel suiker.

Daarnaast heeft het archief geen enkele waarde, op enkele techische bijdrages na.

Mijn ervaring is, dat software, als de feel en look wordt veranderd, zijn gebruikers verliest. Ik heb bijv. iedere MS officeversie na 97 gekregen en na enig proberen weggegooid. Ik ben nu of StarOffice, een Office 97 kloon.

Hetzelfde met goeievraag.nl. Dat was een aardige site met wat interface problemen. Het is nu geupgrade en het komen niet meer waard.

Zo zal het waarschijnlijk ook zijn bij deze site. Ik denk niet dat ik nog een nieuw account zal aanmaken. Het kan natuurlijk wel meevallen, maar ik vrees van niet.

Windows 8 gaat het ook niet maken. Zelfde probleem. 

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#5 Geplaatst: 2012-12-16 19:44:31

Bonsoir Bosbess,

Neen, dat verhaal ben ik niet vergeten. Maar zoals ik eerder schreef, er is geen causaal verband tussen de omstandigheden van die mevrouw en die van de heer Depardieu. Die twee toch met elkaar verbinden is framing en dat doodt uiteindelijk elke vruchtbare discussie. Alsof ik ruzie heb met de Joodse groentenman en mij vervolgens wordt gevraagd of ik mij wel realiseer hoeveel Joden in oorlogen zijn omgekomen.

Mocht u na het uitlezen van het boek van Charles Hugh Smith en de reeds klaarliggende wat luchtiger detective weer behoefte hebben aan wat stevige lectuur, dan kan ik u het volgende boek aanbevelen. De titel zou kunnen doen vermoeden dat ik dit kleinerend bedoel maar dat is zeker niet het geval, ik heb het boek zelf nog niet zo lang geleden voor het eerst gelezen. Het grappige is dat de schrijver voortborduurt op Frédéric Bastiat’s essay Ce qu’on voit et ce qu’on ne voit pas, een economisch werkje van nu meer dan een eeuw oud. Nog altijd actueel, maar door de huidige Franse regering blijkbaar vergeten. Of verdrongen.

Het betreft het werkje Economics in One Lesson van Henry Hazlitt, een verrassend beknopt en prettig leesbaar boek, doch algemeen hoog aangeschreven. Redelijk oud (1946) maar niet verouderd, doch daardoor zonder auteursrecht en gratis te downloaden. Zelfs indien u het niet om dóór te komen vindt, probeert u vol te houden tot hoofdstuk 6. Met een hoofdstukje per avond moet dat toch lukken. Ik ben buitengewoon benieuwd naar wat u van de geponeerde inzichten vindt.

Ceterum censeo, overigens ben ik van mening dat Hollande en de PS Frankrijk te gronde richten.

Salutations, Jos

avatar#7683
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648

#6 Geplaatst: 2012-12-17 07:38:46

Goeiemorgen Midipyr, de lekkerste bosbessen vind je in de vrije natuur, niet gaar gekookt in potjes, verpest met zoethoudertjes en veilig opgeborgen onder verstikkende dekseltjes. Maar ja, voor de vrije natuur moet je wel moeite doen, er op uit, lange wandelingen maken en... zelf plukken.

Goeiemorgen Jos, het zal je niet verbazen dat ik het nieuwe huiswerk meteen op m'n laptop heb gezet. De introductie heb ik al gelezen. Ik begrijp dat het een pleidooi inhoudt voor de vrije-markt economie en het kapitalisme. Ik ben daar geenszins tegen. Ik houd van hard werken, eigen initiatief, lef, fantasie en alle eigenschappen die verder nodig zijn om als zelfstandige door het leven te gaan. Ik houd alleen niet van de asociale excessen van het kapitalisme, waardoor anderen die door het lot minder begiftigd zijn met die eigenschappen worden veroordeeld en neergezet als profiteurs en uitvreters, die het zelf maar uit moeten zoeken. Want dat hebben "wij" toch ook moeten doen? Dat "wij" zo gelukkig zijn dat we dat kunnen en dat de maatschappij ons de kans geeft om ons te ontplooien, dat wordt voor het gemak maar vergeten. Het is allemaal "onze" eigen verdienste. En "zij" profiteren daarvan.

De laatste decennia is het kapitalisme (neo-kapitalisme) helemaal uit de hand gelopen, althans aan de top. Smith noemt het ronduit overreach (altijd méér), fraude en bedrog, waardoor deze crisis is veroorzaakt. Gewoon eerlijk zaken doen was er niet meer bij. Inkomsten waren niet gebaseerd op productie en handel maar op speculatie en lege verwachtingen. (En op de aanbidding van de massa voor enkelingen, zoals voetballers, acteurs en muzikanten.) Zo is deze crisis ontstaan. En ja, nu mogen de mensen die haar hebben veroorzaakt en die er van hebben geprofiteerd ook hun steentje bijdragen, net als iedereen, naar vermogen.

Inmiddels zal je begrepen hebben dat ik ook niets moet hebben van socialisme uit afgunst. Ik vind afgunst altijd verfoeilijk, maar uiterste sociale ongelijkheid en onrechtvaardigheid moeten worden bestreden. Economen zijn het er trouwens in het algemeen over eens dat samenlevingen met niet te grote verschillen tussen arm en rijk het welvarendst zijn. Het woord "framing" moest ik opzoeken. Het voorbeeld van de mevrouw kwam bij me op door de vraag van Rob wie van de huidige bewindslieden vanaf zijn veertiende heeft gewerkt, al is dat iets anders.

Tzt laat ik je weten wat ik van je nieuwe boekje vind. Ik moet het lezen náást de detective, want de laptop neem ik niet mee naar bed. Zeker is dat ik er (opnieuw) van ga leren.

Voor het overige ben ik van mening dat het oude forum-archief moet blijven!

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2012-12-17 10:28:58

Bonjour Bosbess,

Nog even terzijde, het boek van Hazlitt is niet in de eerste plaats een pleidooi voor vrije markt economie en kapitalisme. Het zou een beetje flauw van me zijn om u zoiets aan te bevelen. We kennen zo langzamerhand elkaars standpunten, en u raadt mij ook niet aan om Karl Marx er nog eens op na te slaan.

Het belangrijkste van het boek van Hazlitt vind ik zijn plezierig leesbare en toch scherpzinnige ontmaskering van vaak voorkomende economische misvattingen. Neem bijvoorbeeld zijn verhandeling over de "broken window fallacy". Dat heeft in principe niets met socialisme of kapitalisme te maken, maar alles met economisch correct analyseren. Niettemin verzeker ik u dat u na lezing van deze verhandeling veel meer verhalen als economische kletspraat zult herkennen.

Hazlitt beschrijft een aantal economische misvattingen, of liever gezegd dwalingen, en toont aan waar de pijn zit. In die zin is het boek een stimulans voor economisch zindelijk denken. En dat lijkt me altijd een goede zaak, aan welke kant van het politieke spectrum men zich ook bevindt en welke ideologie men ook aanhangt. Immers, ik denk dat we het er wel over eens kunnen zijn dat een gezonde economie uiteindelijk het beste is voor iedereen.

Salutations, Jos

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#8 Geplaatst: 2012-12-17 10:38:06

Ondanks dat ik net niet eens ben met de uitkleedwet van Hollande vanwege het feit dat je mensen en geld het land uitjaagt (zie bericht Jako 13/12/12) vind ik ook Depardieu’s beslissing tenenkrommend.
Je leeft in een vrije democratie, en die wordt gekozen door het volk.
Voetballers, acteurs, zangers, politici (het rijtje kun je op volgorde net zo lang maken totdat je uiteindelijk bij de ouders uitkomt) hebben een voorbeeldfunctie voor de samenleving.
Depardieu is stinkend rijk geworden omdat het volk hem heeft aanbeden, wat zou Depardieu zeggen als het volk hem nu liet vallen als een baksteen?
Wat zou het Johnny ervan zeggen als concertzalen leeg bleven en mensen boe roepen op straat?
Wees een voorbeeld Depardieu, door de staat een lesje te leren, niet door laf weg te glippen als een adder om in Belgie beter te worden.
Voor mij is hij acteur af, al de banden gaan de vuilnisbelt op als protest.

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#9 Geplaatst: 2012-12-17 11:34:56

Bonjour Cees,

Ik ben het met je eens dat bepaalde personen een voorbeeldfunctie voor de samenleving vervullen. En ik heb er ook geen respect voor als ze laf "onder de radar" wegglippen naar een plaats waar ze beter af zijn. En er zijn er heel veel die dat doen, stilletjes verdwijnen, kijk er de statistieken van met name Belgie, Zwitserland en Engeland maar op na.

Gerard Depardieu had ook buiten de publiciteit om de wijk kunnen nemen. In plaats daarvan bindt hij de kat de bel aan en zegt in een open brief waar het op staat. Hij weet ook wel dat hij daarmee een gigantische sh*tstorm over zich afroept. Niettemin doet hij zijn mond open, ongeacht de consequenties. Je mag er van vinden wat je wilt, maar naar mijn mening is daar moed voor nodig. Daarom is Depardieu voor mij een held.

All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.

(Edmund Burke)

Salutations, Jos

PS: Banden zijn toch uit de tijd, dus het werd tijd om die op te ruimen ;-)

avatar#10364
les vieilles tantes
Berichten: 7
Reacties: 51

#10 Geplaatst: 2012-12-17 12:00:24

Ben ik met je eens Jos, en daarom hoop ik dat hij er een reden voor heeft, maar ik vrees het ergste.

Ik houd niet van knallende deuren, ik houd van de politieke discussie.

De deur met een gvd dicht knallen en vertrekken geeft geen toegevoegde waarde aan het al of niet zoeken naar een oplossing.

Depardieu had ook de politieke afvaart kunnen kiezen en daarmee de burgers op zijn hand hebben.

Tot nu toe zie ik de ware Obelix in hem, geen tijd voor praten, daar hangt een everzwijn aan het spit, hij draait drie keer met zijn arm en geeft Hollande een optater onder zijn kin die als een romein in de struiken verdwijnt.

Leuk in een strip, maar alles behalve fatsoenlijk in het echte leven.

Dit zeg ik uit mijn politieke kleur, als socialist zou je kunnen zeggen, toen hij niet zo stinkend rijk was heeft hij ook geprofiteerd van de staat.

Ik ben ervan overtuigd dat je eerst eens moet kijken wat je zou doen als je aan de àndere kant van de rode lijn stond, hoe zou je dàn reageren.

Wat als Depardieu een chômeur zou zijn, zou hij dan ook aplaudiseren naar Johnny? naar meneer Vuiton?

Ik denk het niet, en vele anderen ook niet.

Lach niet bosbess, ook velen die nu scanderen tegen het kapitalisme zouden zich stinkend rijk in weelde wentelen zonder naar de armen om te kijken.